TOP15 2021: MATYS #13

  • Sebastián Soroka
  • 14. 01. 2022 19:00

13.miesto si odnáša Matúš "MATYS" Šimko

Matúš "MATYS" Šimko sa stal počas roka 2021 hviezdou domácej scény. Zo začiatku roka sa na neho pozeralo ako na hráča s obrovským potenciálom, po prestupe do ENTERPRISE Esports dostal príležitosť zaúradovať aj na najvyšších turnajoch domácej a zahraničnej scény. Bol oporou svojho tímu a ak bude naďalej pokračovať vo svojej práci, tak nepochybne môže v budúcnosti zohrať významnú úlohu pri posune CZ/SK esportu vo svete.

Ahoj, MATYS! Máš za sebou pomerne úspešný rok 2021. Čakal si v januári, že sa ti podarí dosiahnuť takéto úspechy, aké si dosiahol?

Vedel som že také výkony sú určite reálne podať, ale keďže som pesimista takže som tomu moc neveril. Snažil som sa ale do každého zápasu ísť s maximálnou sústredenosťou a moji spoluhráči taktiež, čiže určite môžeme byť spokojní s našimi výkonmi, aj keď stále bolo mnoho čo zlepšovať. Podarili sa nám výborné úspechy, takže určite rok 2021 hodnotím na jednotku.

Začínal si v BRUTE, kde ste sa snažili predrať medzi špičku našej scény. No väčšinou ste nedokázali konkurovať popredným tímom. Prečo ste podľa vás nedokázali aj s Adejisom dosiahnuť v tomto tíme viac?

V BRUTE bola určite nádejná zostava, no čas ukázal, že niekto sa tomu chce venovať naplno a niekto zase nie, čiže som vedel, že to až tak dlho nepotrvá a prídu zmeny. S Adejisom sme do toho dávali všetko, no to niekedy nestačí. Ale z každého vždy môže vyjsť niečo pozitívne, takže na BRUTE budem spomínať hlavne pozitívne, aj keď nám projekt nevyšiel.

Rázom prišla ponuka od Enterprise. Mal si však v tej aj iné alternatívy, kam sa posunúť?

Tak popri tom ako prišla ponuka do Enterprise sme už trénovali s novou zostavou v SAMPI, no keď som dostal takú ponuku od Enterprise, tak som sa začal zvažovať čo má viac zmysel, kde sa dokážem najrýchlejšie posunúť skúsenosťami a čo má väčší potenciál z hľadiska môjho usúdenia. Vybral som si Enterprise a vždy to bude pre mňa jedno z najlepších rozhodnutí.

MATYSOve K/D za rok 2021

Ako sa ti spočiatku zvykalo na nový tím a spoluhráčov?

Úprimne som vedel, že herne dokážeme byť obrovský upgrade oproti bývalým hráčom. Otázka už iba bola, či to dokážeme ukázať. Zvykli sme si veľmi rýchlo či už ingame alebo mimo hry, čiže to bolo super, upravili sme si štýl hry akým chceme hrať a strašne nám to vyhovovalo, keďže každý z nás má gamesense na to čítať situácie veľmi dobre a nepotrebovali sme mať žiadne naučené kola. Veľmi rýchlo sme si v situácii uvedomili, kto čo robí podľa situácie na mape, takže aj komunikácia bola omnoho jednoduchšia.

Potvrdili ste papierové predpoklady, že budete patriť medzi špičku scény, keď ste dokázali ovládnuť Y-Games Pro Series a 1.Tipsport COOL ligu. Čakal si hneď v úvode tieto úspechy?

Vedel som po mesiaci v tíme, že tu môžeme vyhrať všetko, že jediný, kto nás môže poraziť tým, že nás niečím prekvapí a má naozaj dobrú štruktúru ingame sú SINNERS. Proti ostatným tímom, aj keď sme náhodou prehrali, tak to bolo tým že sme hrali úplne divné a iné csko ako vieme. Čiže áno, čakal som tie úspechy v COOL lige a Y-games, ale samozrejme som si to nechával pre seba, pretože mať hocijaké reči sa absolútne nevyplatí.

Následne vás čakala séria LAN akcii. Ako sa ti po dlhej dobe v online ére hralo na LAN akciách? Mal si z nich lepší pocit, ako keď si hral iba z pohodlia domova?

Keďže Sazka bola moja prvá väčšia lanka, tak som sa cítil veľmi pohodlne a snažil som sa to ukázať hlavne ingame. Hlavne na lanke sme vedeli že dokážeme zahrať oveľa lepšie ako na online na základe nášho štýlu hry. LAN prostredie je úplne iné niečo iné ako online, to samozrejme každý vie. Ako tím si myslím, že sme boli v roku 2021 silní na LANkách, za čo som veľmi rád a potvrdili sme to že vieme zahrať pekné hry aj na offline prostredí a nie len na online. Pocit na LANke je nespočetne viackrát lepší ako na online, fanúšikovia všade okolo vás, hlavne mňa to veľmi posúvalo a mal som z toho konfident naviac.

Z česko-slovenských LANiek ste zakaždým brali striebro. Kde vidíš príčinu toho, že ste vo finále nedokázali zdolať svojich súperov? Na MSR proti eSube ste boli favoritom, proti Sinners na Sazke ste viedli 1:0 na mapy.

Vo finále proti SINNERS vždy rozhodli tie najmenšie chyby, ktoré také tímy trestajú, takže nedá sa nič robiť a z tých vecí sa poučiť aby sa také situácie už nestali. Bol som veľmi smutný, keď sme ich ani raz nedokázali poraziť a vždy sme boli tak blízko, možno nabudúce (smiech). Na MSR ako keby nám úplne niečo cvaklo v hlavách a vyslovene sme zabudli hrať csko, ale určite treba dať kredit eSube pretože hrali super vo finále.

Rozšírené štatistiky matysa nájdete na druhom hárku

V Budapešti na V4FSF ste sa spomedzi domácich tímov dostali naďalej. Dokonca ste dokázali potrápiť Gambit a ruský Entropiq. Čím to bolo, že vám a najmä tebe tento zahraničný turnaj tak sadol?

Vedeli sme že sme opäť na LANke a hlavne sme boli vždy underdogs, čiže veľa vecí spadlo na našu stranu. Verili sme že našou hrou sa zaradíme medzi tie top tímy, a že veľa situácii vieme lepšie odohrať ako ostatné rankingovo lepšie tímy na V4 turnaji. Znova to bola šanca sa ukázať, čo si myslím, že sa nám podarilo, dokázali sme poraziť Movistar Riders a veľmi potrápiť Entropiq. Ancient sme prehrali za stavu 16:14 čo bolo veľmi nepríjemné a dlho ešte budem mať v hlave to ako sme si to dokázali prehrať. Mohli sme byť v semifinále celého turnaja a ušlo nám to o 2 kola. Ak si dobre pamätám, tak by sme chytili v semifinále BIG, čo by bol neskutočne dobrý zápas hlavne pre nás, pretože nám vyhovujú protivníci čo hrajú štruktúrovanú hru. Pomohlo nám hlavne to, že sme si ten turnaj užívali každú sekundu, takže ten zápal do hry bol neuveriteľný, konfident bol na veľmi dobrej úrovni, takže to bol ďalší bod prečo sme dokázali uhrať také výsledky.

Pred rokom a pol ťa poznal len málokto. Teraz patríš medzi hviezdy tunajšej Counter-Strike scény. Všímaš si teraz viac takýchto hráčov, ktorí sú na tom teraz podobne, ako ty kedysi?

Úprimne som mal veľké šťastie na teammatov, ale zároveň aj nie šťastie, pretože som si sám vybral rozhodnutia, do ktorých teamov chcem ísť. V jednom období ma posunul neskutočne Adejis na určitú úroveň a ďalšia úroveň nasledovala s Eliveom, Forsyym a Mangussom. Najviac ma ale určite naučil Erik, najviac underrated hráč, ktorý tu kedy bol zatiaľ a tento názor mi nikto nikdy nezoberie. Všímam si určite celú scénu, kto ako funguje, ako sa posúvajú hráči, čiže odpoveď je áno.

Ku ktorému hráčovi najviac vzhliadaš, máš nejaký svoj vzor?

Čo sa týka vzorov tak nemám žiadneho. Rešpektujem každého hráča a verím, že každý má niečo do seba. Od každého sa dá niečo naučiť, ak človek sám chce.

Aké sú tvoje predsavzatia na rok 2022?

Bol by som rád keby dokážeme zopakovať víťazstvá, ale minimálne sa udržať na poste česko-slovenskej dvojky a konečne by sme chceli poraziť SINNERS.

Tvoj % HS rate je v priemere 70%. Vo svete sa takýmto číslom môže chváliť ScreaM, STYKO, či rain. Máš nejakú špeciálnu rutinu, ktorá ti dopomáha toto číslo udržať tak vysoko?

Rutinu nemám absolútne žiadnu čo je dosť vtipné, napríklad nehrám deathmatche a nikdy som nehral. Sem tam idem na aim botz zabiť pár botov a zistiť ako dnes cítim aim. Odjakživa som hral iba retake-y, ale samozrejme každému sedí niečo iné, veľa ľudí posunul deathmatch aj strieľanie botov. Mne sedí štýl, ktorý je najviac podobný módu 5v5, podobné pozičky, podobné riešenie situácii granátmi, aimom. Vtipné ešte na tom je, že 70% pre mňa osobne stále slabé, pretože viem, že môžem mať konzistentne určite aspoň 75%.

MATYS a jeho sociálne siete:

Prečo je MATYS 13.najlepším hráčom za rok 2021?

MATYS sa stal počas roku 2021 jedným z najviac sledovaných hráčov. Po tom čo bol v prvej polovici v tíme BRUTE, prišla pre neho ponuka od ENTERPRISE Esports. Odkedy sa stal členom tejto organizácie, išla jeho kariéra raketovo nahor. Práve s týmto tímom si neskôr vydobyl status česko-slovenskej dvojky, ale hlavne dostal príležitosť prejaviť svoj talent na popredných turnajoch, či už na domácej alebo zahraničnej scéne. Nehovoriac o tom, že štatisticky dokázal prestrieľať svojich spoluhráčov. Na LAN akciách podával veľmi konzistentné a spoľahlivé výkony.

Vzhľadom ale na to, že jeho chvíľa prišla až v posledných piatich mesiacoch roku 2021, by bol jeho ďalší posun vyššie, nefér voči hráčom, ktorí dokázali podobné tempo udržovať počas celých 12 mesiacov, respektíve voči tým, ktorí možno štatisticky zaostávali, avšak hrali oveľa viac renomovaných eventov a v tíme majú na starosti špinavú prácu, ktorá nie je vždy plnohodnotne ocenená. Veľmi sme vnímali jeho impact na hru a výkony. Zároveň aj to, že v prvej polovici roka nehral mnoho turnajov, kde by mal príležitosť súťažiť proti tým najlepším. Pri tvorbe rebríčka sme však boli presvedčení, že do TOP15 patrí a to aj napriek tomu, že možno nehral celý rok "najvyššiu" ligu.

Source: Facebook/V4 Future Sports Festival

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.