TOP15 2021: STYKO #4

  • Sebastián Soroka
  • 23. 01. 2022 19:00

IG_HRACstyko.png

4.miesto si odnáša Martin "STYKO" Styk, ktorý v minulom roku reprezentoval FunPlus Phoenix

Elita domácej scény, jeden z mála, ktorý reprezentoval národnú trikolóru na najväčších turnajoch sveta a jeden z dvoch Slovákov, ktorý sa dostal medzi najlepšiu osmičku na Major turnaji. Martin "STYKO" Styk nemá za sebou priveľmi vydarený rok. Tímové zlyhania však prekryl skvelými a najmä konzistentnými individuálnymi výkonmi, vďaka ktorým patril medzi ťahúňov FunPlus Phoenix. STYKOva zostava narazila krátko po podpise zmluvy na problémy s piatym hráčom, ktoré sa neskôr prejavili aj na samotných výsledkoch. Dnes už je rodák z Banskej Bystrice členom tímu Apeks, kde sa pokúsi naplniť ambície, ktoré sa mu v predchádzajúcom pôsobisku nepodarilo doviesť do úspešného konca.

Vo svojom nedávnom vyjadrení si vravel, že celý projekt okolo FunPlus Phoenix (FPX) by sa vyvíjal celkom inak, keby ste mohli mať v tíme chrisJ, s ktorým ste sa aj dobre umiestnili na úvodných turnajoch (neskôr aj so Sunnym). Nakoniec ste aj kvôli viacerým okolnostiam museli angažovať emiho, ktorého ste predtým odmietli. Aká bola morálka tímu a vaša motivácia, keď ste v podstate museli skompletizovať svoju zostavu s niekým iným, než ste pôvodne mali v úmysle?

Najprv to bolo ťažké „prekusnuť“, lebo sme verili, že chrisJ by nám veľmi vyhovoval. Porážali sme Gambit. Asi ako jediný team na svete sme mali proti ním naozaj slušnú bilanciu a nakoniec to Gambit dotiahli na TOP1 v rebríčkoch. Takže kto vie, čo mohlo byť. Ale ako sa hovorí, nebol čas strácať čas, hľadali sme náhradu ďalej, ktorou bol sunny. Možno aj fakt, že samotný chrisJ sa nedohodol na zmluve spôsobil, že sme sa cez to preniesli rýchlejšie ako keby nejaká organizácia zablokovala prestup. Bolo to jeho rozhodnutie, ktoré sme rešpektovali.

V podstate od júna (června) ste sa ako tím na 2 mesiace odmlčali. Zrejme sa čakalo, že vám to pomôže pri získavaní lepších výsledkov, žiaľ nestalo sa tak. Tvoje individuálne výkony sa ale držali na pomerne slušnej úrovni. Čo bolo toho príčinou?

Myslím, že som nepoľavil, našiel som si rytmus, v ktorom sa mi dobre trénuje a začal som sa zaujímať o psychológiu a mentalitu. Začal som si na to dávať pozor a rozhodol som sa nezanedbávať to. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa mi darilo viac v porovnaní so spoluhráčmi. Mal som pocit, že pár z nich trošku zaspalo, cítil som, že sa zlepšujem rýchlejším tempom ako oni. Možno aj práve preto, lebo som optimalizoval svoj individuálny tréning.

Jeho K/D sa ocitlo pod hodnotou 1,0 iba na začiatku roka

Nakoniec na jeseň si sa ty ako hráč dostal na prvú LAN akciu od roku januára 2020. Aký to bol pocit znova hrať na jednom mieste s ostatnými? Cítil si po tej dlhodobej “online ére” nejakú úľavu, že tak dôležitý turnaj akým je kvalifikácia na Major, nemusíš hrať online formou?

Bola to úľava z dôvodu, že bez takejto LAN akcie by bol náš rok 2021 úplný prepadák. Taktiež som sa tešil, ako moja forma poklesne alebo vzrastie na LAN turnaji. Nebolo to nič úžasne, čo sa výkonov týka, ale zistil som, že som oveľa viac pripravenejší a vo väčšej pohode v porovnaní s turnajmi v minulosti. Takže takýto turnaj mi určite len prospel aj napriek neúspechu.

Ako si v minulosti naznačil, (ne) postup na Major bol pre vás začiatkom konca. Predsa len, aj keby ste sa na tento turnaj dostali, neprichádzali nejaké úvahy o zmene v zostave?

Áno, uvažovali. Uvažovali sme o tom aj pred samotným Majorom, ale to by znamenalo, že by sme stratili dôležité RMR body, ktoré mohli v konečnom dôsledku rozhodnúť o tom, či postúpime na Major alebo nie, to bola koniec koncov naša priorita. Teraz už vieme, že to bola chyba, mali sme to risknúť a zbaviť sa hráča/hráčov, s ktorými sa nám pracovalo zle, možno by sme našli náhradu, vďaka ktorej by sme na IEM Fall uhrali play-off a dostali dostatočný počet RMR bodov na kvalifikovanie sa na Major. Hneď po tomto zlyhaní sme mali v pláne urobiť rebuild v FPX ale nakoniec sa situácia dostala do takého bodu, že FPX nechcelo pokračovať v CS:GO, pretože aj ich LoL team zlyhal na Worlds 2021 a potrebovali obmeniť celu zostavu aj v tejto sekcii. Tá sekcia je pre nich vždy priorita, keďže vyhrali Worlds v minulosti a v Číne, odkiaľ pochádza FPX, je LoL veľký hit. Taktiež financie, ktoré prúdia do LoL sekcie sú oveľa väčšie a práve z týchto dôvodov bolo CS:GO odsunuté na 2. koľaj

Je niekto z hráčov/tímov, kto ťa v roku 2021 najviac prekvapil?

Čo sa teamov týka, tak Gambit, veľmi pekný rok aj napriek tomu, že NaVi je nakoniec číslo 1 vo svete. Veľmi pekne sa vypracovali a určite dopomohli k tomu, že aj team bez veľkých mien s ročnými skúsenosťami dokáže fungovať. Čo sa individuálnych výkonov týka tak B1T.

V tomto roku forma a výsledky SINNERS išli vo veľkom nahor. Ako vnímaš terajšie zloženie SINNERS? Kam si myslíš, že by to ešte mohli dotiahnuť? Neboli totiž ďaleko od toho, aby postúpili na Major. (rozhovor bol pripravovaný ešte pred oficiálnou zmenou v tíme SINNERS - pozn.red.)

Trošku ťažšie sa mi hodnotí SINNERS, pretože viem o zmenách, ktoré v tom teame majú nastať. Taktiež viem dôvody zmien, alebo teda prečo sa hráči rozhodli, tak ako sa rozhodli. Mal som od nich aj taký nepriamy offer, či by som mal záujem hrať s nimi, ale moja vízia je pokračovať v medzinárodných projektoch, aspoň na teraz. Vychádzame spolu ale celkom dobre, prajem im, nech sa im darí v 2022, budeme sa vzájomne sledovať a možno aj proti sebe hrať viac ako inokedy. So zmenami v SINNERS ale súhlasím, myslím, že z ľudského hľadiska tam boli problémy, ktoré sa ťažko riešia.

V časoch, keď si bol v HellRaisers si bol do istej miery považovaný za star playera. Neskôr prišiel prestup do mousesports, kde síce prišlo najúspešnejšie obdobie tvojej kariéry, avšak z individuálneho hľadiska si vzhľadom na tímovú rolu nemal možnosť tak zažiariť ako v HR. Ovplyvnilo ťa to neskôr pri ponukách na prestupovom trhu?

Určite to ovplyvní. Či už po stránke toho, koľko ponúk človek dostane a aj miera toho, aké sú tie ponuky lukratívne. Jednoduchšie sa mi hľadajú teamy teraz, keď podávam stabilne výkony a som v pozícii, kedy tie výkony môžem zlepšovať. Prvýkrát sa mi stalo, že mali o mňa záujem teamy a chceli ma odkúpiť, to za čias mouz nikdy nebolo, pretože tie ponuky chodia skôr hráčom, čo majú lepší brand alebo čísla.

Prehľad turnajov, ktoré STYKO odohral

Oskar sa po svojej prestávke vrátil na domácu scénu a začal s tuzemským tímom dobývať Európu. Neuvažoval si nad niečím podobným aj ty? Predsa len CZ/SK scéna dosť vyspela od roku 2015.

Už som to spomenul v odpovedi vyššie. Momentálny záujem je ostať v medzinárodnom projekte, pretože moje ciele sú stále úzko späté s úspechom na Majore. A tento cieľ si myslím, že dokážem reálnejšie splniť v teame zo zahraničia. Uvidíme v budúcnosti.

V dobe rozhovoru sa ešte nevie, koho farby budeš hájiť v nasledujúcom období. Každopádne, aké ciele si dávaš na rok 2022?

Ciele na rok 2022 nemám stanovené po teamovej stránke. Všetko sa bude odvíjať od toho, ako nám to pôjde v hre. Určite by som chcel mať ale úspešnejší rok ako 2021, to znamená byť v TOP20 teamoch sveta, určite sa chcem pozrieť na Major a hlavne mať stabilnú zostavu. V individualitách by som chcel konečne byt aspoň okrajový prospekt na top20 hráčov roka na HLTV a podávať stabilne výsledky skrz cely rok, či už proti Tier 1, Tier 2 alebo Tier 3 teamom.

STYKO a jeho sociálne siete:

Prečo je STYKO 4.najlepším hráčom za rok 2021?

V minulých rokoch by STYKOvé výsledky z roku 2021 s prehľadom stačili na umiestnenie v TOP3. Nuž, s rastúcou kvalitou domácich tímov začal mať v boji o popredné priečky vážnu konkurenciu. Z pohľadu tímových úspechov mu mimoriadne vyšiel úvod roka, keď si 2x po sebe zahral vo finále, z toho jedno skončilo v jeho prospech. Paradoxne ale pri najväčších úspechov svojho tímu, mal najhoršie individuálne štatistiky. V nasledujúcich mesiacoch sa tento trend otočil.

Jeho posun medzi najlepšiu trojku sme vylúčili na základe toho, že hráči pred ním mali tímové úspechy na priam identickej úrovni a individuálnu stránku mali o čosi silnejšiu. Skôr sme sa vo veľkom zamýšľali nad jeho posunom o priečku nižšie. Jeho zápasová aktivita bola totiž vo výraznej miere slabšia, než u hráča na piatom mieste. Značná konzistentnosť v zelených číslach a aj spoľahlivý výkon na LAN akcii mu ale výrazne pomohli. Tiež aj úspechy z prvých mesiacov a fakt, že hral v podstate na rovnakých turnajoch, než jeho najväčší „oponenti“ o konečnú priečku. Vplyv na hodnotenie mal aj faktor, že koncom roka boli FunPlus Phoenix vyhlásený za 20.najlepší tím roka. Vďaka tomu si STYKO pripísal v porovnaní s inými niekoľko plusových bodov.

Source: Twitter/Apeks

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.