TOP15 2021: oskar #2

  • Sebastián Soroka
  • 25. 01. 2022 19:00

IG_HRAC(2).jpg

2.miesto si odnáša Tomáš "oskar" Šťastný

Jediný Čech, ktorý, kedy dobyl Major, jediný Čech, ktorý sa dostal na najvyššiu úroveň, jedna z obrovských legiend tuzemského esportu a vzor pre dnešnú generáciu. Tomáš "oskar" Šťastný sa radí medzi generáciu, ktorá zažila domáci esport na jeho počiatku. Oskarová cesta na vrchol mala mnoho prekážok, všetky ale vďaka odhodlaniu a motivácii úspešne zvládol. V minulom roku hájil farby českého celku Sinners, s ktorým sa znova pozrel na prestížne turnaje vo svete. S pribúdajúcimi úspechmi sa ale paradoxne zhoršovala atmosféra v tíme. Zlá tímová chémia si vyžiadala svoju daň a oskar opustil zostavu. Dnes je rodák z Klášterca nad Ohři bez tímu, aspoň oficiálne.

V jednom rozhovore si spomínal, že v Sinners najmä ku koncu roka nebola práve ideálna atmosféra. Ako sa dá vôbec za takýchto podmienok fungovať? Museli ste spolu hrať, trénovať, stretávať sa, ťahať za jeden provaz a zároveň ste medzi sebou nevychádzali. Veľa ľudí si také niečo nedokáže predstaviť.

No nedá se takhle fungovat, to už prostě každej cítil, že se něco děje a taky jsme za sebou měli docela náročný rok, každej se těšil na pauzu. Jinak my jsme v tom období už ani netrénovali, to byl maximálně jeden pracc před oficiálem jestli vůbec, dohráli jsme a tím to končilo. Myslím, že jediný naše společný pouto bylo jen to, že nechceme prohrát, protože nikdo nemá v oblibě prohry.

Dala by sa atmosféra v Sinners prirovnať k tej, ktorú si zažíval ku koncu pôsobenia v Mouz?

Ne, to zas ne. V mouz to bylo o něčem jiném, to se nedá porovnávat, tam to mělo vznik úplně jinde, a důvod byl taky jiný. V podstatě jsme zůstali jen tři hráči a organizace po nás chtěla složit sestavu, s tím, že do hráčského poolu nám management dosadil hráče a my měli vybírat, nebylo nám umožněno vybrat hráče kteří by k nám teoreticky sedli, no bohužel jsme se nějak neshodli a tím to skončilo tak jak to skončilo. Tady v Sinners to bylo jiné s úplně jinými problémy. Ve zkratce mouz management X hráči, sinners hráč X hráči.

Na chvíľku si si vyskúšal pôsobenie pod KETUBORom, neskôr aj pod tomkejsom. Bol to síce krátky čas čo si bol s nimi, ale čo vravíš na ich prístup k hre? Videl si u nich nejakú podobnosť s LMBT?

Nemohu moc porovnávat kvality těchto coachů, zaprvé ketubor coachoval s pingem tři kila a byl to spíš takovej mentální support pro hráče, tomkejs neměl zkušenost, neměl ani tolik nahráno a tak se logicky nedají porovnávat například s LMBTem, i když tomkejsovi jsem se snažil trošku naordinovat jeho přístup a tak ho nějak nasměrovat.

Hral si s toľkými kvalitnými hráčmi. Od GuardiaNa až po Snaxa s NiKom. Ktorý ti toho dal najviac, respektíve, ku ktorému si najviac vzhliadal?

Popravdě to byl f0rest z gatheru někdy v roce 2008-9? Všeobecně jsem od všech určitě něco pobral, ale moc jsem to nevnímal, můj vzor byl SpawN, zet a f0rest, to už bude několik let nazpět. Jak jsem hráčsky rostl a herně stárnul, tak už jsem od toho upustil.

Si z generácie, ktorá ešte zažila klasické LAN party. Z generácie, ktorá nedostávala ani omylom zaplatené za nejaké lepšie umiestnenie na domácich LANkách. Veď sám si sa vypracoval na vrchol z fabriky. Všímaš si potom u mladších hráčov rozdielnú mentalitu medzi tebou a nimi? Cesta k full-time bola objektívne v tvojich časoch o čosi náročnejšia, než je tomu dnes.

Jo tak určitě, ty mladý si myslí, že dostanou velký peníz bez toho aniž by něco obětovali. Každej musí obětovat prostě několik let, aby si zasloužil to, co ho bude dělat šťastným. U mě bylo štěstí to, že když jsem to hrál, tak to bylo kvůli tomu, že mě to neskutečně bavilo, ten drive po tom být nejlepší. Doba se změnila, všichni chtěj peníze a myslím, že být mi v týhle době 15 let, s vidinou dopřát si, sám si koupit PS5 a v osmnácti nějaký to Báwo, asi bych na tom byl stejně jako tahle generace. Ale abych odpověděl na otázku, myslím že v mentalitě je rozdíl, měl jsem možnost se o tom přesvědčit, a vlastně taky to je má výhoda a i důvod, proč tu stále jsem a stále jsem považován za jednoho z nejlepších na světě ve své funkci.

Máš za sebou vskutku bohatú kariéru a veríme, že ešte rozhodne nekončíš. Na, ktorý tím máš najlepšie spomienky? V mousesports si toho dokázal najviac, zase z pohľadu diváka sa zdalo, že si si najviac užíval pôsobenie v HR so Stykom a Zerom.

Každý tým měl něco do sebe, nejsilnější vzpomínky samozřejmě na mousesports, protože jsme vyhrávali světové turnaje, byli jsme top2 na světě, čímž se každej chlubit nemůže.

Vlastne po rokoch si si vyskúšal hranie na českej LAN akcii. Ako hodnotíš ten posun úrovne?

Já se toho upřímně bál, ale mělo to svou úroveň, to určitě, i když s několika nedostatkama. Alespoň ten server byl nastaven, pamatuju doby, kdy si hráči server museli nastavovat sami. Fanoušci ale překvapili, to se změnilo dost a ten zájem o to též. Každopádně, kdyby někdo z TOs chtěl, může mě kontaktovat a já se rád podělím o své zkušenosti a přidám pár idejí.

Čo tvoja motivácia? Niekoľkokrát si v minulosti spomínal, že CSko už pre teba nie je také, ako kedysi a berieš to skôr ako prácu. Ako ťa takýto faktor ovplyvňuje pri napredovaní?

Tenhle blábol vznikl nešťastně v jednom z mých video rozhovorů, špatně jsem se bohužel vyjádřil, kdy jsem nerozvinul pořádně větu a nedokončil myšlenku. Je to práce, samozřejmě, protože mi to platí složenky, ale hlavně je to má hobby, CSko mi možná stále přijde někdy hrozně broken na co v tom osudným rozhovoru jsem si stěžoval, ale furt je ve mně ten plamen, ten chtíč po tom být nejlepší a hrát ty zápasy. Kdyby mě to nebavilo, tak tady jednoduše nejsem a neztrácím svůj čas. CSko je jedinečná hra a i přes její chyby mě neskutečně a stále baví.

Nepomýšľal si možno nad prechodom k nejakej inej hre? Mnoho profesionálnych CS:GO hráčov prešlo na Valorant.

Jo, přemýšlel jsem, že jednou přejdu na TrackManii, jednou zas na Dotu a tak, ale to byla vždycky taková myšlenková minutka hněvu na sebe samotnýho po nevydařeným zápase. Nechtěl jsem přejít na nic jiného, a valorant mě nechytnul. Zkoušel jsem to, ale to není pro mě, nemám rád Fortnite nebo Lolko nebo co to je.

Dá sa o tebe povedať, že si zohral jednu z kľúčových úloh v domácom esporte. Okrem toho, že si sa dostal na turnaje, kde žiadny Čech nikdy nevkročil, tak si napríklad dosť pomohol aj Stykovi, keď si odporúčil, aby ho zobrali s tebou do HellRaisers. Stáva sa ti, že sa ťa pýtajú iní hráči/organizácie na našu CZ/SK scénu a našich hráčov?

To ne, nikdo se mě neptá, ta situace byla jiná dřív, viděl jsem v něm potenciál a ze strany HR byl velkej zájem o mě, a já chtěl hrát se Stykem, v tu dobu jsme si sedli jako teammati a tak jsem to tam nějak prosadil, to prosazování bylo i se Zerem a nebo Queztonem jako standinem. Vlastně se mi to podařilo i v mouz, kdy jsem na majoru v Krakowě předložil managementu svou vizi o sestavě, řekl jsem: “Styko, Sunny in”, a to nám taky vyšlo a dopadlo to i úspěšně, za což jsem rád.

Svojho času si bol tiež spoluhráč S1mpla. Nie je tajomstvom, že ste sa nemali veľmi v láske. Dnes patrí Ukrajinec medzi najlepších hráčov histórie. Videl si u neho už vtedy ten potenciál, len to ego mu bránilo vo väčšom progrese?

Určitě byl jinej v tý době a že jsme se neměli v lásce, asi jsme měli nějakej ten beef, ale to se uravnovalo a vysvětlilo, v tu dobu jeho a moje angličtina vytvořila takovej problém, kterej se v týmech řeší denně, takže bych to přirovnal spíš jako když někdo dělá z komára velblouda. Potenciál měl a jako hráče ho mám nejradši, společně s Nikem, oba jsou to v pohodě kluci a mají svůj vlastní styl hraní, což hrozně obdivuju, a jejich gamesense je taky taková Mozartova. Je pravda, že jeho ego už je asi zdravější, protože se dokážeme vzájemně podporovat a tak mě překvapilo, když mi sám Major champion a MVP popřál hodně štěstí po odchodu ze Sinners.

Triumfoval si v New Yorku, dostal si sa na Major, hral v zaplnených arénach a tvoje úspechy prekonal v podstate iba jeden hráč z CZ/SK scény. Je ešte niečo, čo si chceš vo svojej kariére splniť?

Chtěl bych se kouknout ještě na Major a hrát tier1 counter-strike, samozřejmě výhra majoru, ale to byl při mně musela stát každá hvězda, protože je to hodně těžké a mně je bohužel už třicet let. Až ukončím herní kariéru, chtěl bych se ujmout trenérské pozice. Myslím, že toho mám tolik, co můžu dát, že by o mě i mohl být zájem a třeba ten major vyhrajou pro mě nějaký mladí klucí.

Otázka na záver. Čo si ako hráč sľubuješ od roku 2022?

Chtěl bych si vybudovat a udržet formu, prosadit se s lidmi, který budou kolem mě a užívat si hraní.

Oskar a jeho sociálne siete:

Prečo je oskar 2.najlepším hráčom za rok 2021?

Nejaké zovšeobecnovanie ide pri záverečnej analýze bokom. Oskar bol vďaka svojim výkonom a úspechom s tímom Sinners predurčený na umiestnenie v TOP3. Jeho posun na prvú priečku sme vzhľadom na porovnanie s frozenom kategoricky vylúčili. Úroveň turnajov, ktorú hrali sa síce v istom bode prelínala, avšak po väčšinu roka mal rodák zo Slovenska jasne navrch. O prvom mieste tak v prípade českého strelca nemohla byť reč. Avšak oproti ostatným (okrem hráčov Sinners) bol ale oskar čo sa individuálnych štatistík a tímových úspechov jasne vpredu. Porovnávanie hráčov z jedného tímu je pomerne jednoduché, pozeráte sa iba na individuálne štatistiky a role, nemusíte brať do úvahy úroveň turnajov. Nie je tam rozdiel v úrovni tímov, proti ktorým hrali.

Individuálne štatistiky ale nie sú iba pomer kill / deaths. Aj v našom rebríčku 15. najlepších hráčov sme zohľadňovali aj iné štatistiky. Pri hráčoch, ktorí takmer celý rok hrajú turnaje s verejnými dátami je oveľa ľahšie získať ich rating. Treba sa ale pozerať na ten správny. V tomto do hry prichádza Leetify.

Platforma, ktorá pozerá aj na vaše osobné štatistiky a vypočítava ich vlastný rating. Rozdiel oproti HLTV 2.0 ratingu je v rozlišovaní zabití. Leetify dokáže rozlíšiť, či hráč zabil 2 hráčov v kole s ecom na základe čoho tím následne vyhral kolo alebo sa jednalo iba o klasický double kill. V detailných štatistikách Leetify vyhráva oproti HLTV 2.0 ratingu. Oskar mal leetify rating za rok 2021 +2,77, najvyšší z tábora Sinners. Viac o tomto ratingu si môžete prečítať tu.

Fakt, ktorý tvrdil každý na začiatku roka, sa stal aj realitou. Oskarov impact dopomohol Sinners spraviť finálny krok a prebojovať sa do TOP25 tímov na svete.

Je tu ale ešte jeden aspekt, ktorý by sa mal spomenúť. Aspekt psychologického charakteru, ktorý vo veľkom ovplyvňuje aj mienku komunity, hráčov či fanúšikov. Oskar mal vrchol svojej formy v rokoch 2017-2018 . Ľudia si jeho kariéru spájaju najmä s týmto obdobím. Každá ďalšia sezóna tak je v tieni tých dvoch, ktoré zažil v mousesports. A to sa týka aj sezóny so Sinners, pritom z individuálneho hľadiska nebola vôbec zlá.

A tu sa dostávame k podstate myšlienky. Jeho najväčší konkurent o konečnú priečku má svoj vrchol ešte len pred sebou. Každú sezónu sa zlepšuje a ľudia ho tak každý rok vidia v čoraz silnejšej forme. Pochopiteľne tak u nich vzbudzuje lepší dojem, než oskar. Pri práci s kompletnými DÁTAMI ale tiahne za kratší povraz, aj keď mimoriadne tesne. Možno najtesnejšie v histórii rebríčku najlepších hráčov.

Pri hodnotení sa neriadime vášňami a názormi. Pracujeme s číslami, dátami, faktami a všetkými dostupnými informáciami, z čoho potom vznikajú dlhé dni tvorenia, diskusií,analyzovania a porovnávania, ktorých dĺžka sa tento rok vyšplhala na viac ako 150 hodín. Nevidíme do vnútra tímu, do neho vidia iba hráči a tréner. Tí by nepochybne vedeli viac povedať o vplyve jednotlivcov na celé fungovanie, ale takéto hodnotenie nie je možné vykonať.

Source: Facebook/V4 Future Sports Festival

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.