TOP15 2021: NEOFRAG #3

  • Sebastián Soroka
  • 25. 01. 2022 19:00

IG_HRAC(1).jpg

3.miesto si odnáša Adam "NEOFRAG" Zouhar

Vychádzajúca hviezda domácej scény, ktorá o sebe dáva vo veľkom vedieť aj zahraničným tímom. Adam "NEOFRAG" Zouhar každým rokom posúva svoje výkony na čoraz vyššiu úroveň a tie najlepšie veci ho v jeho kariére ešte len čakajú. V roku 2021 ostal naďalej verný tímu Sinners, s ktorým sa dostal na turnaje, o ktorých mohol dovtedy iba snívať. Má za sebou účasť v najlepšej lige sveta i mimoriadne cenné skúsenosti z kvalifikačného maratónu o miestenky na Major. Stal sa lídrom hriešnikov a v súčasnej dobe patrí medzi najobľúbenejších hráčov našej scény. V drese Sinners ho budeme môcť vidieť aj v roku 2022.

Ahoj, NEOFRAG! Najviac frekventovaná otázka, ktorú si nemôžeme odpustiť. Ako si si užil rok 2021?

Ahoj, určitě nejlepší rok jak týmový, tak individuální , dost jsem se posunul jako hráč, ale i jako člověk, chvilkama to bylo jako na horské dráze, ale určitě za mě úspěšný rok a nesmírně se těším na rok 2022.

Ovládli ste domáce LAN akcie - Sazka eLEAGUE a MČR. No váš priebeh nebol úplne hladký. Čím si to vysvetľuješ, že ste práve na domácich LANkách nedokázali zahrať tak presvedčivú hru?

Hry na domácí scéně jsou vždycky trošičku jiné, jako na evropské. Pro mě osobně to není ani motivace vyhrát českou lanku, ale je to něco, co prostě musíme vyhrávat. S tím, že to nebylo ani moc hladké, bych asi řekl, že týmy se na nás dost připravují, řekl bych že víc jak evropske týmy, a chcou nás sesadit z trůnu. Proti enterprise jsem čekal vyrovnané zápasy, hráli hodně dobře a šlo vidět, že mají potenciál hrát na velké úrovni.

Rok si hral po boku najväčšej českej legendy. Aký bol tvoj vzťah s oskarom? Čo si od neho stihol pochytiť a naučiť sa?

Se mnou to není moc lehké, mám dost vlastní hlavu v hodně věcech a jsem často i dost tvrdohlavý. To možná Tomovi vadilo a vztah s ním nebyl úplně nejlepší, ale nechci tu na někoho házet špínu, každý má nějaký mouchy a taky jsem v několika věcech nebyl nejlepší spoluhráč. Ale stále to byl nejlepší hráč, s kterým jsem doposud měl šanci hrát. Měl velmi vysoký gamesense, byl hrozně klidný ve stresových situacích a jde vidět, že hrál na nejvyšším levelu.

AWP post po oskarovi preberie forsyy. Spolu ste hrali už aj vo farbách tímu Universe. Ako hráč urobil neskutočný progres. Ešte pred dvomi rokmi ho pomaly nikto nepoznal a zrazu ide hrať za najlepší český tím. Čo vravíš na jeho herný prejav, bude podobný tomu oskarovemu?

Forsyy vyrostl hodně jako hráč i jako člověk, jde vidět, že se chce posouvat a chce makat a nebojí se řešit chyby. Forsy je pravý opak oskara, hodně si calluje playe a dokáže vzít hru na sebe.

Šepkalo sa dosť o tvojom odchode zo Sinners. Koniec koncov si to aj sám potvrdil, že si mal offer zo zahraničia. Nakoniec ale k tomu nedošlo. Berieš to tak, že tu máš so Sinners stále nedokončenú misiu? Laťku ste minulý rok nastavili vysoko.

Myslím si, že ještě potřebuju trochu vyrůst jako člověk a i jako hráč. Kdyby mi vyšel přestup, nikdo neví jak by to dopadlo, jak bych na tom byl a jak by se nám dařilo. Beru to tak, že všechno zlé je pro něco dobré, a to, že mi to nevyšlo, beru i jako motivaci. Nevím jestli nedokončenou misi, ale budeme chtit hrat nejlepsi csko a budeme se snazit konkurovat tier 1 týmům.

Čoskoro uplynú dva roky od vášho triumfu na Supreme Masters 2020. Ako spätne spomínaš na tento moment, ktorý odštartoval vašu úspešnú cestu?

Tak na Supreme Master 2020 vzpomínám velmi pozitivně. LANka, která mně osobně dodala hrozný boost sebevědomí a motivaci na sobě pracovat a zlepšovat se. Bez této lanky bych nebyl hráč, jako jsem dnes.

Čo vravíš na Matysa? Mnoho ľudí ho porovnáva s tebou.

Nerad se s někým srovnávám, každý člověk je jiný, každý je lepší v jiných věcech, ale matys vypadá jako velmi dobrý hráč, pokud na sobě bude pracovat může to dotáhnout daleko.

Aby to nebolo iba o jednom talente z našej scény, je tu podľa teba ešte niekto, kto by si zaslúžil väčšiu pozornosť, len je častokrát prehliadaný?

Nekoukal jsem zápasy, ale podle statistik co parkrat koukam na HLTV, tak Valencio.

Beastik mi na teba prezradil, že spomedzi spoluhráčov ty najviac prichádzaš s nejakými nápadmi počas hry. Nezamýšľal si sa nad tým, že by si možno v budúcnosti skúsil IGL pozíciou, tak ako to niekedy robí NiKo z G2?

Momentálně asi ne, možná časem až budu starší a nebudu na nejlepší individuální úrovni, tak třeba ano, ale v budoucích letech určitě ne. IGL je hrozně underrated a je to velmi těžká práce, kterou málo lidí ocení.

Nepochybne vynikáš svojim aimom a celkovým gameplayom. Kde ale vidíš svoje najväčšie nedostatky?

Jsem hodně emotivní člověk, dokážu dát věci hodně najevo, takže tam vidím svoje nedostatky. Ale určitě ve všech aspektech, stále mám co zlepšovat a člověk se musí posouvat furt.

Na spracovaní rozhovoru sa podieľal Petr Otradovec

NEOFRAG a jeho sociálne siete:

Prečo je NEOFRAG 3.najlepším hráčom za rok 2021?

Po roku sa líder tímu Sinners znova ocitá na bronzovej priečke. Jeho zaradenie v prvej trojke bolo viacmenej očakávané, nakoľko zažil najúspešnejší rok v kariére. V tomto ohľade nejde o žiadne prekvapenie. NEOFRAG už od pohľadu prekonal úspechy a individuálne výkony hráčov za ním. Na prvé miesto však nemal v porovnaní s frozenom nárok. Úrovne turnajov, ktoré počas roka obaja hrali sa líšili. Ostávalo tak rozhodnutie, či získa v našom EPLAYER TOP15 rebríčku po prvykrát druhé miesto alebo obháji tretiu pozíciu z minulého roka.

Azda najťažšie rozhodnutie, ktoré sme pri tvorbe rebríčka, kedy robili sa nerodilo ľahko. Pri porovnaní štatistík na portáli HLTV.org bol v tomto ohľade v mimoriadne tesnom vedení. Do úvahy ale berieme aj iné aspekty, ktoré majú na konečný výsledok vplyv. Treba podotknúť, že pri takomto tesnom porovnaní majú jednotlivé faktory o to väčšiu hodnotu a manipuluje sa s nimi veľmi citlivo.

Keď porovnávate hráčov z toho istého tímu tak hrajú štatistiky dôležitejšiu rolu, než keď porovnáte hráčov z dvoch rozdielnych celkov. Ich tímove úspechy, či zápasová aktivita sú totiž na identickej úrovni. Tým pádom vylučujete porovnanie tímových podmienok, či zápasovú iniciatívu. V tomto bolo porovnávanie NEOFRAGa s hráčom pred ním značne rozdielne, než je tomu obvykle.

Do úvahy sa berie aj impact na hru. Pri tomto konkrétnom procese sa človek opätovne dostane do bodu, kedy narazí na nesmiernú vyrovnanosť až úplnu identickosť. Bavíme sa totiž o dvoch najväčších hviezdách toho istého tímu. V roku 2021 sme nemali možnosť vidieť, čo s daným tímom spraví absencia jedného z nich. Budeme to môcť vidieť až v roku 2022, avšak hodnotenie sa vzťahuje na uplynulých 12 mesiacov.

Porovnávanie nám výrazne uľahčila stránka leetify.com. Platforma, ktorá pozerá aj na vaše osobné štatistiky a vypočítava ich vlastný rating. Rozdiel oproti HLTV 2.0 ratingu je v rozlišovaní zabití. Leetify dokáže rozlíšiť, či hráč zabil 2 hráčov v kole s ecom na základe čoho tím následne vyhral kolo alebo sa jednalo iba o klasický double kill. V detailných štatistikách Leetify vyhráva oproti HLTV 2.0 ratingu. Oskar mal leetify rating za rok 2021 +2,77, najvyšší z tábora Sinners. NEOFRAG - 0,87. Viac o tomto ratingu si môžete prečítať tu. Toto je jeden zo zasadných faktov, ktorý sme nemohli ignorovať.

Pre bližší obraz o hodnotení a priradení konečných pozícii odporúčame každému prečítať aj zdôvodnenie pri Tomášovi "oskar" Šťastnom. Kľúčovú úlohu pri tvorbe verejnej mienky totiž hrá aj psychológia. Tento faktor je bližšie vysvetlený aj s konkrétnym príkladom pri článku o ňom.

Source: Facebook/V4 Future Sports Festival

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.