TOP15 2021: frozen #1

  • Martin Bukovský
  • 25. 01. 2022 19:01

IG_HRAC(1).png

1. miesto si odnáša David "frozen" Čerňanský

Najlepší Česko-slovenský hráč už tretí rok po sobe. Aj takto by sa dal nazvať David “frozen” Čerňanský. Talent, ktorý na našej scéne vystrájal od trinástich rokov, si po tretí krát preberie svoju medailu za prvé miesto. Tímové úspechy MOUZ boli v roku 2021 pod úrovňou, na akú sme boli zvyknutí. Frozen bol ale jeden z ťahačov svojho tímu, svedčí o tom aj MVP z Flashpoint 3 turnaja. Ako prebiehal jeho rok?

Rok 2021 sa pre Davida "frozen" Čerňanského niesol v podaní neustálych zmien. Plný novoročných cielov sa európsky celok rozhodol vymeniť svojho snipera, 31. ročného Chrisa "chrisJ" de Jonga za mladú krv v podaní Dána Frederika "acoR" Gyldstranda. Nasledoval prvý turnaj pre myšiako v roku, cs_summit 7. Z neho si nemecká organizácia odniesla “iba” delené 3-4. miesto, keď v semifinálovom zápase nestačili na neskorších víťazov Virtus.Pro. Tesne po tomto turnaji potvrdil špekulácie ich vtedajší kapitán a tím oficiálne opustil uznávaný dánsky líder Finn "karrigan" Andersen.

Náhradu našli v Austrálčanovi Christopherovi "dexter" Nongovi, ktorý tak započal svoju európsku púť. “Karrigan bol ten typ kapitána, čo mal jasný plán a išiel bod po bode. Dexter sa viac spolieha na nás a dopomáhame mu s robením ťažkých rozhodnutí. Spoločne prichádzame na náš ďalší krok v hre a na náš finálny ťah.” porovnáva dvoch kapitánov Frozen v interview pre Flashpoint. “Myslím si, že mi dexter dal viac voľného priestoru a zodpovedností ako hráčovi, za čo som vďačný. Hrá sa mi takto lepšie a cítim oveľa viac voľnosti. “ dodáva.

Nasledovali dva veľké turnaje. IEM Katowice a ESL Pro League Season 13. Z oboch myšiaci odchádzali z posledných priečok. Treba podotknúť, že z druhého menovaného boli ich súpermi vtedajšia svetová dvojka Astralis a päťka Gambit. Zlú formu si doniesli aj Fantasyexpo Cup Spring 2021, kde boli považovaní za favoritov, no odchádzali zo skupín. Nasledovalo zlepšenie nálady na Snow Sweet Snow #3, kde svoju priamu pozvánku do play-off zúročili a vyhrali celý turnaj. Svoju formu zopakovali aj v kvalifikácií na IEM Summer, no miestenka na prestížny turnaj im ušla iba o chlp.

frozen a jeho k/d

V ten istý čas ale prebiehala aj online kvalifikácií na Flashpoint 3, turnaj cez ktorý sa kvalifikovali na Major, a zároveň aj DreamHack Masters Spring 2021. Za štyri dni dokázali myšiaci odohrať 29 oficiálnych máp. Celý týždeň tak uzatvorili pomerne pozitívne, miestenku na ten najdôležitejší turnaj si dokázali vybojovať.

Prišiel turnaj s veľkým T. Flashpoint 3. Nikto nepredpokladal Mouz za favorita. Oni ale porazili všetkých a na turnaji prehrali iba jednu mapu a aj tú vo finále proti Ninjas in Pyjamas. Na turnaji to strieľalo naozaj celému tímu, najviac ale práve Frozenovi. Odniesol si medailu za najviac užitočného hráča. Je to jeho prvá medaila z tejto kategórie. Podobné medaile z našich končín získal aj Ladislav "Guardian" Kovács, ten ich má na svojom konte 8 a z bratského Česka Tomáš "oskar" Šťastný sa môže pýšiť dvoma.

Prvú polovicu zmiešanú dobrých a zlých výsledkov uzavrel Frozen turnajom ESL One v Kolíne nad Rýnom, z ktorého opäť odchádzal zo skupín. Po vytúženej letnej pauze a oslávení iba 19. narodenín sa Frozen spolu so svojimi spoluhráčmi opäť ocitli na serveri. V turnaji ESL Pro League postúpili zo skupín, v play-off ale boli myšiaci na ninjov prikrátki a tí im vrátili prehru z Flashpoint 3. Podobné výsledky pokračovali aj na IEM Fall, kde sa umiestnili na 9-12. mieste spoločne s českou jednotkou SINNERS. Z druhého kvalifikačného turnaja si neodniesli ani bod a tak sa museli spoliehať na postupovú matematiku, aby vôbec postúpili na Major. To sa im nakoniec podarilo a tak aj po dvoch rokoch si rodák z Liptovského Mikuláša opäť zahral Major.

PGL Major Stockholm 2021 s prize poolom vo výške dvoch miliónov amerických dolárov. Najviac sledovaný turnaj Counter-Striku. Takto by sa mohol opísať PGL Major v hlavnom meste Švédska. Pre Frozena to bol druhý Major v poradí a s jeho tímom mali veľké ambície. Prvým krokom bolo ale postúpiť do Legends časti. To sa im aj podarilo a so skóre 3-2 sa dostali medzi 16 najlepších. Oslabení chorobou už Frozenov tím nemal toľko šťastia a do play-off sa im dostať nepodarilo. Po prehre v predĺžení proti rusko-kazašským Virtus Pro sa porúčali z turnaja.

Rok ešte nekončil, MOUZ ešte čakali dva turnaje. Ten prvý, DreamHack Open November, sa v skupine stretol so svojim krajanom a 9. najlepším hráčom za rok 2021, Patrikom "Zero" Žúdelom. Z duelu slovákov lepšie vyšiel David, no ďalší zápas proti Mad Lions už jeho tím nezvládol. O zostave myšiakov sa tak začalo pochybovať. Rok Frozen so svojim tímom ukončil na IEM Winter, kde pokračoval scenár z DreamHack Open a MOUZ obsadili posledné priečky.

Individuálne štatistiky, rozšírené ako HS% sú v druhom hárku

O zmenách v zostave sa špekulovalo už dlhšie, konrakt jeho spoluhráča a najväčšej hviezdy Robina "ropz" Koola sa blížil ku koncu. Ropz sa rozhodol tím opustiť a vydal sa na cestu do FaZe. “Keď sledujete ako ropz hrá, je to ako keby ste sledovali doktora robiť zložitú operáciu. Je perfektný. Od kedy som sa pripojil do tímu, bol mi dobrý spoluhráč a kamarát. Je skvelým hráčom.“ opisuje svojho teraz už bývalého spoluhráča Frozen v rozhovore pre Flashpoint.

Myšiaci sa tak rozhodli ísť do roku 2022 s novou zostavou. Na lavičku poslali snipera Frederika "acoR" Gyldstranda, nahradil ho Maďar Ádám "torzsi" Torzsás z akadémie a k mladíkom Bymasovi, Frozenovi a Torzsimu sa pripojil skúsený dvojnásobný víťaz Majoru Nathan "NBK-" Schmitt. Nový tím má veľké ambície a celá organizácia verí, že sa im podarí zdvihnúť nad hlavu veľa trofejí.

Frozen a jeho sociálne siete:

Prečo je frozen 1.najlepším hráčom za rok 2021?

Nejaká podrobnejšia analýza je v tomto prípade zbytočná. Rodák z Liptovského Mikuláša bol oproti ostatným hráčom z česko-slovenského regiónu ďaleko vpredu. Pochybovať o tom, či si zaslúži prvé miesto alebo nie, by bolo absurdné. Frozen sa už tretí rok po sebe drží na najvyššej úrovni. Aj keď úspechov bolo s MOUZ v tomto roku o čosi menej, než v takom roku 2019, tak aj napriek tomu mu to s prehľadom stačí na to, aby si vybudoval komfortný náskok pred ostatnými.

Ako jediný reprezentant z domácej scény sa prebojoval na Major, čo už len samo o sebe vypovedá o jeho výsledkoch oproti iným. Z posledných dvoch rokov je tiež jediným Slovákom, ktorý dokázal zbierať finálové účasti na turnajoch s kategóriou S-tier (turnaj, kde hrá najväčšia špička) a týchto turnajov sa naďalej zúčastňuje.

Že si na nich dokáže udržať kladné štatistiky a do toho byť aj lídrom tímu je už len jeho plus, ktoré mu zvyšuje kredit. 1.miesto je už tretí rok po sebe jediné miesto, kde nemusíme špekulovať nad jeho obsadením. Vždy sme totiž vedeli, že bude patriť frozenovi. Rok 2021 nie je rozhodne žiadnou výnimkou a čo ukáže rok 2022 je ešte veľká neznáma.

PGL-9272-min.jpg

Source: SC PGL Esports S.R.L.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.