TOP15 2020: STYKO #2

  • Sebastián Soroka
  • 30. 01. 2021 19:00

Tesne pred najvyšším stupienkom ostal Martin "STYKO" Styk

Pre Styka sa rok 2020 niesol v znamení bojov o vstup medzi Tier 1 tímy. Ako jeden z mála dostal na začiatku roka príležitosť sa zúčastniť LAN akcie, konkrétne ICE Challenge 2020, avšak tá zatiaľ ostáva ako tá posledná v jeho kariére. Počas online éry boli výkony jeho tímu "na striedačku". Niekedy to padalo aj proti tým najlepším, inokedy sa so svojimi spoluhráčmi trápil s menej známymi súpermi. V štruktúrach jeho zostavy došlo k zmenám, keď počas roka došlo k výmene až dvoch hráčov. STYKO si v minulom roku udržiaval vysoké HS ratio a taktiež patril medzi najlepších Deagle hráčov. Pre rok 2021 bude reprezentovať organizáciu FunPlus Phoenix.

Ahoj, STYKO! Rok 2020 je už pár týždňov za nami. Ako by si ho zhodnotil z tvojho kariérneho hľadiska?

Ahoj. Z kariérneho hľadiska som za 2020 spokojný, hlavne z toho dôvodu, že si myslím, že som ako hráč omnoho viac vyspelejší ako na začiatku roku. Celý rok sme sa potykali s problémami a napriek tomu sme dokázali hrať slušné a pozerateľné CSko aj proti Tier1 tímom.

V minulom roku ste stihli odohrať iba jeden LAN turnaj, konkrétne ICE Challenge 2020… Ako si si ho užil a ako na neho spätne pozeráš ?

Som rád, že sa podarilo aspoň niečo, pár hráčov sa na LAN za celý rok nepozreli, takže som rád za túto skúsenosť v Londýne. Ten turnaj nám veľa ukázal, hlavne po stránke nášho potenciálu. Skončili sme 3-4. po tesnej prehre s NaVi, kedy sme si uvedomili, že sme to v pokoji mohli vyhrať. Po zápase sme boli sklamaní, no s odstupom času nám to veľmi pomohlo a ťažili sme z toho pár mesiacov, kedy sme vedeli, že sme krôčik od Tier 1 teamu ako je NaVi. Vďaka tomu sa nám asi aj darilo v online turnajoch proti papierovo vyrovnaným teamom lepšie, ako by ľudia očakávali.

Prišla koronakríza a s ňou aj zrušenie LAN eventov. Ako sa ti takmer počas celého roka hralo iba z online prostredia? Cítiš, že ťa výkonnostne ovplyvnili takéto podmienky?

Mňa osobne veľmi nie, ja si myslím, že som sa online prostrediu dokázal prispôsobiť dobre. Naopak niektorým hráčom toto veľmi prospelo a zažiarili na skoro každom turnaji, ktorého sa zúčastnili. Niekto je proste lepši v pohodli domova ako na štadiónoch a je to pochopiteľné. Ja sa hlavne teším na to obdobie, kedy sa vrátime do LAN prostredia a uvidím ako hráči, ktorí už pred tým podávali dobre výkony na LAN, sa dokážu adaptovať po ročnom online hraní.

V máji prišla pre mnohých fanúšikov vášho tímu trochu smutná správa, keď došlo k výmene Maikeleleho. Čo bolo hlavným dôvodom jeho výmeny?

Nebudem to tu nejak rozpitvávať. Jednoducho nevenoval hraniu toľko času ako by mal. Mali sme dobré deep-runy v turnajoch a myslím, že by to mohlo byt ešte lepšie, keby človek, ktorý drží v rukách najviac impact zbraň v hre sa venuje viac tomu, aby sme sa dostali aj na stupne víťazov. Maikelele mal problém naučiť sa nejaké elementárne prvky hry, ktoré sa vyvíjajú spolu s aktuálnou métou a AWP hráč proste musí mať impact v každom zápase. Snažili sme sa mu pomôcť, ale nestačilo to a zvolili sme preto zmenu pre mladšieho hráča, ktorého ešte dokážeme vyvíjať a zlepšovať s tým, ako bude zbierať skúsenosti.

Prehľad turnajov

Sledoval si počas roka aj našu domácu scénu? Čo hovoríš na jej terajší stav?

Sledoval, ale máličko. Cez kontakty som sa dostal k scoutovaniu pár hráčov pre rôznych investorov a teamy, videl som pár POV dem hráčov a mal som zmiešané pocity. Koncom roka som sledoval najmä GamerLegion kvôli Zerovi a Sinners, keďže konečne máme nejakého zástupcu z našej scény, čo nás reprezentujú aj na Tier 2 alebo Tier 3 turnajoch. Toto sa zintenzívnilo ešte príchodom oskara. Ešte som pokukoval po chalanoch z Entropiq ako sa darí im.

V lete prišlo z pozadia organizácia Godsent trochu kontroverzná správa, kedy bol z manažérskych povinností odsunutý zakladateľ organizácie Markus “pronax” Wallsten. Písalo sa o tom, že pronax začal mať psychické problémy. Ako si vnímal túto situáciu? Mohol by si nám povedať, čo je na tom všetkom pravda?

Nebudem sa k tomuto veľmi vyjadrovať. Nie, že by som nechcel, ale za prvé nemôžem z dôvodu zachovania nejakej integrity pre Godsent a zároveň nemám veľa informácií, aby som si mohol nejaký záver urobiť aj sám. S pronaxom som sa od toho incidentu nestretol osobne a ani virtuálne. Posledné správy, čo od neho máme, boli ale také, že je všetko vyriešené a jeho pozícia v GODSENT stále ostáva pod jeho vedením. Môj tréner, Devilwalk, je s nim dobrý kamarát, ale nechcel som vyzvedať, je to pronaxova osobná záležitosť.

Ako vnímaš to, že si v roku 2020 patril medzi najlepších hráčov s deaglom? Taktiež si mal aj vysoké HS ratio...

HS ratio si udržujem každoročne v nadštandarde oproti iným pro hráčom. Je to už taký môj “signature playstyle”, v ktorom ide o veľa pre-aimu a pomáhaniu si správnym crosshair placementom. Myslím, že keď popracujem na určitých aspektoch, tak to bude veľmi dobrá kombinácia, hlavne na pozíciách, ktoré hrám teraz (CT - Anchor). Čo sa týka deaglu, tak som bol trošku prekvapený, ale potom som si to uvedomil, že naozaj crosshair-placement mi veľmi v tomto deagli pomáha, hlavne na CT, keď držím uhol alebo off-angle. Za T to býva komplikovanejšie, tam musíš kapitalizovať na chybách a zlých timingoch protihráčov, čo sa top teamom stáva len zriedkavo.

HIGHLIGHT zo zápasu s Virtus Pro

Čo považuješ za váš najväčší tímový úspech roka 2020?

Je to ťažké vybrať. Z prvej polovici roka to určite bude Road to Rio a cs_summit, kde sme si nazbierali veľa RMR bodov do Major Kvalifikácie. Z druhej polovice zas náš semifinálový run vo veľkom evente DreamHack Masters Winter. Keď mám vyzdvihnúť nejaké zápasy, tak to boli tie, kedy sme porazili vtedajších lídrov vo svetovom rankingu. Zápas proti G2, Heroic a Astralis. Astralis som mimochodom porazil asi po prvýkrát po asi 4 rokoch, to sa nám tuším nepodarilo ani v mousesports (až na semifinále ECS v Cancune, ale tam mali stand-in RUBINA).

Z vášho tímu odišiel kRYSTAL… Špekulovalo sa o rôznych menách, ktoré ho nahradia. Máte už vybratého piateho člena zostavy alebo stále zvažujete možnosti? Mohol by si naznačiť kto by to mal byť?

Dávali sme si záležať, aby sme sa nepopálili a aj keď emi bol skvelá náhrada, stále sme mali pocit, že by nám to veľmi nepomohlo k cieľom, ktoré sme si stanovili pre túto zostavu v 2021. Meno nového hráča neprezradím, ale momentálne podlieha tryoutu a ak nim prejde, tak bude hrať s nami. Je to ale tier 1 hráč a nepochybujem, že s ním budeme niekoľko násobne lepší ako s kRYSTALOM a aj emim, aj keď sú to kvalitní hráči, museli sme hľadať niekoho, kto nám sadne do nášho agresívneho štýlu.

STYKO a jeho HS rate

Čo si ako hráč sľubuješ od roka 2021? Máš nejaké predsavzatia pre nasledujúcich 12 mesiacov?

Ťažká otázka, veľmi neplánujem dopredu a keďže meníme IGL, bude to veľká zmena aj v našej štruktúre. Možno nám to magicky klapne a budeme top5 team sveta a možno sa budeme trápiť. Osobne by som ale chcel spraviť všetko preto, aby som sa dostal do individuálneho TOP20 rankingu pre rok 2021 (HLTV ranking - pozn.red.) a vidím, že to bude nesmierne ťažké, budem rád aj za ten progres. Ak sa to náhodou nepodarí, tak budem mať rovnaký cieľ na rok 2022 a raz to príde.

Deň profesionálneho hráča, ktorý hrá na najvyššej úrovni, je bezpochyby veľmi náročný na psychiku… Ako sa zvykneš odreagovať? Využívaš aj psychológa, tak ako mnohí iní profesionálni hráči?

Psychológa len zriedkavo a to len v situáciách, keď už mám nejaký problém. Pred letom som sa cítil vyčerpane a vyhorený, ale veľmi mi pomohol, teraz už viem čo robiť, aby podobný problém neprišiel. Odreagujem sa pri Netflixe, dobrom jedle, rodine a kamarátoch, hraním konzole alebo na twitchi pri obľúbených streameroch.

Pre rok 2021 bude pôsobiť pod organizáciou FunPlus Phoenix Photo by FunPlus Phoenix

Za svoju kariéru si si prešiel už všeličím, hral si s mnohými hráčmi… Ktorý spoluhráč ťa toho ale najviac naučil alebo ti najviac pomohol?

Veľmi individuálne. Vo veľa veciach mi pomohli moji tréneri - LMBT, Devilwalk, Johnta a valens - hlavne po stránke príprav na zápasy, vedenia nejakého zmysluplného životného štýlu a dávať si pozor na určité veci, ktoré ovplyvňujú výkon hráča. Ak sa mám ale zamerať na určitého hráča, tak autimatic z našich čias v Cloud9 alebo suNny z čias v mousesports

Je niečo, čo by si chcel na záver odkázať?

Ďakujem samozrejme fans za podporu, dúfam, že 2021 bude úspešný, nie len pre mňa ale aj pre vás. Teším sa pekným komentárom, či už na mojom YouTube, kde pridávam pravidelne kontent, ale aj na mojich sociálnych sieťach po našich dobrých výkonoch. Tak dúfam, že to bude pokračovať a sľubujem, že v roku 2021 sa už budeme viac výdavať aj na twitchi pri streamoch!

Prečo je STYKO 2.najlepším hráčom za rok 2020?

Po Guardianovom benchi v NaVi a neskôr aj Oskarovej pauze, bolo jasné, že STYKO sa bude biť o prvé miesto v našom rebríčku iba s frozenom. Do roku 2020 nevstúpil vôbec zle, keď obsadil tretie miesto na ICE Challenge 2020 a neskôr sa prebojoval aj na európsky minor (turnaj zrušený kvôli epidemiologickej situácii) S jeho spoluhráčmi sa mu darilo získavať dôležité RMR body, ktoré boli potrebné pre účasť na majore. Rodák z Banskej Bystrice si tiež udržiaval pomerne solídnu formu, do veľkej miery vyčíňal so zbraňou deagle a aj vďaka nej dosiahol vysoké HS ratio. Niekoľkokrát zhrabol cenné kovy z "menej" prestížných turnajov a podarilo sa mu predrať aj na turnaje najvyššieho rázu. Nuž, na prvé miesto to nestačilo. Dá sa povedať, že absencia väčších tímových úspechov a prestížnejších turnajových účasti bola rozhodujúca, keďže individuálne na tom nebol rozhodne zle.

STYKO a jeho sociálne siete:

Photo by HLTV.org

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.