TOP15 2020: NIO #12

  • Sebastián Soroka
  • 19. 01. 2021 19:00

12.miesto si odnáša Dominik "NIO" Maxian

Pre NIA bol rok 2020 plný zmien. Okrem toho, že jeho cskovú kariéru ovplyvnila koronakríza, tak po vyše roku a pol strávenom v Dark Tigers zmenil pôsobisko aj spoluhráčov a zamieril do eSuby. Taktiež si musel zvyknúť na novú pozíciu v hre, ale ani to ho nezastavilo od skvelých výkonov. NIO si tiež držal skvelú konzistentnosť. Jeho tím by rozhodne nedosiahol také úspechy, keby nebolo jeho. Vytúženého triumfu sa žiaľ nedočkal, ale aj napriek tomu bol poctivým zberateľom cenných kovov z tuzemských online líg a turnajov. Pre rok 2021 sa rozhodol ostať verný modrej krvi, do tímu mu ale pribudli noví spoluhráči.

Ahoj, NIO! V roku 2020 si podpísal zmluvu s eSubou, predtým si vyše rok a pol pôsobil v Dark Tigers? Ako si vnímal zmenu prostredia a spoluhráčov po tak dlhom čase?

Zdravím, je to tak. Po veľmi dlhej dobe som vymenil dres. Určite to bola jedna z ťažších zmien, pretože v tíme sme boli ako rodina po tak dlhom čase a vždy panovala mega dobrá atmosféra. Takže na toto obdobie vždy spomínam s úsmevom. Ale v DTG sme už vedeli, že spolu nebudeme pokračovať. Predsa len nám to na konci nestrieľalo ako na začiatku a zmena bola potrebná, plus Séba (beastik - pozn.red) dostal dobrý offer, ktorý sa neodmieta. A ja som už dlhšiu dobu vedel, že chcem hrať s bloggisom, takže nebolo o čom. Akonáhle som dostal možnosť hrať, tak som sa jej uchopil.

Rozbeh domácich líg prišiel takmer identický s koronakrízou. Ako ti počas roka vyhovovala online forma zápasov?

Mne osobne moc nie, pretože mám rád offline prostredie, atmosféru, crowd, atď... A viac mi vyhovuje hrať na stage. Predsa len je to zmena a sedieť v pohodlí domova nemá ten správny vibe. Postupom času sa ligy stanú strašne repetetívne.

Na jar ste mali v domácich ligách slabší rozbeh, ale nakoniec ste to dotiahli až do finále. Darilo sa vám aj v ESEA MAIN, kde ste sa prebojovali do vyššej divízie. Radosť vám ale na 2x prekazili SINNERS… Čo vám podľa teba chýbalo k tomu, aby ste ich dokázali poraziť?

Slabší rozbeh tam bol, nejako sme sa zo začiatku nevedeli prispôsobiť jeden druhému a hrať na jednej vlne. Myslím si, že sme boli zo začiatku v strašnej nervovej nepohode, pretože bol na nás vyvíjaný tlak a niektorí to znášali horšie ako iní. No však ako začalo playoff, tlak opadol a mohli sme začať hrať svoju hru. SINNERS sú pracanti a hardworkeri mimo iného sú velice dobrí hráči a v moment, kedy proti nim nezahráte každý svojich 100%, tak nevyhráte.

Nedá mi nespomenúť váš zápas proti Gunrunners o postup do finále, kedy ste to na tretej mape ukončili za stavu 37:35. Ako sa spätne pozeráš na takúto skúsenosť?

Paradoxne si z tohto zápasu nepamätám takmer nič. Len ako sme už pri prekonaní 50 kôl začali strašne smiať a mysleli si, že to nikdy neskončí. Skóre skákalo z jednej strany na druhú a toľkokrát sme si mysleli, že už je koniec a vždy niekto vytiahol nejakú individuálnu pecku, ktorá nás zase vrátila do zápasu a pokračovali sme. Jedným slovom bolo to peklo a bol som mega rád, že to skončilo pre nás víťazstvom. Neviem si predstaviť ako sa cítili Gunrunners.

NIOve šťatistiky

Počas roka ste ani raz nezmenili zostavu… Neuvažovali ste ani raz nad nejakou zmenou, ktorá by vás posunula na vyšší level? Čo bolo pilierom vašej stability?

Určite nie. Do tejto zostavy sme šli všetci s presvedčením, že bude dobrá a vedeli sme, že bude fungovať, len sme museli prísť na to ako. A boli sme ochotní rok tomu venovať. Určite podpora našej organizácie aj pri horších výsledkoch a neskôr ako sa dostavili výsledky, tak aj chuť vyhrať. Teda aspoň za mňa.

Ako by si zhodnotil svoje individuálne výkony počas roka 2020? Myslíš si, že s LAN akciami by boli na vyššej alebo nižšej úrovni?

Tento rok som zmenil pozíciu z awp, takže to bol trochu ťažší trasition. A hral som veľa nových pozícií atď... A bolo to obdobie prispôsobovania a učenia sa nových vecí. Nemám rád sebahodnotenie, takže sa moc nevyjadrím ale myslím si, že aj napriek pomerne vydarenému roku, vždy sa dá hrať lepšie. Určite LAN akcie by zlepšili výkon a nie len môj, ale aj mojich teammatov. Pretože táto zostava by bola veľmi silná na lanke a mrzí ma, že sme na žiadnej nemohli hrať. Verím, že naše výkony by boli určite lepšie .

V letnej tipsport cool lige ste takmer porazili SINNERS, kedy ste v BO5 sérii viedli 2:0 a nemali ste ďaleko od stavu 3:0. Čo urobí s hráčom tak drvivá prehra? Bolo to ťažké pre teba sa s tým vyrovnať alebo si sa snažil na to nemyslieť?

V ten moment ma to dosť bolelo úprimne. Byť tak blízko a výhra vám ujde takto pred očami. A myslím, že tento zápas sme si zaslúžili vyhrať. Skúsili sme risky veto a boli sme pripravení, že buď vyhráme 3:0 alebo nič. Taktiež sme boli pripravení na každú mapu, no SINNERS sa nedali, využili našej chyby a zápas otočili. Ale bol to dobrý zápas a spomínam na to v dobrom.

Jeseň sa taktiež niesla v trochu slabších výkonoch. Z ESEA Advanced ste zostúpili do ESEA Main a na MČR ste síce skončili tretí, avšak mnoho ľudí vás ašpirovalo na strieborné umiestnenie. Ako hodnotíš toto obdobie?

Toto bolo obdobie po prehre so SINNERS a myslím, že nás predsa len ten comeback poznamenal a nevedeli sme už čo spraviť lepšie, aby sme vyhrali. No dostali sme Sinners v semifinále, čo si myslím, že bol hlavný dôvod prečo sme hrali o 3.miesto. Hrali sme close zápas, no nestačilo to.

Čo zmeny vo vašom tíme z posledných týždňov? Čo všetko sa odohralo a prečo to nakoniec skončilo, tak ako to skončilo? Vyzeralo to tak, že by ste ako zostava mohli ostať pohromade, ale dvaja vaši hráči sa uchýlili k ponuke od ENTERPRISE. Skúšali ste tiež frediho, či HenkkyG ale nakoniec by mali byť vašimi spoluhráčmi dvojica WEAMO (Jaro) a twist + by sa mal vrátiť luko.

K situácii Erik a Levi by som sa nevyjadroval, bolo to ich rozhodnutie a čo ich k tomu viedlo musia povedať oni. Ja popravde stále neviem. Po odchode Erika sme potrebovali zastúpiť IGL a po viacerých hrách sme zhodnotili, že túto rolu najlepšie zvláda Jaro. Aj keď fredi má svoje kvality a bolo ho škoda, pretože je veľmi dobrý, no však pre lepšiu chémiu tímu a celkový chod je kombinácia Luko-Jaro najlepšie. Predsa len spolu zažili najväčšie úspechy. Preto isté sme nezobrali aj nespomenutého crezeho. A twist je proste komplexný hráč, čo dáva hlavy a presvedčil nás už po prvých praccoch, že by bola škoda ho nechať len tak.

ADR v podaní NIA

Tvoj spoluhráč blogg1s si verí na umiestnenie v top10, na akú pozíciu v našom rebríčku sa tipuješ ty? Myslíš si, že budeš vyššie ako on?

Vôbec neviem tento rok som štatistiky nevnímal a ani neviem podľa čoho sa to určuje, ale bloggis je lopata, určite musím byť pred ním (smiech).

Čo ťa rok 2020 naučil?

Že aj vyhratý zápas sa dá prehrať. Ako správne otužiť svoju psychiku a zostať v pohode za každého stavu.

Je niečo, čo by si chcel na záver odkázať?

Chcel by som sa poďakovať všetkým fanúšikom, vďaka ktorým je možné hrať a organizácii za dlhodobú spoluprácu. A najviac by som sa chcel poďakovať jednej osobe, ktorá ma vždy dokázala nakopnúť a podporovala počas dobrých aj zlých období. Začo jej patrí neskutočne veľké ďakujem.

Prečo je NIO 12.najlepším hráčom za rok 2020?

NIO patril v roku 2020 medzi najviac konzistetných hráčov našej scény. Aj keď na celkové víťazstvo nedosiahol v žiadnom z turnajov, tak z domácich súťaži si vždy odniesol umiestnenie v top3. Jeho skvelé výkony spoznali aj hráči za hranicami českej a slovenskej republiky, keď v ESEA MAIN S33 dosiahol K/D ratio 1,30. Počas celého roku bol veľkou oporou tímu, bez neho by eSuba rozhodne nedosiahla také výsledky, aké dosiahla. Ukázal to, že nie nadarmo bol považovaný za veľký talent už v roku 2016, a že rozhodne patrí medzi popredných hráčov našej scény.

NIO a jeho sociálne siete:

Photo by NIO

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.