Swag opúšťa kompetetívnú CS:GO scénu

  • Sebastián Soroka
  • 28. 02. 2020 20:10

Niekdajší veľký talent NA scény, ktorý sa okrem svojho skillu preslávil najmä vďaka škandálu ohľadom matchfixingu, Braxton „swag“ Pierce, dáva opäť raz zbohom súťažnému hraniu. Tentokrát už ale ide o čisto jeho rozhodnutie.

O Swagovej nádejnej a dobre rozbehnutej kariére hovoria aj výsledky z roku 2013 či 2014. Práve v roku 2013 sa zúčastnil vôbec prvého CS:GO majoru. Vo farbách organizácie Complexity vtedy v semifinále podľahol neskorším víťazom zo Švédska, tímu Fnatic. V roku 2014 už v drese iBUYpower urval svoj prvý a jediný veľký titul z ESEA Invite Season 16 Global Finals. Svoj úspešný rok zakončil 18.miestom v rebríčku od HLTV. V tej dobe boli iBUYpower považovaní za najlepší NA tím. Práve ale vo svojom najúspešnejšom roku svojej kariéry si aj odpísal svoju budúcnosť v hre CS:GO. Príbeh o iBUYpower a ich neoprávnenom stávkovaní na vlastnú prehru je všetkým dobré známy. Tento škandál s ich matchfixingom vyšiel na povrch začiatkom roka 2015 a otriasol celou scénou. Swag a jeho spoluhráči (s výnimkou Skadoodla), za betnutie na svoju prehru dostali od Valve doživotný ban na turnaje konané pod ich zášitou. Tento ban im udelilo aj ESL, DreamHack a ďalší.

Zápas, ktorým si swag potopil svoju kariéru.

 

Swag sa po doživotnom bane od Valve vrátil na scénu v roku 2017, kedy mu bol ban zrušený aspoň na turnaje od ESL (neskôr tak učinili aj organizátori DreamHack turnajov). Viackrát žiadal o udelenie akejsi milosti od Valve, aby mu bol ban zrušený aj na ich turnaje. Avšak vždy s neúspešným výsledkom, ani tomu ale nebránilo dostať sa späť do kolotoča svetového cska. Zahral si na viacerých prestížnych turnajoch, ako sú Epicenter, Blast Pro Series alebo cs_summit.

Swag si za svoju premárnenú šancu môže sám. Nebyť jeho hlúpeho konania v roku 2014, mohol byť v tomto momente práve on jeden z najlepších hráčov sveta a bojovať o titul šampióna v poľských Katowiciach. On a jeho bývalí spoluhráči, ktorí sa dopustili rovnakého priepustku, či taktiež kontroverzný KQLY alebo Forsaken, sa navždy zapísali do histórie tejto hry. Avšak s trochu iným príbehom, akým by si želali. Sú taktiež pomyselnou výstrahou pre ostatných, ktorí by sa chceli niečoho podobného dopustiť. Nutno dodať aj to, že Swag v esporte nekončí. Čaká totiž na vydanie hry "Project A" od štúdia Riot Games. V tejto novej strieľačke vidí veľký potenciál a má ambíciu byť v nej najlepší na svete. Nevylúčil ani to, že v budúcnosti môže naďalej streamovať CS:GO.

Zdroj titulnej fotografie: Liquipedia/ESL Gaming GmbH

Swag na jeho poslednom veľkom turnaji v CS:GO. Photo by Fraglíder

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.