Podvádzal flusha? Legenda NaVi otvára starú kauzu

  • Sebastián Soroka
  • 04. 09. 2020 02:00

Kauza Flusha a cheating sa znovu raz otvára! Už keď sa zdalo, že je táto téma definitívne uzavrená, tak prišiel legendárny hráč Counter strike 1.6, Sergey "starix" Ischuk, ktorý tejto téme znova vdýchol život.

Za opätovným otvorením tejto diskusie stojí starixov nedávny rozhovor pre portál VK. Aj keď boli pôvodne jeho vyjadrenia mierené smerom ku coach bugu , ktorý zneužili viacerí tréneri svetových tímov, trochu sa dotkol aj témy Flushovho údajného cheatingu a vyjadril svoj subjektívny názor na celú vec. Podľa starixa totiž Flusha používal nedovolené programy, dokonca aj na LAN turnajoch. Neskôr to vraj zistili aj samotní vývojari hry, avšak nechceli túto kauzu nijako medializovať, nakoľko už bol vtedy Flusha medzi elitou CS hráčov a takýto škandál by mohol zruinovať ich snaženie v boji proti cheaterom a poškodiť dobré meno spoločnosti Valve, čo by mohlo viesť k celkovému úpadku hry CS:GO ale aj mnohých ďalších esport titulov, ktoré pochádzajú z prostredia Valve.

Reakcia verejnosti

Na toto vyjadrenie reagoval aj uznávaný žurnalista Richard Lewis, ktorý rozprúdil na svojom twitter účte vášnivú diskusiu. Podľa Lewisa je totiž nemysliteľné, aby Valve takto riskovalo. Ak by totiž Valve potvrdilo, že je flusha cheatear, tak by to bol dozaista obrovský škandál, avšak ešte horšie by to bolo, ak by sa prišlo nato, že Valve úmyselne kryje flushu kvôli svojmu dobrému statusu. Takéto prevalenie by mohlo mať pre celú spoločnosť fatálne následky. Rovnaký názor zdieľa aj najlepší hráč za rok 2018, S1mple. Ten dokonca vytiahol aj jednu príhodu z pred pár rokov „Boli tu hráči z popredných tímov v CIS regióne, ktorí zdieľali rovnaký názor. Pamätám si na našu spoločnú diskusiu z roku 2014 počas DreamHack Open Jonkoping. Vtedy som bol jediný, ktorý ho nepovažoval za podvodníka.“ S1mple sa s Lewisom zhodol aj na tom, že nemožno spochybniť oprávnené podozrenia, ktoré na Flushu padali, ale ako už bolo spomenuté, konšpirácie, ktoré vravia o tom, že Švéda kryla spoločnosť Valve sú viac než absurdné.

Pod Lewisov tweet sa na svoju obranu postavil aj samotný starix. „Všetky moje názory na flushu sú založené na mnohých videách, ktoré nedokážem bližšie vysvetliť. Ide o mierenie na isté pozície v smoku. Povedal by som, že to je aimlock.“ Lewis to ale okamžite skritizoval a takéto vyjadrenie od osobnosti akou je starix, považuje za skutočne nezodpovedné.

Cheatoval flusha?

Na túto tému sa už v minulosti urobilo mnoho materiálov, ktoré mali hráča Fnatic usvedčiť. Každý hráč ma samozrejme svoje „VAC“ momenty, nuž Flusha ich v období od roku 2012-2014 mal viac než dosť. Upodozrievaný bol prakticky non-stop, avšak nikdy sa domienky komunity, či jeho rivalov nepreukázali. Nikdy nebol žiadnym anti-cheatom detekovaný nepovolený program v jeho PC, nebol pristihnutý počas žiadneho LAN eventu a v podstate sa nenašli žiadne priame dôkazy. Vynorili sa ale aj špekulácie, že Flusha má špeciálne naprogramovanú myš, ktorá za neho pri hre vykonáva určité funkcie podobné aimlocku (automatické mierenie na telo protihráča). Ani toto však nedáva zmysel, keďže na turnajoch najväčšieho rázu je hráčom počítačové príslušenstvo odobrané a podrobené prehliadke pod dozorom vyškoleného personálu. Je tak priam nezmyselné si myslieť, že by Flusha prešiel aj cez tento systém ochrany.

Nuž, ak by ale Valve aj teraz spätne nejak zistilo, že sa Flusha skutočne dopustil cheatingu, bolo by pre nich lepšie ďalej túto situáciu neriešiť. Nielen pre csko, ale pre celý esport by to nebola vôbec dobrá vizitka, že trojnásobný major šampión používal cheaty. Špekulácie ohľadom tejto témy tu asi budú už navždy. Niet sa čomu čudovať, videí na YouTube s jeho pochybnými momentami nájdeme stovky. Oficiálna verzia, v ktorej prospech ale hrajú viaceré fakty, znie jasne: Flusha nikdy nepoužil zakázané programy.

Názor na sanckie pre trénerov

Nutno ešte dodať starixove vyjadrenia na celú vec ohľadom nedávnych banoch pre trénerov, ktorí sa dopustili zneužitia chyby v hre. Podľa ukrajinskej legendy sú tresty veľmi kruté. „HUNDEN a Zoner nepochybne využili túto chybu v prospech svojho tímu, avšak zákazy zúčastňovať sa oficiálnych turnajov trvajú až priveľmi dlhú dobu.“ Navyše je na počudovanie prečo sú potrestaní iba tréneri a nie rovno celý tím. Zverenci HUNDENA, či Zonera museli predsa vedieť, že sa dopúšťajú rovnaké podvodu ako ich tréner, keďže mali od neho priame informácie o dianí na mape. Starix to vníma ako diskrimináciu voči coachom. Navyše teraz bude čím ďalej ťažšie preukázať vinu aj ďalším "podvodníkom". „Tento bug tu vraj bol už od roku 2016 a je nereálne, aby sa začali pozerať všetky demá svetových tímov za posledné 4 roky a následne trestať ďalšie osoby,“ dodal 32-ročný veterán.

Ohodnotiť

1

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.