Martin "MAXX" Smolár: Online éra je aktuálne najťažšie obdobie mojej kariéry

  • Sebastián Soroka
  • 11. 09. 2021 20:45

Dlhoročná stálica scény a hráč, ktorý vystriedal viacero tímov, s ktorými získal početné úspechy. Martin Smolár alias MAXX je známy svojim pôsobením pod organizáciami ako BRUTE, Dark Tigers, eEriness, Universe, či Majestic Lions. Pre tento rok prišla pre neho ponuka od portugalského tímu GTZ Bulls a tak si na istý čas vyskúšal pôsobenie aj v medzinárodnom celku. V aktuálnej dobe je free agentom. V rozhovore nám poskytol viacero názorov súvisiacich s česko-slovenskou scénou, ale tiež nám zhrnul svoje dojmy z doterajšieho vývoja sezóny 2021.

Čo sa dozvieš v rozhovore:

  • Ako hodnotí svoju tohtoročnú hráčskú sezónu
  • Informácie z jeho pôsobenia v GTZ Bulls
  • Prečo je pre neho online éra najťažším obdobím kariéry
  • Čo hovorí na stav organizácie BRUTE, v ktorej kedysi pôsobil
  • Jeho názor na zmenu v Entropiq Prague
  • Koho ašpiruje na triumf v domácich ligách

Ahoj, MAXX! Sezóna 2021 je už vo svojej druhej polovici. Ako ju hodnotíš zo svojho hráčskeho pohľadu?

Ahoj, ďakujem v prvom rade za prizvanie k ďalšiemu rozhovoru, moc si toho vážim. Sezóna 2021 je z môjho hráčskeho pohľadu veľmi slabá, pravdepodobne asi najslabšia, akú som kedy mal. Tie svetlé chvíle by som snáď nedokázal zrátať ani na jednej ruke, čo je veľmi tragické. Na začiatku roka to s Dark Tigers moc nevyšlo, kedy sme sa museli ocitnúť v nepríjemných situáciách a meniť zostavu pred uzávierkami líg a tak podobne. Niečo, čo by mohlo dávať zmysel sme na poslednú chvíľu zložili, makali sme, no tie výsledky neboli úplne ideálne a chyby sa neustále opakovali, čo vyústilo do toho, že sme obdržali ponuku od GTZ Bulls a rozhodli sme sa ju prijať za účelom novej výzvy a šance, čo sa do istej miery aj splnilo. V GTZ sme boli 3 mesiace a trénovali proti veľmi kvalitným tímom, takže keby poviem, že mi táto výzva nič nedala, tak by som klamal.

Pre tento rok prišla pre teba ponuka zo zahraničia od GTZ Bulls. V portugalskom tíme si sa ale veľmi dlho neohrial. Na čom to celé stroskotalo?

Stroskotalo to hlavne na tom že hráči dostali zaujímavejšie ponuky a nové výzvy od rôznych organizácií. GTZ Bulls ako organizácia nedokázala ponúknuť to, čo napríklad VELOX alebo sAw, kde aktuálne pôsobia naši bývalí spoluhráči. Jednoducho sa nám oznámilo, že náš projekt sa blíži ku koncu a museli sme sa s tým zmieriť.

MAXX na MSR 2019 Source: EPLAYER/Tomáš Macháček

Ako veľmi ťa v hre ovplyvňovala jazyková bariéra, ktorú si zažil v GTZ Bulls?

Zo začiatku ta jazyková bariéra bola celkom ťažká. Uvedomiť si, že všetky spoty sa teraz budú callovať v angličtine bolo hrozné a nejakú dobu to trvalo, to klamať nebudem. No každým tréningom s chalanmi to šlo lepšie a lepšie a začali sme si všetci pamätať každý spot čo sme si nazvali, takže bola to len otázka času a tréningu a pekne sme si na to zvykli. Samozrejme to malo aj negatívne stránky a to boli tie, že napríklad sme sa jednou situáciou zdržovali pri rozbore, pretože vysvetlenie a analýza bola chaotická kvôli jazykovej bariére.

Treba podotknúť, že oproti minulým rokom si bol tento rok na domácej scéne trochu v úzadí. V novom roku si sa rozhodol ostať verný Dark Tigers. Nemal si vtedy ale aj iné ponuky? Viacero organizácii totiž menilo hráčov.

Na začiatku roka sme zložili zostavu, ktorá mala ísť pod DTG s menami ako je zyored, ZeD, jaro a luko, takže ja som v tu dobu nejak neriešil iné ponuky, ani som nemal dôvod lebo sa nám spolu hralo dobre a nálada bola super, takže v týchto prípadoch som vždy absolútne lojálny. No potom sa stalo to, že na poslednú chvíľku prišla eSuba a mali sme po spoluhráčoch (smiech). Ale samozrejme som to v celku chápal, nebolo to prvýkrát čo mi eSuba zobrala spoluhráčov, bral som to s humorom (smiech).

Source: Facebook/hitpoint.cz

Čo teda ďalej, ako vidíš svoju cestu na návrat medzi popredné tímy domácej scény?

Aktuálne sa pohybujem primárne v mixoch, nakoľko sezóna je v plnom prúde a bohužiaľ mne so zyom sa už nikde miesto neušlo. Mali sme nejaké ponuky sa vrátiť späť na našu scénu ešte v dobe, kedy sme boli aktívne hráčmi GTZ Bulls, no tie sa riešili veľmi narýchlo a nakoniec to dopadlo tak že sme samozrejme v GTZ zostali. Čo bude ďalej neviem, ale ja som neustále otvorený tomu hrať čo najviac a snažiť sa reprezentovať organizácie v dobrom svetle a pevne dúfam že ďalšiu sezónu to tak aj bude. Dôležité ale bude s kým to bude a pod akou organizáciou, pretože pre hráčov je najdôležitejší komfort a ten ak nemajú tak ani nedokážu podať výsledky.

V tíme tvojich bývalých spoluhráčov (Entropiq Prague) sa nedávno rozhodli pre bench capseNa. Čo vravíš na tento ťah?

Zhodnotím to tak, že ten ťah bol pre mnohých absolútne zvláštny a ja som nebol výnimkou. Keď si ale zoberiem, čo je KWERTZZ za kvalitného hráča, tak tu zmenu chápem, pretože asi nebol nikto iný, kto by dokázal tak skvelo nahradiť Morisska v práci s puškou. No čo je najpodstatnejšia otázka je to, či Morissko dokáže plnohodnotne nahradiť capseNa a ja sa na to rád pozriem, pretože to bude veľmi zložitá úloha.

Source: Facebook/COOL Esport

Čo naopak vravíš na terajší stav organizácie BRUTE, v ktorej si strávil podstatnú časť svojej kariéry?

Kto ma pozná tak vie, že na BRUTE mám ťažké srdce, ale hlavne z toho dôvodu, že každým dňom vidím pred očami čo sa z tej organizácie stáva, alebo minimálne v minulosti stávalo. Aktuálne už BRUTE prevzali iní majitelia, no určitá časť managementu tam zostala a vyzerá to tak, že BRUTE ide naďalej tou cestičkou, ktorú naposledy šliapal aj Peter Andrýsek. Veľmi rád by som BRUTE sledoval opäť na popredných priečkach CZ/SK scény, vidieť ich minimálne v TOP3, ale bojím sa, že ak sa tam niečo radikálne nezačne meniť a nezmení sa prístup, tak sa to nestane. BRUTE sa radi prezentovali tým, že chybu vidia v hráčoch a ich prístupe, no niečo mi hovorí, že to nebolo len o hráčoch, čo môže potvrdzovať aj ten fakt, že sa organizácia predala do iných rúk.

Online éra stále trvá. Cítiš, že ťa tento faktor nejak výraznejšie ovplyvňuje pri hraní. Nechýba ti atmosféra LAN akcie?

Pravdupovediac, online éra je aktuálne najťažšie obdobie mojej kariéry, nepovedal by som ale, že to je o tom, že by som sa nevedel tomu prispôsobiť, ale pre mňa za tie roky je hranie CSka už o niečom inom ako o nekonečnom sedení za PC za online kvalifikáciami, ligami a celkovo turnajmi. Človek sa potrebuje často odreagovať, zažiť ten kompetitívny hype na LAN akciách a ja sa považujem za jedného z tých ľudí, ktorým to naozaj chýba, takže sa nemôžem dočkať, až sa nejaká LAN akcia objaví a všetci sa budú nedočkavo tešiť až tam prídu.

MAXX (prvý zľava) počas jeho poslednej LAN akcie vo farbách BRUTE Source: Facebook/BRUTE

Koho favorizuješ na výhru v 1.Tipsport COOL lige a Sazka eLEAGUE?

V 1.Tipsport COOL Lige je to o niečo ťažšie ako v Sazka eLEAGUE, tam mám až 2 favoritov a nie je to nikto iný ako Entropiq Prague a Enterprise. Z pohľadu sympatií a kamarátstva každý vie, že by som to najviac prial Entropiq, no u nich bude neskutočne záležať, ako sa do tej doby s KWERTZOM na puške a Moriskom na AWP zohrajú, či to jednoducho bude fungovať tak, ako má. Enterprise sa neskutočne posilnili pribratím Adejisa a Matysom do svojich radov, hrajú peknú hru, všetci sú vyvážení a navzájom sa dopĺňajú, až občas z toho hrôza ide ako dobre im to páli na serveri. Podľa mňa to bude dosť o tom, kto sa lepšie vyspí. Takže nech vyhrá ten lepší ale samozrejme budem držať o pár prstov naviac Entropiqu.

V Sazka eLEAGUE je asi samozrejmosť, že nebudem tipovať nikoho iného ako SINNERS, chalani sú na doterajšom peaku ich kariéry, bol by šok pre každého, ak by ich niekto o titul obral, takže naďalej podľa mňa trón bude patriť našim najlepším reprezentantom.

Nedávno sa ENTERPRISE prebojovali do ESEA Premier. Je tak možné, že v ďalšej sezóne druhej najvyššej ligy budeme mať dva CZ/SK celky, nakoľko sem padnú aj SINNERS. Je tu podľa teba ešte nejaký tím, ktorý na to má? Poprípade nejaké zloženie hráčov, ktoré by podľa teba mohlo okupovať miesto v TOP30-TOP40?

Za hráčov Enterprise som naozaj šťastný, že sa im podarila takáto skvelá vec a budem dúfať že v Premier budú hájiť naše vlajky ako najlepšie to pôjde. Pár zápasov tam odohrali a išlo im to proti naozaj našľaľapaným tímom veľmi dobre. No čo sa týka toho, či máme v našej krajine ešte ďalších vyzývateľov na TOP30-TOP40 si netrúfam povedať, donedávna by som si myslel, že to mohli byť Entropiq Prague, minimálne čo sa týka nejakej TOP50, no po minulej zmene je to všetko vo hviezdach, to asi všetci vieme (smiech).

Samozrejme nezabúdam na Enterprise, ale tipujem že tým bude ešte nejakú dobu trvať až nadobudnú niektorí hráči z nich také skúsenosti, aby sa to stalo realitou, ale kto vie, možno sa mýlim a budú v TOP30-TOP40 za pár mesiacov.

Víťazi MSR 2019 - Make Money Not Friends Source: EPLAYER/Tomáš Macháček

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.