Sobotný pokec #5: Luboš "HenkkyG" Ilko

  • Sebastián Soroka
  • 29. 08. 2020 19:00

Luboš Ilko, allias HenkkyG je v našich končinách veľmi známy hráč. Posledných 5 rokov bol stabilným a kľúčovým členom zostavy v tíme eSuba. Vo farbách modrej krvi získal mnoho domácich titulov a pódiových umiestnení. Darilo sa mu ale aj na turnajoch za hranicami našich dvoch krajín. Spomenúť musíme ICL v Maďarsku alebo získaný titul na turnaji Legend Series v Nemecku. HenkkyG začiatkom roka učinil trochu prekvapivý krok, rozhodol sa opustiť eSubu. Aj napriek tomu, že mu odvtedy prišlo viacero ponúk, stále má status free agenta. S cskom však rozhodne končiť neplánuje!

Ahoj, HenkkyG! V roku 2020 pre teba nastala veľká zmena, rozhodol si sa opustiť tím, v ktorom si strávil 5 rokov. Ako zatiaľ hodnotíš toto rozhodnutie?

Čau, toto rozhodnutie beriem pozitívne, pretože som si dal po takej dlhej dobe od hrania trochu dlhšiu pauzu a porozmýšľal nad tým, čo vlastne chcem tento rok robiť a taktiež mi táto pauza otvorila viaceré iné možnosti okrem cska.

Sám si začiatkom roka spomínal, že prišla ponuka, ktorá by ťa mohla posunúť na profesionálnu úroveň. Na čom to nakoniec celé stroskotalo?

Ponuky prišli dve, jedna stroskotala na tom, že sa daná organizácia rozhodla uberať trochu iným smerom a pri druhej ponuke našli iného hráča na rolu, ktorá mne v danom tíme až tak moc nevyhovovala.

Photo by hitpoint.cz

Ako máš ďalšie plány vo svojej hráčskej budúcnosti? Máš nejaký konkrétny cieľ, ktorý by si chcel naplniť?

Môj cieľ je nájsť si team, s ktorým by sa mi podarilo preraziť na svetovú scénu a individuálne by som sa chcel znovu dostať do top formy.

Ak sa nič nezmení, tak pravdepodobne budeš prvýkrát od roku 2015 chýbať na MČR... Čo ti prebieha hlavou, keď sa povie MČR?

Keď sa povie MČR, tak si predstavím tých všetkých fanúšikov ako sedia pred stagom a kričia meno svojho obľúbeného teamu.

Prednedávnom si taktiež hrával v mixe so Shhhackom a EMENkom (slovenskí bratia žijúci v Španielsku) ligu na ESEA… Bol to iba čisto mix na ESEA alebo ste mali/máte aj ďalšie plány?

Bol to čisto iba mix, zahral som s nimi pár zápasov, kedže ich hráč nemohol danú sezónu dohrať.

Photo by Mistrovství ČR v PC hrách

Mnoho CS hráčov v poslednej dobe prešlo na hru Valorant. Neuvažoval si aj ty nad takou možnosťou?

Nad valorantom som rozmýšľal, aj som ho jednu dobu aktívnejšie hral, ale tá hra ma až tak moc nezaujala, aby som ju bral nejak vážnejšie, ako si ju zahral pár krát forfun. Či nad tým budem v budúcnosti rozmýšľať záleží od toho, čo Riot predstaví v roku 2021.

Na našej scéne si toho už čo to dokázal, prišli aj úspechy zo zahraničných turnajov. Aký moment v tvojej doterajšej kariére si vážiš najviac?

Tých momentov bolo veľmi veľa, čiže je ťažké si vybrať jeden najlepší. Najviac si ale vážim každú výhru proti top tímom a ten moment, keď sa nám v roku 2017 s eSubou takmer podarilo na MČR poraziť eXtatus, ktorí boli v tú dobu na dosť vysokej úrovni.

Photo by hitpoint.cz

A čo tak najväčšie sklamanie? Ktoré ti najviac utkvelo v pamäti?

Asi to bude práve MČR 2017, kde sa nám vo finále nepodarilo veľmi tesne poraziť eXtatus a taktiež WESG kvalfikácia do Španielska, kde sme vo finále prehrali proti Maďarom, ktorých hráč nakoniec na danú akciu ani neprišiel a týždeň nato dostal na ESL ban za cheating.

Čo by si možno odkázal svojmu mladšiemu hráčskemu „ja“?

Svojmu mladšiemu hráčskemu „ja“ by som odkázal to, aby sa nebál vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a robil všetko na 100%.

Photo by Topgaming

Čo vravíš na aktuálny stav našej scény, keď sa už celé prostredie značne (s) profesionalizovalo?

Veľmi sa teším, že tu začínajú vznikať rôzne profesionálne organizácie a turnaje, ktoré sa snažia robiť veci na 100% a konečne to tu začína vyzerať tak ako má. Dúfam, že práve toto “sprofesionalizovanie” pomôže k tomu, aby sa nejaký tím z našej scény dostal na svetovú scénu.

Ľudia z esportu ťa poznajú najmä ako toho Henkkyho, ktorý hráva csko a je v tom dobrý. Ako by si sa ale opísal ako Ľuboš Ilko? Čo robíš vo svojom IRL živote? Aké sú tvoje voľnočasové aktivity?

Po tom čo som si dal pauzu od cska, som sa hlavne venoval pár online projektom, na ktorých som pracoval už počas toho ako som hral za eSubu. Mimo toho si vo voľnom čase rád navarím nejaké jedlo alebo sa vyberiem niekam von na dobrý drink :)

Je niečo čo by si na záver chcel odkázať ľuďom, ktorí čítajú tento rozhovor?

Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí ma sledujú aj po tom, čo som odišiel z eSuby a nebojte sa, hneď ako sa znovu dostanem do top formy som spať a myslím si, že by to mohlo byť už čoskoro.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.