Sobotný pokec #3: Jozef "d0di" Kiss

  • Sebastián Soroka
  • 15. 08. 2020 20:05

Jozef "d0di" Kiss sa venuje práci trénera už niekoľko rokov, za ten čas stihol so svojimi zverencami zozbierať mnoho úspechov v rámci našej scény, ale aj za hranicami našich krajín. Podľa mnohých ide o najlepšieho trénera tuzemskej scény. Dokáže veľmi dobre pracovať s mladými hráčmi a z dlhodobého hľadiska im tak pomôcť k veľkému úspechu. Skvelým príkladom sú úradujúci majstri ČR, WEAMO, desty a luko, ktorých síce na poslednom MČR netrénoval, ale dovtedy s nimi spolupracoval vyše 2 roky. Dovedna pôsobil v organizácii eXtatus, Team Brute, Team Gravity a pred pár mesiacmi zakotvil v Team Sampi, kde pôsobí aj v dnešných dňoch.

Ahoj d0di! Aktuálne pôsobíš ako coach v Team Sampi, ako by si zhodnotil tvoje doterajšie pôsobenie v tomto tíme?

Zdravím všetkých, moje pôsobenie v tíme Sampi by som zatiaľ ohodnotil neutrálne. Po mojom príchode sme boli nútení k určitým zmenám, ktoré nás následne posunuli do 1. Tipsport COOL Ligy a playoff Sazka eLEAGUE. Na druhú stranu, v playoff Sazky sme vyhoreli a v zahraničných turnajoch sa nám až doteraz nedarilo natoľko, ako by sme chceli. Riešime problémy tímu na každodennej báze a snažíme sa zlepšovať nielen herne, ale aj mentálne.

V tomto mesiaci sa po menšej pauze opäť rozbiehajú viaceré turnaje a ligy. Kde všade budeme môcť vidieť tvoj tím? Aké sú vaše ciele na najbližšie obdobie?

Tento split si zahráme domáce súťaže a to 1. Tipsport COOL Ligu a samozrejme aj Sazka eLEAGUE. Ukážeme sa aj v Logitech G-Cup Online Series Finals 15.8., kde zabojujeme v prizepoole 150 000 Kč (turnaj sa d0dimu a spol.podarilo vyhrať. pozn.red).

d0di počas bootcampu s Team Sampi Photo by Sampi

Pred pôsobiskom v Sampi si bol súčasťou Team Brute. Keď sa spätne pozrieš na toto obdobie, ako by si ho zhodnotil? Čo vám možno chýbalo k dosiahnutiu pomyselnej špičky našej scény?

V tíme Brute som pôsobil od minulého roka, ak sa nemýlim, bolo to dokopy cca 6-7 mesiacov, počas ktorých sa veľa zmenilo. V tíme chýbal in-game leader a vlastne s týmto problémom sme bojovali po celý čas. Postupne sa nám ho podarilo vyriešiť v podobe poľského matadora Teceka. Obdobie do konca roka 2019 si pochvaľujem, predsa len 4. miesto na MČR a 2. miesto na ESL Nationals v Poľských Katowiciach boli skvelé pocity, že som to ešte nezabudol. Po začiatku nového roku sa ale situácia zmenila, stali sme sa profesionálnymi esportovými hráčmi a tak prišli aj povinnosti, ktoré sme sa snažili plniť. Za mňa veľa vecí nedávalo zmysel a časovo sme nechali všetko, čo to šlo v hre aj mimo nej. Trénovali sme aj 8-10 hod denne tímovo, hlavne s demami a k tomu ešte aj individuálny prístup hráčov ma fakt tešil, lebo nebol deň, kedy na sebe nemakali, aj keď som im povedal nech si dajú voľno. Manažment mal ale inú predstavu ako “má” fungovať esport a tak sme sa nezhodli vo viacerých veciach a postupoch, chcel som si robiť svoju prácu ako vždy, ale to nebolo možné, organizácia chcela veci po svojom a tak vznikol stret záujmov a dohodli sme sa na ukončení spolupráce. Hold, niekedy to proste nefunguje a ani nebude.

Ešte v nedávnej minulosti opustili Brute viacero hráčov, ktorí mali na terajšie vedenie organizácie ťažké srdce, situácia sa vo veľkom riešila na sociálnych sieťach. Mohol by si podať aj tvoj názor na túto vec? Ako si vychádzal s vedením ty?

Môj názor na túto vec ostal nedotknutý z jednoduchého dôvodu, nezaujíma ma čo sa stalo. Naučil som sa z toho na čom mám zapracovať a druhá strana možno na to prišla tiež. Hráči nechali všetok svoj čas v developmente tímu a aj keď to na prvý pohľad na výsledkoch nevyzeralo, ja si sám myslím, že nám celý čas chýbalo CZ/SK IGL a čas. Každý videl len čo je zle, namiesto toho, aby pozeral aj na pozitívne veci. Riešili sme problémy denne. S vedením som nemal zo začiatku problémy, vznikli až po prvej LAN akcii vo Švajčiarskom Amriswile, kde sme nepostúpili cez Sinners. Dostalo sa ku mne viac informácií, či som ten správny človek na túto pozíciu a prečo neriešim veci ako tréneri v iných športoch ako vo futbale a podobne. Asi preto, že toto je mentálny šport a nie fyzický a vedieť s kým pracujem v tíme je pre mňa dôležité a ku každému hráčovi mám aj individuálny prístup. Ukončím celú túto otázku len jednoduchou odpoveďou, netrápi ma čo sa stalo v Brute, všetka pravda sa postupne dostane von a či to uškodí niekomu alebo nie, to už necháme na tú časť, ktorá ma trápi-budúcnosť.

MČR 2019 Photo by d0di

Na scéne ako tréner už pôsobíš niekoľko rokov, prečo si sa vlastne rozhodol vydať sa na cestu trénera? Čo ťa k tomu viedlo?

Hral som túto hru ako každý iný a jedného dňa ma oslovila organizácia, že ma by chceli skúsiť ako manažera-coacha. Nikdy som s tým nemal skúsenosti, ale dostal som sa do toho veľmi rýchlo. Následne ma oslovila dievčenská sekcia eSuba Ladies, týmto zdravím holky, kde som pobudol asi 3 mesiace, to už si ani presne nepamätám. V tomto bode prišiel taký veľký zlom, keď som sa spoznal s f0rjim, ktorý si ma vyskúšal u vice-majstrov ČR, teamu Universe. Tam začala moja cesta, kde som následne vytvoril tím okolo weama a zvyšok sa už tak nejak dostavil sám.

Coachoval si už v mnohých organizáciach a pri rôznych zostavách. Ktorý tím ti najviac prirástol k srdcu?

Ani neviem či je len jeden, ale ak mám vybrať tím, tak isto Majestic Lions, s ktorými sme sa ako najväčší outsider ligy Hitpoint Masters dostali na LAN finále z 1. miesta, v smolnom finále prehrali a skončili na 2.mieste. Ďalej aj tím Gravity, s ktorými sme vo finále Cool Ligy boli len o chlp blízko poraziť vtedy najlepší tím domácej scény, eXtatus. Ale hold, 2. miesta sú zatiaľ prekliatím.

Majestics Lions boli v roku 2017 pod taktovkou d0diho Photo by Mistrovství ČR v PC hrách

Aj napriek tomu, že sa tvoje tímy viackrát dostali do finálového duelu, respektíve na LAN finále, tak prvé miesto sa ti stále vyhýba. Čím to podľa teba je, že si zatiaľ nemal šťastie ukoristiť zlato z nejakej domácej LAN akcie?

Čím to je ani sám neviem, keď si to zoberiem akýkoľvek tím čo som mal to vždy dotiahol na najväčšie lanky u nás. Zahral som si dokopy asi 6x o najcennejšie umiestnenia, ale to prvé chýba. Možno to bola psychika hráčov, že v dôležitých momentoch nedokázali uniesť tlak alebo celkové skúsenosti z hry, možno aj nesprávna príprava, predsa len učím sa aj ja. Keď sa na to pozriem, často som mal pod sebou veľa mladých hráčov.

Poďme trochu mimo csko. Ako tráviš svoj čas, ak zrovna netrénuješ?

Keď netrénujem, tak sa niekedy venujem CS-ku len tak, lebo sa mi chce, venujem sa aj kamarátom a okoliu, občas zahrám inú hru alebo len tak sledujem seriály.

d0di počas ESL Nationals S2 Photo by d0di

Je niečo čo by si chcel na záver odkázať?

Na záver by som chcel len odkázať všetkým fanúšikom a (ne)fanúšikom, že byť profesionálom sa nestanete keď dostanete výplatu, profesionálom sa musíte stať ešte predtým, a že to nie len o hraní sa s kamarátmi. Je to zodpovednosť, ktorú veľa ľudí nechápe. S týmto chcem len odkázať, aby ľudia chápali, že nikto sa nestal najlepším po podpise zmluvy. Je to dlhá práca a ďakujeme všetkým, ktorí fandia a chápu to.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.