Sobotný pokec #11: Peter "uno" Lipowski

  • Sebastián Soroka
  • 31. 10. 2020 23:58

Trojnásobný majster Českej republiky, svojho času jeden z najlepších hráčov našej scény, držiteľ mnohých cenných skalpov, elitné domáce IGL, bývalý spoluhráč mien ako sú GuardiaN, STYKO, Zero alebo Oskar a samozrejme rodák zo slovenských Košíc. Áno, to všetko je Peter "uno" Lipowski, aktuálne hráč nového fenoménu od Riot Games, hry Valorant. Legendárny hráč známy aj svojim hecovaním počas zápasu a zmyslom pre humor, nebol skúpy na slová a zaspomínal si tak na staré časy zo sveta cska.

Ahoj, uno! Už pred nejakým časom si prešiel z Cska na Valorant. Ako vnímaš toto rozhodnutie s odstupom času?

Zdarec, rozhodnutie beriem kladne, keďže som stretol super partiu ľudí. Aj keď throwujeme Grunex turnaje a neviem prečo.

Aj keď ťa Valorant oslovil a videl si tam šancu, neuvažoval si nad možnosťou začať robiť coacha/analytika v csku? Málokto na CZ/SK má také skúsenosti ako ty.

Mal som tento rok možnosť poskladať “fulltime” team, tak isto trénovať fulltime teamy. Bohužiaľ pre mňa tieto ponuky v mojom veku a rodinnom stave neboli zaujímavé skrz platové podmienky a niekedy nezmyselné predstavy organizácii, takže som odmietol všetky ponuky. Čo sa týka analytickej role, tak bola ponuka aj na toto, ale kvôli situácii s covidom som to odmietol.

V tomto roku si začal pôsobiť v projekte Esport Repre ako CS:GO Supervisor. Čo je tvojou konkrétnou náplňou práce, aké máš ciele s týmto projektom?

Všetko sa dozviete, pracujeme na zaujímavých projektoch a uvidíme ako to všetko bude.

Vo svojej cskovej kariéry si si prešiel všeličím, získal si mnoho úspechov, ale nie vždy išlo všetko podľa predstáv. Kedy podľa teba nastal taký najväčší zlom v kariére?

Nepovedal by som, že bol niekde zlom, všetko šlo nejak prirodzene časom. Turnaje čo som vyhral v CS 1.6 aj v CS:GO boli skrz to, že som strávil tisíce hodín za PC a hral na úkor kamošov a podobne. Bez obety a zápalu sa nedá robiť nič.

uno počas jeho pôsobenia v Majestic Lions Photo by uno

Dá sa ťa označiť aj ako takého „lovca“ talentov. Na jednom Lancrafte si, si vyhliadol STYKA a v nEophyte si dal šancu Zerovi pred Oskarom, keďže si v ňom videl potenciál. Čo ťa na ich hre vtedy tak zaujalo, že si sa rozhodol dať im šancu vo svojom tíme?

Ja som Styka sledoval už v čase, keď sa hrali tzv. medzi-herňaky. Ono malo kto vie, že sme ho vlastne pickli do CS 1.6 teamu, s ktorým sme tu nemali konkurenciu viac ako rok a pol na konci 1.6. Smola pre Styka bola to, že tesne potom sme prešli na CS:GO a chceli sme niekoho, kto hral CSS skrz podobnosť hier a potrebovali sme sa CS:GO naučiť hrať, čo najrýchlejšie. Zera som pickol najme kvôli tomu, že ho chcel Styko. Kvôli nemu som na neho pozrel a dal mu šancu. Bolo vidno, že ma extrémnu chuť hrať a vie čo robí aj napriek tomu, že mal 15 rokov. Sranda bola, že prvé turnaje som musel za Zera podpisovať papiere jeho mamke, aby som na neho dal pozor, čo som samozrejme vždy dával. Styko s nami nechodil do barov pokiaľ nemal vek (smiech).

Je podľa teba v aktuálnej dobe na našej scéne hráč, ktorý spĺňa rovnaké podmienky ako vtedy oni a mohol by to dotiahnuť tak ďaleko ako oni?

Neofrag určite skrz raw skill, akú ma komunikáciu a podobne bohužiaľ neviem posúdiť.

Ako vlastne spomínaš na svoje začiatky cskovej kariéry? Začínal si ako mnoho Košičanov v tamojšej herni K-Net?

Keď som začínal, tak K-Net asi ani neexistoval. Začínal som na non-steame, potom som prešiel na Steam, zistil som, že som strašne slabý a tak som začal fetovať hodiny a hodiny, aby som vedel konkurovať na steam public serveroch. Potom prišli prvé „clany“ a ja som si na prvých lankách vyťahoval ľudí z non-steamu ako gio, ray a podobne.

Keď sa obzrieš späť na všetky tie úspechy a zostavy, ktorá pre teba je tá najpamätnejšia, s ktorou si, si toho najviac prežil?

Najlepšia zostava bola pre mňa vždy eSuba 2013 so Stykom, Wantym , giotivom a Ruselom. S tou zostavou sme dokázali ničiť všetky topteami na praccoch a vyhrali sme aj nejaké LANky. Ďalšie pamätné zostavy sú pre mňa všetky tie, kde som hral s giom a rayom, keďže sú to hráči, s ktorými som hral už v nejakom 2008 a stále sme v kontakte. Posledná zostava je zostava chalanov, s ktorými hráme Valorant, po extrémne dlhej dobe je to parta 5 rozumných ľudí.

Zľava: uno, STYKO, Wanty, Giotive, Rusel Photo by eSuba

A čo tak taký najlepší hráč, s ktorým si mal tú česť hrať?

Najlepší hráč, s ktorým som hral, je jednoznačne STYKO. Komunikácia, skill, hra pre team a rozum boli úplne inde. Škoda, že často bol vo svete nedocenený a hral support role.

Ako vidíš budúcnosť CZ/SK esportu o takých 5-10 rokov? Budeme stále pozadu alebo dobehneme aspoň rozvinuté EU krajiny?

Čo bude za 5-10 rokov neviem. Všetko rozhodne ďalší rok. Ak to pôjde dobre, tak verím, že dobehneme svet.

Je niečo, čo by si chcel na záver odkázať?

Diky za rozhovor, chválim za zaujímavé otázky a pokračujte vo vašej dobrej robote.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.