Sen o štokholmskom Majore sa pre Sinners i Styka rozplynul. V hre je ešte frozen

  • Sebastián Soroka
  • 04. 10. 2021 02:20

Myšlienka o tom, že by sme sa tento rok dočkali samolepiek tímu Sinners a jej hráčov sa rozplynula po poslednom hracom dni skupiny B. Sinners si aj napriek sľubnému rozbehu a výhrach v troch úvodných stretnutiach, nedokázali postrážiť postup do playoff, ktorý by im takmer s istotou garantoval aj postup na PGL Major Štokholm. Rovnaký osud postretol aj Martina "STYKO" Styka s jeho tímom FunPlus Phoenix.

Tvrdá facka pre Sinners

Neboli sme ďaleko od toho, aby sme prvýkrát v histórii, videli čisto české zloženie na najväčšom turnaji sveta. Nanešťastie, po tom čo si Sinners pripísali na úvod hneď tri výhry, prišlo trpké sklamanie. Dnešná prehra proti Astralis a následne boje o druhé miesto v skupine cez systém "tie-breaker" proti Movistars Riders a Heroic, pochovali všetky doterajšie nádeje o veľkom úspechu.

Sinners ale ukázali, že majú srdce a cit pre hru na správnom mieste. Onedlho to bude rok, čo sa do tímu pridala česká legenda Tomáš "oskar" Šťastný. Vtedy každý vedel, že Sinners to vyšvihne nahor a fanúšik domáceho CSka mal pred sebou vidinu toho, že by po Alza.eXtatus, mohlo prísť na svetovú scénu ďalšie zoskupenie z našej scény, ktoré by sa prebojovalo medzi 30 najlepších tímov sveta.

Dočkali sme sa však niečo väčšieho. Sinners hájili miesto v TOP20 a zahrali si aj v najprestížnejšej lige sveta - ESL Pro League. Okrem toho do svojej zbierky pridali viacero titulov z "béčkových" turnajov. Za posledné mesiace sme u nich mohli vidieť markantný progres a hlavne spojili celú česko-slovenskú komunitu v jednu myšlienku. Posledné dni mnoho z nás verilo v to, že uvidíme český tím na Majore. Veľké prehry sú ale predzvesťou ešte väčších úspechov. Snáď toto nebolo pre český celok maximum a v budúcnosti ich ešte uvidíme na turnaji podobného kalibru.

Sinners sa na Major neprebojovali Source: © Sinners
STYKO zažíva opäť sklamanie

Kvalifikácia na tohtoročný Major je ďalšou ranou v hráčskom životopise Martina "STYKO" Styka. Rodák z Banskej Bystrice, ktorý aktuálne háji farby čínskej organizácie FunPlus Phoenix (FPX) vstupoval do turnaja so sľubnými vyhliadkami. Prvé tri zápasy boli ako na horskej dráha a STYKO si striedavo držal postupovú nádej, posledné dva zápasy ale dali FPX definitívny klinec do rakve.

Na výsledok Styka a jeho spoluhráčov tak môžeme určite spomínať ako na obrovské sklamanie. Postupovú matematiku spojenú s Majorom nemali vôbec zle rozbehnutú, keďže nejaké RMR body už vlastnili z predchádzajúcich turnajov. Postup do playoff by im tak dal definitívnu istotu. Nestalo sa tak.

25-ročný Slovák síce už v minulosti absolvoval 3 Major turnaje. V roku Bostone 2018 si dokonca zahral medzi osmičkou najlepších, avšak ešte viac zažil celkových sklamaní. V roku 2013 mal ako tínedžer postup na historicky prvý CS:GO major veľmi blízko. Rovnaký scenár sa mu prihodil aj pri kvalifikácii na MLG Columbus 2016, respektíve ESL One Cologne 2016. A nepošťastilo sa mu ani v roku 2019 s tímami mousesports a NoChance.

STYKOvi znova ušla účasť na Majore Source: © liquipedia.net/DreamHack
V hre je už iba frozen

Jediným žolíkom, ktorého má ešte tuzemská scéna v hre, je David "frozen" Čerňansky, reprezentujúci mousesports. Jeho tím sa ale po zbabranej koncovke musí spoliehať na pomoc iných. Frozen a spol. vstupovali do posledného kvalifikačného turnaja s komfortným náskokom v RMR bodovaní a na definitívu Majoru im na IEM Fall Europe 2021 stačilo skončiť najhoršie na 11.mieste.

Myšiakom ale nevyšlo všetko podľa predstáv a na turnaji obsadia konečnú 13.priečku, za ktorú sa neudeľujú ani potrebné body. Situácia okolo európskej zostavy sa teraz výrazne zamotala, ich postupové šance sú ale stále pomerne vysoké. Všemožných scenárov na postup a (ne) postup je ale v súčasnej chvíli mnoho. Najideálnejšie však pre nich bude, ak sa tímom OG, či Movistars Riders nepodarí vyhrať už ani jeden zápas. Takéto niečo by totiž mousesports s istotou posunulo na Major.

frozen je už dlhodobo lídrom domáceho CSka Source: © liquipedia.net/ESL
Mali sme nádej na rekordnú účasť

Tuzemská scéna mala pre tohtoročný Major nádej na rekordnú účasť. Pri troche šťastia sme mohli spolu mať na turnaji až deviatich hráčov. Reálnu šancu totiž okrem Styka a Sinners mali aj Ladislav "GuardiaN" Kovács (Team Singularity), ktorému postup do kvalifikačného turnaja IEM Fall CIS 2021 ušiel len o "vlások" a Patrik "Zero" Žúdel, ktorý si s celkom GamerLegion skúšal raziť cestu v otvorenej kvalifikácii, nevydalo.

Dokonca stále hrozí, že sa na Major neprebojuje ani David "frozen" Čerňanský, čo by znamenalo, že tunajšia scéna by nemala svoje zastúpenie na Majore v CS:GO vôbec prvýkrát od DreamHack Winter 2013. Vo veľkom sa o reprezentáciu v minulosti zapríčinil práve Ladislav "GuardiaN" Kovács a celkom očividne vodcovské žezlo po ňom prebral frozen.

Neostáva nám nič iné, iba dúfať, že tragický scenár s frozenovým (ne) postupom nenastane a budeme tak mať v Štokholme aspoň jedného zástupcu.

GuardiaN bol v minulosti hlavným ťahúňom domácej scény Source: © liquipedia.net/StarLadder

Zdroj titulnej fotografie: Instagram/Sinners

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.