Ako to vyzerá v pozadí LAN eventov? Na slovíčko s adminom pre ESL Csabom Zvarom

  • Sebastián Soroka
  • 06. 06. 2020 19:32

Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, ako vyzerá LAN event očami admina? Keď sa povie slovo admin, častokrát si ľudia predstavia človeka za počítačom, ktorý iba riadi online serveri alebo na LAN akcii zapája počítačové príslušenstvo. Nie je to však pravda. Vyspovedali sme 27.ročného Csabu Zvaru, Slováka s maďarskými predkami žijúceho v Českej republike.

Csaba sa venuje práci admina už niekoľko rokov, za ten čas stihol adminovať viacero hier a zúčastniť sa mnohých akcii aj mimo regiónu krajín V4. Cestoval už lietadlom do anglického Leicesteru, vlakom do poľských Katowic, či autom do maďarského Budapeštu, aby sa zúčastnil turnajov v rôznych hrách. V marci ho mal čakať major v hre Dota 2 odohrávajúci sa na slnečnom pobreží v Los Angeles, avšak súčasná koronakríza tomu zabránila. Skúsenosti mu tak rozhodne nechýbajú. Pre spoločnosť ESL pracuje 2 roky.

Foto archív: Csaba Zvara

Ahoj Csaba! Mohol by si sa na začiatok v stručnosti predstaviť?

Ahoj! Moje meno je Csaba, mám 27 rokov a posledné dva roky sa venujem práci admina, najčastejšie pre spoločnosť ESL. Pomaly ale isto sa mi tak plní môj sen - živiť sa esportom. Okrem toho však chodím aj do klasickej práce. Aktuálne bývam v Prahe, ale pochádzam z južného Slovenska. Veľmi rád sledujem anime a akčné filmy. Občas vybehnem do kina alebo na nákupy, ak je za čo nakupovať (smiech).

Spomínaš ESL, aká je tvoja pozícia v tejto spoločnosti?

V ESL zastávam pozíciu Community Manager pre hru Dota 2 v pozícii externistu (takzvaný kontraktor). To znamená, že mám vlastnú živnosť na ktorej oficiálne pracujem, no mám to popri svojom full-time zamestnanie, do ktorého chodím na 8 hodín denne ako bežný človek..

Photo by ESL

Aká bola cesta do samotných štruktúr ESL, ako si nadobudol svoju pozíciu?

V ESL som začal pred dvomi rokmi ako dobrovoľník (prihlášku si môže podať ktokoľvek - pozn.red.) V tej dobe sa pripravoval turnaj V4 Future Sporst Festival a ja som sa podieľal priamo na organizovaní tohto podujatia s maďarským organizátorom. Kvalifikácia sa mala hrať práve cez platformu ESL, tak som sa ozval vtedajšiemu vedeniu ESL CZ/SK a ponúkol im svoju pomoc na kvalifikáciách. Táto spolupráca následne pretrvávala a ja som sa prepracoval až na európsku scénu, kde som začal sekciou v novej hernej novinke, v tej dobe PUBG.

Mohol by si trochu bližšie priblížiť náplň tvojej práce v ESL?

Musím povedať, že moja práca je dosť obšírna, ale aby som to nejak zhrnul, začnem pozíciou community managera pre hru Dota 2 - celosvetovú. V skratke sa starám o všetky aktivity tejto hry na stránke ESL Play, či už casual alebo pro. Je to platforma pre všetkých, ako casual hráčov, tak aj profíkov, kde sa môžete z nuly dostať do svetového gamingu. V podstate ako aj názov v angličtine naznačuje, pozícia je manažérska.

Dohliadam na dobrovoľníkov ako aj na zamestnancov, ktorých najímame kvôli PRO kvalifikáciam na naše najväčšie turnaje (ESL One, IEM atď.). Zariaďujem tvorbu stránok na ESL play, tvorbu turnajov a všetkých nastavení a pravidiel, rozvrh turnajov a podobne. Taktiež manažujem dobrovoľnícky admin tím v Dote aj v regióne CZSK, dohliadam na prácu adminov na turnajoch, ktoré prebiehajú na platforme ESL play, rovnako sa starám o rôzne iné projekty v iných hrách v spolupráci s našimi partnermi, komunikujem s pro-tímami/hráčmi ako aj casual komunitou na našich discordoch a komunitných discordoch k daným ligám/turnajom/kvalifikáciám. Na CZ/SK som mal na starosti projekty ESL Nationals, PS Tournaments a iné.

Foto archív: Csaba Zvara

Keď už si hovoril o turnaji V4 Future Sports, ako prebiehali prípravy na tomto evente, respektíve čo bolo tvojou úlohou pri organizácii?

Moja spolupráca s organizátormi V4 začala niekoľko mesiacov predtým, než bola V4 oznámená. Pomáhal som im robiť prieskum trhu na Slovensku a v Českej republike. Tieto prieskumy boli následne použité v štúdii, ktoré bola predložené aj maďarskej vláde. Čo sa týka samotnej offline akcie, tak pri jej prípravách som strávil týždeň v Budapešti. Atmosféra bola veľmi priateľská, všetci ma tam brali ako seberovného, dokonca aj prezident maďarskej esport asociácie, čo ma veľmi prekvapilo a zároveň potešilo.

Mojou oficiálnou náplňou počas víkendu a prípravných dní bolo adminovanie FIFA turnaja a tzv. Player Managment (starostlivosť o hráčov, pozn.red) v hrách FIFA a Clash Royale. Sprevádzal som ich na tzv. media day (fotenie, natáčanie krátkych video spotov a pod...) a následne riešil všetko čo potrebovali (preklad jazykov, doprava, pokyny k turnaju...) Táto akcia bola pre môj ďalší rozvoj kľúčová. Spoznal som sa s mnohými ľuďmi a naučil sa veľa nových vecí. Turnaj mi dal motiváciu k väčšej snahe sa posúvať k môjmu cieľu, a ním je živiť sa esportom.

Ako si už vravel, mal si na starosti aj ESL Nationals (domáce eventy pod ESL). Aké boli tvoje povinnosti v rámci týchto eventov?

Áno, spolupodieľal som sa na organizovaní eventov v rámci CZ/SK scény, či už to bolo v csku alebo v iných hrách. V rámci ESL Nationals som bol súčasťou jadra organizačného týmu, kde som mal na starosti širokú škálu vecí od soc. sietí a komunikácie smerom k médiám, adminovanie zápasov, zber dát od tímov a riešenie administrácie k lige, a taktiež koordináciu talentov (komentátori a analytici - pozn.red.) počas ligy.

Foto archív: Csaba Zvara

Koľko času približne stráviš pri svojom adminovaní?

Vo všeobecnosti offline eventy mám v doterajšej histórii raz za 2-3 mesiace ( väčšinou som týždeň až dva na samotnom turnaji ). Do budúcna dúfam, že eventy budú čo najčastejšie. Čo sa týka online adminovania a svojho rozvoja, dávam tomu vačšinu svojho času a trpí na to aj spánok. Niekedy je to aj viac ako 200 hodín mesačne, záleži od projektov, ktoré mám na starosti.

Ako vyzerá deň admina na turnaji rádu ESL One?

Tvoj pracovný deň zvyčajne trvá 8-10 hodín, zažil som už aj extrémne prípady kedy to v niektoré dni bolo 18 hodín. V zápasové dni (ak je už všetko pripravené) sa na miesto konania dostavíš približne 2-3 hodiny pred začatím prvého zápasu. Úlohy máme rozdelené podľa seniority, admini sú väčšinou rozdelení do sektorov a majú svojich vedúcich. Turnaje sa väčšinou líšia ako formátom, tak aj prevedením a formou stage, preto sa to nedá práca a opis celkom zovšeobecniť. Aby som to aspoň nejako priblížil, rozdelíme to na senior a junior adminov.

Senior admin väčšinou pôsobí ako team leader. Dohliada na prácu junior adminov, pomáha vyriešiť komplikované situácie v čo najkratšom čase a tiež sa môže striedať s juniormi kvôli prestávkam na jedlo, toaletu a podobne. V niektorých prípadoch nie je žiadny rozdiel medzi prácou junior a senior admina. Inokedy má zase senior admin iba extra zodpovednosť aj za iných, ktorým pomáha, ale vykonáva presne rovnakú činnosť aj on sám v jeho pridelenej sekcii.

Junior admin väčšinou pracuje pod vedúcim team leaderom. Admin usmerňuje hráčov, oboznamuje ich s (naj) dôležitejšími pravidlami, dohliada na ich dodržovanie, pomáha riešiť problémy technického typu ako aj iné problémy, ktoré sa môžu naskytnúť. Jeho najdôležitejšou úlohou je pripraviť hráčov k tomu, aby mohli odohrať fair-play zápas a bez zbytočných problémov a delayu. Riešime dokonca aj také veci ako je teplota v miestnosti, nerovnosť koberca, a rôzne iné „maličkosti” pre najvyšší komfort hráčov. Hráči nemajú väčšinou v láske poriadok, preto dohliadame aj na túto stránku prideleného priestoru. Nikto nechce na streame vidieť taniere z obeda rozhádzané vedľa hráčov a podobne (smiech).

Pokiaľ si sa niekedy sám seba pýtal prečo admin stojí (občas aj sedí) za hráčmi, keď sú tam chránené počítače( veľakrát bez prístupu na internet ) a mnoho iných bezpečnostných opatrení, tak by som to rozdelil do takých 2 bodov.

1. Chceme byť nablízku, aby sme mohli okamžite riešiť každý problém, ktorý môže nastať. Rýchla reakcia na problémy je vysoko doceňovaná ako hráčmi, tak produkciou a aj samotnými divákmi, pretože nemusia čakať extra na svoje obľúbené zápasy.

2. Psychologicky efekt, ktorý by som prirovnal k tomu, keď píšeš písomku v škole a učiteľ chodí vedľa teba. Aj keď sa nesnažíš podvádzať vieš, že ten učiteľ ťa sleduje.

Photo by ESL

Z toľkých LAN eventov máš určite svoj (naj)pamätnejší, ktorý to je?

Môj (naj)pamätnejší LAN event bol doteraz ESL One Hamburg 2019, kedy som mal tú česť adminovať viacero zápasov na hlavnej stage, pred zrakmi tisícov divákov v aréne. To bol neskutočný zážitok.

Do kompetencii admina určite spadá aj riešenie technických problémov. Ako sa ty pasuješ s takou situáciou, ak niečo nefunguje po technickej stránke?

Najviac technický problémov som zažil pri mobilných hrách a tie sa aj tak stali počas group stage, v PC hrách to ale nezvykne byť častým problémom. Na zložitejšie technické problémy má organizátor zabezpečených IT špecialistov. Ja mám ako admin na starosti len tie základne veci typu vymeniť kábel, skontrolovať pred hrou PC a nastavenia monitora, zvuku, mikrofónu, teamspeaku a pod. Vďaka bohu som až na jeden prípad nenarazil na niečo, čo som nevedel opraviť a hlavne ten jeden problém sa stal počas group stage za zatvorenými dverami a nie na veľkej stage.

Photo by ESL

Aký by mal byť váš vzťah voči hráčom? Predsa len, ako admin by si mal byť nestranný, a tak by nejaké nadštandardné vzťahy s hráčskym spektrom mohli mať vplyv na vývoj turnaja.

Toto je zaujímavá vec a zaujímavá otázka. Ty ako admin by si mal byť k hráčom priateľský, ale nie ich kamarát. Stýkať by si sa s nimi mal čo najmenej, aby sa zachoval zmysel pre fair-play a nedošlo tak k ovplyvňovaniu zápasu. Kedže s hráčmi tráviš niekoľko dní a keď chodíš na viac eventov, niektorí hráči s tebou vtipkujú alebo sa aj nachvíľu porozprávate, ale nie je to žiadne kamarátstvo. V ESL na toto máme prísne pravidlá, kde v prípade, že si s nejakým hráčom kamarát, tak to musíš ohlásiť a zápasy sa prispôsobia tak, aby si nebol pri jeho adminovaní.

Ako vyzerá samotná preprava na miesto konania a ubytovanie počas LAN eventu?

Doprava, ubytovanie a strava sú veci, ktoré závisia od tvojej dohody s organizátorom. Na turnajoch najvyššieho kalibru je všetko samozrejme hradené. K tomu dostávaš aj zaplatené za svoju prácu. Z mojich osobných skúsenosti ale môžem povedať, že doprava a ubytovanie sú na vysokej úrovni, jedlo ja väčšinou tiež špičkové. Vždy sa teším na eventy, pretože vidím kus sveta a veľakrát mám možnosť ochutnať rôzne gurmánske dobroty, ku ktorým by som sa normálne nedostal. Stolovanie funguje formou catering (švédske stoly - pozn.red.), čiže mám možnosť ochutnať všeličo.

Photo by ESL

Ako rodina spočiatku vnímala tvoju prácu admina, respektíve to, že si začal mať esport ako koníček?

Samozrejme k tomu, aby som sa dostal k práci admina, som si musel vybudovať kladný vzťah k esportu. Za môjho „mládí" som vo veľkom začal tráviť čas za PC, rodičom sa to rozhodne nepáčilo, keď som začal vo veľkom sedieť pri PC. Síce som hrával futbal a chodil von s kamarátmi, ale pri PC som časom začal byť čoraz viac. Snažil som sa preraziť ako hráč a neskôr som začal streamovať na twitchi. Podarilo sa mi prekonať hranicu 2K followerov za pomerne krátku dobu, niekedy som mal na streame aj 500 divákov, ale nakoľko som robil case openingy a podobný content, tak moje zisky zo streamu boli väčšinou investované práve do bedničiek a giveaways. To pre rodičov nebola dobrá vizitka, najmä to, že som z toho nemal žiadne peniaze.

A čo potom? Nastal časom nejaký zlomový moment?

Rodina prvýkrát prejavila podporu mojím aktivitám vo svete esportu až po pár rokoch. Prvý záujem prejavili, keď som začal robiť veci pre V4 Future Sports Festival. Zlomovým momentom bolo, keď som dostal pozvánku do Leicesteru na turnaj v PUBG, kde som mal prisľúbenú aj slušnú finančnú odmenu. Prvýkrát v tom esporte videli nejakú príležitosť. Neskôr som začal dostávať pozvánky aj na ďalšie turnaje, vo veľkom som adminoval z domu rôzne projekty pre ESL. Videli možnosť zarobenia si peňazí a mali radosť z toho, že cestujem po svete. Dokonca aj starí rodičia sa radi pochvália, kde môžu so slovami „môj vnuk robí s počítačmi a cestuje po svete“. V televízii bola minule reportáž z haly v Hambrugu, kde som adminoval a starý otec hneď hovorí starkej „Starká, starká, veď tam bol aj náš Čábik.“

Foto archív: Csaba Zvara

Máš nejakú vtipnú príhodu z tvojho života admina?

Možno môžem spomenúť jednu, ktorá bola skôr smutno-komická. Na akcii v Trnave (PGWAY) sa nachádzal aj maďarský tím, v ktorom v tej dobe hrali poprední hráči z maďarskej scény. Myslím, že v semifinále hrali proti celku eEriness. Počas zápasu ale dostávali riadny debakel a preto vzniesli protest, že tím eEriness počul callouty zo stage, ktorá sa nachádzala za nimi. Nakoniec sa maďarský celok rozhodol z turnaja odstúpiť, proste uprostred hry odišli zo svojich miest a začali si baliť veci. Táto akcia bola sprevádzaná viacerými problémami, ale na túto situáciu to vplyv nemalo a dodnes sa na tom smejem ale zároveň mi to príde aj smutné.

Zrušila koronakríza aj tebe nejaké LAN eventy?

Koronavírus zasiahol aj do mojich plánov. V marci som mal cestovať do Los Angeles, kde som mal adminovať ESL One Los Angeles (Dota 2 major). Bol by to môj oficiálne prvý major turnaj, mal som na starosti aj celosvetovú kvalifikáciu, na akciu som sa tak nesmierne tešil. 2 dni pred odletom ale prišla správam, že USA uzatvára hranice a akcia sa ruší. Major sa potom presunul na online servery, takže o prácu som neprišiel, avšak prísť o zážitok v podobe návštevy USA zamrzí. Ďalším turnajom, ktorý som mal potvrdený, bol ESL One Birmingham, ten sa mal konať máji, ale pochopiteľne sa tiež presunul do online formátu.

Foto archív: Csaba Zvara

Je niečo, čo by si odporučil ľuďom, ktorí chcú začať s adminovaním?

Nezačínajte s tým (smiech). Určite odporúčam učiť sa jazyky. Ako sa hovorí, koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Obzvlášť pri celosvetových turnajoch je to obrovské plus, ak ich vieš viac. Samozrejme dôležitý je zodpovedný prístup, rýchle efektívne konanie pri riešení problémov (treba ale vedieť kedy môžeš rozhodnúť ty a kedy potrebuješ aj názor iného rozhodcu / nadriadeného). Tiež je dôležité mať železné nervy a chuť učiť sa a zlepšovať. Technické a iné skill sú vždy výhodou pre každého organizátora a preto ti pridávajú na hodnote. Znalosť hier, všeobecný prehľad v esporte sú asi jasná vec. Veľa z týchto "skills" využiješ aj v klasickej práci.

Zoznam LAN eventov, ktorých bol Csaba súčasťou:

  • December 2019 - ESL Nationals CZ/SK Season 2 finále

  • October 2019 - ESL One Hamburg 2019

  • Jún 2019 - PUBG Mobile - Club Open World Finals - Berlin

  • Júl 2019 - ESL Nationals CZ/SK Season 1 finále

  • Marec 2019 - ESL Katowice Royale

  • Marec 2019 - ESL One Katowice Dota 2

  • Jún 2018 - PGI Leicester EU Finals - League Operations

  • December 2018 - ESL Nationals CZ/SK Kick-Off sezóna

  • Marec 2018 - V4 Future Sports Festival

  • August 2017 - PG Way Trnava

  • Marec 2017 - UniCon 2017

  • Rôzne online kvalifikácie a turnaje (napr. Red Bull MEO, Maďarská národná liga, V4 Future Sports kvalifikácie (1. aj 2. edícia), PUBG Global Invitational, PS Tournaments, Gamers Without Borders, Vodaphone 5G Mobile Open)

Ak vás Csabov život admina zaujal, tak ho môžete podporiť followom na jeho instagrame:

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.