Reality check pre európske LoL. Na MSI západ znovu pohorel

  • 18. 05. 2023 21:07
Smutný výsledok MSI. Podľa očakávaní.

Mid Season Invitational znovu vystavila zrkadlo západným tímom. Druhý najprestížnejší turnaj v League of Legends priniesol stretnutie tých najlepších celkov zo všetkých svetových regiónov, západné celky však znovu dostali od Kórei a Číny poriadny výprask.

V Play-In Stage sa žiadnemu tímu z Minor regiónu nepodarilo prekvapiť favoritov, do TOP8 double elimination bracketu sa teda pozreli 2 najlepšie tímy z kórejskej, čínskej, európskej a severoamerickej ligy.

Fanúšikom európskeho a amerického League of Legends, ako to už na medzinárodných turnajoch býva, ostali po konfrontácií s Kóreou a Čínou len oči pre plač.

Prvý zápas play-off, G2 Esports proti Gen.G hneď zo začiatku ukázal skill gap medzi západom a východom v draftovacej i hernej stránke. G2 dokázali poraziť Gen.G na domácej pôde aspoň v tretej hre, čo im dalo istú nádej do losers bracketu. Od tohto zápasu to však bolo už iba horšie.

MAD Lions odchádzajú z MSI so skóre 0:6 Source: LoL Esports

Majster Európy, MAD Lions s českým botlainerom, Carzzym, odohral proti T1 jeden z najhorších zápasov v histórii európskeho League of Legends. Celá BO5 séria trvala menej, ako 75 minút, pričom v poslednej hre bolo vymaľované len za 16 minút a 50 sekúnd. Z historického hľadiska to bola druhá najrýchlejšia BO5 séria v histórii medzinárodného League of Legends.

Nasledovali strety amerických tímov proti čínskym. Ani tam sa však nekonalo žiadne prekvapenie. Rovnako, ako Cloud9 proti Bilibili, tak ani Golden Guardians proti JD Gaming nemali nárok ani na set.

Zápasy losers bracketu priniesli regionálne strety, v ktorých MAD Lions dostali ďalší debakel 0:3 od G2 a Cloud9 obhájili titul LCS šampióna proti Golden Guardians.

Po regionálnom “oddychu” však západné tímy opäť narazili na východ. G2 Esports prehrali 1:3 proti BiliBili Gaming a Cloud9 0:3 proti Gen.G Esports. V oboch prípadoch, ak západné tímy už aj prežili draft, v midgame boli značne lepší tak čínski, ako aj kórejskí reprezentanti.

G2 Esports po prehranom zápase s BiliBili Source: LoL Esports
Prečo existuje skill gap medzi západom a východom?

Keď sa v rokoch 2018 a 2019 vravievalo, že skill gap medzi Európou a východom sa zmenšuje, v dnešnej dobe si musíme znovu priznať, že na Ázijcov nemáme. Najviac konkurencieschopne vyzerá byť aktuálne G2 Esports, ktorí MSI vyhrali v roku 2019. Práve Mikyx a Caps, ktorí boli vtedy vo víťaznej zostave však tento rok ukázali podpriemerné výkony.

Prečo sú ázijské tímy dlhodobo lepšie ako tie európske či americké? Dôvodov môže byť viacero a názory sa líšia. Vďaka typickej ázijskej mentalite hráči v LCK a LPL trénujú jednoducho viac, ako tie západné a League of Legends je pre nich jediná vec v živote, na ktorej im záleží. Je to ich méta, pre ktorú sú ochotní obetovať všetko ostatné. Určite nie je pravda, že to neplatí aj pre západné tímy, kultúrny rozdiel je však citeľný napríklad pri účasti v ChampionsQueue.

Na začiatku každého medzinárodného eventu je zvykom, že západné tímy v snahe dotiahnuť sa na východ kopírujú ich metu, ktorá je pre každý medzinárodný event jedinečná, miesto toho, aby sa snažili hrať vlastnú hru s championmi, ktorí sú pre nich dominantní aj počas sezóny v domácej lige. Práve Caps, ktorý doviedol v roku 2019 G2 k 1. miestu na MSI a 2. miestu na Worlds je známy širokou škálou champov a častými netradičnými pickmi.

Caps MVP MSI 2019 Source: LoL Esports

A do tretice, v kórejskej a čínskej lige je omnoho viac tímov na svetovej úrovni, ako v európskej, či americkej lige. Dôsledkom toho východné tímy môžu aj počas sezónyv domácej lige hrať proti tým najlepším tímom sveta. Dôkazom toho je fakt, že na posledných dvoch svetových šampionátoch sa do TOP8 tvorenej z čisto kórejských a čínskych tímov prebojoval vždy len jeden západný tím.

Každopádne, po letnom splite nás čakajú Worlds s vynoveným formátom. Po play-in fáze sa 16 najlepších tímov sveta, z toho 8 z Kórei a Číny stretne proti sebe v švajčiarskom formáte známom napríklad z CS:GO Majorov. Nasledovať bude tradičné single elimination play-off. Ako bude tento formát vyzerať v praxi pre nádeje západu na lepšie umiestnenie? Kto vie, ak Caps dostane formu, možno aj motyka vystrelí. Na titul to však tento rok naozaj nevyzerá.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.