Prosba o zodpovednosť - COVID-19

  • Sebastián Soroka
  • 13. 03. 2020 14:00

Tento článok nebude venovaný esportu. Jeho obsah sa ale rozhodne oplatí prečítať. Je nám jasné, že niektorí už možno máte článkov a informácii ohľadom koronavírusu plné zuby, ale aj napriek tomu vám chceme k tejto problematike povedať pár slov.

Ešte mesiac a niečo dozadu si väčšia časť našich národov robila zo situácie srandu. No momenty, výstrahy a upozornenia z posledných týždňov nám už všetkým začínajú robiť vrásky na čele. Esport prostredie pocítilo prvýkrát vážnosť a hrozbu koronavírusu na evente IEM Katowice, kedy Poliaci zakázali vstup do arény pre širokú verejnosť. Všemožné obmedzenia a riziká už ale zasiahli všetky spektrá našich životov a výrazne ohrozujú ekonomiku, pohodlie, cestovanie ale najmä naše zdravie. Bolo by hlúpe si pred touto situáciou zakrývať oči a preto by sme vás chceli poprosiť o to, aby ste sa počas najbližších týždňoch možno aj mesiacov správali zodpovedne nielen k sebe ale aj druhým. V Česku a na Slovensku bolo pre tento moment potvrdených 120, respektíve 21 prípadov nakazenia. Je vysoko pravdepodobné, že tieto čísla budú v obidvoch krajinách naďalej rásť. Preto dbajme na zvýšenú hygienu, na verejnosti sa nesmieme hanbiť nosiť rúško a nepodceňujme ani potencionálné príznaky tohto vírusu (kašeľ, bolesť svalov, telesná teplota nad 38 stupňov… viac). Aj ľudia, ktorí už boli pozitívne testovaní, si možno zo začiatku mysleli, že sa jedná o virózu a zanedbali svoj stav a ohrozili tak aj širokú verejnosť. Nedovoľme koronavírusu ničiť naše životy. Nebezpečenstvo nakazenia je doteraz najväčšia skúška ľudstva v 21.storočí.

Preto ak si školák a máš kvôli situácii vo svete voľno, tak prosím to ber na vedomie a snaž sa obmedziť svoj pohyb po vonku a verejných miestach na minimum. Radšej ostaň doma a zahraj si s kamarátmi nejaký ten MM a nezabúdaj na pravidelnú hygienu. Pracujúci ľudia, ktorí sú nútení vychádzať na verejnosť, či starší ľudia, ktorí zvyknú mať prirodzene oslabený imunitný systém sú oveľa zraniteľnejší. Preto ani VY starší nepodceňujte situáciu a správajte sa zodpovedne. Rúško, či možno až priveľmi časté umývanie rúk nie je bláznovstvo ale opatrenie, ktoré si táto doba vyžaduje.

spomalme_korona_virus-1.jpg

Návod na opatrenie Photo by bratislava.sk

Neostáva nám nič iné iba dúfať, že sa situácia čoskoro upokojí. Nepodceňujme vážnosť situácie, tak ako to na začiatku urobili v Taliansku. Vedci, ľudia pracujúci v zdravotnom sektore, vládni činitelia, alebo aj armáda robia všetko preto, aby sa situácia dala čo najskôr do poriadku. Percento ľudí, ktorí sa už z tohto ochorenia vyliečilo, je viac ako pozitívne a aj ono bude istotne rásť, no celkové odstránenie vírusu ešte nejaký ten čas potrvá. Dovtedy musíme dbať na už vyššie spomenuté riziká a pristupovať k nim s absolútnou vážnosťou a zodpovednosťou. V žiadnom prípade nechceme šíriť paniku ani nič podobné, snažíme sa pomôcť. Preto ak môžeš #StaySafe.

PS: Skús si možno s dezifenkčným prostriedkom prečistiť svoj mobil, s ktorým vychádzaš na verejnosť. Rovnako tak aj počítačové príslušenstvo (monitor, klávesnicu a pod).

Sme radi, že si vážnosť situácie uvedomujú aj ostatní zo sveta esportu:  

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.