Prestupový trh sa otvoril. Ktoré ryby si hľadajú nový team?

  • Sebastián Soroka
  • 21. 07. 2022 23:00

Horúce leto, horúce prestupové špekulácie, horúci kandidáti na zisk miesta v TOP tímoch? Ako to už býva zvykom, po prvej polovičke sezóny sa nám pomaly spúšťa kolotoč zmien. Už niekoľko týždňov k nám prúdia informácie zo svetovej scény, ktoré hovoria o tvrdých vyjednávaniach v zákulisí. Viaceré organizácie sa chystajú na zmeny v zostave. Na trhu je množstvo adeptov, ktorí si vytrvalo hľadajú nové zázemie, prípadne túžia po prestupe do iného tímu. Túto situáciu sa snažia využiť aj organizácie ako G2 Esports, Vitality, či Liquid. Nie je to však len o nich. V mori sa nachádza veľa rýb a uloviť si tie najväčšie chce hneď niekoľko dravých žralokov. Kto sú teda najväčšie hviezdy hľadajúce si nové pôsobisko?

Januzs "Snax" Pogorzelski

Poľský guru, legenda, víťaz Majoru, večne dobre naladený, milovník BBQ a fantastický hráč so zmyslom pre humor. To sú vlastnosti, ktorými by sme najlepšie dokázali opísať Janusza "Snax" Pogorzelskiho. Čo je však najdôležitejšie, je fakt, že tento poľský matador, ktorý nedávno oslávil svoje 29.narodeniny je stále relevantný. Nie je to typ hráča, ktorý by predovšetkým ťažil len zo svojej minulosti. Stále má čo ponúknuť.

Svoju relevantnosť obhájil Snax na turnaji IEM Dallas, kde narýchlo naskočil do rozbehnutého vlaku s menom ENCE. Vtedajšiu svetovú dvojku potrápili víza, ktoré neboli schválené pre ich najväčšiu hviezdu - Lotana "Spinx" Giladiho. ENCE nemali veľa času na rozmýšľanie a do Ameriky si so sebou zobrali Snaxa. Bola to dobrá voľba. Snax sa rýchlo adaptoval na tamojšie podmienky a po takmer štyroch rokoch si opätovne odbil účasť na T1 turnaji, dokonca sa predral až do finále. Ukázal, že to v sebe stále má, a že stále v ňom drieme hladný lev túžiaci po tituloch.

V súčasnej dobe tak ide o hráča bez zmluvy, ktorý vo svojom kufríku nosí veľký talent, kvantum skúsenosti, poriadnu dávku motivácie a marketingové meno. Jedna vec, ktorá ho možno brzdí, je jeho angličtina. To by mohlo jeho cestu, do niektorého z top tímov skomplikovať, zvlášť, keď o miesto sa uchádzajú aj mladé pušky. Snax ako Poliak, ktorý dlho hral s hráčmi rovnakej národnosti, nie je zvyknutý na jazykovú bariéru. Tá sa u neho najviac prejavila počas pomerne krátkeho dobrodružstva s mousesports. Aj cez tento hendikep by však mohla jeho hviezda opätovne vystreliť k výšinám.

Upíše sa Snax nejakému tímu?

Upíše sa Snax nejakému tímu? Source: Facebook/ESL
Justin "jks" Savage

Dva roky po sebe patril medzi TOP20 najlepších hráčov sveta. V roku 2021 mu nešlo všetko podľa plánu a tak sa pre nasledujúcu sezónu ocitol v nelichotivej situácii. Na lavičke náhradníkov a s veľkými otáznikmi ohľadom budúcnosti. Život vám však vie zaslať dar z nebies, vtedy keď to najmenej čakáte. Presvedčil sa o tom aj bývalý hráč Renegades. O jeho služby sa prihlásili FaZe Clan, ktorí počas IEM Katowice bojovali s koronavírusom.

Najprv nákaza u Robina "ropz" Koola a neskôr aj Håvarda "Rain" Nygaarda vyústili v to, že Austrálčan sa počas turnaja predstavil v základnej zostave hneď 6x, dokonca aj vo finále, kde dopomohol FaZe k prvej LAN trofeji po viac než 2,5 ročných suchotách. Aktuálne hráč, ktorý je stále zmluvne viazaný s americkou organizáciou Complexity tak dal o sebe vedieť v tom najlepšom svetle a predovšetkým vyhral jeden z najväčších turnajov sveta. Príbeh ako hrom, ktorý by mu mal otvoriť dvere do jedného z veľkých tímov. Po viac ako 5 mesiacov je však jks stále bez miesta v základnej zostave. Komplikáciu môže robiť jeho výkupná klauzula, podrobnosti však zrejme pozná len o sám a manažment organizácie. Dočká sa počas tohto leta vysnívaného prestupu alebo bude naďalej mrhať svoj talent na lavičke náhradníkov?

ks využil svoju šancu vo FaZe Clan naplno

jks využil svoju šancu vo FaZe Clan naplno Source: Martin Bukovský, EPLAYER
Mareks "YEKINDAR" Gaļinskis

V súčasnej dobe asi najžiadanejší hráč na prestupovom trhu s komplexnými hernými vlastnosťami. Lotyšský rodák má síce iba 22 rokov, avšak za sebou už pomerne bohaté skúsenosti. Do sveta prerazil najmä vďaka CIS regiónu, kde sa postupne prepracoval aj do slávnej ruskej organizácie Virtus.pro. Práve jeho obdobie vo Virtus.pro ho vyformovalo na hráča, akým je dnes. Ruská agresia na Ukrajine však zmenila okrem iného aj situáciu v ešporte, čo sa podpísalo aj nad YEKINDAROV aktuálny stav. Mladík z pobaltského regiónu je v súčasnej chvíli na lavičke náhradníkov a z ešportovej scény sa ozývajú hlasy, že niektoré európske organizácie odmietajú rokovať o prestupoch s ruskými organizáciami. To mu jeho situáciu v žiadnom prípade neuľahčuje.

Vykúpením mu však môže byť tím Liquid, za ktorých si ako stand-in odbil debut na IEM Cologne. Americkému tímu to pomohlo viac, než dostatočne a postup do semifinále im ušiel len o vlások. V minulosti navyše potvrdili, že sa nebránia nákupu ani európskych hráčoch. Nečudo tak, že meno YEKINDARa sa skloňuje najmä s touto severoamerickou organizáciou. Do hry však stále môže vstúpiť ešte niekto iný.

YEKINDAR (v strede)  by sa mohol stať posilou Liquid

YEKINDAR (v strede) by sa mohol stať posilou Liquid Source: PGL
Richard "shox" Pappilon

Večne mladý Shox. Americká misia francúzskej legendy, ktorá sa na najvyššej úrovni pohybuje nepretržite od roku 2008 skončila neúspechom, čo mu nepochybne znižuje šancu na nájdenie dobrého angažmánu. Aj tak ho ale netreba odpisovať z hry. Po tom, čo dostal "padáka" z tímu Vitality, ktorí uprednostnili projekt s medzinárodnou stopou okolo bývalých hráčov Astralis mu koncom roka 2021 hodili záchranné koleso Liquid. Prešlo polroka a Shox bol vyšachovaný zo základnej zostavy. Dôvodom sú samozrejme nenaplnené ambície.

Čo bude s čerstvým tridsiatnikom ďalej? Bude ho čakať návrat do Európy alebo zotrvá v USA? A ak predsa len zotrvá v USA, bude to kvôli jeho zmluvným podmienkam s tímom Liquid alebo po ňom siahne nejaký americký tím? To sú otázky, ktoré by nám mohli rozlúštiť najbližšie týždne. Aj keď Shoxovi posledné mesiace veľmi nevyšli, posielať ho do starého železa by bola chyba. Nie je totiž veľa hráčov, ako on. S inštinktom chladného "zabijáka" a možnosťou zahrať v podstate akúkoľvek rolu okrem tej s AWP. Sú to vlastnosti, ktoré sú mimoriadne cenné. Nehovoriac o jeho skúsenostiach. Na francúzskej scéne sa teraz schyľuje k zmenám, otázne je či z toho vyťaží aj Major šampión z roku 2014.

Shoxova americká misia nevyšla podľa predstáv

Shoxova misia nevyšla podľa predstáv Source: PGL
Nicolai "Dev1ce" Reedtz

A teraz trochu z iného súdka. V prestupových špekuláciách sa jeho meno zatiaľ neobjavuje, ale presne takto to bolo aj pri prestupe do NIP. Vtedajšie oznámenie, že opúšťa tím, kde získal 4 Major tituly a skúsi šťastie vo švédskej organizácii šokovala celú scénu. Vyjednávanie o prestupe sa v podstate odohralo za zavretými dverami bez toho, aby k tomu pričuchli média. Zopakuje sa niečo podobné?

Viac ako rok po prestupe sa ukazuje, že presun do NIP bol krok vedľa. Rolu zahralo viacero faktorov, podieľali sa na tom aj osobné záležitosti. Slávny sniper sa po minuloročnom Majore v Štokholme dobrovoľne vypýtal na lavičku náhradníkov. Odvtedy sa z nej nepohol. Čo teda bude ďalej? Pripraví si Nicolai pre svojich fanúšikov ďalšie prekvapenie alebo sa bude naďalej držať v úzadí?

O jeho talente a schopnostiach nie sú pochybnosti. Otáznik visí nad jeho motiváciou a osobným životom. Je vôbec pripravený na návrat? Či už v drese NIP alebo niekde inde. A ak by mal prestúpiť niekam inam, nebude to pre záujemcov priveľký risk? Vzhľadom na to, že cena za jeho prestup do NIP sa odhaduje na sumu 1 milión dolárov, budú rokovania pre každú organizáciu mimoriadne náročné.

 Prestup devica do NIP bol gigantický, udržal sa navyše dlhú dobu v tajnosti

Prestup devica do NIP bol gigantický, udržal sa navyše dlhú dobu v tajnosti Source: Facebook/NIP
Karty na prestupovom trhu rozdávajú aj iní

Do prestupového kolotoča sa môžu zapojiť aj hráči, ktorí majú svoje stále miesto inde. Podľa správ z posledných dní majú Vitality eminentný záujem o hviezdu ENCE - Lotana "Spinx" Giladiho. Okrem toho už zrejme nepočítajú s jedným hráčom. G2 sa taktiež chystajú na zmeny v zostave. Všetko teda nasvedčuje tomu, že situácia sa po letnej prestávke vo viacerých tímoch výrazne zmení. Kto nám nakoniec upečie najväčšiu prestupovú bombu?

Hráči na prestupovom trhu:

Hráči bez tímu

Patrik "f0rest" Lindberg
Jonas "Lekr0" Olofsson
João "felps" Vasconcellos
Michał "MICHU" Müller
Januzs "Snax" Pogorzelski

Hráči na lavičke náhradníkov

Kirill "Boombl4" Mikhailov - Natus Vincere
Timur "buster" Tulepov - Virtus.pro
Nathan "-NBK" Schmitt - MOUZ
Richard "shox" Pappilon - Liquid
Valentin "poizon" Vasilev - Fnatic
Valdemar "valde" Bjørn Vangså - OG
Mateusz "mantuu" Wilczewski - OG
Nikolaj "niko" Kristensen - OG
Ismail "refrezh" Ali - Heroic
Nicolai "Dev1ce" Reedtz - NIP
Mareks "YEKINDAR" Gaļinskis - Virtus.pro
Justin "jks" Savage - Complexity

Očakávajú sa ich odchody

Aleksi "Aleksib" Virolainen - G2
Audric "JAKCZ" Jug - G2
Kévin "misutaaa" Rabier - Vitality

Zmeny by mali nastať aj v G2 Esports Source: Jan Hložek, EPLAYER

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.