Major je za nami: Čo sme sa dozvedeli počas posledných týždňov?

  • Sebastián Soroka
  • 08. 11. 2021 14:30

Zbehlo to rýchlo... Sviatok Counter-Striku s finančnou dotáciou $2,000,000 bol spoločnosťou PGL hostený v hlavnom meste Švédska. Boli to krásne týždne, ktoré si nepochybne užilo široké spektrum fanúšikov, či majitelia pick´em tipovačky. Štokholmský Major prichystal odpovede na viaceré otázky a zároveň nám načrtol niektoré ďalšie. Čo sme sa vlastne počas uplynulých týždňoch dozvedeli, respektíve si to iba potvrdili?

Onlineri neboli dominantní iba vďaka online ére

Jednou z najväčších otázok tohtoročného Majoru bola rozhodne tá o kráľoch a princoch online éry. Gambit a Heroic sa za uplynulý rok a pol vyšvihli na absolútnu špičku a práve tieto dva tímy si to častokrát rozdávali v priamom súboji o post svetovej jednotky. Mnohí to pripisovali online prostrediu a najväčší kritici týchto tímov sa už nemohli dočkať nabitého LAN eventu, kde ukážu tieto dva celky svoju „neschopnosť“.

Heroic a Gambit si ale hanbu neurobili ani na letnom evente IEM Cologne a na Majore už dupľom nie. Dánov delilo od postupu do grand-finále jedno kolo. Na ceste do semifinále si poradili s tímami ako Vitality, Astralis, či Virtus.pro. Emotívny Casper "cadiaN" Møller potvrdil svoje osobné predpoklady a počas zápasov, ktoré mali tú správnu LAN atmosféru ukázal svoju silu. Svoju energiu evidentne preniesol aj na svojich spoluhráčov a severania si tak z hlavného mesta Švédska odniesli delené 3.miesto.

A podobný scenár napísali aj Gambit. Tí by možno pri troche inom žrebe prenikli až do finále. Osud im ale postavil do cesty rozbehnutých Natus Vincere už v semifinále. Nepochybne sa ale semifinále dá vzhľadom na okolnosti považovať za úspech, hoc je jasné, že hráči si sľubovali trochu viac. Hlavné je ale to, že Gambit zo seba aspoň na istý čas zmyli nálepku "onlinerov".

cadiaN zavrel ústa všetkým kritikom Source: © pglesports.com
Definitívny koniec éry Astralis

Áno, dá sa povedať, že koniec éry Astralis bol odpískaný už dávno pred turnajom, ale predsa len mohol štokholmský Major všetky tvrdenia zvrátiť. Nanešťastie pre dánskych fanúšikov sa ich miláčikom nepodarilo postúpiť ani do playoff. To sa mimochodom stalo iba druhýkrát v histórii organizácie a navyše, pár dní po vypadnutí ešte koniec veľké éry spečatili správy o odchode známeho tria a masívnej prestavbe tímu.

Astralis už v Challenger časti nesadol formát BO1 zápasov, pri vstupe do BO3 série to už bolo o poznanie lepšie. Na postup to ale bolo aj tak málo. Po rokoch dominancie jedného tímu, tak má nezainteresovaný divák vyhliadky na o čosi lepšie obdobie. Každopádne, štyrmi Major titulmi, Intel Grandslamom a kopou ďalších úspechov sa Dáni zlatými písmenami zapísali do histórie Counter-Striku a ich úspešná kapitola má teda poriadne dlhý počet strán a v budúcnosti sa čosi podobné bude len ťažko prekonávať.

Éra Astrali má svoj koniec Source: © Jan Hložek, EPLAYER
Sme na začiatku ďalšej dominancie?!

NaVi sa nestratili v toľko spomínanej a preklínanej online ére a na LAN turnajoch zatiaľ vyhrali všetko čo mohli. Veď na samotnom Majore nestratili ani jednu mapu a v histórii CS:GO to znamená stanovenie nového rekordu.

Na evente pôsobili silným, odhodlaným a miestami až nezastaviteľným dojmom. V posledných dvoch rokoch si ukrajinská značka prešla širokou obmenou. Z tímu odišli aj legendy organizácie ako Ladislav "GuardiaN" Kovács, či Egor "flamie" Vasyliev. Nahradila ich mladá krv v podobe Ilyu "Perfecto" Zalutskiyho a Valeriya "B1T" Vakhovskiya. Prestavba tímu bola očividne receptom na úspech, keďže do Kyjeva sa S1mplovej družine podarilo popri trofeji z IEM Cologne priniesť aj tú najcennejšiu, Major trofej.

Otázkou ale teraz ostáva, či je toto od rusko-ukrajinského celku všetko a v nasledujúcich mesiacoch uvidíme nástup iných tímov alebo si NaVi udržia konzistenciu a my sa tak ponoríme do éry CIS zostavy.

NaVi sú aktuálne svetovou jednotkou Source: © pglesports.com
Americké CSKo nestíha za tým európskym

Kto dostal po online ére poriadnu facku sú hráči zo zámoria, respektíve z južnej Ameriky. Jediní, ktorí zachránili česť tejto časti sveta sú Brazílčania z FURIA. Liquid, Evil Geniuses, či Godsent zlyhali na plnej čiare. A to minimálne Liquid si robili zálusk na postup do playoff.

Americký celok, ktorý patril ešte začiatkom roka 2020 k TOP tímom, tak stráca po tomto turnaji na svojej dobrej povesti. Áno, ich pätica si od posledného Majoru prešla obmenou, avšak pri tíme, kde pôsobí hráč Gabriel "Fallen" Toledo je dosiahnutie väčšieho úspechu priam nutnosťou. Celkom jasne nám teraz udávajú trend CIS tímy, ktorým sekundujú európsky zostavy. Americké CSko zatiaľ nestíha nastolenému tempu. Kedy sa to však zmení, nevedno teraz predpovedať.

Liquid budú musieť zabrať Source: © pglesports.com
Counter-Strike potrebuje vypredané haly

Po 2 rokoch už bolo načase. Všetkým to chýbalo, úplne všetkým. Vypredaná hala, ktorá ženie vpred svojich favoritov, živé emócie hráčov a nakoniec svetelná show a konfety, ktoré dotvárajú magickú atmosféru pre víťazných hráčov. Pandémia síce vo svete nie ja stále kompletne zvládnutá, avšak oproti prvotným mesiacom sa aj esport a najmä CSko posunuli do štádia, v ktorom si môžeme užívať atmosféru takýchto turnajov.

Avicii aréna nám dala možnosť znova nazrieť do toho, čo mnohých na esportovom segmente najviac fascinuje. Tí šťastnejší si to užili priamo na mieste, ostatní si síce museli vystačiť iba so streamom, avšak aj tak šlo o rozhodne pútavejšie sledovanie, než sa pozerať iba na samotnú hru bez prítomnosti divákov v aréne.

Avicii aréna počas Majoru Source: © pglesports.com

Zdroj titulnej fotografie: pglesports.com

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.