Obhajcovia titulu, svetová jednotka a ďalší giganti. Major vstupuje do elitnej fázy

  • Sebastián Soroka
  • 14. 05. 2022 01:12

Šestnástka najlepších, najväčšia elita i rada tímov, ktorá skúsi spraviť dieru do sveta a zaskočiť tak najväčších favoritov. PGL Major Antwerp má pred sebou vyhrotené zápasy o playoff. Z pôvodných 24 tímov máme o 8 účastníkov menej. Belgicko sa chystá na veľkolepú show. Kto však v nej bude hrať hlavnú úlohu, respektíve, ktorá z vedľajších postáv sa postará o rozuzlenie zápletky?

Absolútni favoriti na titul

FaZe Clan, Natus Vincere, G2 Esports, Cloud9

Najväčší favorit tohtoročného Majoru? FaZe Clan. Zostava, kde Karrigan, Rain a Robban chcú napraviť svoje zlyhanie spred 4 rokov. Príbeh o tom, ako FaZe Clan zahodili v Bostone 2018 Major titul pozná každý fanúšik Counter-Striku. Zhodou okolností, aj vtedy boli pasovaní do role najväčšieho ašpiranta na zisk cennej trofeje.

História bokom, sú to Karrigan a spol, ktorí ovládli dve najväčšie turnaje tohto roka. Pred sebou ale ešte majú jeden pomyselný trón, o ktorý ich bude chcieť pripraviť niekoľko tímov.

Kto sa však nebude chcieť pripraviť o trón kráľov sú Natus Vincere. Úradujúci Major šampióni sú vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine v ťažkej psychologickej situácii. Držia sa však statočne na poste svetovej dvojky, odkiaľ sa mienia posunúť o priečku vyššie. NaVi je ten tím, ktorý nemôžete nikdy odpisovať. Obzvlášť vtedy, keď ho reprezentuje najlepší hráč sveta - Oleksandr "S1mple" Kostyliev.

S1mple bude bojovať o druhý Major titul v rade

S1mple bude bojovať o druhý Major titul v rade Source: PGL

Medzi najväčších favoritov na titul sa však radia aj G2 Esports a Cloud9. V súčasnom zozname tímov by ste len ťažko hľadali väčších smoliarov na finálové zápasy, než G2. Zostava, v ktorej pôsobia bratranci Kováčovi sa pravidelne bije o prvú priečku, avšak vždy odchádza z turnaja s maximálne druhým miestom. Napriek tomu, že finálová šťastena im už dlhodobo nepraje, je to tím, ktorý naháňa ostatným strach. Či prelomia svoju nepriaznivú sériu, ktorá sa s nimi vlečie od IEM Katowice 2020 je len na nich.

S kráľovskou korunou by však mohli z Belgicka odchádzať aj Cloud9. Pätica v čele s Hobbitom, ktorá donedávna pôsobila pod krídlami Gambit bola na vrchole svoje slávy pred zhruba rokom, kedy sa Counter-Strike nachádzal v online ére. Odvtedy sa síce stále držia medzi najväčšou špičkou, avšak veľké tituly sa im už na LAN akciách vyhrávať nedarí. Antverpy však môžu všetko zmeniť.

Zlomia G2 svoju smolu?

Zlomia G2 svoju smolu? Source: Jan Hložek, EPLAYER
Adepti na veľkolepý príbeh

ENCE, Outsiders

Čierny kone, pri ktorých môže slušný doskok znamenať ukoristenie najcennejšej trofeje. Áno, najlepšie karty majú v tomto ohľade jednoznačne ENCE. Tím vedený skúseným kapitánom Marcom "Snappi" Pfeifferom aktuálne háji vo svetom rebríčku tretiu priečku.

V poslednom období atakuje európska zostava na turnajoch tie najlepšie pozície. V tomto trende by mohli naďalej pokračovať. Posunú to však na ten najvyšší level a dočká sa tak 31-ročný Snappi prvýkrát v kariére triumfu na T1 turnaji? Roky bol ako IGL v tieni svojich krajanov - Gla1va, Karrigana a MSL. Pri zisku Major titulu by sa katapultoval tam, kde doteraz absentoval.

O slovo s veľkým príbehom sa môžu prihlásiť aj Outsiders (Virtus.pro), ktorí sa netaja tým, že toto je pre nich zrejme posledný turnaj v súčasnej zostave. Dlhodobo je to tím, ktorí síce nepatrí k absolútnej špičke, avšak vie ju poriadne vytrápiť a zaskočiť. Na svoju chvíľku slávy čakajú dlhú dobu a motivácia ukončiť svoju vzájomnú spoluprácu obrovským úspechom, dokáže hrať kľúčovú rolu. Príkladov z minulosti by sme našli viacero, stačí si spomenúť na triumf Vitality s lúčiacim sa Shoxom na IEM Oakland 2021.

Snappi má pred sebou náročnú úlohu

Snappi má pred sebou náročnú úlohu Source: Facebook/ENCE
Nenápadne budú číhať na svoju šancu

Vitality, Heroic

V pozadí a s trochu umiernenejším tlakom vstúpia do bojov v elitnej šestnástke Vitality. Na Major sa prepracovali v hodine dvanástej a to s obrovskými ťažkosťami. Na to sa však história nepýta. Podstatné je, že Zonicovi zverenci sú v TOP16, keď si v Challenger Stage zabezpečili postup ako prvý tím.

Vitality síce pre svoju pohodu potrebujú v Belgicku zabodovať aspoň umiestnením v TOP4, avšak mnohí ich z takého scenáru odpisujú. O čosi menšia pozornosť by im tak mohla vyhovovať. Tím sa skladá zo skúsených hráčov a šampiónov, ktorí by v eventuálnom playoff mali pretaviť svoje roky praxe do veľkých výsledkov. Zlato tak vôbec nemusí byť tak ďaleko, ako sa na prví pohľad zdá.

To isté sa dá však povedať aj o Heroic. Keď príde na tému "najväčší favorit na titul", meno Heroic sa v nej skloňuje iba sporadicky. Napriek tomu sú však títo "princovia" online éry vždy v hre s tými najlepšími. Na trofej z veľkého LAN turnaja síce stále čakajú, avšak v Belgicku by mohli svoje čakanie ukončiť.

Bude záležať od viacerých faktorov, ale ak sa má na historicky 17.Majore zrodiť prekvapenie, Dáni majú na jeho naplnenie jedni z najlepších kariet. Z posledného roka im totiž nechýbajú skúsenosti s veľkými zápasmi a je to navyše zohraný tím poháňaný emotívnou mašinou s menon Casper "cadiaN" Møller.

Prekvapia Heroic?

Prekvapia Heroic? Source: Facebook/Heroic
Skúsia prekvapiť

Spirit, FURIA, NIP, BIG, Copenhagen Flames, Bad News Eagles, Imperial, Liquid

Niežeby medzi zvyškom bola núdza o kvalitné tímy, avšak ani jeden z týchto celkov sa v aktuálnej dobe neradí medzi úzku elitu. To ale neznamená, že by u niekoho nemohla vystreliť motyka, respektíve by sa nemal predrať do playoff.

Do popredia by sa mohla hnať FURIA, NIP, BIG, Liquid alebo Copenhagen Flames. So statusom "môžu len prekvapiť" nám tak ostávajú Spirit a brazílske legendy z Imperial. Špecifickú sú ale kosovskí Bad News Eagles, ktorí sa podľa papierových predpokladov nemali prebojovať ani do európskej RMR kvalifikácie. Po tom čo s miestenkami na Major zamávali českým Sinners, zvládli ustáť aj Challenger stage. Uvidíme, kam sa ešte posunú, opäť môžu iba prekvapiť. Očakávanie nie sú od nich prakticky žiadne.

Zdroj titulnej fotografie: Jan Hložek, EPLAYER

Zápasy bude možné sledovať s českým a slovenským komentárom aj na twitch kanále eLEAGUEcz2.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.