TOP15 Pechyn #15

  • 16. 01. 2020 17:05

Človek, ktorý nám otvára elitnú pätnástku nie je nikto iný než Martin "Pechyn" Pechoušek!

Martin Pechoušek allias Pechyn, prezývaný taktiež aj zrzek, sa stáva 15.najlepším hráčom roka 2019. Pechyna sme mohli prvýkrát na scéne registrovať v drese Fraternitas počas roka 2016. Vtedy sa s jeho tímom kvalifikoval na PLAYzone Leaugue II finals a veľmi obľúbený turnaj v meste gamingu, Svitavy Hitpoint Finals. Počas rokov 2017-2018 pôsobil najmä v eSube, kde získal viacero cenných kovov včetne zlata z Cool ligy a Tiger Masters. Minulý rok sa však udomácnil v eXtatuse, s ktorým sa mu podarilo vyhrať to, kde s eSubou dvakrát zlyhal. Reč je samozrejme o MČR, kde bol počas celého turnaja veľkou oporou tímu. Pechyn sa za za roky na scéne vyprofiloval na rešpektovaného hráča, ktorý dokáže najmä v kľúčových chvíľach podržať svoj tím.

Pechyn (prvý sprava) počas svojho pôsobenia vo Fraternitas. Photo by Hitpoint.cz

Pechyn bol na začiatku roka free agentom, ktorý si hľadal tím. Extatus nebola ani zďaleka jeho jediná ponuka. Prečo sa ale rozhodol zvoliť práve tento tím a nie zoskupenie po boku veterána Davida "Kaparza" Lacinu?

Pár nabídek jsem měl. Například jsem zkoušel hrát tehdy v týmu Gravity s ostříleným Kaparzem, každopádně nakonec jsem se rozhodl pro eXtatus, jelikož jsem se s nimi dlouhodobě znal a chtěl jsem mít v týmu konečně přátelskou atmosféru.

Prvá lanka, ktorá oficiálne spustila minuloročnú sezónu, bola Uniza Masters. Bola to taktiež Pechynova premiéra v drese organizácie eXtatus. Nanešťastie mu absolútne nevyšla podľa predstáv. Konečne štvrté miesto sa možno nedá považovať za nejakú tragédiu, jeho K/D ale hovorilo niečo iné. K/D ratio 0,94 ani náhodou nenasvedčovalo tomu, že by mohol byť na konci roka hodnotení ako jeden z najlepších hráčov u nás.

Byla to jedna z nejhorších lan akcí pro mě. V té době jsem individuálně tomu csku moc nedával a též to bylo i vidět na mé hře. Za tuto LAN akci jsem si určitě zasloužil tu největší bramboru a je mi líto, že jsem to pokazil, ale jak se říká „jednou jsi nahoře a jednou zase dole.“

Pechynová parádička proti bývalému tímu.

Od laniek bol na istý čas pokoj. O necelé dva mesiace však prišla šanca zúčastniť sa LAN akcie v Poľsku za účasti tímov Winstrike, Sprout či Ago. Pre Pechyna to bola prvá zahraničná skúsenosť. Išlo o kvalifikačný turnaj na Good Game League s prizepoolom vyšším ako $100,000. V samotných zápasoch ale hrali veľkú rolu skúsenosti, ktoré boli na strane enemy tímov. Proti PACT však ukázali, že sú konkurencie schopní aj v Európe. Pechyn sa ale medzi profesiónalmi necítil vo svojej koži.

Na tu LAN akci jsme jeli jako největší outsideři, takže se ani nebylo čemu divit, že nás absolutně přehráli a mohli jsme jen překvapit, což se nám i povedlo aspoň proti PACT. Určitě nejen jejich zkušenosti hrály roli, ale i jejich připravenost, kde bylo vidět, že mají na serveru naběháno dost hodin a vypilovaný každý detail, ale za ty výplaty se není čemu divit. Já si tam připadal jako nějaký venkovan, co přijel do velkoměsta na výlet.

Prvá zahraničná lanka pre Pechyna sa konala v poľskom Olsztyne. Photo by eXtatus

Prišlo finále Fortuna Cool ligy 5. Pechyn pred turnajom jasne povedal, že chce so svojím tímom konečne prelomiť finálovú smolu. Veď naposledy kedy zrzek vyhral nejakú lanku, bolo ešte v roku 2017 s eSubou. Veľkú smolu na finále mali aj jeho spoluhráči, Luko a Desty. Po úspešnom prejdení zo semifinále do finále, nastalo ale opäť ďalšie finálové zlyhanie. Aj keď v BO5 formáte vyhrávali eXtatus 2:0 na mapy zápas predsalen nezvládli. Martin je ale psychicky odolný a trpkú prehru bral pozitívne. Nutno dodať, že pár dni po finále ich tím opustil kľúčový hráč, Blogg1s.

Chyba nastala hned na začátku, jelikož to byla BO5 série a ač se to nezdá, je to velice zdlouhavé a únavné, takže hlavní roli hrála hlavně únava a taktéž možná podcenění na posledních mapách, kde každou chybu potrestali Brute. A jestli mě nějak poznačila tato prohra? Možná jen po cestě. Já byl hlavně rád, že se nám úspěšně povedlo probojovat do finále, i když ta zlatá holt občas nevyjde, ale zapneš deathmatch, faceit a jedeš dál.

Prišla Brnenská PLAYzone Challenge, kde však eXtatus na cenné kovy nedosiahol. Cca mesiac po tomto turnaji sa začala rotovať zostava jeho tímu. Potom čo Blogg1s začiatkom Júna opostil tím, tak krátko po PLAYzone challenge sa so zostavou rozlúčil aj Hones. Prázdne miesto po nich zaplnil navrátilec do organizácie Weamo a Martinov starý dobrý kamarát, Dominik "Fraged" Herz. Začiatok ale nebol tak hladký, ako by si želali. Novej zostave v online ligách tesne ušli postupy na dvojicu laniek. Najprv nezvládli online league kvaldu na Fortuna Cool Finals 6 a potom neuspeli ani vo finále offline kvaldy na Tiger Masters 6. Symbolicky ich zase zradil finálový zápas. Išlo však stále iba o kvalifikáciu na nejaký LAN turnaj, ale aj to sa počíta ako prehra. Chyba bola najmä v tom, že si hráči nenatrénovali hru podľa predstáv. No Pechyn nám prezradil, že to nebol jediný dôvod. Jeho tím má vo svojich vlasnostiach veľkorysosť a dobrosrdečnosť. Veľmi radi totiž doprajú úspech aj druhým. Najmä odchadzajúcim veteránom. A ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Voľný program ku koncu leta, respektíve na jeseň im dal väčšiu možnosť pripraviť sa na vrchol sezóny.

Asi bych to shrnul tak, že se nám nepodařilo natrénovat hru tak, jak bychom si to představovali, a to byl kámen úrazu v online kvalifikaci na Cool Finals 6 a to finále offline kvaldy bylo opět v našich rukou, ale my rádi dopřáváme druhým úspěchy, takže jsme to chtěli darovat RPG před důchodem. A určitě nám tato absence lanek pomohla k natrénovaní na MČR.

Prehľad Pechynových výkonov

V čase kedy už vrcholili prípravy na MČR, eXtatus zažiaril na medzinárodnom poli, keď sa v online kvalifikácii na DreamHack Open Sevilla prebojovali do zápasov na HLTV. Pár dni pred samoným MČR ale prišla správa, že eXtatus sa chystá na svoj "Last dance". Súčasná zostava tak mala byť posledná csková sekcia, ktorá ich bude prezentovať na ich zaverečnej ceste. Pociťoval Pechyn vtedy tlak, že by mal dať tejto značke zlatú bodku za jej pôsobením na scéne?

Tak přesně tenhle tlak jsem určitě v žádným případě necítil, jelikož to nebyl žádný med v této organizaci, která byla už několik měsíců za zenitem.

Na MČR došli eXtatus ako čierný kôň turnaja. Zo skupín sa im podarilo postúpiť do štvrťfinále, kde si poradili s Fury Esport. V semifinále nastal čas, kedy museli vyzvať jedného z najväčších favoritov na titul - Team Universe. Aj šialená a napinavá prvá mapa, ktorá skončila až v treťom predĺžení ich posunula do finále. Pre Pechyna to bolo tretie MČR finále v rade. Po predchádzajúcich skúsenostiach by mala možno väčšina hráčov spomienky na minulosť. Pechyn ale chrlil sebavedomím hneď po postupe.

I když jsem věděl, že Eclot nejsou žádné ořezávátka, tak jsem hned po semifinále věřil, že už to tentokrát vyjde. Hlavně pro sestavu Eclot to bylo první finále na MČR, což určitě hrálo v jejich neprospěch. No, hned jak jsem si sedl ve finále za počítač po nástupu jsem věděl, že už to tentokrát vyjde a myslím, že to bylo i vidět na mé hře hned na začátku.

Nadišiel čas veľkého finále. Zrzek sa zas a znovu posadil na stage pred brnenské publikom. Po dvoch neúspešných pokusoch v eSube mu to už ale konečne vyšlo. Nielen celé finále, ale celý turnaj bol veľkou oporou svojho tímu. K/D ratio 1,48 zaznamenané na 14 mapách hovorí svoje. Lepšiu individuálnu štatistiku z jeho tímu mal už iba Fraged, ktorý sa stal MVP turnaja. Vyjadril sa nám aj k svojim dojmom z tohto úspechu. Ten titul pre neho znamenal uvedomenie si jednej veci.

Ten titul pro mě znamená to, že je lepší mít za sebou hráče, kteří tvoří skvělý tým než individuálně lepší hráče bez týmového ducha.

Pechyn (tretí sprava) to na tretí pokus dokázal. Víťazna fotka fotka po senzačnom triumfe na Majstrovstvách Českej Republiky. Photo by PLAYzone

Ako každý hráč, aj Pechyn si udáva svoje ciele. Bez cieľu to totiž nejde. V prípade ak sa mu tieto podarí naplniť by sa mohol stať vo svete známejším.

Kvalifikovat se znovu na nějakou zahraniční LAN akci neboli ukázat se více na evropské scéně.

"Chtěl bych ovšem poděkovat všem, co nám fandili celý rok a nebo na MČR. Byl to skvělý rok, i když jsme se nekvalifikovali všude a nedokázali vyhrát pár finálových zápasů, tak přeci jen jsme dokázali zdolat zlato na závěr sezóny a budeme všichni vzpomínat s radostí na tento úspěch, který jsme dokázali v této partě. Občas potřebujou lidi nějaký impulz, aby opět začali trénovat a nebo spolu chtěli opět hrát." - Martin "Pechyn Pechoušek"

Prečo je Pechyn 15. najlepším hráčom za rok 2019?

Pechyn na začiatku roka ani zďaleka nepodával výkony, ktoré sme u neho mohli vidieť v druhej polovici roka 2019. Jeho výkony šli nahor príchodom Weama s Fragedom. Progres, ktorý predviedol bol priam neuveriteľný. Stal sa kľúčovým hráčom zostavy a bez neho by to jednoducho nešlo. Jeho impact a skill bol poznať najmä na MČR, kedy v kľúčových chvíľach využil svoje skúsenosti a potvrdil svoj talent. Práve už toľkokrát spomínane MČR mu veľmi pomohlo k zaradení do tohto rebríčka. Predsalen išlo o turnaj s účasťou všetkých elitných tímov na CZ/SK scéne. Výkony, ktoré predvádzal počas celej jesene, nielen počas MČR mu nahralo veľa bodov k plusu, ktoré mu v konečnem dôsledku vybojovali finálne 15.miesto.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.