O MS v Brawl Stars sa bude bojovať v Katoviciach. Znovu bez CZSK nádejí.

  • 14. 08. 2023 17:30
Brawl Stars Championship trofej

Katovice sú fanúšikmi e-športu spájané najmä vďaka jednému z najväčších CS:GO turnajov sveta: IEM Katowice. Odohráva sa v katovickej Spodek Aréne, ktorá je fanúšikmi CS:GO prezývaná aj ako katedrála e-športu. V októbri bude toto mesto hostiť ďalší e-športový sviatok. Tentokrát však nie pre počítačový, ale pre mobilný gaming.

Čo je to Brawl Stars Championship?

Brawl Stars Championship je naprestížnejší turnaj v hre Brawl Stars, na ktorom sa po celoročnej sérii kvalifikačných turnajov stretnú na jednom mieste najlepší hráči celého sveta v boji o titul svetového šampióna a 1 000 000 $. Minulú edíciu tohto šampionátu sledovalo v peaku viac ako 394 000 ľudí.

Organizuje sa už od roku 2019 a finále, podobne ako pri počítačových e-športoch, sa koná každý rok na inom mieste, naposledy v parížskom Disneylande.

ezgif-3-28201bdea4.jpg

Majstri sveta v Brawl Stars, ZETA DIVISION Zdroj: Esports Insider

Doposiaľ sa každý ročník majstrovstiev sveta v Brawl Stars odohrával bez českých a slovenských zástupcov. V tohtoročnej edícii sa však predstavil nový formát súťaže, ktorý priotvoril dvere postupovým nádejám očosi viac. Okrem troch tímov z EMEA regiónu, ktoré postúpia priamo na finálový turnaj, má EMEA región ďalšie 4 sloty pre tímy, ktoré si postup môžu ešte vybojovať v Last Chance Qualifier turnaji, v ktorom sa 12 tímov z celého sveta pobije o 4 miestenky na World Finals. Práve tento turnaj sa odohrá v Katoviciach v ESL štúdiu.

Českým talentom neprial osud

Na európskej scéne sa tento rok podarilo presadiť dvom hráčom: Martinovi "Xiaku" Eppingerovi a Jiřímu "Salty" Vilínovskému. Na CZSK scéne obaja reprezentujú tím Sampi.Tipsport, kde nemajú túto sezónu konkurenciu. Z 27 kompetetívnych zápasov na CZSK scéne neprehrali ani jeden a vyhrali všetky turnaje, ktorých sa zúčastnili.

Snímka obrazovky (636).jpg

Sampi.Tipsport na Galaxy Gaming Live turnaji Zdroj: PLAYzone

Salty hral túto sezónu v tíme F/A MrDoSa spolu s Francúzom Mricom a Talianom Dorianom. Na EMEA mesačné finále sa mu podarilo postúpiť hneď prvý mesiac, keď v kvalifikácii porazili v decider zápase poľskú zostavu ZETA DIVISION, organizáciu majstrov sveta z Japonska a aktuálneho lídra európskeho rebríčka. V marci pre postup do TOP 8 zas museli poraziť španielskych SK Gaming, ktorí skončili v európskom rebríčku na 4. mieste. SK im to žiaľ odplatili v aprílovom decider zápase o postup. V ďalšej kvaklifikácii ich zas v odvete vyradili ZETA DIVISION.

Z TOP 8 fáze sa im však nikdy nepodarilo postúpiť. Pred poslednou mesačnou sériou strácali na 7. postupovú priečku 86 bodov, podarilo sa im však postúpiť na Snapdragon Pro Series EU-MENA Challenge, kde sa taktiež rozdávajú body do kvalifikácií na MS.

Snímka obrazovky (643).jpg

Salty v drese Sampi.Tipsport Zdroj: PLAYzone

Zatiaľ čo Salty hral celú sezónu v rovnakej zostave, tohtoročný príbeh Xiaka je omnoho zaujímavejší. Sezónu začal v tíme Now Or Never, kde hral spolu s Nemcom Lukim a Britmi Canaanom a Tomzym. Now Or Never boli v TOP 8 turnajoch úspešnejší, do semifinále postúpili už v prvej mesačnej sérii, a to práve na úkor Saltyho F/A MrDoSa. Po marcovej účasti v TOP 8 ich posilnil Brit Cyclone, s ktorým sa im darilo držať postupovú, štvrtú priečku.

Následne zostavu zastrešila organizácia HMBLE, v nej však už miesto pre českého hráča neostalo. V júnovej kvalifikácii sa Xiaku pridal do tímu OneTrickPonies. Čo by si osud neprial, v štvrťfinálovom súboji sa Xiaku stretol proti svojmu bývalému tímu, HMBLE a pomstil sa mu vyradením z turnaja po výhre 3:1 na sety.

Napriek tomuto úspechu sa OneTrickPonies rozpadli a Xiaku zostal znovu bez tímu s postupovou pozíciou. Do júlovej kvalifikácie nastúpil v tíme F/A UK. Osud českým nádejám znovu neprial, dve kolá pred postupom do TOP8 sa Xiaku znovu stretol proti Saltymu a vyradil ho z turnaja, čím ho obral o cenné body. To však nie je všetko, v decider zápase o postup narazil Xiaku na jeho bývalých spoluhráčov z HMBLE, ktorí ho tentokrát už porazili a znovu mu tým vzali šancu na výrazný bodový obnos.

Zápletka bez šťastného konca

Salty aj Xiaku boli teda posledný mesiac v nepríjemnej situácii. Saltyho MrDoSa sa napriek dobrým výsledkom v kvalifikáciách nedokázala prebojovať za hranicu TOP 8 a Xiaku, napriek tomu, že herne je na tom očosi lepšie, nedokázal nájsť tím, v ktorom by sa mohol usídliť a zachovať si vybojované body. Pred poslednou kvalifikáciou na MS a vyvrcholením turnaja od Snapdragonu teda došlo k skvelému nápadu - spojiť českých mladíkov, Saltyho a Xiaka, do jedného tímu. Xiaku sa teda pripojil do F/A MrDoSa.

Snímka obrazovky (641).jpg

Xiaku si napriek dobrým výsledkom na BSC nezahrá Zdroj: PLAYzone

Snapdragon Pro Series EU-MENA Challenge bolo vyvrcholenie celoročných kvalifikácií, ktorých sa taktiež zúčastňovali najlepšie euróspke tímy. Práve preto im Supercell udelil body do svojich Brawl Stars Championship kvalifikácií. Narozdiel od nich sa Snapdragon hrá ligovým formátom, teda každý s každým. Tam však F/A MrDoSa výsledkovo stroskotali a rozlúčili sa s turnajom po siedmich prehrách a celkovým skóre 5:21.

Zázrak sa nestal ani v poslednej kvalifikácii, F/A MrDoSa v štvrťfinále vypadli proti Totem Esports, celkovej dvojke európskeho rebríčka.

Týmto zápasom sa definitívne skončili nádeje českých mladíkov zo Sampi na postup na svetový šampionát. Je to pre nás veľká škoda, nakoľko na Last Chance Qualifier by do Katovíc určite prišlo mnoho českých a slovenských fanúšikov.

Nuž, v Katoviciach nám teda neostáva nič iné, ako naďalej fandiť našim CS:GO reprezentantom.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.