(Ne) korunovaný princ turnaja, mal Twistzz získať MVP?

  • Sebastián Soroka
  • 18. 07. 2022 13:55

Fanúšikovský tábor sa po finále IEM Cologne rozdelil na dve strany. Niežeby to bolo pri takomto vypätom finále niečo výnimočné, avšak to čo sa spochybňuje tentokrát, nie je víťazstvo FaZe, ale zisk ocenenia pre najlepšieho hráča turnaja, ktoré si odniesol Oleksandr "S1mple" Kostyliev. Podľa mnohých sa však mal najlepším hráčom turnaja stať Russel "Twistzz" Van Dulken. A to najmä za jeho predvedený výkon vo finále. Ziskal teda Ukrajinec ocenenie zaslúžene alebo si ho mal odniesť hráč FaZe Clan?

Twistzz zohral v dôležitých kolách kľúčovú úlohu

Jedna z veci, ktorá mala Twistzzovi dopomôcť k eventuálnemu zisku MVP, bol jeho finálový výkon. V grandióznej BO5 sa postaral o viacero obdivuhodných kúskov. Twistzz v najdôležitejších kolách zápasu veľmi dobre čítal hru a dobre využíval momenty prekvapenia. Jeho odvážna "sólo" ofenzíva v závere zápasu vošla do učebnice Counter-Striku. Spôsob akým zobral zodpovednosť do svojich rúk a v rozhodujúcom kole "vyčistil" plant pre svojich spoluhráčov bol vskutku pozoruhodný.

Nebolo to však iba o jednej akcii. Slávnych momentov mal hneď niekoľko. Napriek tomu to nebol on, kto sa mohol na konci zápasu pýšiť najlepšími štatistikami. Z jeho tímu ho veľmi tesne predbehol Helvijs "broky" Saukants, ktorý dosiahol rating na úrovni 1.19. Rovnakú úroveň dosiahol aj electronic z NaVi. Kanadský rodák dosiahol rating "iba" 1.17.

Čisto štatisticky tak nebol najlepším hráčom finálového zápasu, avšak vzhľadom na okolnosti a vynikajúci manažment dôležitých situácii mu tento status pripadol právom. Za zmienku však stojí, že jeho čas nadišiel až na tretej mape, kedy už bol konzistentne ťahúňom svojho tímu. Dovtedy sa síce postaral o niekoľko clutchov, avšak hviezdne chvíle prežíval na prvých dvoch mapách - Inferno a Overpass jeho lotyšský kolega broky.

Získal S1mple MVP právom?

Nedá sa povedať, že by 24-ročnému rodákovi z Kyjeva finále nevyšlo. V minulosti však nastavil laťku vysoko a celkom logicky pri trochu "horšom" výkone sa v očiach fanúšikov stráca aj S1mplova víťazná aura. Ukrajinca môže mrzieť najmä posledná mapa, kedy na rozdiel od Twistzza nedokázal premeniť kľúčové kolá v prospech svojho tímu.

Čo si však treba uvedomiť je to, že ocenenie pre najlepšieho hráča turnaja sa neudeľuje za jeden zápas, respektíve jednu mapu. S1mple okúsil chuť prehry až vo finále. Odohral maximálny počet zápasov, ktorý zo svojej víťaznej pozície mohol odohrať. Za celý event odohral celkovo 15 máp, počas ktorých si vybudoval rating na úroveň 1,25. Jeho K/D Ratio dosiahlo úroveň 1,38. Vyšší rating už mali iba Benjamin "blameF" Bremer (Astralis) a Mathieu "ZywOo" Herbaut (Vitality). Tí však nielenže neodohrali taký počet máp, ale nedostali sa ani do finále.

Až o niekoľko pozícii za S1mplom je dvojica z FaZe Clan (rating 1,16), kde spomínaného Twistzza dopĺňa Håvard "Rain" Nygaard. Medzi týmito hráčmi sú navyše štatistiky extrémne vyrovnané, čo by tiež mohlo vyvolať diskusiu o tom, ktorý z týchto dvoch si viac zaslúži prestížne ocenenie. V konečnom dôsledku však na tom ani tak nezáleží.

Dôvod prečo nezáleží na porovnaní dvoch hráčov FaZe je ten, že štatisticky najlepším hráčom turnaja bol Sasha. Čísla v tomto prípade nie je možné ohýbať a ani ich spochybňovať.

S1mple dosiahol za celý turnaj rating 1,25 Source: Twitter/HLTV.org

Faktor psychologického charakteru

Hlavný dôvod, prečo sa za hráča FaZe Clan ozývajú hlasy z komunity je celkom očividný. Ľudia vo veľkej miere berú do úvahy len "najčerstvejšie" udalosti. Väčšine fanúšikov celkom pochopiteľne ostane v pamäti najmä Twistzzov heroický výkon na poslednej mape, ktorý bol podčiarknutý predposledným kolom, kedy si šikovne rozobral hráčov NaVi a svojmu tímu, tak na podnose priniesol víťaznú trofej.

Treba sa zamyslieť, či by podobné uvažovanie nastalo aj v prípade, ak by sa udalosti otočili. Bol by Twistzz v očiach komunity kandidátom na MVP, keby jeho slávny moment nastal na prvej mape a na tej poslednej by už bol v tieni svojich spoluhráčov? Alebo ak by sa identický súboj medzi NaVi a FaZe odohral už v skoršej fáze turnaja? To sú otázky, na ktoré si musí nájsť odpoveď každý sám. Tak, či tak. Twistzz a aj ostatní kandidáti na cenu MVP si zaslúžia obrovský rešpekt za predvedenú hru.

Je tu však ešte jedna vec, ktorá istotne zohrala svoju úlohu. Od augusta (srpna) 2016, kedy sa S1mple upísal NaVi, získali hráči tejto legendárnej organizácie ocenenie MVP (podľa HLTV.org) 22x. Z toho až 21x sa o to zaslúžil práve kyjevský rodák. V jednom prípade sa tešil jeho "wingman", Denis "electronic" Sharipov.

Nečudo tak, že pri takomto nápore ocenení u jedného hráča sa začne uvažovať o inom kandidátovi. Treba si však uvedomiť, že aj keď najlepšiu prácu odviedol počas celého turnaja tím FaZe Clan, individuálnym štatistikám panoval najlepší hráč z roku 2018 a 2021.

Podobné situácie nastávajú aj pri vyhodnocovaní celoročných rebríčkov pre hráčov. Týka sa to lokálnej aj zahraničnej scény (napríklad TOP20 od HLTV.org). Celkom prirodzene najväčšie nadšenie prekvitá u hráčov, ktorým mimoriadne vyšiel záver sezóny. Súťaží sa ale počas 12-tich mesiacov, v ktorých spočíva celkové hodnotenie. Na úvodne mesiace, respektíve prvú polovicu sezóny však majú ľudia a komunita tendenciu zabúdať.

Čo je však takmer isté, je to, že S1mple by svoje MVP veľmi rád vymenil za trofej pre celý tím. Koniec koncov, aj Twistzz už v minulosti zažil podobnú situáciu ako Sasha. V časoch, kedy ešte reprezentoval tím Liquid sa stal najlepším hráčom turnaja ESL One New York 2018. Smutné však na tom bolo, že MVP malo škrvnu prehry. Liquid totiž vo finále podľahli tímu mousesports.

Zdroj titulnej fotografie: PGL

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.