Najprekvapivejšie momenty z CZ/SK scény

  • Sebastián Soroka
  • 29. 03. 2020 16:00

Na CZ/SK scéne došlo vo viacerých prípadoch k veľkým prekvapeniam. Či už to bolo pri neočakavaných zmenách, respektíve prestupoch, alebo pri víťazstvach, ktoré by očakával len málokto. Poďme sa spoločne pozrieť na tie momenty, ktoré nám za posledné roky najviac utkveli v pamäti.

Monttyho presun k úhlavnemu rivalovi

Montty a presun do eXtatus? Ruku na srdce, kto to vtedy skutočne čakal? Najmä po esubáckom víťazstve na Hitpoint Finals, kedy bol práve Montty kľúčovým strojcom víťazstva modrej krvi. Táto správa pochopiteľne zasiahla aj jeho vtedajšieho tímového kolegu, Tomáša "Benq1" Masaryka, ktorý to (o) komentoval nasledovne: „Som nas*atý, sklamaný, ale hlavne je mi to velmi ľúto, pretože to bol chalan, ktorému som venoval dosť času a robil som preňho všetko čo bolo v mojich silách.“ Na herných serveroch bola v tej dobe rivalita medzi eXtatusom a eSubou obrovská. Takmer na každej CZ/SK lanke si to vo finále rozdali práve tieto dva tímy. Aj preto časom dostali tieto súboje názov česko-slovenské „el Clásico“. Rozhodnutie Monttyho opustiť Benq1ho a spol. bola teda tak trochu aj zrada. Jeho počinu nechápalo aj viacero iných osobností domácej scény. Predsa len v eSube bol star player a mal možnosť sa viac individuálne zviditeľniť ako v eXtatuse, kde mal byť v tieni frozena. Navyše eXtatus sa vtedy rozšíril o ďalšie hviezdne meno, čo nemusí vždy zaručovať úspech.

Montty ale vedel čo robí a časom sa ukázalo, že to bolo jeho najlepšie rozhodnutie v kariére. S eXtatusom sa po pár mesiacoch stal profesionálnym hráčom, cestoval na turnaje do Dánska, USA, Rumunska, či Maďarska a taktiež dokázal zvíťaziť na turnaji, kde vo svojom predchádzajúcom pôsobisku dvakrát zlyhal. Reč je samozrejme o MČR.

Monttyho rozhodnutie pridať sa k eXtatus bol v konečnom dôsledku krok vpred Photo by eXtatus

 

Zmena trénera v eXtatus

Aj druhý nečakaný moment je spojený s naším najúspešnejším „goučkarským“ tímom. Výmena trénera (v tomto prípade -TeckoO +KETUBOR) je niekedy potrebná zmena, no v tom čase sa to čakalo asi tak veľmi ako Monttyho presun do eXtatus. Žeby sa vtedajšej zostave pod taktovkou Teckaa vodilo zle sa určite povedať nedá. Ba naopak, môžeme hovoriť o tom, že to bola ich najúspešnejšia éra. Práve TeckoO prevzal tím po Ketuborovi v apríli 2017. S tímom pokračoval v dominancii na tuzemskej scéne a pridal aj značne zviditeľnenie v zahraničí, keď okrem víťazstiev na rôznych online turnajoch si eXtatus odniesli triumf z turnaja Cross Broad Esport konajúceho sa v Dánsku a neskôr sa kvalifikovali aj na európský minor, čo bola na tú dobu veľká vec pre CZ/SK gaming a dodnes sa žiadny domáci tím k takému míľniku ani len nepriblížil

. Preto si výmena -TeckoO+Ketubor odniesla veľkú kritiku zo strany fanúšikov. Fanúšik síce nevidí do interných vecí tímu, ale vidí výsledky. Ak sa nato pozrieme spätne, tak minimálne výsledkovo sa tím pod vedením KETUBORA neposunul veľmi ďalej. Fanúšikovia tak dávali svoju nespokojnosť najavo pod príspevky tímu s textom #teckooback. Extatus s robútkom síce zahrali veľmi pekné zápasy na ESL MDL v New Yorku a postup do ESL Pro League im tak ušiel o vlások, ale práve na tento turnaj sa kvalifikovali ešte s Teckoom. Nezabúdajme ale nato, že práve kvôli tomuto bol Ketubor pravidlami limitovaný asistovať svojim zverencom pri zápasoch. Aj to bol možno rozhodujúci faktor, ktorý rozhodol o ich postupových nádejach do vtedy najkvalitnejšej online ligy.

Extatus sa v novej trénerskej ére ešte kvalifkovali na svetový turnaj V4 Future Sports Festival, ale práve tam prešli cez domácu kvalifkáciu, ktorá bola pre nich tak povediac povinnou jazdou. Definitívny koniec nášho najúspešnejšieho goučkarskeho tímu odbil v lete 2018 po prepustení z organizácie a strate hlavného partnera. To či ale bola ich jediná personalná zmena viac k úžitku alebo k škode, nech si urobí názor každý sám.

TeckoO bol vôbec prvým profesionálnym coachom v hre CS:GO z domácej scény. Photo by Teckoo

 

Veľkolepé víťazstvo eEriness vo Svitavách

Áno, áno... Fanúšikovia českého streamera možno budú namietať, ale poďme sa nato pozrieť trochu bližšie. Triumf eEriness, po odchode Nia do eSuby a v konkurencii cieľavedomých Majestics Lions, mladíkov z Universe a už spomínanej eSuby, by tipovali v tej dobe len tí najodvážnejší. Povedzme ale, že vzhľadom na žreb, kedy mala Bladeova banda naraziť v semifinále na Universe, sa dalo uvažovať nad účasťou vo finále. Finále sa nakoniec stalo realitou a sen o trofeji bol na dosah. V ceste však celému tímu stali majestátni lvi a tí boli viac než oponenti, z ktorých išla rovnaká túžba po víťazstve. Prečo sa ale toto víťazstvo dá považovať za zázrak, sme mohli vidieť na tretej mape. Z

deptaný celý tím sedel po prehranej druhej mape, kde ich o celkovú výhru pripravili najmenšie detaily, v šatni a čakal na začatie tretej mapy. „Nebudu Vám říkat co v té pauze proběhlo, co jsme si řekli, ale nebylo to vůbec růžový a nepřál bych Vám nikomu tam být a zažít to. Fakt mi nebylo dobře.“ Aj takto spomína Blade na prestávku pred rozhodujúcou chvíľou. Celý tím už bol za stavu 7:13 na kolenách, ale zázrakom sa im podarilo vyhrať eco round, ktorý zmenil celý priebeh zápasu. Heroický výkon Ajtta a Kaparza, sekundovaných Fazenom a Wantyyyym, pod hecovaním Bladea a coacha Zdendy urobili z finále jeden zo zápasov roku. Majestics Lions aj napriek veľkej snahe už po prehranom fullbuyi nedokázali vlak s menom eEriness zastaviť a čakalo ich „iba“ striebro. Blade sa rozlúčil s kariérou na najvyššom stupienku, Wantyyyy po unbane zažil opäť to práve csko, Fazen a Ajtt, ktorý mal mimochodom počas celého finále kamennú tvár, dokázali, že majú nato hrať medzi špičkou našej scény a nakoniec hlavný strojca úspechu Dávid "KAPARZO" Lacina dal vedieť, že nepatrí do starého železa.

Celá zostava v ten večer napísala vo svitavskej fabrike príbeh, ktorý dovtedy nemal obdobu. Kto nevidel, nepochopí. Pri pohľade na tento zápas je ale trochu smutné, že sme odvtedy vo svitavskej fabrike nevideli žiadne csko. Tieto turnaje mali totiž vždy špecifické čaro.

eEriness napísali na Hitpoint Finals 13 príbeh, ktorý dovtedy nemal obdobu. Photo by Petr Horák

 

Cesta tímu Universe na MČR 2016

Strieborné ťaženie dovtedy stále neznámych zelenáčov. Aj takto by sa dal opísať príbeh, ktorý napísali hráčiweamo, madmax, Rufus2k (Relia), Luko a v neposlednom rade Shock. Nie žeby tento tím nezaznamenal nejaký lepší výsledok už v priebehu roka, ale toto finále bol ich najväčší úspech v kariére a u dvoch hráčov aj naďalej ostáva (Relia a Madmax sa už aktívne csku nevenujú – pozn.redakcie.). Celé MČR malo trochu netradičný priebeh. Prekvapenie sa takmer zrodilo hneď na začiatku, keď najväčší favorit turnaja, tím eXtatus, takmer vypadol v skupinách po veľmi tesnom zápase s Majestics Lions na čele s Fredim. Aj to hralo do karát spomínaným Universe, ktorým sa pavúk usporiadal jednoduchšie ako by tomu bolo pri predpokladanom vývoji turnaja.

Toho samozrejme prevažne slovenská zostava využila a prekĺzla až do veľkolepého grandfinále. Universe sa s Frozenom a spol. nemohli rovnať skúsenosťami, výsledkami, či podporou. Veď to bol ich prvý zápas na veľkej stage. Jediné, čo mali, bolo odhodlanie. Na výhru to síce nestačilo, ale všetci chalani ukázali brnenskému publiku a ľuďom na streame bojovný výkon a všetci, ktorí aktívne ostali pri csku do dnešného dňa, sú profesionální hráči. Nutno dodať aj to, že Luko a Weamo sa z titulu majstrov ČR tešili presne o 3 roky už vo farbách organizácie eXtatus.

Striebornú pozíciu by pred samotnou LAN akciou predpokladal mladíkom z Universe málokto Photo by Radek Vebr

 

Leckr a jeho odchod z Brute

Najlepšie obdobie kariéry pre každého člena Brute, nedávna výhra na LAN finále Fortuna Cool ligy po heroickom comebacku a sľubné vyhliadky do budúcnosti. Zrazu ale prišla správa, že Leckr opúšťa tím Brute a smeruje k jeho doterajším rivalom. Navonok sa mohlo zdať, že v Brute všetko funguje ako má, ale do vnútra tímu samozrejme nikto iný, než samotní hráči, nevidí a ako prezradil aj Leckr v rozhovore pre náš web: " V tu dobu jsem neměl žádného coache za sebou, co by mě motivoval či pomáhal. IGL role je někdy dost těžká a každý se s tím vyrovnává jinak. V tu chvíli, když se nám nedařilo nic vyhrávat a stáli jsme dost dlouho na místě tak mi přišla nabídka od eSuby. Brute opustil veľký leader a prevzial riadenie kormidla na modrej lodi.

Narozdiel od jeho ex-timu bola pre neho táto zmena ranou do čierneho. Esuba sa po počiatočných neuspokojivých výsledkoch vrátila na trón, keď zvíťazila na Tiger Masters a Fortuna Cool lige. Neskôr síce prišlo obrovské sklamanie na MČR, ale Leckrov krok sa dá považovať za správne rozhodnutie. Bolo to obdobie, ktoré vtedy eSuba potrebovala a práve on bol hlavnou postavou celej ich cesty. Aj práve výkony, ktoré predviedol v drese organizácie s už šestnásťročnou tradíciou, ho v novom roku priniesli na dráhu full-time hrania. Dnes je totiž dvadsaťročný Čech súčasťou nemeckého celku No Limit Gaming.

Leckrove pripojenie k eSube bolo pre mnohých fanúšikov Brute šokujúcou a deptajúcou správou Photo by eSuba

Momentov, ktoré čakal len málokto by sme našli samozrejme viac. Spomeňme si napríklad na víťazstvo eSuby na Asus finals proti vtedajšej legendárnej zostave nEophyte so STYKOM a Zerom. Dočkáme sa podobných udalostí aj v tomto roku? Aký moment najviac zasiahol vás?

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.