Lúčiace sa legendy, Sinners vo svete, šokujúce prestupy i návrat do LAN prostredia. Aký bol rok 2021?

  • Sebastián Soroka
  • 31. 12. 2021 11:55

Rok 2021 sa nezadržateľne blíži k svojmu koncu. Bol to rok, ktorý priniesol poriadne rušné chvíle aj na Counter-Strike scéne. Viackrát sme zažili prestupové bomby, niektorí hráči sa rozhodli nadobro povesiť hernú myš na klinec, ale tiež sme prvýkrát od začiatku pandémie zažili návrat na LAN akciu svetového formátu. Toto sú naj momenty roka 2021!

![](/

Dev1cove rozhodnutie opustiť Astralis

Najväčší rozruch spôsobil dozaista Nicolai "Dev1ce" Reedtz svojim šokujúcim prestupom k švédskym NiP. Prestup, ktorého finančné náklady sa odhadujú až na 1 milión amerických dolárov otriasol celou scénou a to najmä kvôli tomu, že máločo nasvedčovalo tomu, že by Dev1ce plánoval v dohľadnej dobe opustiť tím, s ktorým získal 4 Major tituly. Práve jeho odchod znamenal aj postupný rozpad pôvodných Astralis. Aj keď sa špekulovalo o tom, že plánuje opätovný návrat do dánskeho tímu, tak samotný hráč tieto tvrdenia dementoval a zdá sa, že súčasťou NiP bude aj v ďalšom roku.

Ropzov odchod z MOUZ

Niečo, čo sa udialo v posledných dňoch roka 2021 a vzhľadom na výsledky tímu sa to dalo aj čakať, no predsa len šlo o dôležitý a prekvapivý moment. Robin "ropz" Kool po viac ako 4 rokoch opustil tím, ktorý mu otvoril dvere na svetovú scénu. Za ten čas sa z nádejného mladíka vypracoval na komplexného hráča a legendu MOUZ i pobaltského regiónu. V jeho ďalšej kariére bude podľa všetkého obliekať dres FaZe Clan.

Karriganov comeback do FaZe

S mousesport išiel pomaly ku dnu ako Titanic a tak 31-ročnému Dánovi hodil záchranné koleso jeho bývalý zamestnávateľ - FaZe Clan. Finn "Karrigan" Andersen sa vo februári stal členom nového tímu. Jedno je isté, Karrigan potreboval zmenu, avšak či to bola zmena k lepšiemu je aj po vyše 10 mesiacoch ťažké povedať. S FaZe zatiaľ nedosahuje také výsledky, aké by chcel. Kľúčovým preto pre neho bude rok 2022.

Dev1ce sa rozhodol podpísať zmluvu s NiP Source: Facebook/Ninjas in Pyjamas

GeT_RiGhT sa rozlúčil začiatkom roka

Začiatok roka 2021 sa legendárny švédsky strelec Christopher "GeT_RiGhT" Alesund rozhodol ukončiť svoju takmer 14-ročnú kariéru ovešanú zlatými úspechmi, dominantnou érou NiP a trofejou z Majoru v Kolíne nad Rýnom. S GeT_RiGhTom odišla časť úspešnej histórie, ktorú písal najmä v rokoch 2012-2014. Dvakrát bol vyhlásený za najlepšieho hráča sveta a za svoju kariéru reprezentoval tímy ako SK Gaming, Fnatic, Ninjas in Pyjamas, či na sklonku kariéry aj Dignitas. Dnes je z neho mediálna osobnosť a streamer.

Kjaerbye to zabalil v 23 rokoch

Mal 18 rokov, keď získal titul z Majoru a k tomu aj ocenenie pre najlepšieho hráča. Svoj rok "dospeláka" vtedy ešte okorenil víťazstvom v Katowickej Spodek aréne. Odvtedy však Kjaerbyeho kariéra nabrala strmý spád a jeho odchod z Astralis bol tak povediac začiatkom pomalého, ale zato veľmi trpkého konca. V North sa mu podarilo vyhrať už iba jeden veľký titul, následne jeho pôsobenie vo FaZe bolo už iba ranou z milosti. Dánsky rifler vo svojich 23 rokoch ukončil kariéru. Kariéru, počas ktorej získal trofeje, na ktoré si doteraz nesiahli ani legendy ako GuardiaN, či Karrigan.

Kjaerbye ukončil svoju kariéru v 23 rokoch Source: liquipedia.net/StarLadder
RpK prešiel na autá

LeTank a veľká hviezda najmä z Counter-Strike: Source sa tiež rozhodla dať definitívne zbohom svojej profesii. RpK tak učinil pár mesiacov po tom, čo bol vyradený zo základnej zostavy Vitality. 32-ročný Francúz už v minulosti podobné rozhodnutie učinil, keď sa na rok vzdal profesionálneho hrania a začal sa venovať rodinnému biznisu s autami. Tentokrát však už podobný comeback neuvidíme. Každopádne, bývalý hráč G2 Esports a Vitality sa znova začal naplno venovať autám. Zdá sa tak, že Counter-Strike nebol jeho jediná životná vášeň.

Xizt analytikom a trénerom

Dlhoročný kolega GeT_RiGhTa a stálica NiP. Aj Richard "Xizt" Landström sa rozhodol povesiť hernú myš na klinec. Na rozdiel ale od jeho končiacich kolegov z brandže, Counter-Striku sa venuje naďalej. V organizácii Heroic, ktorá si ho vzala pod svoje krídla pôsobí na pozícii analytika. Odskúšal si ale aj rolu trénera, keď musel vyplniť prázdne miesto po Nicolaiovi "HUNDEN" Petersenovi.

Legendy NiP dali zbohom kompetetívnemu hraniu Photo by Facebook/Ninjas in Pyjamas

Je online éra definitívne za nami?

Presne 492 dní trvala "online" prestávka. IEM Cologne 2021 sa stal prvým veľkým turnajom, ktorý sa odohral po nástupe pandémie. Pred pandémiou sa ešte v LAN formáte stihli odohrať IEM Katowice 2020. Síce bez prítomnosti divákov a s veľkými obmedzeniami, ale predsa len sa spoločnosti ESL podarilo zorganizovať prestížny event. Bol to dôležitý míľnik a znak toho, že organizovať LANky sa dá aj počas tejto situácie. A pre komunitu, hráčov a fanúšikov to bola zaslúžená odmena. Online turnaje totiž nedokážu ani zďaleka vyprodukovať takú atmosféru, ako tie, čo sa odohrávajú na konkrétnom mieste.

Pandémia síce stále nie je pod kontrolou a v roku 2022 nás nepochybne budú čakať nejaké zmeny pri plánovaných podujatiach, ale z najhoršieho sme snáď už vonku.

Dominancia NaVi CIS tímov

Najmä v druhej polovici roka sa nám vo veľkom rozbehli NaVi, keďže vyhrali všetky LAN turnaje, na ktoré zavítali. Najmä kvôli tomu môžeme hovoriť, že žijeme v tzv. NaVi ére. Nezabúdajme ale na to, že v prvej polovici roka udávali tempo ich krajania z Gambit. Ruský tím sa stal absolútnym kráľom online éry a na LAN akciách sa tiež úplne nestratil. Rok 2021 bezpochyby patril CIS regiónu a aj, keď sú teraz svetovou jednotkou NaVi, tak pri opätovnom návrate na online turnaje sa na čelo rebríčka môžu pokojne vrátiť Gambit.

NaVi ovládli aj štokholmský Major Source: pglesports.com

Fnatic stavili na Britov

Prechod zo švédskej na prevažne britskú zostavu. Fnatic sa odtrhli od dlhoročnej tradície, ktorú budovali ešte za čias starších verzii Counter-Striku. Počas roka 2021 opustili túto anglickú organizáciu hráči, vďaka, ktorým sú Fnatic vo svete rešpektovaným menom. Vzhľadom ale na výsledky z posledných dvoch rokov, bolo jasné, že zmena je nevyhnutná. A Fnatic teda učinili priam až radikálnu zmenu. Smooya došiel do Fnatic s jasným cieľom - prinavrátiť do Fnatic trofeje a zašlú slávu. Dopomôcť mu k tomu majú aj jeho ďalší britskí kolegovia a v neposlednom rade legenda Krimz a vychádzajúce hviezda Brollan.

Nepochopení Vitality?

Azda najviac nepochopenú zmenu sa rozhodli urobiť v tábore Vitality. Vedenie organizácie sa už definitívne stihlo rozlúčiť s hviezdnym Richardom "shox" Papillonom a trénerom Rémym "XTQZZZ" Quoniamom. Svojho konca by sa čoskoro mal dočkať aj 22-ročný Jayson "Kyojin" Nguyen Van. Táto trojica by podľa dostupných informácii mala byť nahradená odchádzajúcim triom z Astralis - Emilom "Magisk" Reifom, Petrom "dupreeh" a trénerom Dannym "Zonic" Sørensenom.

Z čisto francúzskeho tímu sa tak stane medzinárodná zostava. Či to bol správny krok ukáže až čas, každopádne Vitality budú jedným z najsledovanejším tímov v novom roku.

Fnatic majú po novom britsko-švédsku zostavu Source: Facebook/Fnatic

Sinners medzi svetovou elitou

Malý skok pre domácu scénu, ale veľký skok pre Sinners. Českým hráčom zo Sinners sa počas tohto roka podarilo dostať medzi 30.najlepších tímov sveta, svojho času boli dokonca hodnotení ako 19.najlepší tím na svetovej Counter-Strike scéne. Hriešnici okúsili atmosféru IEM Fall, kde si zmerali sily s tímami ako Astralis, či Heroic. Neboli ďaleko od toho, aby sa kvalifikovali na Major a tiež dokázali obhájiť titul zo Sazka eLEAGUE a Majstrovstiev Českej republiky. Rozhodne sa Oskar a spol. nemôžu sťažovať na absenciu úspechov.

Disband North

Zbohom hernému svetu nedávali iba hráči, ale aj organizácie. Jedna z najznámejších je rozhodne North Esports, ktorá patrila pod futbalový klub F.C. Copenhagen. Vzhľadom na koronakrízu sa tento športový klub rozhodol stiahnuť svoje investície v esporte a North tým pádom zanikli. Tento tím v minulosti reprezentovali mená ako Emil "Magisk" Reif, Mathias "MSL" Laurindsen, Kristian "k0nfig" Wienecke, Casper "cadiaN" Møller a mnohí ďalší. Ide však o projekt, ktorý napriek vysokým investíciám nedosiahol na méty, ktoré si jednotlivé zostavy a manažéri predsavzali.

Sinners počas LAN finále Sazka eLEAGUE Source: Jan Hložek, EPLAYER
Comeback kennySa

V marci 2021 ho G2 Esports posadili na lavičku náhradníkov a vyzeralo to tak, že známy sniper si už dres tohto tímu na žiadnom turnaji neoblečie. No človek mieni a pán boh mení. Hráč G2 Esports Nemanja "nexa" Isaković sa kvôli problémom s vízami nemohol zúčastniť švédskeho turnaja IEM Winter a voľba jeho náhrady tak celkom logicky padla na Major šampióna z roku 2015. Aj keď G2 pomýšľali na zisk titulu, nakoniec to stačilo iba na 3.miesto. 26-ročný Francúz si ale hanbu rozhodne nespravil a dokázal, že je stále schopný súťažiť na TOP úrovni.

Česko-slovenským tímom sa darí

Neboli to iba Sinners. Na svoje si prišli aj ostatné celky. Enterprise Esports a eSuba sa predstavili na V4 Future Sports Festival, kde si spravili vynikajúce meno a v dobrom svetle reprezentovali česko-slovenskú scénu. Modrá krv i Enterprise vyčíňali aj na zahraničných online turnajoch. V konkurencii silných tímov sa nestratili ani Dynamo Eclot, či svojho času aj Entropiq Prague, ktorých sme počas roka viackrát videli v boji proti známym tímom z Európy a sveta. Domáca scéna sa tento rok skutočne drala dopredu.

Vydali sme EPLAYER Ranking

7.6 sme oficiálne vydali EPLAYER Ranking. Ide o funkciu, ktorá každý mesiac na základe naprogramovaného strojového učenia, dát a algoritmov vyhodnocuje kvalitatívne poradie česko-slovenských tímov. Ranking vychádza z transparentnosti, objektívnosti a dát. Funkciu naďalej vyvíjame, aby dokázala čo najpresnejšie odhadnúť formu jednotlivých tímov a zostáv z česko-slovenskej scény. Sme radi, že našu iniciatívu podporili aj niektoré organizácie a usporiadatelia jednotlivých podujatí. Najnovšej aktualizácie sa EPLAYER Ranking dočká 3.1.2022.

KennyS dostal druhú šancu Source: liquipedia.net/ESL

Uplynulých 12 mesiacov prinieslo bezpochyby množstvo kľúčových momentov, ktorých vplyv pocítime aj v roku 2022. Jedna kapitola končí a ďalšia sa začne už onedlho. Za celý projekt EPLAYER chceme každému zaželať úspešný vstup do roku 2022!

Zdroj titulnej fotografie: pglesports.com

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.