Najneočakávanejšie víťazstva v histórii CS:GO

  • Sebastián Soroka
  • 25. 06. 2020 18:00

Všetci to poznáme z bežného života, či sledovania klasických športov. Ten od koho by ste to najmenej čakali, nás všetkých šokuje a dokáže zvíťaziť na tých najväčších turnajoch. Zázraky sa dejú a sú súčasťou aj nášho milovaného cska. Preto sa dnes pozrieme na päť legendárnych triumfov, kedy celý turnaj ovládli outsideri.

Víťazná cesta Gambitu v Krakowe

Gambit: Zeus, Hobbit, mou, Dosia, Adren, Kane - coach

Ešte v druhej polovici roka 2016 začali Gambit naberať na celkovej kvalite. Dôvod bol jasný, príchod ukrajinskej legendy Danyla "Zeus" Teslenka. Zeus dostal v NaVi padáka a jeho ďalšia kariéra smerovala práve do Gambitu. Žeby sa mu ale tam podarilo vyhrať major nepredpokladal snáď nikto. Gambit krátko po jeho príchode začali zlepšovať svoje výsledky, k tomu sa ešte pridala mladá sila v podobe Hobbita a dlhá cesta za splnením sna mohla započať. Máme tu major v poľskom Krakowe, Gambit šokujú celý cskový svet svojim jednoznačným postupom do playoff. Suverénna jazda v swiss formáte však nebola náhodná.

Postupne sa o tom presvedčili aj švédsky Fnatic a obhajcovia major titulu, Astralis s Kjaerbyem. Vo finálovom zápase čelili proti ďalšiemu prekvapeniu turnaja, Brazílčanom z Immortals. Krakowské publikom bolo jasné naklonené hráčom z východnej strany pologule, už len z princípu, že sa v ňom nachádzal x GOD Dosia. Gambit zvládli troj-mapovú bitku a napísali tak jeden z (naj) prekvapivejších príbehov v histórii Counter-Striku. Taktiež ukázali, že nič nie je nemožné a stačí si veriť a tvrdo makať na svojom sne. A Zeus? Hlavný strojca úspechu ukázal zas a znova svoju tvár bojovníka a šampióna.

Gambit napísali v Krakowe rozprávkový príbeh Photo by Gambit

Domáci triumf Cloud 9

Cloud9: Stewie2K, tarik, Skadoodle, autimatic, RUSH, valens - coach

Príbeh ako z príručku veľkých obratov. Žeby vyhral major americký tím sa predtým nikdy nestalo. A povedzme si úprimne, ani v Bostone sa tak stať nemalo. Kanadsko-americký tím síce s prehľadom postúpil do hlavnej fázy turnaja, avšak tam v swiss formáte utiekol hrobárovi z lopaty. Za stavu 0:2, kedy ich od vyradenia delila jedna prehra, sa postup do playoff javil ako nereálny, nie to ešte samotný triumf. Čosi sa ale zlomilo a Tarikov tím sa predsa len dostal do Agganis arény pred domáce publikum. Tam to už bola suverénna jazda do samotného finále. Ich silu na plný úväzok pocítili G2 a SK Gaming. Vo finále ich čakal v tej dobe najlepší tím sveta, FaZe Clan. Po prvej prehratej mape nič nenasvedčovalo tomu, že Cloud9 otočia vývoj stretnutia. Na druhej mape ale nastal prekvapivý obrat, ktorý nás preniesol na mapu tretiu – Inferno. A ten príbeh už snáď každý správny fanúšik cska pozná. V tú noc sme v Bostone videli snáď najlepší zápas v histórii CS:GO.

FaZe už boli za stavu 15:11 na koni a k ukončeniu zápasu im chýbali milimetre. Cloud9 s obrovskou podporou celej arény predviedli heroický comeback a zvíťazili až v druhom predĺžení. Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Major vyhral NA tím a zvlášť po takomto výkone. Zatiaľčo pre esport v USA to bol jeden z najlepších dni v jeho existencii, fanúšikom FaZe Clan ostali len oči pre plač, rovnako tak Slovákom, ktorí podporovali svojho národného hrdinu, Guardiana. Dodnes táto prehra nebolí len samotného Guardiana, ale aj celú domácu esport scénu. Nuž, to legendárne Inferno a všemožne playe na ňom vyvolávajú zimomriavky na tele aj po viac ako dvoch rokoch.

Bostonské finále prepisovalo dejiny, major vyhral NA tím Photo by HLTV.org

Titul North z DreamHacku v Štokholme

North Esports: Kjaerbye, MSL, niko, valde, aizy, ave - coach

Máme rok 2018 a vo svete cska dominuje dánsky tím s menom Astralis. Na každom turnaji sú veľkým favoritom práve oni a výnimkou nie je ani DreamHack v Štokholme. Na odpor sa proti Astralis postavili ich krajania z North Esports. Svoj prvý spoločný duel odohrali už v skupinách, a práve tam sa zrodilo tesne víťazstvo North Esports. Obdiva dánske tímy neskôr dokráčali až do samotného finále. Za zmienku ešte stojí fakt, že North dokázali v semifinále otočiť vývoj zápasu, potom čo prvú mapu prehrali 0:16. To sa len tak nevidí. Finále ale malo byť v réžii vtedajšej svetovej jednotky. Nakoniec sa tak nestalo. North veľmi presvedčivo vyhrali prvú mapu, na tej druhej síce zaváhali ale v poslednom dejstve si už zápas ustrážili a povzniesli trofej nad svoje hlavy. MSL, ktorý sa stal MVP turnaja, spoločne so spoluhráčmi ukázal svojím slávnejším krajanom a celému svetu, že sa s nimi musí rozhodne počítať.

Vo finále však išlo aj o niečo viac ako „iba“ o titul. Špecifický zápas to musel byť pre Kjaerbyeho, ktorý ani nie polroka predtým opustil Astralis a prestúpil práve k North s tým, že v tomto tíme vidí väčší potenciál. Dodnes je to vnímané ako jedno z najhorších hráčskych rozhodnutí. Tento finálový triumf tak pre neho môže byť aspoň malá cena útechy za unáhlený odchod.

Titul zo Štokholmu ostáva naďalej tým najväčším od založenia organizácie Photo by DreamHack

Moskovské víťazstvo Dignitas

Dignitas: MSL, RUBINO, k0nfig, Magisk, cajunb, ruggah - coach

Na turnaji sa síce nachádzalo iba 8 tímov a Dignitas boli štvrtí nasadení, nič to ale nemení na veci, že sa na EPICENTER prebojovali skrz náročnú online kvalifikáciu. Dovtedy na podobnom turnaji mali problém prejsť vôbec do playoff, o ambíciách na titul tak určite nemohla byť reč. Už len cestu skupinou nemali dánski hráči jednoduchú, ale nakoniec z nej prekĺzli do playoff s „odretými ušami“. O postupe z posledného možného miesta totiž rozhodovalo skóre. Vo štvrťfinále na nich čakali švédsky Fnatic, ktorých ale poslali domov.

Pred semifinálovým zápasom sa zdalo, že cez silnú zostavu NaVi posilnených o S1mpla už neprejdú. Opak sa ale stal realitou a Dignitas dokráčali až do grandfinále. Po prvej prehranej mape sa hráči (vy)hecovali a dokázali urvať dve hladké výhry v pomere 16:5. Porazili tak poľské legendy z Virtus.pro. Niečo čo sa spočiatku javilo ako (ne) obyčajný sen sa naplnilo. Dignitas si podmanili Moskvu! Z podceňovaného tímu, ktorý dovtedy víťazil maximálne na tier 2 turnajoch, sa stali senzační šampióni. Zaslúžená odmena pre každého hráča zostavy a taktiež veľký šok pre svetovú CS scénu. S výnimkou Magiska tento turnaj ostáva pre všetkých hráčov vrcholom ich kariéry a je dosť možné, že to tak aj navždy ostane. Nutno dodať, že cenu MVP si odniesol vtedy len 19-ročný k0nfig.

Takýto scenár pred turnajom nepredpokladali ani samotní hráči Photo by EPICENTER

Prvý major titul pre Fnatic

Fnatic: JW, flusha, znajder (schneider), pronax, Devilwalk

O 2 roky neskôr by to už nebolo žiadne prekvapenie. Nuž, v roku 2013 pri vtedy dominantných NiP, snaživých VeryGames alebo vznikajúcej zostave Virtus.pro boli šance veľmi nízke. Ak neberieme do úvahy pronaxa, tak pre všetkých hráčov Fnatic to bol najväčší turnaj v ich doterajšej kariére. Dokonca dovtedy títo hráči nezískali žiadny titul, ktorý by bol hodnotený aspoň ako A-tier. Aj možno preto zvolila organizácia trochu neštandardnú taktiku a svojim reprezentantom zabezpečila prísny režim. Sladené napoje typu Coca-Cola boli zakázané, rovnako tak nejaké väčšie ponocovanie a ostatné rušivé elementy. V konečnom dôsledku sa ukázalo, že to nebolo úplne zlé rozhodnutie.

Fnatic prešli pomerne jednoducho cez skupinovú časť. Vo vyraďovacej fáze si poradili s francúzskymi Recursive eSports v čele s Happym a následne aj s americkými Complexity Gaming. Vo finále vyzvali partiu okolo Get_RiGhTa s menom Ninjas in Pyjamas. Vtedy boli NiP najlepší tím sveta a vyhrávali turnaj za turnajom. Ninjovia ale svojich súperov podcenili a nechali si veľmi tesne utiecť prvú mapu, druhá síce už bola jasne pod ich kontrolou, ale na poslednej Fnatic uštedrili svojim krajanom totálny debakel. Vtedy pravdepodobne žiadny z hráčov netušil, čo za turnaj práve vyhral.

Prizepool bol na vtedajšie pomery šialený, ale skutočná hodnota major titulu sa prejavila až o pár rokov neskôr. Najmä pre hráčov ako znajder alebo Devilwalk má historický prvý CS:GO major cenu zlatu. Každopádne trojité jadro tímu Fnatic (pronax, flusha, JW) po tomto turnaji započalo svoju cestu na vrchol. A po takmer siedmich rokoch môžeme konštatovať, že duo Flusha a JW sú jednými z najúspešnejších hráčov všetkých čias s tými najrôznejšími tímový, či individuálnymi úspechmi. A to sa do herného dôchodku rozhodne nechystajú. Pronax síce už svoju kariéru hráča ukončil a posledné väčšie úspechy zažil v roku 2016, ale svojimi troma major titulmi sa navždy zapísal zlatými písmenami do histórie švédskeho esportu.

Začiatok jednej veľkej éry Photo by DreamHack

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.