Najhoršie prestupy v histórii CS:GO

  • Sebastián Soroka
  • 21. 03. 2020 20:25

Zlé rozhodnutia hráčov, či jednotlivých tímov poznáme v každom odvetví športu. Výnimkou nie je ani elektronický šport a zvlášť CS:GO. Aj na najvyššej úrovni sa častokrát stretávame s tým, že nejaká organizácia alebo hráč si nezvolia práve najlepšiu cestu a ich predchádzajúce úspechy upadajú do zabudnutia. Dnes sa pozrieme na niekoľko prestupov, respektíve rozhodnutí, ktoré absolútne nenaplnili očakávania.

GuardiaN a jeho comeback do NaVi

Začneme s ešte relatívne čerstvým prestupom. Najlepší slovenský hráč všetkých čias sa po dvojročnom pôsobení v tíme FaZe Clan vrátil do svojho predchádzajúceho pôsobiska. Očakávania boli vysoké, no tento prestup hneď vzbudil niekoľko otázok. Ako si dokáže GuardiaN sadnúť so S1mplom, s ktorým predtým nevychádzal ideálne? Dokáže Laco nájsť svoju stratenú formu z roku 2015? NaVi si zo začiatku neviedli vôbec zle. Dokázali postúpiť na LAN finále ESL Pro League a urvať tretie miesto na DreamHack Masters Malmo.

Celý tím sa ale po týchto turnajoch začal rúcať ako domček z karát. Zlé výsledky sa každým turnajom čoraz viac stupňovali a veľkú kritiku za ne si vo veľkej miere odnášal práve GuardiaN. Objektívne ale môžeme zhodnotiť, že kritika bola oprávnená. Laco ani zďaleka nepredvádzal také výkony ako vo svojom predchádzajúcom pôsobisku, alebo v ešte starom zložení NaVi.

Pravidelne bol ako AWP hráč v červených číslach a to vyústilo do toho, že jeho rolu musel neskôr viacmenej prebrať S1mple. Ani to však nepomohlo, a tak bol Laco začiatkom nového roka posadený na lavičku. Aktuálne čaká ako sa situácia vyvinie, no jeho návrat do zostavy sa nepredpokladá. V skratke ale jeho príchod do NaVi nepomohol ani jednej strane a práve preto je súčasťou tohto článku.

Guardianovi jeho návrat do NaVi absolútne nevyšiel. Photo by HLTV.org

Golden do Cloud9

Angažovať švédské IGL sa americkej organizácii vôbec nevyplatilo. Golden bol možno veľkým prísľubom do budúcnosti, ale to sa ešte nerátalo s jeho neskoršími zdravotnými problémami. Ale pekne po poriadku. Goldenov príchod za veľkú mláku bol sprevádzaný nechápavým rozhodnutím Fnatic. Tí sa ho po úspešnom období, kedy Švédom pomohol k zisku titulu z Katowic či WESG, rozhodli (vy)šachovať zo zostavy. Neskôr sa im aj toto rozhodnutie vypomstilo. Golden dostal v auguste šancu v Cloud9, ale žiadna sláva to veru nebola.

V čase kedy Golden musel v podstate europsko-amerkú zostavu postaviť na nohy ho začali trápiť zdravotné problémy, ktoré ho vyradili z hry na istý čas. Do aktívnej zostavy sa neskôr vrátil, ale čoskoro si musel znova zopakovať návrat na nemocničné lôžko. Po istom čase sa zo zdravotných problémov konečne dostal, ale k lepším výkonom to C9 nenakoplo. Záchranné koleso mu hodil jeho bývalý tím Fnatic, ktorý si ho zobral pod svoje krídla na hosťovanie. S nimi dokázal švédskej značke vrátiť jej cskovú slávu, ktorá už nejaký ten rok nevyšla na výslň.

V roku 2020 došlo k jeho úplnému presunu pod švédsku organizáciu. Ťah, ktorý urobili C9 jeho angažovaním bola veľká blamáž. Takmer polovicu svojho času v Amerike bojoval so zdravotnými problémami a v čase, keď bol v aktívnej zostave C9, zbieral jeho tím z turnajov prevažne posledné priečky. Za zdravotné problémy síce nemohol ale fakt, že Cloud9 jeho príchod viac uškodil ako pomohol je žiaľ nespochybniteľný. Preto sme ho v tomto článku nemohli nespomenúť.

Goldenove pôsobenie v zámori bolo vo veľkej miere ovplyvnené zdravotnými problémami. Photo by HLTV.org

Kjaerbyeho odchod z Astralis

„Bolo to najťažšie rozhodnutie mojej kariéry, ale rozhodol som sa opustiť Astralis“. Aj takto skomentoval mladučký dánsky talent a MVP z majoru v Atlante svoj presun do North. Kjaerbye podľa svojich slov veril, že toto rozhodnutie je to najlepšie pre jeho kariéru. O tom či to skutočne bolo tak, nech si každý urobí obraz sám. V tej dobe ale Kjaerbye uplatnil pravidlo „risk je zisk“. Astralis už dlhšiu dobu nedokázali nadviazať na svoje zlaté ťaženie z roku 2017 a North bol mladý talentovaný tím s prespektívou do budúcna. Navyše by sa opäť spojil s MSL, ktorý mu je tak trochu „cskovým tatkom.“

Kjaerbyeho výsledky po príchode do North neboli najhoršie, ale s tým čo zažívali medzitým Astralis sa to nedalo ani len rovnať. Jeho bývalý tím sa stal po jeho odchode a podpise Magiska absolútno senzáciou roka 2018. Celkovo získali 10 trofeji vrátane major titulu. Kjaerbye aspoň získal cenu útechy na Dreamhacku v Štokholme, kedy vo finále zdolal práve Astralis. North ale po odchode hráča MSL začali narážať na obrovské medzery, ktoré vyvrcholili v roku 2019 absolútnym prepadákom. Ich minuloročné výsledky, ktoré by stáli za spomenutie, by sme mali problém narátať na jednej ruke.

Odchod z Astralis sa tak definitívne potvrdil ako veľká chyba. Aj napriek tomu Kjaerbye ku koncu roka 2019 predĺžil svoj kontrakt s North a vyhlásil, že verí v tento tím. Špekulácie o skutočnom dôvode odchodu mladého Dána z Astralis sú rôzne. Najviac sa ale spomínajú finančné podmienky, ktoré mal vtedy u North omnoho lepšie. Oficiálna verzia je ale to, že Kjaerbye volil najlepšiu cestu pre jeho kariéru. Avšak ak by aj Kjaaerbye už nedokázal navrátiť časy, ktoré zažil v Astralis, tak sa stále môže pyšniť titulmi, ktoré nezískali ani legendy ako je GuardiaN alebo Karrigan. Vyhrať major a k tomu získať cenu MVP, či zvíťaziť na turnaji, ktorý je označovaný ako „Mekka“ cska, IEM Katowice, sa nepodarí každému hráčovi a už vôbec nie v 18-stich.

Kjaerbye ostáva v North Esports aj pre rok 2020. Photo by HLTV.org

Stewie2K do SK Gaming (MIBR)

Senzačne vyhrať domáci major nad vtedy najlepším tímom sveta a následne pár týždňov nato prijať ponuku od bývalej svetovej jednotky, ktorá je už ale výkonnostne pár mesiacov za zenitom. Aj to bol prípad terajšie hviezdy tímu Liquid, Stewie2K a neskôr aj jeho spoluhráča z Cloud9, Tarika. Tento krok mladého Američana sa nedal nazvať nijak inak iba totálna katastrofa.

Ak nepočítame turnajové výhry na „bečkových“ turnajoch, tak úspechy MIBR v tých časoch boli viac než biedne. Od absolútnej úspechovej biedy ich ale zachránil príchod Tarika, s ktorým sa MIBR dokázali trochu výkonnostne nakopnúť a zvíťaziť na Zotac Cup Masters v Honk-Kongu alebo si odniesť dvojicu strieborný medailí z Blast Pro Series v Istanbule a z LAN finále ECS S6 v americkom Arlingtone. Aj napriek príchodu Tarika bolo obdobie Stewieho s Brazilcami veľkým trápením. Vykúpením sa mu stal až prestup do Liquidu, kde sa stal hnacím motorom celého tímu a dokázal si vybojovať niekoľko cenných titulov aj na úkor najlepšieho tímu cskovej histórie Astralis. Jeho rozhodnutie sa pridať k MIBR, spôsobené do veľkej miery aj jeho mladickou nerozvážnosťou je pre neho dodnes veľkým ponaučením.

Americký mladík s aziatskými koreňmi zažil v MIBR aj víťazné momenty. Avšak tie prišli iba na menej prestížných turnajoch. Photo by HLTV.org

ENCE +Sunny/-AleksiB

Snáď najdiskutovanejšiu tému minulého roka nemôžeme nespomenúť ani v tomto článku. Prečo vlastne prišlo k tejto zmene? Načo to bolo dobré? To sú otázky, ktoré si kladie celá scéna a najmä fanúšikovia fínskeho celku. Odpoveď na na ne, zrejme nepozná ani Allu a jeho tím. ENCE sa od sformovania zostavy s AleksiB dostavali malými krôčikmi na výslň. Cesta, ktorá začala v Apríli 2018 a viedli cez výhry na lokálnych LAN turnajoch, veľkolepé víťazstvo na SLTV, senzačnej púti v Katowickom Spodku, cez zisk titulu z Blast Pro Series v Madride až po legend status z berlínského majoru bola ukončená za veľmi divných okolností.

Predsa len zmeniť IGL hráča, za starr playera a navyše v čase, keď tím podával stabilné výsledky a mal predpoklad výkonnostného rastu? Ešte navyše Aleksiho údajne jeho bývalí spoluhráči pripravili o lukratívný flek vo FaZe Clan. Po tomto incidente sa na ENCE začala valiť obrovská vlna kritiky a dnes sú väčšej časti komunity na smiech.

Len pre porovnanie zatiaľ čo AleksiB dokázal s ENCE už vyššie spomenuté veci, Sunnyho najväčší úspech v tomto celku je druhé miesto z Asia Championship, kedy ich jazdu ukončil mousesports. Turnaj sa síce hodnotil ako S-tier, ale chýbali na ňom tímy ako sú Liquid, Astralis či NaVi. AleksiB aktuálne háji farby organácie OG, s ktorou už dokázal poraziť svoj bývalý tím a zastiť si postup na jesené finále Blast Pro turnaja. Zatiaľčo ENCE každým zápasom len stupňujú svoje trápenie a je len otázkou času, kedy sa konečne rozhodnú vymeniť niektorých hráčov a priznať, že angažovať Sunnyho na úkor AleksiB bola snáď najväčšia hlúposť akú mohli urobiť.

Sunnyho príchod uvalil skvelé výsledky ENCE do zabudnutia. Photo by HLTV.org

Záver

Podobných prípadov ako boli tie dnešné by sme ešte našli mnoho. Skvelým príkladom je Niftyho presun na NA scénu a taktiež aj ťaženie organizácie Optic v ďalekej Indii. Jedno je ale isté, správne respektíve nesprávne kariérne rozhodnutia môžu mať obrovský dopad nielen na kariéru hráčov, ale aj na ich ďalšie roky života. Preto aj vy vždy poriadne zvážte všetky možnosti, ešte predtým než sa definitívne rozhodnete.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.