Meet your legend - Zeus

  • Sebastián Soroka
  • 08. 02. 2020 22:00

Danylo „Zeus“ Teslenko bol donedávna jeden z najstarších hráčov na scéne. Začiatkom roka 2019 vydal vyhlásenie, že v priebehu roka ukonči svoju bohatú hráčsku kariéru. Tak sa aj stalo. Zeus sa stal jedným najúspešnejších pro-hráčov v histórii Counter-Striku. Štyrikrát vyhral major v CS 1.6 a jedenkrát v CS:GO. Získal množstvo ďalších titulov a hral po boku najlepších hráčov. Aké boli jeho začiatky, cesta na vrchol, pád na samé dno a konečná fáza jeho kariéry?

Začiatky

Všetko to začalo približne v jeho dvanástom roku života. Zeus mal totiž možnosť mať počítač vo svojej vlastnej izbe. Hneď si našiel záľubu v PC hrách a obzvlášť v hre, Counter-Strike 1.6. Ako plynuli pubertálne časy, Zeus sa pomaly dostával medzi najlepších hráčov v CIS regióne. Taktiež veľmi rád trávil svoj voľný čas v internetových kaviarňach, kde sa konali lokálne LAN akcie. Mnohokrát tam strávil aj celú noc. Rodičia a najmä jeho otec, ale chápali jeho záľubu a tolerovali mu čas strávený pri csku. V roku 2002 Zeus dostal svoj prvý profesionálny kontrakt, ktorého výplata činila 500 dolárov. Čas strávený pri počítači zrazu začal naberať celkom iný zmysel.

Aj napriek tomu, že Zeus už poberal plat, tak Counter-Strikový esport bol stále ešte len v zárodku. Danylo si tak na svoj prvý veľký turnaj musel počkať. Medzitým so svojím tímom dominoval na LAN turnajoch v CIS regióne. Tím vystupoval pod organizáciou pro100 a pôsobili v ňom ďalšie legendy ako je edward či Starix. Občas si hráči urobili pár výletov do Moskvy, kde zhrabli cenné kovy, ale mimo CIS región sa nedostali. V roku 2005 však prišla veľká šanca, ktorú Danylo a spol. aj využili. V Singapure sa konali World Cyber Games. Šanca na prvú lanku mimo CIS regiónu a v tej dobe aj najväčšiu možnú. So svojím tímom síce vtedy skončil na jednom z posledných miest, ale takáto skúsenosť mala aj pozitívne stránky. Zeus sa prvýkrát preletel lietadlom a tento event mu dal odhodlanie makať viac ako doteraz. Taktiež počas tohto obdobia cítil veľkú podporu zo strany svojho otca. Práve podpora otca zohrá neskôr kľúčovú rolu vo vývoji jeho kariéry.

World Cyber Games v roku 2005. Photo by WESG

Zeus (druhý zľava) na turnaji World Cyber Games v Singapure. Photo by Gambit

Roky 2006/2007 - presun pod Virtus.Pro

Následujúci rok sa bude odohrávať v podobnom štýle, ako ten minulý. Zeus opäť odohral niekoľko laniek v CIS regióne a opäť si odskočil na turnaj World Cyber Games. Tentokrát jeho chuť za víťazstvom zavítala do Talianska. Oproti minulému roku si svojím tímom polepšil, keď ostal tesne pred bránami štvrťfinále. V roku 2007 nastáva zmena, kedy sa Zeusova partia presúva z organizácie pro100 do Virtus Pro. Už s clan-tagom Virtus Pro si upevňujú svoje miesto medzi hráčskou elitou v CIS regióne.

2008 - Životné rozhodnutie

Rok 2008 možno vyzeral zo začiatku ako každý iný. Zeus ale v tom čase rozmýšľal nad koncom kariéry. Jeho otec mal skvelo rozbehnutú firmu s autami a chcel, aby jeho syn začal podnikať s ním. Zeus tak zo začiatku aj činil, ale jeho túžba po hraní bola oveľa väčšia. Rozhodol sa zanechať podnikanie s otcom a na 100% sa sústrediť na csko. Jeho otec to chápal a prejavil mu plnú podporu. Dnes už všetci vieme, aké dôležité rozhodnutie to pre cskový esport bolo.

Zrodenie legendárneho tímu

Vyhrávanie CIS turnajov pokračovalo až do roku 2009, kedy Ukrajinci konečné viac pocítili, aké je to hrať aj v inej časti Európy. Najväčší zlom v Danylovej kariére prišiel v roku 2010. Zeus spoločne s Kaneom a Edwardom poskladali nový tím. Ich novými spoluhráčmi sa stavajú najlepší hráč 1.6, markellof a legendárny Ceh9. Tento tím sa zapíše do dejín Counter-Striku ako jeden z najlepších tímov vôbec. A treba povedať, že právom. V roku 2010 obdržali hráči invite do dnes už svetoznámej ukrajinskej organizácie, Natus Vincere. Ponuku samozrejme prijali.

Zeus si ako cieľ s týmto tímom stanovil vyhrať vytúžený major, najcennejší titul. K splneniu sna dôjde ešte v roku predsavzatia. Že sa mu to podarí ale hneď 3x, určite nepredpokladal. Na jar 2010 si tak splní svoj veľký sen víťazstvom na majore v Hannoveri, o pár mesiacov v hlavnom meste Francúzska a na jeseň získa titul v Los Angels. Zo Zeusa je rázom známy a uznávaný profík, ktorý cestuje po svete a robí to, čo ho baví. Do príchodu CS:GO NaVi zhrabnú ešte jeden major. V októbri 2012 sú časy CS 1.6 definitívne preč. Tieto časy sú však podčiarknuté už spomínanými štyrmi major titulmi a ďalšími 30 triumfmi na LAN turnajoch. Máloktorý hráč sa môže takou kariérou pýšiť.

Legendárna zostava NaVi po víťazstve na ESCW v Paríži. Photo by HLTV.org

Zeus počas turnaja GameGun v roku 2010. Photo by HLTV.org

Prechod na CS:GO

S príchodom novej verzie sa zostava stále držala pokope. Už to však neboli oni, ktorí získavali tituly. Slabé výkony a nevyhraný ani jeden turnaj vyvrcholili rozkladom zostavy. S novou zostavou, v ktorej figuroval aj ruský talent Seized, sa NaVi zúčastnili prvého majoru v CS:GO. Skončili však na poslednom mieste. Po majore príde v tíme kľúčová zmena. Do tímu prišiel strelec zo Slovenska, GuardiaN. Už s ním v zostave počas roka 2014 vyhrali NaVi prvé turnaje. Rysoval sa tak návrat na vrchol. V roku 2015 príde ešte presun Starixa na pozíciu coacha a jeho pôvodné miesto obsadí mladučký talent Flamie. Zeus si tak konečne poskladal tím, s ktorým je schopný žiariť ako v CS 1.6. Od príchodu flamieho zaznamenávajú NaVi veľké úspechy. Pomaly sa prebíjajú na úplný vrchol. Stopku im však neustále vystavajú švédsky Fnatic a neskôr aj francúzsky Envyus. Práve proti Envyus Zeus a spol. zlyhávajú vo finále majoru na jeseň roku 2015. Chuť si ale napravili výhrou na IEM San Jose a neskôr nešťastne podľahli vo veľmi tesnom finále ESL Pro League svetovej jednotke, tímu Fnatic. Rok 2015 sa však hodnotí ako úspešný rok. Navyše GuardiaN sa stal druhým najlepším hráčom roka 2015, hneď za olofmeisterom.

Zeus si v CS:GO našiel zostavu, s ktorou dokázal opäť víťaziť. Photo by HLTV.org

Prvá polovica roka 2016 a zmena tímu

Do roku 2016 vstupuje Zeus a NaVi s tými najvyššími ambíciami. Tou je samozrejme výhra major titulu. V úvode roka ukazujú svoju silu druhým miestom na SLTV a výhrou na DreamHacku v Leipzigu. Do majoru ešte stihnú vyhrať „Bečkový“ turnaj v Chorvátsku, zahrať si v Katowiciach a následne na to v apríli odlietajú do amerického Columbusu, aby vyhrali major. Zo začiatku sa musia vysporiadať s absenciou Guardiana, ktorý mal problémy s rukou. Neskôr Laco priletí za svojimi spoluhráčmi a Zeus to s NaVi dotiahne do finále. Osud to asi tak chcel, kedže najlepší hráč tímu GuardiaN začal mať v novom roku problémy so zápästím a upadol do poklesu formy. To sa prejavilo aj vo finále a NaVi unikla najcennejšia trofej opäť pomedzi prsty. Nasleduje séria druhých miest. NaVi ako keby nebol dopriaty veľký titul. Po ďalšom majore v Kolíne nad Rýnom, kde NaVi znova neuspejú, Zeus prehlásil, "Svoju kariéru neskončím pokiaľ nevyhrám v CS:GO ten nepodarený major."

V lete však prichádza pre Danyla veľký šok. NaVi sa ho rozhodlo vymeniť. Ako sám popísal, vymenili ho za jeho chrbtom. Absolútne ho to zlomilo, trápil sa kvôli tomu. V NaVi strávil 7 rokov. Aj vďaka nemu sa táto organizácia stala vo svete známa. Vyhral pre ňu štyri major tituly v 1.6 a mnoho ďalších trofejí. V Goučku už možno nebol ako kapitán tímu až taký úspešný, to ale nič nemení na tom, že od hráčov a vedenia si také niečo nezaslúžil. Aspoň nie kick za jeho chrbtom. Po dovolenke, ktorú využil na zrelaxovanie, oznámil, že jeho ďalšie kroky pôjdú smerom ku Gambitu.

Zeus na ESL Cologne 2016. Vtedy ešte netušil, že to je jeho predposledný turnaj vo farbách NaVi na dlhšiu dobu. Photo by HLTV.org

Gambit

Šanca na výhru Majoru v Gambite sa zdala oveľa menšia, ako v NaVi. Zeus začal s reorganizácia pôvodného tímu. Gambit bol až na mladého Hobbita tím skúsených hráčov. Nikto však nemal taký legendárny status, ako práve Danylo. Samotný Hobbit sa vyjadril, že je mu cťou hrať pod Zeusom. Cíti, ako je Danylo vodcom v hre aj mimo nej. Prvé ovocie jeho príchodu sa prejavilo koncom novembra 2016. Možno trochu nečakane, no Gambit ovládli DreamHack Open vo švédskom Jönköpingu. V konkurencii tímov ako Dignitas, Optic či Godsent sa tešili z prvého titulu a 50 tisícovej prémie. Zároveň týmto turnajom ukončili aj svoju cestu rokom 2016. Treba dodať, že so sľubnými vyhliadkami na budúcoročnú sezónu.

Zeusov príchod do Gambitu začal prinášať ovocie už po pár mesiacoch. Photo by HLTV.org

Rok 2017 – Splnený sen

V novom roku začali Gambit hneď ostrou skúškou. Prvý veľký turnaj v novej zostave bol Eleague major. CIS zoskúpenie spolu uhralo slušné výsledky, keď sa ich cesta zastavila až medzi osmičkou najlepších. Sen sa ešte nesplnil, ale Zeus urobil ďalší krok k jeho dosiahnutiu. V apríli taktiež urvali víťazstvo na DreamHacku v Austine. Nastala dlhšia prestávka medzi turnajmi. V júni prišla generálka pred dôležitým turnajom, majorom. Gambit tam vyhoreli a nič nenaznačovalo tomu, že by mohli na majore v poľskom Krakowe prekvapiť a odniesť si titul.

PGL Major Krakow

Zeusov prvý deň na PGL majore v poľskom Krakowe. Photo by HLTV.org

Všetky najlepšie tímy sveta, nováčikovia z rôznych regiónov a samozrejme Gambit sa schádzajú v Krakowe, aby započali ďalšiu bitku o major titul. Gambit po bootcampe, možno trochu prekvapivo, postupujú do playoff medzi prvými. Ukázali, že čiernym koňom turnaja sú nazývaný právom. Tvrdenia o tom, že v skupine to bolo iba šťastie zmietli zo stola po výhre nad Fnatic. V semifinále ich následne čakal obhájca titulu z Dánska, tím Astralis. Gambit sa po trojmapovej bitke tešili z postupu do finále.

Zeus mal svoj „goučkový“ sen na dosah. Opäť raz finále. Tentokrát už nemôže zlyhať. Uvedomuje si, že to je možno jeho posledná šanca. Proti Zeusovej bande stojí prekvapenie turnaja z Brazílie, Immortals. Zápas začne pre Gambit katastrofálne. Debakel na prvej mape ich posiela do šatne na prestávku. Gambit už nemôže zaváhať. Musia vyhrať dve mapy v rade. Svoju túžbu po víťazstve potvrdia na Traine, keď dorovnajú skóre zápasu. Nasleduje tretia a rozhodujúca mapa. Do or die time pre Zeusa. Komfortný náskok, ktorý si zo začiatku vybudujú, začínajú pomaly strácať. Stav je však 15:10 v ich prospech. Kto iný než Zeus môže uzatvoriť zápas 1v1 clutchom? Dielo je dokonané!

Po 2 neúspešných pokusoch v NaVi, po vyhadzove a následnom pripojení ku Gambitu, Danylo ukazuje tvár šampióna. Ako dodáva krátko po zápase jeho spoluhráč Hobbit „Verte v svoje sny a makajte na nich“. Zeus sa sa zmôže na vetu „Olofmeister I love you“ a o pár sekúnd nato už zdvíha najcennejšiu cskovú trofej nad svoju hlavu. Možno nebol najlepší na serveri, možno nie vždy trafil to čo mal, ale jeho taktická stránka a duša šampióna, bola na ceste k tomuto úspechu kľúčová.

Zeus je príkladom toho, že keď má človek jasne stanovený cieľ a ide si za ním, tak uspeje. Photo by HLTV.org

Návrat do NaVi

Zeus sa viackrát vyjadroval o S1mplových neskutočných kvalitách (muž, ktorý ho v NaVi nahradil). Naznačil aj také želanie, že by s s ním veľmi rád zahral v tíme. Ani nie mesiac po senzačnom triumfe v Krakowe, vyjde na svetlo sveta správa, že GuardiaN opúšťa NaVi a Zeus sa vracia späť. Bol to možno trochu šok, po tom ako Zeusa zlomil jeho vyhadzov a po tom, čo v Gambite dosiahol. Niečo pekné sa však musí skončiť, aby mohlo začať ešte niečo krajšie. Návrat do NaVi je ťažký, výsledky neboli najideálnejšie. To vyústi v príchod electronica a odchod Seizeda.

Zeus si v roku 2017 taktiež zahrá za národný výber Ukrajiny a kvalifikuje sa najprv na európske finále a následne nato na svetové. Zaspomína si na časy z 1.6, kedy bolo WESG jeho prvý event mimo CIS regiónu. V hre uvidíme aj markellofa. Škoda, že na svetové finále Ukrajina napokon nevycestuje, kvôli S1mplovým osobným dôvodom. To nič ale nemení na tom, že Danylo a NaVi svoju tohtoročnú púť ukončujú víťazstvom na DreamHacku Open vo Švédsku.

Ukrajinský výber na WESG CIS - Europe Regional Finals. Zeus si tak zaspomínal na časy z 1.6. Turnaj od WESG bol totiž v minulosti jeho prvým turnajom mimo CIS regiónu Photo by HLTV.org

Rok 2018

V roku 2018 dochádza k boju o post svetovej jednotky. NaVi získajú niekoľko cenných titulov a opäť si zahrajú major finále. Ako keby bola táto značka na na slovné spojenie „výhra majoru v CS:GO“ alergická. NaVi opäť zlyhávajú. Zeus však svoj titul už má, čiže aj keď je smútok veľký, stále si môže spomenúť na časy v Gambite. Za rok 2018 obdrží S1mple cenu za najlepšieho hráča, silu NaVi doplňuje v ankete od HLTV aj electronic piatym miesto. Ku koncu roka ale Zeus vyhlási, že rok 2019 bude v jeho kariére hráča tým posledným. Šampión sa tak pripravuje na poslednú veľkú jazdu.

Rok 2018 mal aj víťazné momenty. Photo by HLTV.org

Posledná jazda

Čo sa turnajového programu týka, rok 2019 je pre Zeusa zjavne najpokojneším v CS:GO histórii. Po zbabranom semifinále na majore v Katowiciach nasleduje výhra na SLTV v Číne, neúspešné pokusy o zisk ďalšej trofeje a posledný major v jeho kariére. Na Berlínskom majore to NaVi dotiahli do štvrťfinále. Tam už ale nestačili na severoamerický tím, NRG. Pre Zeusa to bolo obrovské sklamanie. Jeho posledná šanca získať pre NaVi major v CS:GO stroskotala. Aj keď chcel kariéru ukončiť až na konci roka, tak po tomto fiasku vyhlásil, že nasledujúci turnaj od Blast Pro Series bude jeho konečná zástavka na poli profesionálneho hráča. Blast už však bola iba rana z milosti. Zeus neukončil svoju kariéru ako víťaz. NaVi nezískali ani jeden bod a v standoff pocítil Danylo na 1v1 dueli od svojho dlhoročného rivala GeT_RiGhTa prehru 7:0. Neslávna bodka za jeho kariérou ale nemohla zatieniť úspechy, ktoré za tie roky dosiahol.

Takto si zakončenie svojej kariéry Danylo rozhodne nepredstavoval. Photo by HLTV.org

Zhrnutie a záver

Zeus je bezpochyby jedna z najväčších legiend Counter-Striku. Má mnoho titulov z CS 1.6 a CS:GO. Navyše je to jeden z mála hráčov, ktorý sa môže pýšiť titulom z majoru aj z 1.6, aj z CS:GO. Také niečo bude čoskoro absolutná rarita. Nikdy možno nevynikal individuálnym skillom, ale jeho vodcovské schopnosti boli pre správne fungovanie tímu nenahraditeľné. Aktuálne je z neho esport infuencer, jeden z členov vedenia organizácie pro100 a taktiež vydal svoju vlastnú knihu, kde opisuje jeho kariéru hráča a osobný život.

Ohodnotiť

1

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.