MAXX a jeho dvojročná jazda s Brute

  • Sebastián Soroka
  • 06. 03. 2020 19:50

Na našej scéne sa nestáva často, aby bol nejaký hráč súčasťou jedného tímu, respektíve organizácie, až 2 roky. Ak zalovíme v pamäti, tak si môžeme vybaviť prípad poslednej cskovej zostavy Dark Tigers, ktorá spolu držala v dobrom aj v zlom cez 2 roky. Skvelým príkladom je aj trio frozen-Dev7l-Queztone, ktoré až na zopár situácii bolo súčasťou jednej zostavy viac ako 3 roky. Vernosť a stabilitu už roky preukazuje aj Tomáš "Benq1" Masaryk svojej eSube, donedávna s ním túto šnúru držal aj Luboš "HenkkyG" Ilko. Ďalší takýto špecifický príbeh napísal aj Martin "MAXX" Smolár, ktorému bude venovaný tento článok.

Martin "MAXX" Smolár bol súčasťou Brute 2 roky. Photo by MAXX

Cesta k úspechu

MAXX odštartoval svoju jazdu v Brute začiatkom marca 2018, kedy do tímu nastúpil spoločne s Leckrom, Vergilom, Daxenom a Kinzom. Bez zmeny táto zostava nevydržala príliš dlho. O pár mesiacov vysvitlo, že Vergil opúšťa tím a prázdne miesto po ňom si uchmatne Lukáš "capseN" Koláčny. Práve toto obdobie naštartovalo celý tím a krátko nato sa kvalifikovali na dvojicu laniek. Na Hitpoint Game Acess aréna sa tejto partii nepodarilo dostať do vytúženého finále, keď tesne podľahli tímu Universe 1:2. Na RoG Cool lige – LAN finále zase museli vyzvať vtedajšiu jednotku na scéne, tím eXtatus. Brute predviedli sympatický výkon, ale na postup to opäť nestačilo. MAXXovi sa navyše lepila smola na päty hneď od začiatku, keď si v druhom kole polial podložku energetickým nápojom. Nasledovala BYOC lanka, Quietus day, kde Brute nezvládli úlohu favorita na top3 pozíciu a skončili na piatom mieste. Po tomto momente prišlo v zostave k zemetraseniu. Tím najprv opustil IGL, Michal "leckr" Kadlíček, čo bola citeľná strata. Časom sa z tímu porúčal aj Daxen a ich miesta nahradilo popradské duo, Zed a Zyored. Nová zostava však vydržala iba 14 dní, kedy prišlo k ďalšiemu shuffle, ktorého výsledkom bolo sformovanie pôvodnej zostavy s Leckrom a Daxenom.

MAXX počas turnaja Hitpoint Game Access Arena Photo by Jiří Kropáč

Na majstrovstvách Slovenskej republiky Brute obsadili 5.miesto a o pár týždňov nato brali už v poradí tretí bronz v sezóne, tentokrát z For Games. Semifinálové prekliate zlomili MAXX a spol. na Cool League Finals, kedy im ich cestu k vytúženému titulu prekazila vtedajšia jednotka scény, Gunrunners až vo finále. Vrcholom sezóny bol pre celý tím určite turnaj hrajúci sa na brnenskom výstavišti, Mistrovstí ČR v PC hrách. Toto zloženie si najprv vybojovalo postup do semifinále, v ktorom zviedlo nervydrásajúci duel proti modrej krvi. Tesná a trpká prehru, ktorú utrpeli, ich poznačila aj v boji o tretie miesto, ktorý rovnako nezvládli a z Brna si tak viezli zemiakovú pozíciu. To bol aj MAXXov posledný LAN event v tomto roku. Ku koncu taktiež prišla zmena v zostave v podobe -Daxen,Kinzo/+fazen,AJTT. Tento krok sa v budúcom roku ukázal ako mimoriadne kľúčový a vydarený.

Team Brute na ForGames 2018. Zľava forji, daxen, MAXX, capseN, kinzo, leckr, Photo by MAXX

MAXX s jeho tímom počas skupinovej fáze MČR 2018. Photo by MAXX

Rok 2019 – najúspešnejšie obdobie kariéry a veľká zmena

MAXX si so svojím tímom ani nemohol želať lepší vstup do novej LAN sezóny, akou bola výhra na Uniza Masters 2019. Po tomto úspechu prišiel prestížny turnaj MEET point v Poľsku za účasti tímov ako boli PACT či x-kom. Brute mohli na tomto turnaji iba prekvapiť, to sa im žiaľ nepodarilo, ale z Poľska si aspoň odviezli poriadnu dávku skúsenosti. Prišiel ďalší lokálny turnaj a na ňom MAXX konečné zistil aký to je pocit vyhrať LAN akciu na veľkej stage. Brute ovládli Fortuna Cool ligu a odniesli si veľkolepú trofej. Tím po takom triumfe nezískal len cenný titul, ale aj status domácej jednotky. Nutno dodať, že to bolo prvýkrát ale zároveň poslednýkrát. Turnaj PLAYzone challenge podčiarknutý 5.miestom bol taktiež posledným kilometrom počas Leckrovej jazdy v Brute. Ten sa rozhodol opustiť tím a pridať sa ku konkurenčnej eSube. Tento odchod veľmi ovplyvnil aj MAXXovu hru. Brute síce angažovali Teckaa, ktorý mohol vykonávať IGL rolu, ale tento plán stroskotal za veľmi krátky čas.

S Leckrom ako IGL zažili Brute nejeden úspech. Photo by MAXX

Avšak v tomto období veľmi pomohol príchod coacha Jozefa "D0diho" Kissa a neskôr aj mladého strelca Ondreja "Crazyyho" Šveca. Obidvaja v zostave pôsobia až dodnes. MAXX prevzal Leckrové úlohy, nuž nábeh na jeho callovanie a Crazyyho adaptáciu trval nejakú dobu a to Brute stálo postup na zopár LAN akcii. Vyvrcholenie sezóny, MČR, im už ale neušlo. Brute na ceste za titulom obstáli presne takisto ako pred rokom. MAXX sa žiaľ opäť nedočkal medaile z tohto turnaja. Celý tím mohlo mrzieť najmä pokazené semifinále proti tímu Eclot, či dobre rozbehnutý zápas proti Universe. Po MČR prišla na svetlo sveta novinka, ktorá zmenila zázemie celého tímu. Ohlásenie, že Petr Andrýsek vstupuje do esportu a ako hlavnú investíciu si vybral práve MAXXov tím, bolo veľkolepé. Všetci hráči zrazu mali mať full-time podmienky na hranie. Táto správa ale aj automaticky zvyšovala na celý tím očakávania. Svoj najúspešnejší kariérny rok zakončil MAXX nezvládnutým finále proti Universe na ESL Nationals S2.

MAXXova momentka z finále ESL Nationals S2. Photo by ESL Česko a Slovensko

Zostava Brute pre rok 2020, zľava: MAXX, capseN, Crazyy, AJTT, daxen, d0di (coach) Photo by ESL Česko a Slovensko

Rok 2020 - posledné kilometre jazdy

S príchodom nového roka sa Brute snažili zviditeľniť na zahraničnej scéne, či už to bolo v online turnajoch na platforme ESEA alebo pomocou všemožných kvalifikácii. Najväčšia šanca prišla s pozvánkou na Supreme Masters 2020. Brute svoju skupinu s prehľadom zvládli, ibaže vo štvrťfinále už museli odohrať „predčasné“ finále proti svojim krajanom zo Sinners. Vyrovnaný zápas a sympatický výkon z obidvoch strán nakoniec priniesol víťazstvo Sinners, ktorí sa aj neskôr stali víťazmi celého turnaja. Po tomto turnaji už odohral MAXX s Brute iba niekoľko zápasov na ESEA a 5.3.2020 bol oficiálne oznámený jeho odchod z tímu.

Supreme Masters 2020 bol MAXXov posledný turnaj vo farbách Brute. Photo by Team Brute

Záverečné zhrnutie

MAXX strávil v Brute 2 roky. So svojim tímom zažil vrcholy aj pády a bol jeho súčasťou v dobrom aj v zlom. Od nástupu do tejto organizácie vydržal v pôvodnej zostave najdlhšie. Týmto ukázal veľkú lojalitu, ktorú na našej scéne vidíme iba zriedkavo. Vyskúšal si hranie s viacerými hráčmi, dosiahol niekoľko pódiových umiestnení, vrátane zlata z Fortuna Cool Ligy, zviditeľnil sa v zahraničí a práve aj on má veľký podiel na tom, že organizácia Brute si vybudovala širokú základňu fanúšikov. Prispel aj k tomu, že na CZ/SK scéne máme o jeden profesionálny tím naviac. Takmer počas celého učínkovania v tomto tíme pôsobil MAXX bok po boku s Capsenom. Jeho odchodom tak prišlo aj k rozdeleniu tohto dua.

Najväčšie úspechy

Hitpoint Game Access Arena: 3-4.place (400€)

COOL League LAN Finals 3: 3-4.place (200€)

ForGames 2018: 3.place (560€)

COOL League LAN Finals 4: 2.place (840€)

Czech Championship 2018: 4.place (200€)

Uniza Masters 2019 Žilina: Team Brute 1.place (1300€)

COOL League LAN Finals 5: 1.place (2300€)

Czech Championship 2019: 4.place (200€)

ESL Nationals CZ/SK Season 2 Katowice: 2.place (1200€)

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.