Rozhovor - Marek ".PhP" Kadek

  • Sebastián Soroka
  • 28. 07. 2020 18:45

Pre staršiu generáciu hráčov veľmi známe meno, pre niektorých dokonca vzor, mladšej generácii však už legendárny nick .PhP veľa nenapovie. Marek ".PhP" Kadek patril roky medzi najlepších hráčov Counter Strike: Source. Možno ho zaradiť medzi najväčšie legendy česko-slovenského esportu. So svojimi spoluhráčmi nezbieral víťazstvá iba doma, ale aj v zahraničí. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí víťazstvo na DreamHacku Winter 2009, zlato z LAN79, či druhé miesto na Copenhagen Games 2010. Marek kývol na ponuku urobiť rozhovor pre náš portál a zaspomínal si tak na svoju slávnu kariéru.

Ahoj, .PhP! Ty už vo vodách esportu a cska ako takého nepôsobíš niekoľko rokov, ako sa od ukončenia tvojej hráčskej kariéry zmenil tvoj život? Čo momentálne robíš?

Čau! Tak zmenil sa poriadne, vyštudoval som MATFYZ v Bratislave a venujem sa programovaniu ako kontraktor, hlavne teda pre americké startupy (aspoň posledných par rokov). Predtým som žil na Novom Zélande skoro tri roky, a teraz žijem v Bratislave.

Photo by HLTV.org

Patril si medzi najlepších hráčov CS:Source, nestratil si sa ani v CS:GO. Nemrzí ťa trochu, že si v goučku nezotrval dlhšiu dobu a nedostal sa medzi užšiu elitu svetovej scény, tak ako tvoj dlhoročný spoluhráč GuardiaN?

Iste mrzí, pretože CSko je super, to súťaženie, kompetetívnosť, trénovanie atď. Ale vtedy bola pre mňa priorita vysoká škola

Sleduješ ešte esport? Ak áno, tak čo vravíš na aktuálny stav našej scény? Kde vidíš najväčší posun od tvojich čias a naopak najväčšie nedostatky?

Sledujem hlavne zahraničnú scénu, ale CSko sledujem aktívne. Tá úroveň je oveľa ďalej a je to celé profesionálnejšie. Za nedostatky by som povedal, že sa veľa shufflujú (menia - pozn.red) zostavy. Zostavy spolu dlho nevydržia. Na druhú stranu sa mnohokrát recyklujú profesionálni hráči medzi tímami, hoci možno by sa zišlo dať šancu mladším (viď. ZywOo), i keď mam pocit, že toto tiež už poslednou dobou až tak neplatí. Dnes je FPL-C čo sa dá nazvať bootcampom pre mladších, takže potom nie sú stratení v profesionálnych hrách. Kým som ja hrával, tak hráčov bolo treba vychovať priamo v teamoch, a to bol vždy beh na dlhé trate. Našu scénu až tak nesledujem, iba som hral proti nejakým teamom na ICL minulé leto, kde sme boli s partiou kamarátov, kde sme hrali napríklad proti DEFEATERS a Fury. Inak si maximálne občas zahrám s bývalými spoluhráčmi faceit (pohybujeme sa okolo 3000elo a máme alt účty, pretože to berieme fakt veľmi for fun a nemáme radi tryhardenie). Ale cez leto moc ani na ten faceit nie je čas.

.PhP počas minuloročného ICL53 v Maďarsku Photo by INFINITY ESPORTS

Čo ti hranie cska dalo a naopak čo ti vzalo? Ľutuješ nejaké momenty, kedy si musel uprednostniť csko pred vecami z bežného života?

Dalo mi to plno zážitkov, kamarátov, kontaktov, veľa som toho precestoval, naučil som sa pracovať so stresom, keď sa na teba spoliehajú iní ľudia. Zobralo mi veľa času, ale neľutujem ani minútu a kedykoľvek by som sa do tých čias vrátil.

Tvoja hráčska kariéra bola vskutku bohatá na úspechy. Máš nejaký TOP moment/turnaj, ktorý budeš mať vo svojich spomienkach po celý život?

Iste, Dreamhack 2009, kde sme ako Reason Gaming vyhrali nad VeryGames na Inferne. Rozhodujúce kolo, pár sekúnd do konca, bomba im ostala v baráku a už nemali čas sa po ňu vrátiť a položiť, tak ma hľadali, ja som sa schoval za chladničku, pozeral do steny (aby mi netrčal tlmič) a dúfal, že ma nenájdu. Nenašli.

Šampióni DreamHack Winter 2009! Zľava: pR, UN, GuardiaN, Sneix a .PhP. Photo by hitpoint.cz

Čo tak najväčší fail? Vybaví sa ti nejaký turnaj, na ktorý nemáš najlepšie spomienky?

Jasne, TeX lanka. Boli sme favoritom, silne sme vyhrávali nad najsilnejším švédskym teamom, napokon sme to stratili. Tento zápas nás stál turnaj, boli sme pripravení na boj o prvé priečky. Bol som zdevastovaný po tejto prehre.

Neuvažoval si niekedy nad comebackom? Či už hráčskym alebo možno v roli coacha?

Iste, rád by som - ale to je skôr také snívanie. Už som sa posunul ďalej a dobiehať všetky zanedbané veci (pozície, granáty atď..) je už viacmenej nereálne, alebo by to musel byť fulltime job. Ako som písal, rád zájdem s kamarátmi na lanku, kde vieme vyškrtať mapy (smiech), ale je to len o zábave.

V rokoch 2009-2010, keď si zažíval najúspešnejšie obdobie kariéry, vtedy bol esport niekde úplne inde ako je tomu dnes, aj medzi širokou verejnosťou to bol stále veľmi neznámy pojem. Ako sa vtedy na teba pozeralo okolie a tvoja rodina, že takto dokážeš hrať počítačovú hru a cestovať po svete? Ako to vnímali?

Rodina ma podporovala, pozerali moje zápasy v obývačke na TV alebo nás otec vozil po turnajoch a povzbudzoval. Keď začali chápať o čom je CS, tak samozrejme, že sa im to muselo páčiť ;) . Hlavne otec, on prežíval každý comeback a každé zlyhanie s nami.

Si ešte v kontakte so svojimi bývalými spoluhráčmi?

Jasne! Najviac s Petrom (pR), ktorého volám do partie, keď niekam cestujeme s kamarátmi (naposledy Japonsko, Nórsko, Nový Zéland…), Martinom (UN), Adamom (bazy). S Lacom (GuardiaN) sa často nebavím, predpokladám, že je veľmi zaneprázdnený CSkom ;) To sú kamaráti do konca života.

.PhP (druhý zľava) počas jeho pôsobenia v eSube Photo by esuba.cz

Je niečo čo by si chcel na záver povedať?

Že som vždy milo prekvapený, keď ma niekto zastaví v Bratislave, že ma spozná z CSka, nesmierne si to cením a fakt som nečakal, že 10 rokov po skončení hrania ma občas ľudia spoznajú. Ďakujem aj tebe za otázky v interview a želám Slovenskej a Českej scéne veľa úspechov, a dúfam, že jedného dňa prinesú trofej z Majoru, ideálne čisto Slovensko-Český team, talentu nato tu máme dosť

1.miesto na Invexe (dnešné MČR) Photo by crew.iplace.cz

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.

krafko/smaug1

Dá sa nejako .PhP kontaktovať?