Komu fandiť? 10 tímov, 10 príbehov LEC 2024

  • Marek Harvan
  • 16. 01. 2024 07:00

Zimný split LEC 2024 odštartoval. Oproti minulému ročníku sa teší vyššej sledovanosti, novým tímom, novej aréne, no najmä novým príbehom, ktoré Európa v svojej najvyššej súťaži píše. Ak ešte neviete, komu v LEC 2024 fandiť, tento prehľad výsledkov prvého týždňa vám k tomu zaiste pomôže.

SK Gaming prekvapivým lídrom

SK Gaming patria do kategórie tímov, ktoré v LEC minulé roky veľmi nenadchli. Od svojho vstupu do LEC boli najlepšie štvrtí, a to v zimnom splite minulého roka.

Zmeniť sa to pokúsi pätica hráčov Irrelevant, ISMA, Nisqy, Exakick a Doss. Našliapnute k tomu majú dobre. V úvodnom zápase porazili Rogue, ako jediní porazili španielskych MAD Lions KOI a na veľké prekvapenie porazili dokonca aj Fnatic.

SK Gaming sa teda po prvom týždni LEC 2024 nachádzajú osamostatnene na prvom mieste v tabuľke so skóre 3:0. Vzhľadom na zaváhania Fnaticu a G2 sa jedná o najúspešnejší štart v histórii tejto organizácie.

SK Gaming.jpg

SK Gaming Zdroj: LEC

G2 chcú medzinárodný úspech, v LEC zakopli proti Rogue

Jasne najväčším favoritom na tituly v LEC sú rovnako, ako minulú sezónu, G2 Esports. Organizácia vsadila na konzistentnosť a nechala si kompletnú päticu z minulého roka v zložení BrookenBlade, Yike, Caps, Hans Sama a Mikyx. Minulú sezónu táto pätica vyhrala 3 zo 4 LEC splitov, medzinárodné ambície G2 však ostávajú nenaplnené.

Podobne, ako na konci Swiss Stage Worlds 2023 G2 zakopli s NRG, tak v prvom týždni LEC 2024 zakopli proti tímu Rogue. Ani výhry proti BDS a Karmine Corp nevyzerali až tak presvedčivo. Dúfajme teda, že G2 ešte nájdu svoj peak a využiju svojej zohranosti na medzinárodnej scéne.

G2 Esports.jpg

G2 Esports Zdroj: LEC

Dokončí Nightshare, čo začal?

Druhá najúspešnejšia európska League of Legends organizácia minulý rok napísala azda najkrajší príbeh. V zimnom splite prvýkrát v svojej histórii nepostúpila do Play-Off. Po príchode Tomáša "Nightshare" Kněžínka na trénerskú stoličku sa však tím postupne začal vzliechať a napokon sa umiestnil na celkovom druhom mieste v LEC Season Finals. Zlý výkon Fnatic nepodal ani na Worlds, od postupu do TOP8 ich delila jediná mapa.

Fnatic taktiež stavil na konzistentnosť. Oproti minulému roku spravil jedinú zmenu, Trymbiho na supporte nahradil kórejčan Jun, čo má pomôcť synergii s Noahom. Zvyšok zostavy ostal nezmenený, na tope Oscarinin, v džungli Razork a na mide milovaný Marek "Humanoid" Brázda.

Fnatic započali svoje pôsobenie v LEC výhrou nad nováčikom, Karmine Corp. V druhý hrací deň zas porazili Carzzyho Team Vitality. Týždeň však zakončili nešťastne, keď prekvapivo zakopli proti zostave SK Gaming.

Fnatic.jpg

Fnatic Zdroj: LEC

Čo dokáže zostava legiend z bývalého G2?

Team Heretics má jednu z najzaujímavejších zostáv. Jungler Jankos začal tento týždeň svoj jubilejný, desiaty rok v LEC. Pridávajú sa k nemu jeho bývalí spoluhráči, Wunder na tope a Perkz na mide. Táto trojica bola súčasťou historicky najlepšej euróspkej League of Legends zostavy, ktorá vyhrala v roku 2019 oba LEC splity, titul MSI a druhé miesto na Worlds. Na bote ich doplní Flakked, ktorý taktiež hrával za G2 Esports a support mu bude robiť Kaiser, ktorý prestúpil z Teamu Vitality.

Táto zostava v svojom úvodnom zápase totálne stroskotala proti MAD Lions KOI, čo na ne hodilo svetlo skôr dinosaurov, než legiend. Po fatálnej prehre však prišla dominantná výhra proti Rogue a prvý týždeň zakončili výhrou proti GiantX. Uvidíme teda, čo nám táto skúsená zostava ešte ukáže.

Team Heretics.jpg

Team Heretics Zdroj: Team Heretics

Španielska reprezentácia

MAD Lions sa pre ročník 2024 spojili s organizáciou KOI. K Elyoyovi v džungli sa pridala trojica hráčov, ktorá hrala minulý rok za Movistar Riders: Fresskowy, Supa a Alvaro. Päticu na tope doplnil Myrwn z akadémie Teamu Heretics. S výnimkou Poliaka Fresskowyho sú všetci hráči MAD Lions KOI Španieli a s výnimkou Elyoyu všetci hráči v zostave tento týždeň zažili svoj debut v LEC.

Na základe chabých skúseností s najvyššou európskou ligou boli od MAD Lions KIA očakávania malé, výsledky však príjemne prekvapili. Hneď v prvom zápase MAD Lions zdecimovali Team Heretics za 28 minút s gold lead 17k a KDA 17/1/37. Hra proti SK už tak dobre pre MAD Lions KOI nedopadla, avšak chuť si španielski fanúšikovia napravili výhrou proti Karmine Corp so silnou fanúšikovskou základňou, ktorá ich vyburcovala svojou toxicitou.

MAD Lions KOI.jpg

MAD Lions KOI po výhre proti Karmine Corp Zdroj: LEC

Nadviažu BDS na rozprávku z 2023?

Francúzsky tím BDS bol v LEC dlhé roky len na hanbu a na smiech. Minulý rok však táto organizácia nabrala druhý dych, keď povýšila hráčov svojej akadémie v LFL na main tím. BDS prvýkrát postúpili na Worlds, kde porazili v BO5 súboji Golden Guardians 3:0 a následne zažili rozprávkovú jazdu Play-In Worlds zakončenú výhrou proti favorizovaným PSG Talon.

Zostava Adam, Sheo, nuc a Labrov ostala nezmenená, jedinou posilou do 2024 je kórejčan Ice, ktorý nahradil Crownieho na bote.

V úvodnom zápase BDS stretli G2, čo pre nich znamenalo očakávanú prehru. V druhej hre porazili Jackiesa a Patrika v GiantX a týždeň zakončili úspešne proti ďalšiemu Čechovi, a to Carzzymu z Team Vitality.

BDS.jpg

BDS Zdroj: Team BDS

Nevýrazní Rogue prekvapili majstra

Tím KOI bude túto sezónu znovu fungovať pod značkou Rogue. Minuloročnej zostave sa nepodarilo dosiahnuť výraznejší úspech. Ku Szygendovi, Larssenovi a Compovi sa pridávajú Markoon z SK Gaming a Zoelys z Karmine Corp.

Je to teda jedna z menej výrazných zostáv, ktorá započala sezónu ešte nevýraznejšie. Jasná prehra proti Sk Gaming a ešte jasnejšia prehra proti Team Heretics neveštila pre Rogue nič dobré, z čista-jasna však v treťom zápase porazili G2 Esports. Podarilo sa im to za 37 minút, najväčšiu zásluhu mal na tom Comp s KDA 11/0/8. Tak teraz tí Rogue nevyzerajú až tak nevýrazne...

Rogue.jpg

Rogue Zdroj: LEC

Chytí sa Jackies v GiantX?

Azda najväčšou otázkou pre českých a slovenských fanúšikov pred totuo sezónou LEC je to, či sa bude Jackiesovi dariť spolu s Patrikom v tíme GiantX, ktorý vznikol spojením organizácií Excel Esports a Giants. Len 19 ročný Jackies je totiž historicky prvým hráčom, ktorý sa dostal do LEC priamo z českej Hitpoint Masters. Českú dvojku v GiantX dopĺňajú Odoamne, Peach a IgNar

GiantX najprv porazili Carzzyho Team Vitality, proti BDS a Team Heretics však už takí úspešní neboli. Jackies má po týchto troch zápasoch súčet KDA 7/13/16 a jeho herný výkon sa zdá byť jedným slovom priemerný. Niet sa ale čomu čudovať, je to preňho koniec koncov obrovský skok.

GiantX.jpg

GiantX Zdroj: LEC

Francúzske tornádo Karmine Corp

Spomínaný rekord v sledovanosti LEC je spôsobený do veľkej miery príchodom Karmine Corp. Po 4 tituloch EMEA Masters odkúpili slot Astralis a do ligy priniesli nový vietor.

Nejedná sa tu však o herný výkon. Pätica Cabochard, Bo, SAKEN, Upset a Targamas zatiaľ nevyhrali ani jednu hru, prehrali proti Fnatic, G2 Esports aj MAD Lions KOI. Ten skutočný vietor do LEC prinášajú francúzski fanúšikovia Karmine Corp, ktorí dali o sebe vedieť svojou vášnivosťou, alebo skôr toxickosťou. Či už na Twitteri, alebo priamo v LEC aréne. Príkladom je napríklad situácia po zápase medzi MAD Lions KOI a Karmine Corp, kedy fanúšikovia KC počas pozápasového rozhovoru bučali na Elyoyu. Ten to našťastie zobral s nadsázkou a poďakoval im, že robia ligu zábavnejšou.

Čo navarí Carzzy v Team Vitality?

,,Akosi sa mi páči myšlienka, že by som vytiahol tím z desiateho miesta a zmenil moju reputáciu z čias, kedy som naposledy obliekal tento dres"

Týmito slovami okomentoval Carzzy v oficiálnom LEC videu svoj návrat do Teamu Vitality po minulej sezóne v MAD Lions.

Bohužiaľ, prvá časť tejto vety už bola splnená. Pätica Photon, Daglas, Vetheo, Carzzy a Hylissang v tíme Vitality totiž vyzerá ako jedna z najslabších zostáv. V úvodnom týždni si Team Vitality neporadili s GiantX, Fnatic a ani BDS. 10. miesto by teda bolo, už iba dúfať, že Carzzy naplní svoje slová a vytiahne tento tím ešte hore.

Carzzy.jpg

Carzzy v drese Teamu Vitality Zdroj: LEC

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.