Komentár k Hypercharge: Verím, že si Brawl Stars nedokazí vlastnú hru, ako Clash Royale

  • 09. 09. 2023 08:00
Hypercharge poster Source: Supercell

Hypercharge je rozhodne najkontroverznejšou feature septembrového Brawl Stars updatu. Prináša do hry gameplayové, i monetizačné mechanizmy. V dnešnom článku nebudeme rozoberať každú drobnosť tohto updatu. Zameriame sa na to najdôležitejšie, a to do hĺbky.

V tomto článku si prejdeme

  • Ako veľmi Pay to Win je Hypercharge
  • Aký problém vznikol pri vydaní tohto updatu
  • Aký e-športový potenciál priniesol tento update
  • Ako si myslím, že sa bude vyvíjať Brawl Stars

Upozornenie na úvod: Dovoľte mi v tomto komentári byť osobný.

Je Brawl Stars mŕtva hra?

Pred tým, ako sa pustím do analýzy hore zmienených vecí, musím na úvod povedať pár slov o tvrdení, že Brawl Stars je mŕtva hra. Toto tvrdenie je počuť z radov Brawl Stars komunity permanentne s každým updatom a ja s ním silno nesúhlasím.

Brawl Stars je stále najhranejším e-športovým titulom v Česku a Slovensku. Do minuloročnej Xiaomi Open ligy od 21Games sa registrovalo viac ako 600 unikátnych hráčov, čo je najviac od MČR v Clash Royale v 2019. Osobne sa stretávam s mnoho deťmi naživo a často spomenú, že tiež hrajú Brawl Stars. Casual hráčov však nie je na e-športovej scéne vidieť. Brawl Stars má v porovnaní s ostatnými mobilnými hrami silne rozvinutú amatérsku tímovú a turnajovú scénu a narozdiel od ostatných mobilných hier má stále tvorcov obsahu na sociálnych sieťach.

Áno, pokles je citeľný a postupom rokov aj pochopiteľný. Je prirodzené, že hra prestane hráča po rokoch baviť, že hráč z danej hry vyrastie, dospeje. Ale okolo nikoho sa netočí celý svet a Brawl Stars má od mŕtvej hry v roku 2023 naozaj ďaleko.

ezgif-5-643b625c29.jpg

Galaxy Gaming Live 2023 Source: PLAYzone

Pay to win pasca

Poďme teda už k analýze updatu. Prvá vec, ktorá azda každého napadla, keď uvidel posledný Brawl Talk bola, že je to jasne čitateľná Pay to Win feature. Hypercharge je veľkým buffom pre brawlerov, ktorí ju majú odomknutú, pričom ju možno použiť až od Power 11. Dá sa získať buď v Starr Dropoch, priamou kúpou za 5000 Coinov alebo ako súčasť Collector's packov.

V update zároveň buffli upgradovanie brawlerov z 5% na 10% za každý level, čo je jasná Pay to Win mechanika.

Mohlo to byť horšie

Najprv uvediem na rovinu, že to mohlo byť oveľa horšie. Všetky major Supercell hry, medzi ktorými môžem porovnávať, teda Clash of Clans, Clash Royale aj Brawl Stars, majú očividný problém s end game. Hry od Supercellu skrátka koniec nemajú, tým pádom vymaxovaní hráči strácajú obsah a jeden z hlavných pohonov celej hry: grindovanie levelov. V dôsledku toho vývojári po istom čase zvýšia maximálny level. Stalo sa to už v Brawl Stars, v Clash Royale a v Clash of Clans je to už kvázi pravidelná mechanika, s ktorou sa ráta.

Brawl Stars vývojársky tím mal skvelú príležitosť ospravedlniť si zavedenie Power levelu 12 kvôli novej feature, podobne, ako to spravili vývojári Clash Royale s levelom 15, no neurobil to.

Power 11 brawleri majú teraz 2x lepšie staty, ako Power 1 brawleri. Level 15 karty v Clash Royale však majú 3,8x lepšie staty ako level 1 karty. Tam sa totiž 10% upgrady nerátajú oproti 1. levelu, ale oproti aktuálnemu levelu, teda exponencionálne.

Navyše, v Brawl Stars má hráč viac možností, ako využiť svoj skill a obohrať aj viac vylevellovaného hráča mechanicky, v Clash Royale sú hráči viac odkázaní na herné interakcie. A o hernej ekonomike v CR radšej ani nebudem hovoriť.

Hypercharge sa navyše dajú získať aj zadarmo v Starr dropoch, čo trochu vracia do hry radosť zo vzácnej odmeny, ktorá z nej bola vzatá spolu s Brawl Boxmi a čiastočne navrátená Starr dropmi.

afkgaming_2023-09_39e85649-39c2-4ad3-a727-e365c6db3ca7_Cover_Image___Brawl_Stars_Pearl___Abilities__Gadgets__Star_Powers__Hypercharge__How_To_Unlock.jpg

Titulná obrazovka septembrového updatu Source: Supercell

V čom je problém?

Stačilo už ale výhovoriek, ako to mohlo byť horšie, stále je to zlé. Uvedomujem si 2 na seba nadväzujúce problémy:

  1. Hrať proti vyšším levelom bude kvôli väčším rozdielom statov medzi levelmi a novou abilitou pre maxnutých brawlerov oveľa náročnejšie. Hráči, ktorí s nižšími levlami nastúpia do ranku, budú prehrávať, čo ich bude demotivovať.
  2. Hráči budú nútení hrať v ranku menší počet brawlerov, a to takých, ktorých si budú môcť dovoliť vylevelovať. V kombinácii s faktom, že Supercell znížil počet map slotov zo 6 na 4, a že zákerne nevydal Hypercharge na všetkých brawlerov naraz, ako tomu bolo pri Star Powers a Gadgetoch, to výrazne zužuje paletu možností, ktoré hráč môže v Brawl Stars hrať. Práve variabilita herných módov a brawlerov, ktorá je týmto updatom oslabená, bránila pocitu repetetívnosti a považujem ju za jednu z najväčších výhod Brawl Stars oproti takému CS:GO, kde majú všetky postavy rovnaké vlastnosti, alebo LoLku, kde je zas mnoho postáv, ale len jedna regulérna mapa.

Je potrebné povedať, že konkrétny zážitok z grindovania po zavedení Hypercharge má každý hráč inak. Závisí od ranku, stráveného času, našetrených goldov a aj toho, ako vážne hráč berie túto hru. Ja napríklad, ako priemerný hráč s pár desiatkami eur v Brawl Passoch, ktorý si hru zapne len raz za čas, nevidím v Hypercharge pre mňa problém. Mám zďaleka dosť brawlerov, ktorých som ešte neťahal na vysoké ranky. Chápem však, že pre niektorých hráčov, ktorí ranku venujú veľa času, no pri tom nie sú ešte maxnutí, to problém je. Osobne si ale naozaj myslím, že napriek rizikám, ktoré som hore vymenoval, si dal tím dobre záležať, aby bol update pre hráčov vybalancovaný. To však ukáže až čas.

Nová mechanika a e-športový potenciál

Hypercharge ako nová mechanika je ďalším zábavným prvkom v hre a zároveň to do hry pridáva ďalší prvok celkovej súťaživosti. Dodáva hráčom ďalšiu možnosť, ako si načasovať útok a ako ho čo najefektívnejšie využiť, obrátiť priebeh hry v priebehu doslova 8 sekúnd. Gameplayovo je to zábava, a to je na hre to najdôležitejšie. Zároveň ale nie je až tak gamebreaking, ako sa zdá. Nabíja sa 2,5x pomalšie, ako klasická Ultimátka, čiže počas zápasu sa k slovu dostane Hypercharge iba párkrát, v zlomových momentoch, podobne, ako gadgety. Akurát očosi silnejšie.

Páči sa mi, ako Brawl Stars dlhodobo komplikuje svoj gameplay. Zavedenie Gadgetov, Gearov a Hypercharge sú jasné gameplayove vylepšenia, ktoré robia gameplay rozmanitejší. Supercell sa o svoje e-športové odvetvie stará aj updatmi, Taký Power Match je funkcia, ktorá je jasne určená najmä pre kompetetívne zápasy a prípravu na ne. Aj z vyjadrení vývojárov je zrejmé, že na e-šport sa v Supercelli myslí a to je len dobré.

Ako komentátor si zároveň všímam, ako čas občasu v poslednej dobe vychádzajú komplexní brawleri, alebo brawleri, ktorí majú schopnosť zvrátiť priebeh zápasu behom sekundy. Už sa nemôžem dočkať, ako pri Gem Grabe uvidím cez celú mapu krásne mechanicky obstreľovať Greya s Chuckom, Cordelius sa pobije v svojej 1v1 aréne s Willowom a v poslednej sekunde o všetkom ajtak rozhodne Mandy so svojou ulti cez celú mapu. Myslím to vážne, fakt sa na to teším.

Snímka obrazovky (685).jpg

Supercell otvorene hovorí o novom Club League, Power League, Brawl Passe, ľahšiemu socializovaniu i nových herných módoch Source: Supercell

Verím v happy ending

Z tohto updatu som chytal flashbacky na totálne pokazené updaty z Clash Royale. Clan Wars 2.0, Trophy Road, Pass Royale, Champions, Update for Losers, Level 15, Evolúcie, nespočet nevybalancovaných kariet a mechaník, a ešte viac pokusov, ako z hráča vytiahnuť peniaze.

Monetizácia Hypercharge je varovným signálom, zatiaľ som však optimista a verím, že Brawl Stars neskĺzne na cestu Clash Royale. Verím, že vývojarský tím bude pokračovať v svojej práci a budú ďalej do hry prinášať updaty, ktoré ju budú robiť zábavnejšou. Nuž, už len dúfať, že Club League 2.0 nedopadne ako Clan Wars 2.0

Optimizmus mi dodáva najmä fakt, ako otvorene vývojári komunikujú komunite svoje postoje a motivácie. Príkladom je napríklad tento thread o Hypercharge update.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.