Poznáme nový tím KETUBORA - rozhovor

  • 20. 03. 2020 16:50

Michal "KETUBOR" Csontoš, známy aj pod prezývkou robot, je od dnešného dňa oficálne trénorom australského tímu Paradox Gaming. My sme si pre vás pripravili rozhovor o živote v Austrálií, no hlavne o jeho novom tíme.

Čo ťa viedlo k odchodu z našej scény?

Na začiatku roka, keď som spolupracoval s UNI, som si začal hovoriť, že možno aj ostanem, ak zameníme ešte časom LucasP. Vtedy sme vymenili NEOFRAGA za Lastíka. Časom som videl, že LucasP by sa musel venovať škole, on by to chápal, vedel presne o čo išlo. Namiesto neho som mal vtedy zálusk na Beastika alebo Zedka. Ten tím mohol byť fakt dobrý. Ja som pomohol UNI stať sa TOP1 u nás. Keď som nemal čas a pripravoval som sa do Austrálie, videl som, že nedodržiavajú môj treningový systém.

Prečo práve Austrália?

Poviem to na rovinu. Doobeda môžem byť na pláži každý deň, urobím si straty, poobede prídem domov a ideme trénovať. Zároveň tu musím rozprávať po anglicky. Je to zároveň aj zábava aj práca. Podstata je tá, že chcem vedieť a naučiť sa lepšie hovoriť po anglicky.

Ako si sa vôbec dostal práve k austrálskemu tímu?

Pred rokom som dostal strašne veľa offerov z Indie, Poľska, Nemecka, ba dokonca aj od ženských tímov v Austrálii. Posledný rok som pre to robil všetko a som tu. Pomalé krôčiky, ale isté krôčiky. Veľa ľudí robí veľké kroky, no zabúdajú na tie dôležité detaily.

Aký je rozdiel medzi coachingom tu u nás a v Austrálií?

Tak veľký rozdiel je angličtina. V živote som predtým nerozprával po anglicky, no som tu už 3 mesiace a moja angličtina už je na dobrej úrovni.

KETUBOR si s Universe dokázal vybojovať status domácej jednotky. Photo by Universe

Aké sú vaše tímové ciele?

Za prvý a druhý týždeň sme s tímom spravili veľký progres. Po prvom týždni sme dokázali zobrať mapu ORDER, AVANT, poraziť Chiefs a podobne. Mám veľký rešpekt v tíme, vedia kto som a vedia s kým som spolupracoval. Vymenil som IGL, zobral som nového supporta, učím dvoch hráčov callovať. Dávam im všetok môj know-how, čo hrať, ako hrať, pripravujem im úplne všetko. Ideme od mapy k mape.

Ako vlastne vyzerá scéna v Austrálii?

100Thieves už nepočítam, oni sú hviezdy scény, no pôsobia už na inom kontinente. Renegades, AVANT a ORDER patria k špičke. Chiefs sú už iný tím ako minulý rok. Tieto prvé 4 tímy sa môže dostať na minor, čo je cesta na major. Ostatné tímy majú základy cska, ale taktická vyspelosť nie je až taká silná.

Aký je rozdiel medzi našou scénou a to austrálskou?

Máme silnejšiu scénu, kvalitnejšiu scénu, to jednoznačne. Musím uznať, že tie slabšie tímy (top5 - top10) sú tam, kde sme boli my v roku 2016/17. Tie vyššie tímy už dokážu niečo zahrať. Keby som si sem mohol zobrať Sinners alebo momentálnu eSubu, tak verím v to, že im dokážem pomôcť, aby porazili Renegades.

Ako ovplyvňuje COVID-19 austrálske csko? Rušia sa aj u vás LAN akcie?

U nás je momentálne všetko zrušené. LANky a turnaje, dokonca sme si dnes preložili MDL zápas, pretože jeden z hráčov musí ešte chodiť do práce, kedže chce finančne zabezpečiť rodinu. Radšej sa budeme viacej pripravovať. Uvidíme ako sa situácia vyvinie, preto som si vybral 3 mesačný trial s tímom.

Keď sa spätne obzrieme na časy s eXtatus ako na ne spomínaš? Po tom čo si vymenil Teckaa na pozícii coacha sa na celý tím valila vlna kritiky a taktiež aj na tvoju osobu. Ako si vtedy vnímal túto situáciu?

Chlapci mi neskutočne chýbajú, ja to musím priznať. Keď ste členom tímu niekoľko rokov s minimálnymi zmenami, tak to je úplne iné. S frozenom som v kontakte skoro denno denne. Tecko dostal tím, s ktorým môže všetko vyhrávať. Jedného dňa sedel neštastný Barni u mňa v reštike, mali sme talk, dohodli sme sa, že to ideme posunúť vyššie. Kto ma hejtí, nech hejtí ďalej, mňa to iba motivuje pracovať a idem iba hore. Mentálnu silu má málokto v tejto hre, veľa ľudí to podceňuje, veľa ich iba papá deathmatch.

KETUBOR počas pôsobenia v eXtatuse. Vtedy ešte ako aktívny hráč. Photo by KETUBOR

Je niečo čo by si chcel na záver odkázať našim čitateľom?

Teraz nie je čas na ego a na blbosti. Treba si dávať pozor na zdravie, pomáhať starším ľuďom, rodine, sestre, bratovi.Myslím si, že CZ/SK tímy by si mali viac pomáhať. Chcem odkázať každému, ak sa chcete posunúť, som tu vždy, stačí sa ozvať a dohodneme sa. Verím, že sa mi podarí sem niekoho dotiahnuť a poriadne nakope tým aussiekom prdel, lebo to csko hráme lepšie doma. (smiech). Ďakujem Gurdianovi, že nás vždy podporil, či už finančne, ale aj inak. Ďakujem, že posunul niektorých hráčov tak vysoko, ako dnes sú.

Týmto KETUBOROVI ďakujeme za jeho čas a želámu mu veľa úspechov v jeho cskovom a osobnom živote.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.