Komentátor JaFrEsSs: Chcem pracovať na našej scéne od úplného základu

  • Sebastián Soroka
  • 12. 10. 2022 16:00

Slovenský komentátor, ktorý ušiel na domácej scénu už kus cesty. Rodák zo slovenského "Michigenu" (Michaloviec), Martin "JaFrEsSs" Rada je príkladom toho, že sa netreba vzdávať svojho sna a vytrvať na ceste, ktorá niekedy dokáže byť poriadne tŕnistá, ale výsledok stojí za to. Podstatné je tešiť sa z maličkostí. Jeho hlas môžeme pravidelne počuť pri komentovaní domácich tímov, najčastejšie spolupracuje s Dynamo Eclot. Rovnako je tiež pravidelne súčasťou talent tímu pre komentovanie medzinárodných turnajov. Nezabúda však ani na svoje korene - amaterskú scénu, kde je tak povediac legendou.

Čo sa dozvieš v rozhovore:
  • Ako začínal s komentovaním
  • Z čoho pozostáva jeho príprava
  • Kto je jeho vzor, a ako prežíval prvé strenutie s ním
  • Aké rozdiely vidím medzi LAN akciami a online prostredím
  • Ako sa vysporiadava s hejtom

Komentovaniu sa venuješ už niekoľko rokov, kedy a prečo prišiel v tvojom živote ten zlomový bod, kedy si si zobral mikrofón a rozhodol sa, že sa staneš ešportovým komentátorom?

Predovšetkým by som chcel pozdraviť všetkých čitateľov a tebe z celého srdca poďakovať, že mám tu možnosť tu byť aspoň cez písmenka. Moju komentátorskú etapu by som rozdelil do 3. fragmentov. Prvý kontakt s komentovaním som mal, keď som ešte ani nemutoval, komentoval som 1.6, pretože sa mi veľmi páčilo ako to znie a ako veľmi sa krásne dá okoreniť zápasy s komentárom.

2.Fáza komentovania prišla približne na strednej škole, kde som skúšal rôzne herné tituly ako je Lolko alebo CS:GO. V tej dobe som mohol mať 15-16 rokov. Nepamätám si, prečo som vtedy skončil, zrejme za to mohla vysoká škola, odcestoval som do veľkej Bratislavy, kde som nemal takú možnosť rozvíjať sa ako komentátor.

3.Etapa začala akonáhle zaútočil na svet Covid-19, v tej dobe som hrával za univerzitný tím a veľmi mi zachutil gaming, LANky, atmosféra a podobne. Lenže ako dni, týždne ubiehali, zistil som, že ten stratený čas, ktorý som nevenoval práve zlepšovaniu svojich skills v hraní už v 22.rokoch veľmi nedobehnem a stál som na rázcestí, čo vlastne ďalej budem robiť. Vtedy, keď som bol doma, niečo som mal už (od) komentované, vedel som, že sa gamingu chcem venovať, tak som do toho dal všetko a začal som trénovať.

Z čoho pozostáva tvoja príprava na komentovanie, máš nejaký svoj rituál?

Veľmi dobrá otázka! Príprava na komentovanie je každodenná - čítanie článkov, rozhovorov, doplňovanie dokumentov o rozličných tímoch, zisťovanie zaujímavosti. To robím na dennej báze, aby som si vytvoril, čo najväčší prehľad o scéne a potom pred zápasom si len otvorím väčšinou HLTV.ORG, pozriem najzaujímavejšie štatistiky o tímoch, napíšem si ho do dokumentu, ktorý mám vytvorený pre daný turnaj, kde mám všetky zápasy, ktoré komentujem a všeobecné informácie o turnajoch a mnoho detailov, ktoré nedokážem takto obsiahnuť do tohto stĺpca (smiech).

Vypisujem si chyby zo spätných záznamov, potom si to pri tréningoch otvorím pred seba a snažím sa na to sústrediť, alebo si pozriem zahraničných komentátorov a sústredím sa na to o čom sa bavia, tým sa najlepšie človek učí, či už game-knowledge alebo sa naučí zaujímavé frázy, ktoré následne môže použiť pri svojom komentovaní. Čítam tiež knihy, vraj je to dobré na slovnú zásobu, ale to je skôr taký vedľajší benefit čítania a urobím si jazykovú rozcvičku, hlavne pred zápasmi na Lankách.

JaFrEsSs (vľavo) v roli moderátora na Majstrovstvách SR v CS:GO Source: Facebook/Y-Games Slovakia

Je niečo, čo ti robilo pri začiatkoch problémy? Možno veľa ľudí by chcelo skúsiť komentovať, ale bojí sa urobiť prvý krok, čo by si im ako skúsený caster poradil?

Pre mňa osobne najväčším problémom na začiatku bolo, že ako môžem napredovať, čo môžem ešte do toho komentáru zakomponovať, aby som bol najlepší? Aby ľudí bavilo poslúchať môj koment... Zo začiatku som mal to šťastie, že som začínal na amatérskej scéne a tam si veľmi pochvaľovali moje kvality, ale akonáhle pribúdali vzhliadnutia, tak pribúdal aj hate a veľakrát sa ma niektoré veci dotkli a s tým sa človek musí vysporiadať. Viem si predstaviť, že by mohlo pre niekoho robiť problém začať. Tak ja som začínal, na PLAYzone fóre, kde som si hľadal tím, pre ktorý by som mohol komentovať zadarmo a urobiť si renomé plus trénovať svoj skill.

V dnešnej dobe je to viac otvorené napr. Univerzitný streamer, PLAYzone robí nábor začiatočníkov, máme tu amatérske ligy, ako je napríklad ImpPlay, kde vítame všetkých nováčikov, aby si vycibrili skills. Ďalším problémom by mohlo byť vystupovanie na sociálnych sieťach. Mne sa stalo, že som bol kritizovaný za fajčenie na storkách, preto som to prestal robiť. Človek si musí dávať veľký pozor, aby mal, čo najlepšie meno, pretože ak nemáš, nedostaneš pozvánky na turnaje. Si proste značka a ty rozhoduješ ako dobrá (smiech).

A ak chcete komentovať, tak si zapnite záznamy z Majorov, ako som to robil ja v CSku a komentujte. Komentujte každý boží deň aspoň mapu, aj keď je to neofficial, aj keď je to official, pretože tréning robí majstra.

Nedávno si odkomentoval Red Bull Flick 2v2 turnaja v Bratislave, mal si možnosť sa stretnúť aj so svojim idolom - Dev1m. Čo to pre teba znamená?

Škoda, že sa ten pocit opísať nedá, ale prirovnal by som to k pocitu nervozity, keď ideš vyznať sympatie niekomu, koho obdivuješ. Fakt bolo to výnimočné, pretože človek, ktorého som roky sledoval, obdivoval a užíval si jeho komentár zrazu stál predo mnou a ja som čakal na vhodnú chvíľu, kedy mu to poviem a ako mu to poviem. A veruže, jednoduché to nebolo (smiech). Lenže som si povedal, že nie je na čo čakať a jednoducho som šiel za ním a ocenil som, čo pre našu scénu urobil a povedal som mu, čo som chcel. On to zobral s humorom a chvíľku sme sa rozprávali. Prajem každému z vás milý čitatelia, aby ste sa mohli so svojim idolom porozprávať. Na ten okamih nikdy nezabudnem.

Cítiš podobne ako hráči rozdiel medzi offline a online prostredím, nemáš väčší stres, keď komentuješ na LAN akcii?

Áno, cítim. Je tam ohromný rozdiel. Väčšia interakcia s divákmi, oveľa plynulejší komentár, to slovo sa predáva úžasne, žiadny delay, žiadne skákačky do reči, vieš si signalizovať, kedy chceš niečo povedať, neskutočný flow, a keď som s Joshuom komentoval, tak sme sa nemuseli ani na seba pozrieť a vedel som, kedy môžem pustiť slová ako z guľometu. Semifinálový zápas na Redbull Flick bol zatiaľ mojím najlepším komentovaným zápasom. Vďaka Jožko!

Čo sa týka stresu ani nie, skôr je problém echo, ktoré počujem a cítim sa ako keby som sám sebe skákal do reči. Ľudí veľmi nevnímam, pretože nemám na to čas nemám, musím byť plne sústredený na hru, na cast, aby som sa dostal do zóny - ja to volám JaFrEsSs flow a vtedy plynie čas inak, neexistuje nič iné len hra, môj komentátorský kolega a moja flow (smiech).

Máš nejaký svoj cieľ/turnaj, ktorý by si si chcel odkomentovať?

Finále MSR, Finále MČR, Finále Majoru v slovenskom jazyku, Finále Majoru v anglickom jazyku.

Pri tvojej pozícii ťa neminie ani hate. Ako si sa vyrovnávaš s negatívnymi komentármi?

Ako som už predtým spomínal, zo začiatku ma to veľmi ranilo. Vždy záleží aj od obsahu toho hejtu, či to má hlavu a pätu a od koho ide ten komentár. Väčšinou si komentár prečítam, sekundu nad ním premýšľam, či je to niečo, čo ma môže niekam posunúť a ak áno, tak to skúsim napraviť, ak nie tak idem ďalej. Čím viac hate človek dostane, tým skôr sa s ním podľa mňa vyrovná. Na začiatku to trvalo aj deň, teraz to trvá približne 5 minút, kým to mám v hlave a veruže, tých 5 minút, niekedy dokáže urobiť rozdiel v sebavedomí castu. Mne sa niekedy stalo a celkom často, že keď som dostal hate, tak som sa bál urobiť chybu, bál som sa komentovať, aby som nedostal ďalší hate a predstavte si to, keď je to v strede zápasu. Ľudia chcú všetko dokonalé vyšperkované, veľakrát nás porovnávajú s castermi, čo komentujú 10-15 rokov a očakávajú podobnú kvalitu. Ja robím, čo môžem, aby som bol čo najlepším, ale ako sa hovorí - 100 ľudí 100 chutí a vždy sa nájde niekto komu sa môj štýl, môj hlas alebo hocičo iné nebude páčiť.

JaFrEsSs (vpravo) bol súčasťou analyst desku pre MSR 2021 Source: Facebook/Y-Games Slovakia

Zároveň je pre teba asi najväčšia satisfakcia, keď ti niekto napíše pozitívny komentár. Spomínaš sa na niečo, čo ťa najviac potešilo?

Na konkrétne momenty si nepamätám, ale pre mňa každá správa, či už v chate, či už na Instagrame a hlavne z očí do očí ma veľmi teší. Už len to, že si ľudia otvoria zápas, ktorý komentujem pre mňa veľa znamená. Veľa trénujem, veľa obetujem svojho osobného komfortu a po tom všetkom, keď príde pozitívna správa, poteší to.

Rozhodol si sa aj pre komentovanie v angličtine. Vidíš teda v anglickom komentovaní svoju ďalšiu budúcnosť?

Jasné! Som v tom veľký nováčik, ešte som maličká rybička, ktorá nerezonuje veľmi v slúchadlách na medzinárodnej scéne. Vidím to ale na beh na dlhú trať. Momentálne sa nachádzam na lokálnych amatérskych ligách, kde sa snažím pilovať svoju angličtinu a v podstate sa snažím ísť rovnakým spôsobom, ako som to robil na našej domácej scéne. Nevýhoda je, že stále sa mám čo učiť po anglicky, aby to bolo čo najkrajšie a najpočúvateľnejšie, ale aspoň vidím priestor na zlepšenie a prácu na celý život. Viem si predstaviť, že ak boh dá a dožijem sa vysokého veku (napríklad 70 rokov), tak budem stále môcť komentovať a najlepšie by bolo, ak by to bolo CSko (smiech).

JaFrEsSs na tohtoročnom Quietus Day v Uherskom Hradišti Source: Source: IG/Jafresss

Iniciuješ sa aj pri tvorbe ligy amatérskej IMPPLAY, respektíve si sa angažoval aj v organizácii Online Vision Gaming. Máš ďalej v pláne venovať sa amatérskej scéne?

Nazval by som to "back to the roots". Amatérská scéna na CZ/SK je veľmi špeciálne miesto, veľmi priateľské, až na niektoré výnimky. Je veľmi malá a každý sa tam s každým pozná. Cítim to tak, že chcem pracovať na našej scéne od úplného základu aby jednak naša scéna mohla prosperovať a vnútorne sa odvďačiť za to, ako ma práve amatérska scéna vychovala. Máme s chalanmi woxeekom a Ghettom ligu, kde sa snažíme vytvoriť nový automatizovaný systém pre tímy na amatérskej scéne a čo najlepšie im vydláždiť cestu na profesionálnu scénu, pretože tú priepasť vnímame. Je obrovská. Ktokoľvek nám chce pomôcť s budovaním, budeme veľmi radi ak sa ozve.

Vzhľadom na to, že vo veľkom komentuješ zápasy CZ/SK tímov, tak máš aj veľký prehľad na scéne. Čo hovoríš na súčasnú vyrovnanosť jednotlivých tímov? Dokážeš odhadnúť, kto bude v nasledujúcich mesiacoch udávať trend?

Určite nie toľko koľko by som chcel. Ale aj preto plánujem o pár rokov sa presťahovať bližšie do centra diania, aby som mal možnosť na pravidelnej báze komentovať zo štúdia, ak teda o moje služby bude záujem. Stále mi príde, že je tu 5 tímov, ktoré sa neustále handrkujú o prvé priečky na scéne. Sinners, Ecloti, EP, eSuba majú šancu v najbližších rokoch byť top 1. Na našej scéne je dôležité, aby sa hráči držali pokope a neustále na sebe pracovali. Ja najviac pracujem s DNE, chalani ušli neskutočnú cestu a ja im budem držať palce, ale nielen im, ale aj všetkým tímom, ktoré sa snažia dosiahnuť úspech tvrdo makajú, aby si išli za svojimi snami a verím, že v najbližším mesiacoch uvidíme veľmi zaujímavé zápasy na domácej scéne. Nech vyhrá ten najlepší!

Zdroj titulnej fotografie: Facebook/Y-Games Slovakia

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.