IEM Katowice 2022: MOUZ potrápili giganta, obhajcovia titulu zaváhali hneď na úvod

  • Sebastián Soroka
  • 18. 02. 2022 01:10

Úvodný hrací deň IEM Katowice (hlavného turnaja) čo to naznačil do ďalšieho priebehu jedného z najväčších turnajov sveta. Do diania nám po Play-In fáze zasiahli už aj najväčší ašpiranti na celkový titul. Paradoxne sme sa ale dočkali zaváhania jedného z nich. A v akcii sme videli aj slovenského hráča Davida "frozen" Čerňanského.

Virtus.pro vs Copenhagen Flames
2:0 (16:9, 16:10)

Najväčším prekvapením Play-In fázy boli jednoznačne Dáni z Copenhagen Flames. Otázkou dňa preto bolo, či si vynikajúcu hernú fazónu z kvalifikačného procesu prenesú aj do hlavného turnaja, kde dnes na úvod museli čeliť Virtus.pro. Minuloroční finalisti - Virtus.pro sú aj tento rok radení medzi čiernych koňov a v zápase proti Škandinávcom nenechali nič na náhodu.

JAME a jeho spoluhráči viac menej kontrolovali hru a súpera dokázali poraziť už po dvoch mapách. Týmto sa tak priblížili na dostrel playoff. Pred rokom sa museli uspokojiť s tým, že svoje playoff zápasy vrátane finále odohrajú online formátom. O to viac sa teraz chcú ukázať pred divákmi v Spodek aréne

Heroic vs OG
2:1 (14:16, 16:12, 16:13)

Najtesnejší zápas prvého dňa a zápas, ktorý možno aj rozhodol o poľskom úspechu na domácom turnaji. Heroic si proti motivovanému európskemu mixu vypil kalich horkosti do dna, avšak stál zato. Dáni dokázali uštvať svojich súperov v mimoriadne vyrovnanej BO3 sérii.

OG a hlavne Poliak Mateusz "mantuu" Wilczewski sa tak dostavajú pod tlak. Jedna prehra ich delí od vypadnutia. Mantuu sa nepochybne chce predstaviť pred domácim publikom v Spodek aréne. Teraz musí spoločne s celým tímom zabrať na 200%, ak samozrejme chce naplniť ciele, ktoré od neho fanúšikovia očakávajú.

Gambit vs NiP
1:2 (13:16, 16:11, 8:16)

Aj napriek tomu, že NiP nie sú žiadne b-éčko, boli favoritmi na víťazstvo úradujúci Katowickí šampióni. Hráči Gambit ale možno doplatili na to, že oproti Švédom nenadobudli počas tohto roka prax na LAN akciách. NiP po nevýrazných výsledkoch v Play-In teraz zaúradovali a skalp nad favorizovanými Gambit je pre nich bezpochyby veľká morálna vzpruha.

Gambit musia z prehry čo najskôr vytriezvieť. Určite totiž nechcú zažiť blamáž v podobe toho, že by sa ako obhajcovia titulu neprebojovali ani zo skupín. V minulosti už preukázali, že sú to majstri obratov, či to zvládnu aj teraz je len a len na nich.

Source: ESL/Stephanie Lieske

Vitality vs MOUZ

2:1 (22:19, 17:19, 16:10)

Duel, ktorý najviac zaujímal česko-slovenskú scénu. Dôvod? David "frozen" Čerňanský a jeho tímu MOUZ. Myšiaci neschytali na úvod hlavného turnaja práve ľahkého súpera. Vitality sú po príchode trojice Dánov považovaní za päticu (šesticu) s najväčším potenciálom. Frozen a spol. však aj napriek oslabeniu v zostave boli pre aktuálnu svetovú trojku extrémne vyrovnaným oponentom.

Asi aj samotní Vitality boli prekvapení čo všetko dokázal stvárať ich súper. Aj napriek tomu, že zverenci Dennisa "sycrone" Nielsena prehrali veľmi tesne prvé dejstvo, ktoré sa odohrávalo na ich mape, tak nezložili zbrane a predviedli fantastický tímový výkon podčiarknutý skvelými individuálnymi zábleskami. Nakoniec však rozhodli väčšie skúsenosti a zrejme aj kvalita francúzsko-dánskej zostavy. MOUZ sa ale za predvedenú hru nemusia vôbec hanbiť. Teraz už len dúfať, že budú mať pri ďalších koncovkách hlavné slovo oni, a že sa na ich stranu prikloní aj šťastena.

FURIA vs Astralis
2:0 (16:12, 16:11)

Brazílske torpédo udrelo plnou silou do odhodlaných Astralis! FURIA nemala s Dánmi vážnejšie problémy. Brazílčania vyriadili Gla1vovu družinu už po dvoch mapách. Niežeby sa organizácia so štyrmi Major titulmi vo vrecku nezmohla na odpor, ale bol skrátka príliš slabý na rozbehnutých Juhoameričanov.

Či je toto náznak toho, že si FURIA prišla do Poľska po výsledok, ktorý by ju vystrelil do elitnej desiatky alebo to bol iba pre nich skrátka vynikajúci deň ešte nevedno povedať. Každopádne Brazílčania prežívajú tieto zápasy mimoriadne emotívne. Ak by sa dostali aj do arény, tak by sme mohli vidieť ich skutočnú vášeň a zápal pre hru.

FaZe Clan vs Liquid
2:1 (11:16, 16:6, 16:9)

Záverečný zápas dňa, ktorý sa dohral až v neskorých nočných hodinách išiel nakoniec v prospech FaZe Clan. Tí tak potvrdili papierové predpoklady a zatiaľ ukazujú, že aj napriek ropzovej absencii by mohli siahať na popredné priečky. V zápase navyše prehrávali 0:1 na mapy, vývoj stretnutia ale zvládli úspešne zvrátiť.

Liquid určite nepricestovali do Poľska s ambíciou vyhrať celý turnaj. Pre severoamerickú zostavu, ktorú vedie francúzska legenda Richard "shox" Papillon ide skôr o "zoznamovacie" podujatie, kde sa môžu najlepšie adaptovať na zmeny, ktoré prebehli v ich zostave počas zimnej pauzy. Vypadnúť medzi prvými však rozhodne nechcú.

Source: ESL/Adela Sznajder

Zdroj titulnej fotografie: Facebook/MOUZ

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.