IEM Katowice 2021: Skupiny sú za nami, veľké prekvapenie v podaní ruských tímov

  • Sebastián Soroka
  • 22. 02. 2021 10:00

Po štvordňových bojoch v skupinách na IEM Katowice 2021 poznáme postupujúcich ale aj vypadávajúcich. Boli sme svedkami očakávaných výsledkov, ale aj trápenia viacerých favoritov, ktorých vyškolili outsideri. Čaká nás ešte len štvrťfinále, ale už teraz sa dá so 100% istotou povedať, že finálový duel bude mať ruského zástupcu. Práve hráči z najväčšej krajiny sveta robia vďaka svojim výkonom tento turnaj zaujímavejší. Rozhodne sa totiž nerátalo s tým, že po skupinách bude v hre o titul každý zúčastnený Rus. Podobne ako v skupinách, aj v playoff si budeš môcť na niké.sk staviť na svojich favoritov!

Systém hlavného turnaja

IEM Katowice 2021 má celkovo 16 účastníkov - 8 kvalifikovaných tímov z Play-In a 8 tímov, ktoré si postup vybojovali v predchádzajúcich turnajoch. Jednotlivé celky boli rozdelené do dvoch skupín.

Priebeh turnaja spočíva v systéme GSL - double elimination bracket. Víťazný tím z prvého zápasu postúpi do horného pavúka, v ktorom ho budú deliť iba 2 výhry do playoff. V prípade prehry v hornom pavúku zostupuje tím do dolného pavúka. Naopak porazený tím z úvodného zápasu bude smerovať do dolného pavúka, kde v prípade zachovania nádeji na postup už nebude môcť zaváhať. Ďalšia prehra by totiž znamenala vypadnutie z turnaja. Z ôsmich tímov môžu do playoff postúpiť iba 3 tímy (prvý postupujúci priamo do semifinále, zvyšní dvaja do štvrťfinále).

Momentka z IEM Katowice 2019

Skupina A

Zloženie: Astralis, Heroic, G2 Esports, BIG, Spirit, Gambit, Evil Geniuses, Mousesports.

Postupujúci: Spirit, Astralis, Gambit

Skupina, ktorej súčasťou bol aj Slovák David "frozen" Čerňanský, reprezentujúci medzinárodný tím Mousesports. Nanešťastie pre slovenského zástupcu sa jeho vystúpenie skončilo hneď po dvoch úvodných zápasoch, ktoré skončili v oboch prípadoch prehrou. Mousesports tak obsadili nelichotivú, poslednú priečku. Skupina ale priniesla pomerne nečakaný vývoj, ktorý vyústil k dvom veľkým prekvapeniam.

Spoločne s Mousesports vypadli medzi prvými aj Nemci z tímu BIG Clan, ktorí rozhodne patrili medzi hráčov s veľkými nádejami na slušný výsledok. O niečo lepšie sa darilo americkému tímu Evil Geniuses, respektíve dánskemu Heroic. Tieto dva tímy, ale ustáli na turnaji iba o jeden zápas viac, nakoniec ich tiež čakala „cesta domov“. Druhému menovanému tímu ale vždy vystavil stopku ruský tím. V hornom pavúku to bol tím Spirit a v pavúku „o prežitie“ zasa tím Gambit. Práve tím Spirit píše zatiaľ najväčší príbeh na turnaji. Po dvoch úvodných výhrach nad G2 Esports a Heroic, ich totiž mal k zemi zraziť najlepší celok histórie - Astralis.

Zápas bol po úvodných dvoch dejstvách nerozhodný, avšak následne na to prišla v treťom dejstve totálna devastácia dvojnásobných držiteľov titulu z IEM Katowice (Astralis), ktorí dokázali proti Rusom uhrať iba jeden bod. Hráči z krajiny Vikingov sa tak museli uspokojiť „iba“ s miestenkou vo štvrťfinále. K týmto dvom tímom pribudne do playoff už spomínaný Gambit, ktorý po úvodnej prehre proti americkému Evil Geniuses, odolal tlaku a po dvoch výhrach dokázal zdolať aj G2 Esports, ktorí zažívajú veľkú hernú krízu.

Kazachstanec Hobbit si s tímom Gambit brúsi zuby na ďalší veľký titul Photo by HLTV.org

Skupina B

Zloženie: Vitality, OG, FaZe Clan, Team Liquid, Furia, NiP, Natus Vincere, Virtus.pro

Postupujúci: Team Liquid, Natus Vincere, Virtus.pro

Na prvý pohľad určite zaujímavejšia skupina, ktorá ale bola o čosi chudobnejšia na prekvapenia. Hoci, ani tu sme sa im nevyhli, no boli v menšej miere ako v skupine A. Medzi prvými nám z hry vypadli švédska zostava organizácie NiP, respektíve medzinárodne zloženie pod značkou OG. Onedlho na to sa k nim pridali hráči z krajiny Galského kohúta,Vitality a tiež aj rôznorodé zoskupenie tímu FaZe Clan, ktoré si odbilo debut so staro-novým kapitánom Finnom "karrigan" Andersenom.

Zatiaľ čo u FaZe Clan sa pri prvom turnaji v novej zostave nedali čakať zázraky, tak Vitality mali podľa papierových predpokladov rozhodne postúpiť. Na veľkú škodu pre Francúzov sa tak nestalo. Event tak už v skupinách prišiel o najlepšieho hráča sveta z posledných dvoch rokov Mathieu "ZywOo" Herbauta. Na úkor Vitality sa do playoff predrali hráči z krajín bývalej železnej opony, reprezentujúci organizáciu Virtus.pro. Tí v rozhodujúcom dueli zdolali brazílsku FURIU a zaistili si tak umiestnenie v top6 turnaja.

Úspešnejší než ZywOo už bol jeho veľký rival Aleksandr "S1mple" Kostyliev, ktorý s tímom Natus Vincere obhajuje titul a cenu pre najlepšieho hráča turnaja. Po tom, čo Natus Vincere úspešne zvládli prvé dva zápasy, mali na dosah ruky aj semifinálový skalp. V mimoriadne napínavom zápase proti Američanom z Team Liquid, ale ťahali hráči rusko-ukrajinského celku za kratší koniec. S1mple a spol. si tak cestu za obhajobou titulu značne skomplikovali.

Účasť v semifinále si zaistil hráč Elige s jeho tímom Liquid Photo by HLTV.org

Ďalší vývoj

Hráčov teraz čaká od náročného zápasového tempa voľno. Zápasy sa znova rozbehnú 26.2.2021 o 15:00, kedy vypukne štvrťfinálový duel Natus Vincere vs Gambit. Následne o 18:30 je naplánovaný zápas medzi Astralis a Virtus.pro. V sobotu sú naplánované semifinálové zápasy a v nedeľu by sa malo uskutočniť finále, z ktorého si víťaz odnesie astronomických $400,000.

Za normálnych okolností by sme v týchto dňoch mohli navštíviť Katowickú Spodek arénu, kde sa turnaj každoročne odohrával a užiť si tak zvyšné zápasy naživo. Zdravie je ale prvoradé a tak sa v tejto ťažkej dobe musíme zaobísť bez ozajstnej atmosféry, ktorú dokáže esport vyprodukovať. Snáď o rok nás už ale možnosť navštíviť esportový chrám neminie.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.