IEM Katowice 2021 Play-In: Kto si vydobyje postup do hlavnej časti?

  • Sebastián Soroka
  • 14. 02. 2021 19:00

Zhruba ročné čakanie sa blíži ku koncu! 18.2.2021 odštartuje tradičný turnaj s názvom IEM Katowice. Žiaľ, kvôli koronakríze iba online formou, avšak ani epidemiologická situácia nezabránila organizátorovi v tom, aby nakoniec usporiadal turnaj s celkovým prizepoolom $1,000,000! Ešte pred hlavným turnajom nás ale čaká dvojdňový maratón z pomyselnej kvalifikácie s názvom Play-In, v ktorej sa rozhodne o finálnom zložení hlavného turnaja. Na svojich favoritov si môžeš staviť na niké.sk.

Účastníci turnaja Play-In Photo by ESL

Systém turnaja

Turnaj Play-In začne v utorok o 12:00 a jeho koniec je naplánovaný na ďalší deň. Zúčastni sa ho 16 celkov, ktoré sa pobijú o 8 vstupeniek do hlavnej časti. Medzi nimi má zastúpenie aj Slovenská republika, ktorú bude reprezentovať David "frozen" Čerňanský vo farbách tímu mousesports.

Kvalifikácia spočíva v systéme double elimination bracket. Víťazný tím z prvého zápasu postúpi do horného pavúka, vďaka ktorému bude mať zaistené dva pokusy na postup do hlavnej fázy turnaja (pre potrebu postupu je potrebná ešte jedna výhra). Naopak porazený tím bude smerovať do dolného pavúka, kde v prípade zachovania nádeji na postup už nebude môcť zaváhať a bude musieť vyhrať dva zápasy v rade. Prehra by totiž znamenala vypadnutie z turnaja.

Fotka z minulého ročníka. Tesne pred začiatkom bol prístup verejnosti kvôli pandemickým opatreniam zakázaný Photo by HLTV.org

Favoriti

Najväčšími favoritmi na postup sú jednoznačne nemecký BIG Clan, ktorí aktuálne okupujú 4.priečku vo svetovom rebríčku. Od prechodu esportu do čisto internetového priestoru (kvôli pandémii COVID-19) patria Nemci medzi najlepšie tímy sveta. Jeden čas dokonca držali post svetovej jednotky. Postup by ale nemal ujsť ani tímu Virtus.Pro, ktorí sa v poslednej dobe vyprofilovali na jeden z top tímov sveta.

Veľký otáznik visí nad severoamerickým tímom Liquid a európskym mousesports. Prví menovaní urobili počas minulého roka hneď dvojicu zmien a v nasledujúcich mesiacoch sa od nich čaká návrat na vrchol, avšak ich posledný turnaj nedopadol podľa predstáv, keď obsadili „iba“ 4.priečku.

Čo sa týka mousesports, tak tých čaká premiéra s Austrálčanom Christopherom "dexter" Nongom. Ich tím je síce plný talentovaných hráčov, nuž nad ich novou akvizíciou visí otáznik, keďže dexter je zvyknutý na austrálsky typ hry. Rozhodne je ťažké teraz povedať ako sa dokáže adaptovať na herný štýl Európanov. Predsa len pôjde o jeho súťažný debut v novom drese a tak nemal zatiaľ príležitosť nazbierať dostatok skúsenosti.

Medzi ďalších favoritov, ktorých treba spomenúť, patria jednoznačne švédsky Fnatic, ruské duo Spirit a Gambit alebo európske celky OG, respektíve Complexity.

Slovenskou nádejou je 18-ročný David Čerňanský Photo by HLTV.org

Kto by mohol prekvapiť a kto nemá veľké šance?

O prekvapenie sa nám môže postarať viacero zoskupení. Čiernym koňom budú bezpochyby Cloud9 alebo švédsky tím NiP. Veľká skúška to bude aj pre Movistar Riders, ktorí budú mať možnosť ukázať svoje kvality proti špičkovým celkom.

Turnaja sa ďalej zúčastnia brazílske tímy MIBR a TeamOne. MIBR síce mali doteraz možnosť hrať proti tým najlepším mužstvám sveta, avšak väčšinou zápasy končili v ich neprospech. Podobný scenár sa očakáva aj tentokrát. TeamOne sa zase musí spoliehať iba na zručnosti, ktoré nadobudli proti hráčom z amerického kontinentu. V ich zostave sa na rozdiel od ich krajanov z MIBR nenachádza žiaden hráč s väčšími skúsenosťami. Juhoameričania môžu iba prekvapiť.

Druhé husle by mali hrať aj Austrálčania z Renegades. Tých navyše opustil už spomínaný dexter a tak prišli o veľkú oporu. Zhodou okolností dexter sa proti ním postaví hneď v úvodnom zápase a tak to bude pre obe strany špeciálny zápas.

REZ je najskúsenejším hráčom z tímu NiP Photo by HLTV.org

Poľská nádej

Jediný tím, ktorý sme zatiaľ nespomenuli je Wisla Krakow. Poľský tím si zaistil miesto v Play-In vďaka národnej kvalifikácii. Naši severní susedia patrili kedysi v hre CS:GO medzi svetovú veľmoc. Posledné roky sú ale čoraz viac na úpadku a v súčasnosti nenájdete ani jedného poľského hráča, ktorý by reprezentoval nejaký tím v top30. Poliaci už minulý rok nemali žiadneho zástupcu v hlavnom turnaji. Takáto štatistika bola v minulosti nepredstaviteľná, zvlášť ak zoberieme do úvahy fakt, že v roku 2014 oslavovali v Katowiciach titul šampiónov.

Veľké bremeno tak padá na Wislu Krakow, ktorá hneď úvodom zápase narazí na favoritov z Virtus.Pro (tento tím kedysi tvorila pätica poľských hráčov, dnes to je ale mix hráčov z krajín niekdajšieho východného bloku). Poliaci nemajú čo stratiť a postup na hlavný turnaj by dozaista znamenal úspech.

Poliak SZPERO sa so svojim tímom pokusí o postup na hlavný turnaj Photo by HLTV.org

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.