IEM Katowice 2021: Kvalifikácia je za nami, hlavný turnaj bude aj so slovenskou účasťou

  • Sebastián Soroka
  • 18. 02. 2021 09:30

Dvojdňový maratón kvalifikácie (IEM Katowice 2021 Play-In) do hlavného turnaja IEM Katowice 2021 je za nami! Spoznali sme tak konečné 16-členné zloženie jedného z najväčších turnajov v hre CS:GO. S radosťou môžeme konštatovať, že turnaj bude mať už siedmi rok po sebe aj slovenskú stopu. Postup si totiž vybojoval aj tím mousesports, v ktorom pôsobí rodák z Liptovského Mikuláša David "frozen" Čerňanský. Od 18.2.2021-28.2.2021 tak bude 18-ročný Slovák súčasťou turnaja, ktorý ponúka prize-money vo výške 1 000 000 $. Na svojich favoritov si môžeš staviť na niké.sk.

Priebeh Play-In

Priebeh kvalifikácie dopadol viac-menej podľa predikcii. Miernym prekvapením môže byť vypadnutie Complexity, či zaváhanie švédskeho celku Fnatic. Ďalej kvalifikáciou neprešli tímy Movistars Riders, brazílska dvojica TeamOne a MIBR, Cloud9, respektíve Austrálčania z Renegades. Okrem týchto celkov zlyhali v kvalifikácii aj Poliaci z Wisla Krakow. Pre našich severných susedov (Poliaci boli kedysi svetová veľmoc v Counter-Striku) to znamená, že sa už druhým rokom budú musieť na domácom turnaji zaobísť bez svojho zástupcu.

Naopak trochu príjemným prekvapením je ruský tím Gambit, ktorí si ukoristil postup medzi prvými. Okrem neho zvládli prvotnú skúšku aj ich krajania z tímu Spirit, americký tím Liquid, Švédi z NiP, medzinárodne celky Virtus.pro, OG a už spomínaní mousesports. Finálnu osmičku postupujúcich uzatvára nemecký tím BIG.

Kvalifikácia a teda aj hlavný turnaj boli kvôli nepriaznivej epidemiologickej situácii presunuté do čisto kybernetického priestoru. Turnaj s dlhoročnou tradíciou (od roku 2014) sa tak prvýkrát (ne) uskutoční v poľských Katowiciach, v tamojšej Spodek aréne.

Finálový zápas IEM Katowice 2019 medzi Astralis (Dánsko) a ENCE (Fínsko)

Systém hlavného turnaja

IEM Katowice 2021 má celkovo 16 účastníkov - 8 kvalifikovaných tímov z Play-In a 8 tímov, ktoré si postup vybojovali v predchádzajúcich turnajoch. Jednotlivé celky boli rozdelené do dvoch skupín.

Priebeh turnaja spočíva v systéme GSL - double elimination bracket. Víťazný tím z prvého zápasu postúpi do horného pavúka, v ktorom ho budú deliť iba 2 výhry do playoff. V prípade prehry v hornom pavúku zostupuje tím do dolného pavúka. Naopak porazený tím z úvodného zápasu bude smerovať do dolného pavúka, kde v prípade zachovania nádeji na postup už nebude môcť zaváhať. Ďalšia prehra by totiž znamenala vypadnutie z turnaja. Z ôsmich tímov môžu do playoff postúpiť iba 3 tímy (prvý postupujúci priamo do semifinále, zvyšní dvaja do štvrťfinále).

Skupina A

Zloženie: Astralis, Heroic, G2 Esports, BIG, Spirit, Gambit, Evil Geniuses, mousesports.

Azda najväčším adeptom na postup zo skupiny je aktuálna svetová dvojka Astralis. Zhodou okolností Astralis získali v minulosti titul na tomto turnaji hneď dvakrát - 2017 a 2019. Aj tento rok sa ráta s tým, že budú útočiť na celkový triumf. Na zozname favoritov ich dopĺňajú krajania z tímu Heroic. O tretie postupové miesto by ale mal byť obrovský boj. Okrem G2 esports, ktorí dlhodobo bažia po väčšom úspechu, tu máme aj severoamerický tím Evil Geniuses. Druhí menovaní vyhrali svoj posledný turnaj ešte v lete 2020 a tak majú nepochybne ambície vrátiť sa späť na víťaznú vlnu.

No a samozrejme nemôžeme opomenúť nemecký tím BIG, ktorému v súčasnej dobe patrí štvrtá priečka vo svetom rebríčku a onliné éra esportu im mimoriadne svedčí. Zamiešať kartami by mohla aj dvojica ruských tímov Spirit a Gambit. Práve Gambit urobili veľmi dobrý dojem v kvalifikácii a jasne dávajú najavo, že sa chcú prebojovať medzi svetovú špičku.

Naopak po veľmi tesnej kvalifikácii sa veľmi neráta s európskym celkom mousesports, kde nájdeme aj spomínaného Davida "frozen" Čerňanského. Nuž, nový deň znamená aj nové príležitosti a nový začiatok a tak „myšiakov“ netreba rozhodne podceňovať.

Slovenské želiezko v ohni je David "frozen" Čerňanský Photo by HLTV.org

Skupina B

Zloženie: Vitality, OG, FaZe Clan, Team Liquid, Furia, NiP, Natus Vincere, Virtus.pro

Do istej miery je skupina B o čosi atraktívnejšia, keďže v nej nájdeme dvoch najlepších hráčov sveta, ktorí by sa pri troche šťastia mohli stretnúť v zápase o priamy postup do semifinále, eventuálne aj v samotnom finále. Reč je o Ukrajincovi Aleksandrovi "S1mple" Kostylievovi z Natus Vincere a Francúzovi Mathieuovi "ZywOo" Herbautovi, ktorý pôsobí v tíme Vitality. Práve ich tímy sú nielen veľkými ašpirantami na prechod do playoff, ale aj na zisk zlatej medaile.

V skupine nájdeme aj európske zostavy reprezentujúce esportové organizácie FaZe Clan a OG. Aj keď majú obidva tímy vo svojich radoch obrovské hviezdy, tak stále nedosahujú výsledky, ktoré by sa od nich očakávali. Katowice by pre nich mohli byť skvelým odrazovým mostíkom k čo najlepším výkonom.

Svoju silu budú chcieť ukázať aj Švédi z NiP, brazílska Furia a v neposlednom rade medzinárodne zoskupenia pod hlavičkou organizácie Team Liquid, respektíve Virtus.pro. Zrovna Liquid v nedávnej dobe posilnil legendárny Brazílčan Gabriel "Fallen" Toledo, ktorý sa zaviazal, že vráti do tohto tímu trofeje. Na druhú stranu Virtus.pro ešte koncom minulého mesiaca oslavovali titul z turnaja cs_summit 7.

Vo všeobecnosti sa ale ráta s tým, že prvé dve postupové karty by mali byť v rukách Natus Vincere, ktorí obhajujú titul a Vitality. Ich predčasné vypadnutie by dozaista uškodilo atraktivite turnaja. Pri Vitality treba podotknúť, že to chvíľami vyzeralo na to, že sa budú musieť zaobísť bez svojho kapitána nesúceho hernú prezývku apEX. Na poslednú chvíľu ale bolo zo strany organizácie oznámene, že apEX je pripravený zasiahnúť do turnaja. Pre celý tím to je dozaista veľká morálna vzpruha.

Natus Vincere obhajujú titul z minulého roka Photo by HLTV.org

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.