IEM Katowice 2021: Gambit porážajú Virtus.pro a odnášajú si titul

  • Martin Bukovský
  • 28. 02. 2021 22:14

12 dní toho najlepšieho svetového Counter-Striku je za nami. Dnešným finálovým zápasom zapečatili Gambit opäť skvelý turnaj IEM Katowice 2021. Po prvý krát sa tento turnaj odohrával online formou, no na jeho výnimočnosti mu to neubralo, priam naopak.

Štvrťfinále

Natus Vincere vs Gambit

Prekvapenia v skupinách nám priniesli 6 tímov do play-off, ktoré sa po 5 dňoch menšej pauzy a času na trénovanie opäť stretli proti sebe. Z prvého štvrťfinálového duelu medzi Natus Vincere a Gambit vyšli víťazne druhí menovaní. Momentálne 15. najlepší tím sveta, Gambit, sa postavili 2. najlepšiemu hráčovi za rok 2020, Aleksanderovi "s1mple" Kostylievovi.

Na prvej mape to ešte vyzeralo na pomerne vyrovnanú hru, druhá mapa sa už niesla v podaní Gambit. Ruská mašina s Kazachom za riadením išla ako mala. To sa ale nedalo povedať o ich súperovi. NAVI nedokázali v prvej polovici za teroristov urvať dostatok bodov a zlé osobné štatistiky hráčov ich stáli mapu a zároveň aj postup do semifinále. 2. najlepší tím sveta obhajoval titul, no neúspešne.

Astralis vs Virtus.pro

Na druhej strane pavúka si proti sebe zmerala sila svetová jednotka, Astralis, proti vyzývateľom z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, Virtus.pro. Favoriti z Dánska zaspali prvú polovicu na prvej mape a za stavu 4:11 sa už ťažko otáčalo. Iskrička zvratu prvej mapy sa ešte ukázala, no Virtus.pro si svoju mapu ustrážili.

Druhá mapa priniesla vyrovnanejšiu hru, kde koncovku lepšie zvládli Astralis. Rozhodovať sa tak muselo na tretej mape. Prvá polovica dopadla opäť vyrovnane, no hráči pod taktovkou Rusa Dzhamiho "Jame" Aliho predviedli skvelú taktickú hru a dokázali tak svetovú jednotku poraziť a vyradiť z turnaja. Po dvoch štvrťfinále sa nám opakoval scenár zo skupín, favoriti opäť podľahli outsiderom.

NAVI úspech z minulého roka nedokázali zopakovať Photo by HLTV.org

Semifinále

Gambit vs Spirit

V sobotu sme sa presunuli do semifinále, kde na rozbehnutých Gambit čakal opäť tím z Ruskej federácie, Spirit. Spirit do roku 2021 nastúpili na koni. Ich prvý veľký turnaj totiž dokázali vyhrať, keď vo finále porazili tím nášho zverenca Martina "STYKO" Styka, FunPlus Phoenix. Formu si preniesli aj do takzvanej play-in, z ktorej sa dokázali prebojovať do hlavného turnaja.

V skupinách opäť excelovali a po výhre nad G2, Heroic a Astralis sa stali 1. najlepším tímom v skupine A, a tak si vybojovali miesto v semifinále. Ich krajanov sa im ale nepodarilo zastaviť a aj keď to na prvej mape vyzeralo pomerne vyrovnané, spackaná prvá polovica na tej druhej im prehrala ich semifinálový duel. Svetielko nádeje ešte zasvietilo, keď svojou skvelou defenzívou takmer zápas otočili, no Gambit si ho nenechali újsť spomedzi prstov a výhrou 2:0 si zaslúžene vybojovali finále.

Virtus.pro vs Team Liqiud

Druhý semifinálový duel sa odohral medzi Virtus.pro a Američanmi Liquid s ich novou brazílskou posilou v podobe Gabriela "FalleN" Toledo. Team Liquid boli v zápase menšími favoritmi, no Virtus.pro im to nedovolili dať vôbec najavo. Ich mapu dokázali vyhrať jednoznačne a podobný príbeh sa písal aj na tej druhej, i keď o čosi vyrovnanejší.

Liquid ale nemali ešte dostatok času na trénovanie, kedže Fallen sa k ním pripojil iba pred necelými dvoma mesiacmi a tím momentálne prechádza rekonštrukciou rolí, keď kapitánsku pásku iba nedávno prenechal Brazílčanovi Jake "Stewie2K" Yip. Zo zápasu treba vyzdvihnúť individuálne výkony dvojice Mareks "YEKINDAR" Gaļinskis a Dzhami "Jame" Ali. Prvý menovaný, iba 21-ročný Lotyš, ukazuje svoj talent v tom najlepšom svetle a bol jeden z uchádzačov o najlepšieho hráča z celého turnaja.

Brazliec sa dostáva opäť do formy

Finále

Finálový zápas. Súboj Gambit proti Virtus.pro. Tak takéto tímy vo finále snáď nikto nečakal. Tímy z východu sa na turnaji IEM Katowice 2021 naozaj vyšvihli. Tak isto ako Gambit, aj Virtus.pro sa museli predrať cez preplnenú kvalifikáciu. Takmer do písmena taký istý príbeh, keďže aj „Virtusáci“ boli krôčik od vypadnutia. O niečo krásnejší ale predsa len napísali Gambit.

Tím, ktorý najprv začínal ako akadémia organizácie, ktorá má na svojom konte Major titul z PGL Krakow 2017. S dvoma výmenami hráčov a skvelými výkonmi si vydobyli miesto v hlavnom tíme. Cez výhry v menších turnajoch sa dostali medzi 20. najlepších tímov na svete, čo im zaistilo pozvánku do kvalifikácie a odtiaľ ich príbeh už poznáme.

Finále, ktoré sa odohralo formou BO5, nám prinieslo 4 mapy toho najlepšieho Counter-Striku. Zlyhanie na prvej mape si Gambit napravili na tej druhej, kde už dominovali. Podobné tempo si preniesli aj na tretiu, kde nedali „medveďom“ šancu. Štvorica 15. najlepšieho tímu bola už iba krôčik od najväčšieho úspechu ich kariéry. Na štvrtej mape sa pokračovalo ako na predošlých dvoch, Gambit boli na serveri jednoznačne lepší. Nádej na zvrat sa ešte zrodila pri 15. bode, kedy tím s vekovým priemerom 21 na chvíľu zaváhal. Všetko sa ale skončilo v 28. kole a ruská mašina riadená Kazachom vryla svoje mená na Katowickú trofej.

EvVcJJqXEAkY5ls.png

Gambit si berú zlato Photo by ESL

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.