IEM Katowice 2021: Čaká nás veľkolepé finále, vyhrá Gambit alebo Virtus.pro?

  • Sebastián Soroka
  • 28. 02. 2021 12:00

12 dní turnaja IEM Katowice 2021 ubehli ako voda a nás už čaká iba finálový zápas. Počas posledných dvoch týždňov sme videli to najlepšie CSko, ktoré prinieslo mnoho prekvapení. A bez prekvapenia sa nezaobišlo ani zloženie finálovej dvojice. Tú tvoria tímy z krajín bývaleho sovietského zväzu, menovitu Gambit a Virtus.pro. Víťaz dnešného finále si odnesie $400,000, porazený "iba" $180,000. V tomto článku si podrobne rozoberieme cestu oboch tímov a ich celkové šance na výhru. Finále nám započne o 15:00 SEČ. Na svojich favoritov si môžeš staviť na niké.sk!


Gambit

Nenápadný tím, ktorý podľa papierových predpokladov nemal postúpiť ani z kvalifikácie. Gambit ale kvalifikáciu zvládli bez prehry a zaistili si miestenku v hlavnom turnaji. Tam ich síce po prvej prehre delil jeden zápas od vypadnutia, avšak hráči sa vzchopili a od druhého zápasu vedú víťaznú šnúru až do finále. V štvrťfinále dokonca porazili ich skúsenejších krajanov z tímu Natus Vincere a ich silu naplno pocítil aj v semifinále ďalší ruský tím - Spirit.

Zostava tohto celku je tvorená zo štyroch Rusov a jedného Kazacha. Práve Kazach s menom Abay "Hobbit" Khasenov bude najskúsenejším hráčom na serveri. Ide totiž o človeka, ktorý v roku 2017 v poľskom Krakowe získal vo farbách tímu Gambit ten najcennejší titul, o ktorom sníva každý hráč CSka, titul z majoru. Aj vtedy patril Hobbit so svojim tímom medzi outsiderov. Vo svojej kariére tento hráč veľa podujatí nevyhral, ale dnes bude mať príležitosť vyhrať ďalší turnaj, na ktorom v minulosti nezvíťazili ani hviezdy ako Nikola "Niko" Kováč, Ladislav "GuardiaN" Kovács alebo Jonathan "EliGe" Jablonowski.

Gambit sa budú môcť spoliehať aj na ofenzívnu silu, ktorú im prevažne poskytuje 19-ročný Dmitry "sh1ro" Sokolov a hlavne ich tiahne vízia napísať úžasný príbeh. Ten bude síce dozaista poškvrnený tým, že sa celý turnaj odohráva iba v kybernetickom priestore, avšak na celkovej výhre to nič nezmení.

Hobbit má na dosah ďalší veľkolepý triumf Photo by HLTV.org

Virtus.pro

Mix hráčov z krajín niekdajšieho východného bloku sa pred turnajom určite radil medzi favoritov na postup do playoff a tak jeho účasť vo finále nie je až takým prekvapením. Štyria z piatich hráčov v zostave Virtus.pro sú finalisti z Berlínskeho majoru a navyše majú na svojom konte viacero titulov, či už z offline LAN akcii alebo súčasnej online éry. Aj Virtus.pro si museli cestu do finále vybojovať cez kvalifikáciu a následne cez skupinovú časť hlavného turnaja. Podobne ako ich dnešný vyzyvateľ, ani oni neboli ďaleko od vypadnutia. Krsť ohňom ale zvládli, vo štvrťfinále porazili najúspešnejší celok histórie Astralis a v semifinále zase favorizovaných Američanov z Team Liquid.

Vzhľadom na formu z posledných mesiacov ale tiež aj na to, že Virtus.pro porazili počas turnaja hneď 3 tímy z prvej päťky svetového rebríčka, môžeme konštatovať, že sú určite favoritmi. Avšak tento turnaj ukazuje, že slovo favorit neznamená v podstate nič, a tak si aktuálne 6.najlepší tím sveta bude musieť dať veľký pozor, aby nedopadol rovnako ako tímy pred ním.

Hráči Virtus.pro - rok 2019 (vtedy ešte pod organizáciou Avangar) Photo by HLTV.org

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.