IEM Katowice 2021: Čaká nás playoff, dočkáme sa ďalšieho prekvapenia?

  • Sebastián Soroka
  • 24. 02. 2021 19:30

Turnaj IEM Katowice 2021 sa pomaly ale isto blíži k svojmu koncu. Po kvalifikácii a následnej skupinovej časti sa od piatku do soboty môžeme tešiť na zápasy playoff. V nedeľu je na programe veľkolepé finále, kde spoznáme celkového víťaza, ktorý si odnesie $400,000. Na svojich favoritov si môžeš staviť na niké.sk !

Systém turnaja

Systém turnaja bol doteraz nastavený spôsobom double elimination bracket. Zjednodušene povedané, 16 účastníkov sa rovnomerne rozdelilo do dvoch skupín, odkiaľ z každej skupiny postupoval prvý tím priamo do semifinále. Druhý a tretí tím si naopak zaistil miestenku vo štvrťfinále, zvyšné tímy boli z turnaja vyradené. Takto sme spoznali 6 tímov, ktoré sa prebojovali do playoff.

Štvrťfinále #1

Natus Vincere vs Gambit

Zápas dvoch prevažne ruských tímov a do istej miery zápas Davida s Goliášom. Na jednej strane obhajca titulu nesúci na drese logo legendárnej esport značky Natus Vincere (NAVI) a na strane druhej, tím ktorý podľa papierových predpokladov nemal prejsť ani cez kvalifikáciu a nie to ešte do playoff.

NAVI si cestu za obhajobou titulu výrazne skomplikovali, keď v súboji o priamy postup (do semifinále) proti americkému Liquid nedokázali zmanažovať koncovku zápasu a nakoniec sa museli zmieriť s prehrou po druhom predĺžení. Aktuálne druhý najlepší tím sveta sa okrem skvelej formy bude môcť spoliehať aj na bohaté skúsenosti a taktiež ofenzívnu silu v podobe jedného z najlepších hráčov sveta, Aleksandra "S1mple" Kostylieva. Sekundovať by mu mal jeho spoluhráč Denis "electronic" Sharipov.

Vyzývateľ NAVI, tím Gambit je absolútny outsider celého turnaja a proti svojim krajanom môžu hráči iba prekvapiť. Avšak rovnaký postup praktikovali už od kvalifikácie a zdá sa, že im rola „menej cenného tímu“ sedí a nie sú tak pod žiadnym tlakom. Favorit je síce NAVI, ale tento turnaj nám už viackrát ukázal, že slovo favorit neznamená v podstate nič. Gambit netreba rozhodne podceňovať.

Víťaz z tohto zápasu vyzve v boji o finále ďalší ruský tím - Spirit, ktorí sú snáď ešte príjemnejším prekvapením než Gambit. Práve rozloženie pavúka nám už v tejto chvíli zaručuje, že vo finále bude určite ruský tím.

NAVI sa budú spoliehať na svoje ofenzívne pušky S1mpla a electronica Photo by HLTV.org

Štvrťfinále #2

Astralis vs Virtus.pro

Súboj najlepšieho tímu histórie proti vychádzajúcim hviezdam, tiež aj repríza finálového zápasu z Major Starladder Berlin 2019. Áno, toto všetko je duel medzi Astralis a Virtus.pro.

Dánsky celok Astralis si rovnako ako Natus Vincere cestu za titulom výrazne sťažil. Aj severania totiž v rozhodujúcom zápase o postup do semifinále pohoreli a boli tak poslaní do štvrťfinále. Aj keď sú hráči z krajiny Vikingov aktuálne svetovou jednotkou, tak jedným dychom treba dodať, že od začiatku celosvetovej pandémie, kedy sa esport presunul do čisto kybernetického priestoru, nie sú v takej skvelej fazóne ako tomu bolo predtým. To nič ale nemení na fakte, že patria medzi najväčších ašpirantov na zisk cenného titulu a teda aj tento štvrťfinálový zápas by mal ísť v ich prospech.

Čo sa týka celku Virtus.pro, ktorý je tvorený hráčmi z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, tak u nich môžeme sledovať rastúcu formu. Svedčí o tom aj ich zlaté umiestnenie z turnaja cs_summit 7, ktorý sa odohral minulý mesiac. Jedným z pilierom tohto tímu je stabilita. Len jadro zostavy spolu drží už vyše tri roky. S tlakom sa hráči vedia rozhodne vysporiadať. Predviedli to aj na tomto turnaji, kedy museli pre postup do playoff vyhrať tri zápasy v rade a nemohli už zaváhať, inak by vypadli. Ich súperom z Jutského polostrova majú navyše, čo vracať, motivácia je u nich dozaista vysoká.

Víťazná zostava z tohto duelu narazí v semifinále na americký tím Liquid, ktorý sa s ich novou posilou z Brazílie predierajú späť medzi svetovú elitu.

Triumf Astralis na turnaji IEM Katowice 2019

Zaujímavosti

Zaujímavosť #1: Astralis by si v prípade celkovej výhry zabezpečili tretí titul z tohto turnaja. Tým by dobehli švédský tím Fnatic a pridali by sa tak na čelo štatistického rebríčka s počtom najviac získaných titulov z IEM Katowice.

Zaujímavosť #2: Prvykrát od roku 2013 chýba v playoff turnaja čoby len jeden švédsky hráč.

Zaujímavosť #3: Ak NAVI a Astralis postúpia do finále, tak sa môžeme tešiť na priamy boj o post svetovej jednotky.

Zaujímavosť #4: Ak NAVI obhája titul, tak sa stanú iba druhým tímom v histórii turnaja, ktorému sa to podarilo. Predtým to dokázal tím Fnatic.

Pred nástupom korony vyzeral turnaj IEM Katowice takto

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.