IEM Katowice 2020: Suverenné víťazstvo NaVi!

  • Sebastián Soroka
  • 01. 03. 2020 21:00

Cesta ako na horskej dráhe vydlaždená až k zaslúženému triumfu. Aj takto by sa dal opísať príbeh NaVi po odchode Zeusa. NaVi, ktorí približne pred mesiacom vymenili v zostave slovensku legendu Ladislava „Guardiana“ Kovácsa za na svetové pomery neznámeho zelenáča Perfecta, slávia svoj najväčšiu triumf vo svojej „goučkovskej“ histórii.

NaVi nemali cestu k titulu vôbec ľahkú. Aj napriek tomu zaváhali iba v jednom prípade a to proti švédskym Fnatic v BO3 duely pomerom 1:2. V semifinále dokonca deklasovali jeden z najlepších tímov cskovej histórie, Astralis 2x 16:5. Aj finále bolo viacmenej v ich réžii, keď G2 umožnili zdramatizovať zápas iba na druhej mape, ktorá skončila len tesne v ich prospech. Katowice tak majú prvýkrát od roku 2014 iného víťaza ako sú Fnatic alebo Astralis. V roku 2014 tu pred domácim publikom triumfovala legendárna zostava Virtus Pro na čele s ikonou poľského esportu, Pashom. Práve už spomínaný poľský crowd na turnaji chýbal. Dôvodom sa stala hrozba koronavírusu, ktorá organizátorom neumožnila vpustiť verejnosť do Spodek arény (viac - https://eplayer.cz/clanek/hrozba-koronavirusu-udeuje-katowickemu-turnaju-dalsiu-ranu-playoff-bude-bez-ucasti-divakov) MVP si nemohol odniesť nikto iný než najlepší hráč za rok 2018 a druhý najlepší hráč za uplynulý rok, S1mple. Ide už o jeho desiatu MVP medailu a pomaly sa tak doťahuje na Devica, ktorý tvorí rekord s pätnástimi. Nutno dodať aj to, že Perfecto bol pre NaVi po benchnutí Guardiana až 5.voľba. Teraz sa ukázalo, že aké vlastne mali šťastie, keď ich pokusy o príchod druhých hráčov stroskotali.

Pefrecto priniesol do NaVi potrebnú energiu. Photo by VaKarM

Zabudnúť nemôžeme ani na príbeh a výkon G2. Tí sa po skvelom obchode s organizáciou CR4ZY, ktorej výsledkom bol príchod Huntera s Nexom, pomaly dostavajú na výslň. Banda okolo KennySa najprv v závere roka 2019 triumfovala na turnaji Champions Cup finals a teraz si všetci hráči, s výnimkou snipera Kennyho, vybojovali životný výsledok. Pre Kennyho to bola taktiež 6.účasť na tomto turnaji. Prvýkrát sa prebojoval do playoff, avšak opäť raz nezažil jedinečnú atmosféru pre už vyššie spomínané dôvody. G2 nemali o nič jednoduchšiu cestu turnajom ako NaVi. Narozdiel od CIS zoskupenia oni prešli do finále bez jedinej prehry. Svoje predchádzajúce výkony z posledných dní, už ale v poslednom zápase napodobniť nedokázali. Rodina Kováčových sa tak ani na tretí pokus nemôže pyšniť titulom z "Mekky" cska. Hunter totiž nedokázal prekonať najlepší výsledok svojho slávnejšieho bratranca, Nika z FaZe Clanu, ktorý tu vo finále zlyhal už dvakrát (rok 2017, 2018 – pozn.redakcie). G2 ale majú do budúcna veľký potenciál urvať podobný titul. Všetko ukáže čas.

Ani Hunter nedokázal zvíťaziť v tom finále, kde už dvakrát zlyhal Niko. Photo by VaKarM

Tento turnaj dosiahol navyššiu sledovanosť. Viac ako jeden milión divákov sa pozeralo na finálový zápas. Po tomto turnaji to taktiež vyzerá tak, že tento rok by mohol byť silne konkurenčný. Od NaVi budú po takto famóznom triumfe len najvyššie očakávania, G2 by tiež mohli napodobniť svoj výsledok. Máme tu ďalej Astralis, Mousesports s Frozenom, švédsky Fnatic alebo dvojicu NA tímov, team Liquid a Evil Geniuses. Odhadovať svetovú jednotku pre tento rok je vskutku náročná úloha.

Zdroj titulnej fotografie: ESL

NaVi si týmto triumfom pripísali na svoje bedrá veľké očakávania. Photo by ESL

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.