IEM Dallas: Poliaci po rokoch na top úrovni, Cloud9 s novým začiatkom

  • Sebastián Soroka
  • 05. 06. 2022 15:30

Zaváhanie FaZe Clan, klesajúca forma G2 Esports, či neúčasť NaVi s Heroic zabezpečili, že prvý post-Major turnaj v tomto roku ovládne jeden z dvojice ENCE-Cloud9. IEM Dallas s prizepoolom $250,000 smeruje po týždni k svojmu vyvrcholeniu!

Jedinečná šanca pre "poľské" ENCE so Snaxom

Keby ste niekomu pred mesiacom povedali, že legendárny Janusz "Snax" Pogorzelski si oblečie dres ENCE a vráti sa na T1 scénu, aby mohol po takmer štyroch rokoch získať veľký titul, asi by na Vás pozeral, ako na blázna. Counter-Strike však píše rôznorodé príbehy. Izraelčanovi Lotanovi "Spinx" Giladiovi neboli udelené víza pre vstup do USA a jeho spoluhráči tak museli nájsť, niekoho, kto by ho dokázal zastúpiť. Ponuku obdržal Snax, ktorý ju bez váhania prijal.

A odvtedy to je pre ENCE jedna veľká rozprávka, ktorá môže mať zlatý koniec. Všetko, čo potrebujú je vyhrať tri mapy proti Cloud9. ENCE sa na turnaji úspešne popasovali s FaZe Clan, G2 Esports, Furiou a v úvodnom zápase aj s MOUZ. Doteraz jednoducho nenašli premožiteľa.

Družina Marca "Snappi" Pfeiffera už jedno veľké LAN finále v tomto roku odohrala. V ESL Pro League však podľa očakávaní nestačili na jasného favorita - FaZe Clan. Svoje zaváhanie spred dvoch mesiacov, však môžu teraz odčiniť. A to aj v podstate s oklieštenou zostavou. Dočká sa tak 31-ročný Snappi prvého víťazstva na najvyššej úrovni alebo si svoje čakanie znova predĺži?

Dočká sa tentokrát Snappi triumfu?

Dočká sa tentokrát Snappi triumfu? Source: PGL
Bývalá svetová jednotka túži po veľkom titule

V živote hráčov Cloud9 sa toho stalo za uplynulé obdobie viac, než dosť. Absolvovali prestup z organizácie Gambit k ich terajšiemu zamestnávateľovi, najskúsenejší člen zostavy Abay "HObbit" Khasenov bol obvinený z match-fixingu, a aby toho nebolo málo, na PGL Major Antwerp sa im nepodarilo postúpiť ani do playoff.

Zlepšiť náladu si však môžu tak povediac na "domácej" pôde. V Dallase odohrali šesť zápasov, premožiteľa našli iba v brazílskej FURII. Na tímy ako NIP, Liquid alebo dokonca FaZe clan už ale našli víťazný recept. Na ich lopate skončili aj nemeckí BIG. HObbit sebavedomo hlási, že cieľom Cloud9 je stať sa najlepším tímom sveta. Tento status im už patril v online ére, po príchode na LAN akcie sa už ale nedokázali adaptovať na odlišné podmienky. Všetko to môžu otočiť tu v Dallase.

Bude to pre ruskú zostavu prvý titul pod novými farbami?

Bude to pre ruskú zostavu prvý titul pod novými farbami? Source: PGL
Finálna predikcia

Náš tip na víťaza duelu: ENCE

Finále sa začne 5.6 o 18:00. Zápas sa odohrá BO5 formátom. Víťaz si zoberie finančnú prémiu vo výške $100,000. Aj keď lepší dojem možno navodzujú ENCE, nedá sa povedať, že by boli jednoznačným favoritom. Keď má však dnes niečo rozhodnúť v prospech európskej zostavy, tak to bude práve faktor s menom Snax. Okrem toho, že si turnaj mimoriadne užíva a pôsobí uvoľnene a sebavedomo, tak do tímu priniesol kvantum skúsenosti, ktoré hrajú pri takýchto zápasoch kľúčovú rolu. Na serveri bude v dnešnom finále najskúsenejším a najúspešnejším hráčom.

Konkurovať skúsenosťami a úspechmi mu však bude môcť HObbit. Na rozdiel od svojich terajších spoluhráčov má totiž kariérne oveľa pestrejší život. A rovnako ako Poliak Snax, aj on sa môže pýšiť Major titulom.

Skúsenosti a história sú však jedna vec. Druhá vec je už aktuálna situácia. Finále sa odohrá na 5 máp a vzhľadom na to, že ENCE nie sú v kompletnej päťke, tak majú Cloud9 výhodu, čo sa map-poolu týka. Ako zostava sú totiž zohranejší na väčšine máp, než ENCE, kde sa Snax musel narýchlo učiť nové veci.

Tak či tak, máme nabehnuté na skvelé finále, v ktorom budú pre zmenu figurovať tímy, ktoré tento rok veľký titul ešte nezískali.

Zdroj titulnej fotografie: Twitter/ENCE

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.