IEM Cologne 2022: Zaváhania favoritov a Frozenova jazda snov. Aké príbehy napísala skupinová fáza?

  • 12. 07. 2022 10:00

Máme za sebou prvé dni posledného turnaja pred player breakom. IEM Cologne nám každoročne prináša krásne momenty plné prekvapení a tento ročník pokračuje v šľapajach svojich predchodcov. V uplynulých dňoch sme tak mohli sledovať napínavé duely, veľké prekvapenia a krásne zvraty.

Skupina A

Skupina A, v ktorej mali jasne dominovať NAVI a ENCE ukázala ako nevyspytateľný vie Counter-Strike byť. Avšak zraky domácich fanúšikov sa sústredili hlavne na tím MOUZ a na Dávida "frozen" Čerňanského. Prvý zápas bohužiaľ nevyšiel mladému Slovákovi a prehrali proti NAVI v tesnom zápase a museli tak bojovať v lower brackete. K ním sa pridali Heroic, kotrý nastupovali do zápasu proti NIP v novej zostave. Jakob "jabbi" Nygaard sa presunul zo zostavy Copenhagen Flames, avšak na svoj debut nebude spomínať úplne najkrajšie. Heroic prehrali proti NIP 2:0 na mapy. G2 a ENCE tiež nezvládli svoje úvodné stretnutia a tak si zmerali sily v lower brackete. V upper semifinále sa stretli výbery NIP proti celku NAVI a rozbehnutý Movistar Riders proti Vitality. Zostava ukrajinskej organizácie dominovala zápas proti švédskym náprotivkom z NIP a zabezpečili si tak postup do play-off turnaja. Ich kroky nasledovali aj hráči pod vlajkou Movistar Riders, ktori nadviazali na svoje výkony z Valencie a pripísali si víťazstvo 2:1 nad Vitality.

V lower brackete sa nám udiali prvé dve veľké prekvapenia. Heroic skončili bez výhry jedinej mapy, po tom ako prehrali s MOUZ 2:0. Vypadnutie ENCE šokovalo scénu asi v podobnom merítku. Asi nikto nečakal, že svetová trojka vypadne na 13-tom až 16-tom mieste. V semifinále lower bracketu sme potom mohli sledovať švédskych “nindžov” proti G2 a Frozenove MOUZ proti hviezdnym Vitality. Domáci fanúšikovia sa mohli radovať z krásnej otočky zostavy pod krídlami nemeckých myší proti francúzskym sršňom. V druhom zápase nestačila medzinárodná zostava na čele s bosnianskymi bratrancami na švédsko-dánsky lineup a je to tak ďalší turnaj, na ktorom G2 skončili ďaleko za svojimi očakávaniami.

Posledné dva zápasy skupiny A priniesli pomerne vyrovnané zápasy. Vo finále upper-bracketu dokázal Aleksandr "S1mple" Kostyliev prečo je jeho prezývka tak presná, keď za tri mapy nastrieľal 73 fragov a doviedol NAVI priamo do semifinále play-off časti. V tom druhom nadviazala Frozenova družina na parádnu jazdu z predchádzajúcich dvoch zápasov a zvládli si zabezpečiť miestenku v play-off.

Postup do LANXESS arény znamená pre myšiakov naozaj veľa Source: Twitter/MOUZ
Skupina B

V skupine B mali podľa predpokladov jasne postúpiť FaZe Clan a Cloud 9, ale podobne ako v skupine A dokázal potvrdiť túto pozíciu iba jeden z menovaných. V úvodnom zápase skupiny zvládla skupina Finna "Karrigan" Andersena proti novej zostave z Brazílie v podobe 00NATION. V následných dueloch sme mohli vidieť výhru Cloud 9 nad Outsiders a Astralis nad Furiou. V poslednom zápase nastúpil Liquid s posilou v podobe Mareksa "YEKINDAR" Galinskis, no nenašli recept na úspech proti tímu Spirit. V upper semifinále potvrdili FaZe rolu favorita a prešli cez semifinalistov Majoru, ruský tím Spirit. v druhom zápase už však favoriti zaváhali, družina pod vedením Vladislava "nafany" Gorshkova zlyhala proti najúspešnejšej dánskej organizácií Astralis. Práve výkon nafanyho ukázal, že niečo nie je v poriadku, keď na mape Mirage skončil so skóre 1 zabitie a 23 úmrtí.

Lower bracket skupiny sa proti sebe postavili dve nové zostavy, Liquid a 00NATION. Odohrali proti sebe veľmi vyrovnaný zápas, v ktorom sa účastníci pozreli do predĺženia hneď dvakrát. Druhý zápas zviedli výbery z brazílie pod stajňou Furia a ruskí “outsideri”, ktorý vedie Dzhami "Jame" Ali. Najvyššie postavený tím spoza Atlantiku zvládol zápas lepšie a ani Jame time nestačil na udržanie Outsiders v turnaji. Furia dostala v ďalšom zápase pokus o reparát z Majoru. V štvrťfinále ich Leonid "chopper" Vishnyakov a jeho tím zvládli vyradiť, tentokrát sa však karty obrátili. Brazílčania zvládli tento náročný zápas aj vďaka výbornému výkonu Kaikeho "KSCERATO" Cerata. V druhom zápase si zmerali sily dve najlepšie organizácie zo Severnej Ameriky. Súboj Cloud 9 a Liquid vyzeral na papieri jednoznačne na stranu ruskej zostavy, ale realita sa stala krásnym snom pre Liquid. Tí zdolali svojich sokov hneď po dvoch mapách a zabezpečili si boj o postupovú priečku.

V upper finále sa mali stretnúť FaZe Clan a Astralis. Po výbornej jazde dánskej zostavy sa očakával zaujímavý zápas. Avšak v tom čase svetová jednotka si bravúrne poradila a napodobnila postup NAVI zo skupiny. V lower finále sa stretli Furia a Liquid. Od oboch tímov to boli krásna cesta spodným pavúkom, ale iba jeden z nich sa mohol v turnaji udržať. S chrbtom opretým o múr sme videli asi najlepšie výkony tímu Liquid v poslednej dobe a práve týmito výkonmi si zaslúžili postup viac ako ich náprotivky z Brazílie.

IEM Cologne bude pokračovať v piatok kedy od 15:30 vyzve MOUZ Astralis a od 19:00 Movistar Riders tím Liquid. v semifinále potom na lepších z týchto dvojíc čaká FaZe Clan a NAVI.

Zdroj titulnej fotografie: Twitter/ESL

YEKINDAR by sa mohol stať stálou súčasťou Liquidu Source: ESL/ Adela Sznajder

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.