Hráči, ktorí sa vytratili zo svetovej scény

  • Sebastián Soroka
  • 23. 07. 2020 10:00

Raz si hore, raz si dole. Toto známe príslovie platí aj vo svete counter-striku. Dnes sa preto pozrieme na niekoľko hráčov z CIS regiónu, ktorí svojho času patrili medzi svetovú elitu, no rokmi sa ich iskra a zápal pre hru začali strácať. So svojou kariérou sa nelúčili, respektíve sa pravdepodobne nebudú lúčiť na tých najväčších turnajoch ako tomu bol napríklad pri Danylovi "Zeus" Teslenkovi, ale skôr sa v tichosti poberú do herného dôchodku.

Denis "seized" Kostin

V roku 2013 sa ako dovtedy nie veľmi známy mladík upísal legendárnej značke Natus Vincere, ktorá formovala nový tím. Seizedovi vtedy bolo 18 a počas nasledujúcich rokov sa vypracoval na stabilného člena zostavy, ktorý bojoval v zaplnených arénach o tie najväčšie tituly. V tíme NaVi pôsobil dlhé roky aj s naším ostro-strelcom Ladislavom "Guardianom“ Kovácsom. Spoločne s ním oslavoval titul z IEM San José, ESL Pro League alebo ESL One New York. Nechýbala ani veľká dávka strieborných medailí, vrátane dvoch z majoru. Po 4 rokoch a viacerých zmenách v zostave, prišiel i seizedov čas.

Na hosťovanie sa upísal Flipside3 Tacticts, neskôr sa natrvalo pridal ku Gambit a o nejaký čas zakotvil aj vo Vega Squadron. Ani jeden z týchto tímov ho však z upadajúcej formy nevytiahol a seizedove meno sa čoraz viac začalo prepadať do hlbín svetovej scény. Hráč, ktorý kedysi bojoval o major titul proti Envyus je v roku 2020 evidovaný v tíme Legacy, ktorý sa pohybuje okolo 120.miesta v rebríčku od HLTV. Na comeback medzi elitu to s ním rozhodne nevyzerá, v dejinách NaVi však ostáva stále veľmi váženým hráčom, aj napriek tomu, že mu mnohé veľké tituly unikli pomedzi prsty.

Dočká sa ešte Seized podobného nástupu na stage? Photo by HLTV.org

Emil "kUcheR" Akhundov

Svojho času jeden z najlepších hráčov na CIS scéne, jeho najväčšia sláva prišla s príchodom CS:GO, hoc prvé úspechy zbieral ešte v CS 1.6. Kucher v roku 2013 po boku Ange1 zvíťazil na dvojici turnajov radených do vyššieho stupňa. Na Starladderi dokonca zdolal vo finále dominantných NiP. Počas rokov 2013-2015 nechýbal legend status z majorov, hranie pred zaplnenou Lanxess arenou a mnoho ďalšieho. V roku 2015 ešte oslávil víťazstvo na Acer predator masters, keď jeho HellRaisers zvíťazili v najdlhšom dueli v histórii CS:GO 4:3 na mapy. Odvtedy to už išlo viacmenej z kopca.

Prišlo neúspešne obdobie, ktoré bolo poznačené odchodom trojicou spoluhráčov. Po jeho boku sa ocitli aj borci z našich krajín, Oskar, STYKO a Zero. Ani oni ale nedokázali spasiť jeho kariéru, neúspešný pokus o postup na MLG Columbus 2016 bol poslednou bodkou za jeho pôsobením v HellRaisers. Reštartovať kariéru sa pokúšal v tíme forZe, NokSuKao a neskôr aj v Gambite, kde zvíťazil na Adrenaline Cyber cupe. Tieto roky však boli už iba trápením. Kucher je neaktívnym hráčom od roku 2018.

Súdiac podľa jeho sociálnych sieti si užíva život so svojim synom a manželkou. V csku alebo esporte ako takom sa už nijak neangažuje. 31-ročný Ukrajinec s gruzínskými koreňmi má ale za sebou bohatú kariéru, ktorú mu môže závidieť nejeden hráč, avšak absencia hráčskej stickerky v hre je poľutovania hodná. Do majoru ESL Cologne 2015, kedy boli samolepky hráčov pridané do hry sa totiž pravidelne zúčastňoval major turnajov a mnohokrát aj medzi osmičkou najlepších.

kUcheR prežil podstatnú kapitolu svojej kariéry práve v tíme HellRaisers Photo by HLTV.org

Yegor "markeloff" Markelov

Vraví sa, že na legendy nemožno zabudnúť. Samozrejme z časti je to aj tento prípad a dodnes si mnoho nadšencov veľmi rado spomenie na túto legendu z minulej dekády. Avšak posledné dva roky je tento muž neaktívnym hráčom a to z viacerých dôvodov, ale k tomu sa ešte dostaneme. Fakt je ten, že markeloff patrí medzi najlepších hráčov všetkých čias. Jeho dominancia s AWP v časoch CS 1.6 je legendárna, rovnako tak tituly, ktoré získal. S Natus Vincere vyhral celkovo 4x major, stal sa majstrom sveta a povyhrával mnohé ďalšie tituly na veľkých pódiach v rôznych kútoch sveta.

Po presune na CS:GO sa snažil držať pospolu so zostavou z CS 1.6, avšak vo vynovenej verzii cska už ich víťazný recept nefungoval. Prvé roky však patril medzi najlepších hráčov sveta, v roku 2013 si dokonca vyslúžil ocenenie 13.najlepšieho hráča sveta. Útočisko postupne našiel v Astana Dragons, HellRaisers a FlipSid3 Tactics. Vo Flipside3 taktiež prežil aj najdlhšie obdobie, vybojoval si niekoľko major účasti, tituly z menších laniek a mnoho cenných skalpov. V roku 2017 sa dokonca s tímom Ukrajiny stal majstrom Európy. No čosi sa v nasledujúcom roku zlomilo. Práve Flipside3 ho mali niekoľkokrát oklamať a urobiť si voči jeho osobe dlh vo výške $25,000. Podľa rôznych dohadov ho ešte chvíľu nato podviedla nemenovaná organizácia, za ktorú v CS 1.6 vybojoval viaceré úspechy. Ak je to pravda, tak by to zrejme boli HellRaisers, či dokonca NaVi.

Markeloffa zjavne tieto veci demotivovali natoľko, že bližšie nešpecifikoval svoje problémy, oficiálne neukončil kariéru, nijako sa nerozlúčil a prešiel do inactive módu. Ako ešte spomínal pár rokov dozadu v rozhovore pre Valve, veľmi rád by sa už venoval rodine a cestovaniu. Pri pohľade na jeho instagramový účet to vyzerá tak, že svoje slová táto AWP legenda skutočne naplnila. Markeloff tak našiel šťastie aj mimo esport prostredie.

Herný nickname markeloff je dnes legendárny Photo by HLTV.org

Mihail "Dosia" Stolyarov

X GOD Dosia, respektíve HLTV meme, no v prvom rade skvelý hráč! Dosia žiaril už v dobách slávnej 1.6, keď sa zúčastnil majoru alebo majstrovstiev sveta. Vybojoval v nej aj značne úspechy, za zmienku stojí bronz z WCG 2011, či viaceré playoff míľniky na major turnajoch. Do sveta CS:GO vstúpil s organizáciou Virtus Pro po boku Adrena, či Ange1. V rokoch 2014 sa práve s týmito hráčmi pohyboval na tých najväčších turnajoch, kde vybojoval nejeden cenný výsledok. Veľký obrat v jeho kariére nastal začiatkom roka 2016, kedy vstúpil do organizácie Gambit. Časom sa k tomuto tímu pridal aj Danylo "Zeus" Teslenko a Gambit tak započali cestu za splnením svojho sna – vyhrať major. Prvý väčší úspech prišiel ešte v tom roku, kedy senzačne ovládli DreamHack Open Winter. V ďalšom roku už prišlo to čo je snom každého, Gambit ako čierny kôň turnaja zvíťazili na majore v poľskom Krakowe. Dosia bol na vrchole svojej kariéry, splnil to po čom vždy túžil.

Po Zeusovom odchode sa však pozostatok družiny začal pomaly ale isto rozpadať. Aj keď zo začiatku sa darilo túto dieru v zostave zalepiť, časom to prestalo fungovať. V roku 2018 mal Dosia s jeho tímom posledné úspešné obdobie. V roku 2019 sme ho totiž už na väčších eventoch nemali možnosť vidieť a žiadna z jeho zostáv nebola konkurencieschopná. Sťahovať sa spoločne s hráčom Rustem "mou" Telepov mal do Číny, kde si chcel zrejme dohrať kariéru a zarobiť si na ďalšie roky života. Pandémia COVID-19 to ale neumožnila. Aktuálne už tento 32-ročný veterán hráva iba lokálne online turnaje v CIS regióne. Žeby sme sa jeho mena dočkali v spojení so známejším tímom sa nepredpokladá. Dosiov plamienok tak pomaly, ale isto vymiera.

x GOD sa už späť na vrchol zrejme nevráti Photo by HLTV.org

Prípadov ako boli vyššie spomenutí by sme našli ešte mnoho, zvlášť v CIS regióne. Podobne sa zo širšieho povedomia vytratila aj niekdajšia hviezda tímu Flipside 3 Tactic, Shara. Podobný scénar zrejme postihne aj Edwarda, ktorý je oficiálne stále súčasťou NaVi, avšak posledný zápas v ich drese odohoral ešte na jar minulého roka. Ani taký Ange1 sa nelúčil, tak ako by sa patrilo, skôr potichu prešiel na hru Valorant. Každý hráč ale svojim spôsobom zanecháva v histórii cska stopu, vďaka ktorej si ho môžeme navždy pamätať.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.