HellRaisers 2015-2017: Keď oskar a jeho slovenskí „bratia“ išli dobývať Major

  • Sebastián Soroka
  • 26. 03. 2022 11:55

HellRaisers v rokoch 2015 až 2017. Bolo to obdobie, kedy česko-slovenská scéna žila Counter-Strikom viac ako inokedy, bola to éra, na ktorú mnoho ľudí rado spomína, bol to zlom v rámci tuzemského ešportu, keďže po dlhých rokoch vznikol vo svete tím, ktorý dokázal konkurovať najlepším a väčšinu zostavy tvorili "Čecho-Slováci". Bol to tím, vďaka ktorému sa naši hráči pozreli na najväčšie podujatia sveta a na niektorých z nich dokázali získať aj trofej.

Bolo to jedinečné obdobie, z ktorého má fanúšik nejeden skvelý zážitok. Oskar, STYKO, Zero a queztone takto pred 6 rokmi zvíťazili na LAN akcií Copenhagen Games. Dodnes to je stále najväčší LAN triumf česko-slovenského celku v histórii CS:GO. Cesta za tým a neskôr aj za Majorom však bola poriadne tŕnistá.

Začalo to veľkým comebackom na scénu

Ako to vlastne celé vzniklo a kde bol toho prvopočiatok? História celého príbehu siaha do ďalekého obdobia, do obdobia, kedy sa vo veľkom hrala Counter-Strike 1.6, no zlomovým bodom sa stal rok 2015, keď sa Tomáš "oskar" Šťastný rozhodol naplno vrátiť k svojej životnej vášni - Counter-Striku. Začal vo veľkom streamovať a znova sa dostávať do formy. „Vrátil jsem se na začátku roku 2015, kdy jsem si mohl ze své reálné práce vylepšit pc a začal jsem streamovat csgo. Chodilo pravidelně 20 lidi, za dva měsíce to bylo kolem 400, tim stoupla moje sledovanost a moje výkony nabíraly druhý dech. Potom jsem měl možnost se vrátit do nEophyte a tam to začalo“, spomína oskar v jednom z rozhovorov.

Organizácia nEophyte, v ktorej pôsobili aj Martin "STYKO" a Patrik "Zero" Žúdel, sa pripravovala na zmeny v zostave. Prestavba tímu si vynútila príchod 2 nových hráčov, okrem oskara sa na zoznam dostal aj Richard "queztone" Strnátko. Celú päticu vyformoval skúsený Tomáš „barb1“ Hrádek. Tím bol zostavený, nebolo cesty späť. V tej dobe ešte asi nikto netušil, ako tieto udalosti ovplyvnia celú scénu.

Source: Facebook/nEophyte
Oskar sa zviditeľňuje v Európe, nEophyte dominujú

Zostava napĺňa očakávania, dominuje na domácej scéne. Dominantným spôsobom urvú hráči víťazstvo na českej LAN akcii Lancraft 2015 v Ostrave a začnú vystrkovať rožky aj na medzinárodnej scéne proti vtedy veľmi zvučným menám ako Flipside3 Tactics či Dignitas. Okrem toho bol oskar tiež súčasťou prestížnej ligy FPL, kde si začal poctivým hraním budovať renomé, ktoré mu neskôr vynieslo zaujímavú ponuku.

Najväčší úspech vtedajšieho tímu bol jednoznačne postup do Fragbite Masters S4 online stage (niečo ako dnešné regionálne turnaje od BLAST). Kameň na kameni dlho nezostal. Bolo jasné, že jeden z hráčov, ak nie rovno viacerí, obdržia čoskoro osudovú ponuku. Udalosti v tej dobe nabrali rýchly spád.

Víťazi LanCraft 2015 Source: Facebook/nEophyte

STYKO počas jeho pôsobenia v nEophyte Source: Facebook/nEophyte
Ponuka od HellRaisers: Bez Styka nejdem, vraví oskar

Tímu sa darilo, prišiel tiež presun pod Fraternitas, no tam sa chalani z rôznych príčin dlhšie neohriali a nastal opätovný smer pod nEophyte. Oskarove slušné výkony však neostali bez odozvy.

Rekonštrukciu tímu začne robiť niekoľkonásobný účastník Majoru a organizácia ukrajinského pôvodu - HellRaisers. Rozhodne sa vzísť zo svojej klasickej cesty - budovať si tím okolo hráčov z CIS regiónu a riskne to s hráčom, ktorý je ďalej na západ. Oskar sa stane tou rybou, ktorú chce ukrajinský manažment uloviť. Ponuka znie jasne. „Príď k nám a budeš hráčom na plný úväzok“. Je to ponuka, ktorá sa neodmieta. Podpísať zmluvu s profesionálnym tímom a otvoriť si tak dvere na scénu, ku ktorej dovtedy český hráč iba pričuchol.

Špekulant oskar sa však zo situácie snažil vyťažiť čo najviac. Keďže si mimoriadne ako spoluhráč sadol s Martinom "STYKO" Stykom a videl v ňom potenciál, požadoval od HellRaisers, aby dali šancu aj jemu. " Viděl jsem v něm potenciál a ze strany HR byl velkej zájem o mě, a já chtěl hrát se Stykem, v tu dobu jsme si sedli jako teammati a tak jsem to tam nějak prosadil, to prosazování bylo i se Zerem a nebo Queztonem jako standinem" ozrejmuje česká legenda vtedajšiu situáciu v interview pre náš portál.

O tomto geste možno mnoho ľudí nevie, avšak oskar týmto dosť pravdepodobne zohral jednu z kľúčových úloh v rámci domáceho esportu. Je už zbytočne polemizovať nad tým, či by sa neskôr STYKO dostal do sveta alebo nie. Na "keby bolo keby" sa história nepýta. Fakt je ten, že oskar týmto v podstate úplne zmenil smerovanie našej scény a evidentne to bolo k lepšiemu.

A viete s kým sa vtedy stretli STYKO a oskar v novovznikajúcej zostave? Bol to neskorší šampión, líder a najlepší hráč sveta Oleksandr "S1mple" Kostyliev. Oskar a STYKO s ním mali tú česť v dobách, kedy síce extrémne vynikal svojim talentom, avšak ego mu nedovoľovalo urobiť väčší progres.

STYKO a oskar (v strede Zero) Source: Facebook/STYKO
Výsledky neprichádzajú, je na čase povolať Zera

Prvé mesiace v HellRaisers sa pre Slováka a Čecha niesli v ťažkostiach. Tímu sa nedarilo zastabilizovať a neprichádzala ani výraznejšia diera do sveta. Aj samotný S1mple vtedy nie práve s úsmevom na tvári opustil HR. V podstate sa treslo dverami a Ukrajinec neskôr zamieril do amerického Liquid. Po novom roku tak HR siahajú po Zerovi. Ten má však slušne rozbehnutý projekt s Revolte, s ktorými sa stane aj majstrom juhovýchodnej Európy.

Pred vtedy len 16-ročným Slovákom stojí Sofiina voľba. Ostať v tíme, s ktorým má takmer istý priestor na kariérny rast a získavanie skúsenosti alebo zariskovať odchodom do HR, kde opäť spojí sily so starými známymi a otvoria sa mu väčšie možnosti na realizáciu jeho ambícii, ale zároveň tým môže pri neúspechu stratiť svoje renomé. Zero napokon volí HellRaisers. Vtedy ešte len ani netuší, že počas roka 2016 si vypije kalich horkosti do úplného dna, avšak jeho celoročná práca bude tesne pred Vianocami korunovaná sladkým ovocím. Cesta za úspechom totiž skrýva množstvo prekážok.

Plán trénera Sergeya "LMBT" Bezhanova je jasný. Postúpiť na európsky Minor, vyhrať ho a následne obstáť aj v kvalifikácii na MLG Major Columbus. Cesta na Major sa môže začať! Zero začína v HellRaisers svoje skúšobne obdobie (stand-in) a neskôr sa uvidí či sa v tíme usadí natrvalo. V tíme budú ešte pôsobiť ukrajinskí veteráni Kirill "ANGE1" Karasiow a Emil "kUcheR" Akhundov.

Zero sa nakoniec rozhodol pre ponuku od HellRaisers Source: Facebook/Reload
Prvé svetielko nádeje a prvá trofej

Európska kvalifikácia dopadla pre našich borcov úspešne. Prichádza teda ďalšia skúška a tzv. krst ohňom. Obstáť aj na LANke v Bukurešti. Ukrajinci majú s podobnými akciami bohaté skúsenosti, Oskar mohol ťažiť najmä z časov v Counter-Strike 1.6, kedy na podobné eventy cestoval do rôznych kútov Európy, STYKOv vrcholný turnaj bola dovtedy BYOC kvalifikácia na DreamHack Winter 2013, na ktorú ho povolal GuardiaN, no a Zero sa musel oprieť o to čo zažil s Revolte, respektíve o jeho skúsenosť z Copenhagen Games 2015.

Vývoj jednotlivých zápasov poukazuje na neskúsenosť a možno aj nervozitu, no HR priebeh turnaj zvládnu bez prehraného zápasu. Výsledok je tak jasný, postup do uzavretej kvalifikácie, kde sa rozhodne o zložení Major MLG Columbus. Oskar a spol. majú šancu vkročiť na pôdu, kde sa dovtedy dostal iba GuardiaN.

V HR sa rázom ocitli traja hráči z CZ/SK scény Source: deviantart.com/syntaxicek
Americký sen skončil ako tragédia, Kucher musí von

Offline kvalifikácia na najväčší turnaj sveta bude mať však srdcervúci dopad. Po prvotnej výhre v predĺžení nad tímom Liquid stačí HR vyhrať jeden z dvoch zápasov. Nasledujúce dva zápasy sa však zmenia v peklo sklamania, keď HellRaisers najprv podľahnú v predĺžení tímu mousesports a neskôr v rozhodujúcom dueli, kde znova narazia na Liquid, prehrajú na poslednej mape 14:16, aj keď predtým viedli už 13:8. Výsledok, ktorý nikto nechcel vidieť a už vôbec nikto nechcel vidieť sklamané pohľady všetkých hráčov. Zápasy sa dajú prehrať kadejako, ale prehra HellRaisers bola vtedy jednoducho krutá a extrémne bolestivá.

Po neúspešnej kvalifikácii sa začnú sťahovať mračná nad ukrajinským veteránom Emilom "kUcheR" Akhundovom. Ten je z tímu po 2 rokoch prepustený. V zákulisí česko-slovenské trio zrejme poťahalo za tie správne nitky a aj vedeniu sa asi mať v tíme troch "Čecho-Slovákov" málilo. Na koho iného sa tak mali všetci obrátiť, ak nie na Richarda "queztone" Strnátka?

Ideme si po Major, aj s Rišom!

Stalo sa skutočne tak, HellRaisers angažovali do tímu ďalšie Slováka , tentokrát Richarda "queztone" Strnátka. Hlas zvnútra zostavy teda zaúradoval a Slováci dostali prednosť pred výberom z CIS regiónu. Podobne ako Zero, ani "Rišo" nemá s organizáciou uzavretý kontrakt a je teda iba v pozícii "stand-in". Cieľ je celkom zrejmý, zlyhanie z Major kvalifikácie sa už nesmie opakovať! Teraz sa už samolepky v hre musia podariť. Queztone má byť súčasťou príbehu, ktorý nemal v dejinách nášho ešportu dovtedy obdobu.

Že to bolo skvelé rozhodnutie sa potvrdí o pár týždňov, keď HR vyhrajú najväčšiu BYOC LAN Akciu sveta - Copenhagen Games. V kalendári svieti dátum 26.3.2016 a česko-slovenská scéna zaznamenala jeden z najväčších míľníkov v histórii esportu. Nikdy predtým a ani potom sa nestalo, aby LAN turnaj, ktorý je kategorízovaný ako A-tier vyhrala zostava, ktorej 4/5 hráčov nesú česko-slovenskú stopu.

Víťazstvo na Copenhagen Games prepísalo históriu domácej CS:GO scény Source: Facebook/Copenhagen Games

Žiaľ, vedenie HR sa aj napriek získanej trofeji, rozhodne pre zmenu a queztona nahradí Ukrajincom Vladyslavom "bondik" Nechyporchukom. Rodák z Bratislavy si svoj posledný trip so svojimi ex-spoluhráčmi odbije začiatkom mája na ESEA Premier LAN final. Opäť úspešne, keď HR vyhrajú celý turnaj, zhrabnú 10,000 dolárov, ale hlavne sa kvalifikujú do najprestížnejšej ligy sveta - ESL Pro League. Ak prižmúrime oči nad tým, že v zostave vtedy ešte figuroval jeden Ukrajinec, tak sa to oskarovej družine podarilo ako prvej CZ/SK zostave v histórii.

Zhruba v tom čase sa rieši aj jeho prestup do mousesports. Dohoda padla a oskar tak už s niekoľkomesačným predstihom vie, že má pred sebou poslednú príležitosť získať s HellRaisers postup na Major.

"Česko-slovenské" HellRaisers Source: Facebook/HellRaisers
História sa opakuje?! Zbohom oskar

Aj keď s problémami, ale predsa len. HellRaisers si cez druhé miesto na DreamHack Open Tours poistia účasť v offline kvalifikácii na Major ESL One Cologne. Treba tak absolvovať tú istú cestu, čo predtým s nádejou, že sa im podarí urobiť posledný krok. Dnes už vieme, že HellRaisers to napriek dobre rozbehnutému vývoju nezvládli. Misia sa nevydarila, celomesačné úsilie hráčov zhorelo v pekelných plameňoch. Znova raz museli ochutnať kalich horkosti, ako keby ho už nemali dosť. A k tomu ešte ich po letnej prestávke definitívne opustí najväčší ťahúň tímu - Tomáš "oskar" Šťastný, ktorý prestupuje ku konkurenčným mousesports. Celé HellRaisers sa musí opätovne pozbierať. STYKO a Zero zotrvávajú v tomto celku naďalej.

Oskar sa rozhodol uprednostniť ponuku od mousesports Source: Facebook/HellRaisers
Stávka na DeadFoxa, teraz alebo nikdy

HellRaisers majú pred ďalšou Major kvalifikáciou dve možnosti. Buď stavia na ukrajinského mladíka Sergeya "smike" Sklyarenko a stanú sa tak CIS tímom, čo im výrazne zjednoduší konkurenciu v regionálnych kvalifikáciách, alebo sa rozhodnú siahnuť po Maďarskom sniperovi Bence "DeadFox" Böröczovi, v ktorom vidia o niečo väčší potenciál, avšak jeho prítomnosť v tíme by im pridelila status európskeho tímu a tým pádom by všetky kvalifikácie museli odohrať v európskom regióne, čo by znamenalo aj silnejších oponentov.

Kľúčovú voľbu napokon vyhrá Maďar a tak si HellRaisers zachovávajú status európskej zostavy. Po mesiacoch však vysvitne, že to bolo to najlepšie rozhodnutie, aké vtedy mohli urobiť. HellRaisers zvládnu boj o záchranu v ESL Pro League a následne si vybojujú aj druhé miesto na európskom minore, čo ich posunie na offline stage do Atlanty, kde sa opäť pobijú o Major. Pred 2 mesiacmi sme sa rozhodli picknuť EU hráča namiesto CIS a tým pádom sme sa vydali na Major omnoho ťažšou cestou. Povedali sme si, že EU minor, aj keď bude 10x ťažší ako CIS, bude pre nás lepší, budeme hrať s teamami, ktoré sú nám vyrovnané, a aj keď, je šanca, že nepostúpime, bolo by to lepšie ako vyhrať CIS minor a potom dostať náklad na offline kvalifikácii, reagoval STYKO 2 mesiace po tomto kľúčovom rozhodnutí.

STYKO (prvý zľava) a Zero (prvý sprava) na turnaji Epicenter Moscow v roku 2016 Source: Facebook/HellRaisers

Swiss formát započne pre HR ako z ríše snov. Prvé dve víťazstva nad mousesports a favorizovanými NiP znamenajú, že STYKO a Zero potrebujú vyhrať jeden zápas z troch. Bez komplikácii a niekoľkých "infarktov", ktoré uštedrili svojim fanúšikom by to bola ale nuda. HellRaisers samozrejme prehrajú ďalšie dva zápasy, aby išli do rozhodujúceho duelu s obrovským ťažiskom a nožom na krku.

Posledný krok sa nerodil vôbec ľahko a ich niekoľkomesačné snaženie mohlo opäť upadnúť do hlbín oceánu. Našťastie, extrémne dramatický zápas proti Cloud9 na Overpasse, HellRaisers s vypätím všetkých síl, zodpovedným prístup a aj dávkou šťastia nakoniec zvládnu. STYKO a Zero, dvaja chalani, ktorí rok predtým "zametali" s lokálnymi tímami na LanCrafte sa prebojovali na najväčší turnaj sveta, v hre získali vlastnú samolepku a navždy sa zlatými písmenami zapísali do histórie česko-slovenského esportu. Po GuardiaNovi to dokázali vôbec ako len druhí Slováci (Čecho-Slováci). K dnešnému dňu ich dokázal napodobniť už iba oskar a neskôr aj frozen. Nikto iný.

Vtedajší úspech sa navyše zrodil pár dní pred Vianocami, takže ideálny spôsob ako si dopriať darček. "„Som rád, že som mohol zakončiť posledný turnaj roku so slzami šťastia. Veľa to pre mňa znamená“, napísal vtedy bezprostredne po postupe Patrik "Zero" Žudel na instagrame.

Pre bližší obraz. Zostava Cloud9, ktorú vtedy obrali o Major slot, dokázala o rok na to celý Major aj vyhrať , keď vo finále porazila FaZe Clan, kde vtedy žiaril spomínaný Ladislav "GuardiaN" Kovács. Nuž, ako sa hovorí, pomsta je sladká a Cloud9 vrátili Slovensku trpkosť porážky aj s úrokmi.

Selfie tímu HellRaisers po postupe na Major v Atlante Source: Facebook/HellRaisers
Major, úspech v Kyjeve a miesto v TOP7

Keď vstupovali v roku 2017 STYKO a Zero do svojho prvého zápasu na Majore, asi nikto vtedy nečakal, že v tom roku ešte obaja opustia tím. Obaja z rozdielnych dôvodov. Každopádne, to najlepšie obdobie ich v drese HellRaisers ešte len čaká.

Major nedopadol tak, ako mnohí fanúšikovia slovenského dua dúfali. HR nedokázali v roli outsidera prekvapiť a lúčili sa s turnajom ako prví. Nepripísali si na svoje konto ani jedno víťazstvo. Bola to však pre všetkých mimoriadne cenná skúsenosť, ktorú zúročili v neskorších eventoch. Ale hlavne, bol to splnený sen.

Čo však bolo dovtedy veľkým problémom pre HR, boli kvalifikácie. Niekoľkokrát im postup na vrcholový turnaj ušiel o jeden zápas. Túto nelichotivú štatistiku však aspoň na istý čas vyriešili 10-dňovým bootcampom, odkiaľ odohrali aj viacero kvalifikácii. Jednou z nich bola aj tá na obrovský LAN event v Kyjeve - StarLadder i-League StarSeries Season 3 (SLTV), ktorú po viacerých infarktových kolách zvládli.

A práve na tomto turnaji sa neskôr zrodí ich najväčší úspech. V Kyjeve, na domácej pôde, v meste, kde sídli ich organizácia a v krajine, odkiaľ pochádzajú ich dvaja spoluhráči, tréner a analytik sa totiž celkom šokujúco umiestnia na delenom treťom mieste. Pre európsku zostavu ide o prvé TOP4 na tak veľkom turnaji. Ich jazda na SLTV, kde porazili NiP, North alebo FaZe ešte v skupinách, bola nezabudnuteľná a jej prestíž podčiarkol aj postup do najlepšej sedmičky sveta. Bol to absolútny vrchol, ktorého STYKO a Zero v HR dosiahli. Druhý menovaný sa navyše už nikdy vyššie nedostal. Aspoň zatiaľ nie.

HellRaisers získali na SLTV 2017 v Kyjeve umiestnenie v TOP4. Pre Zera to je do dnešných dní najlepší výsledok na turnaji takého typu. Source: Facebook/HellRaisers

Source: Facebook/HellRaisers

Bohatú žatvu ešte znásobuje druhé miesto na DreamHack Open, kde im titul ujde len o vlások. To je už však všetko. Následne totiž príde nevydarená kvalifikácia na PGL Major Krakow, STYKO obdrží opätovne ponuku od mousesports, ktorú sa tentokrát rozhodne prijať, keďže myšiaci spoločne s Oskarom majú z dlhodobého hľadiska lepšie prespektívu. Zero tak ostane posledným slovenským mohykánom v drese ukrajinskej organizácie.

Last dance pre Zera

Úplne posledný LAN turnaj, na ktorom bude Zero reprezentovať HellRaisers je turnaj StarLadder i-League Invitational v ďalekej Číne. Zero na ňom pôvodne nemal vôbec štartovať, keďže v tej dobe už bol na lavičke náhradníkov. Lenže človek mieni a pán boh mení. Nový sniper Özgür "woxic" Eker nemôže do Činy odcestovať a tak ho musí slovenský rodák pohotovo nahradiť. Zero a spol. obsadia v Šanghaji konečné 3.miesto. Jeho posledný zápas vo farbách organizácie, ktorá sa mu stala na takmer 2 roky domovom sa skončí víťazne. Zhruba mesiac po turnaji definitívne ukončí pomer s organizáciou a zo scény sa odmlčí na dlhšie obdobie.

Do HellRaisers sa ešte v roku 2019 vráti oskar. Aj keď sa paradoxne dostal na Major a ďalšie prestížne eventy, už to nebolo ono. Samolepka v hre mu však s týmto tímom nechýba, hoc nebola získaná v rokoch 2015-2017. Ponuku na návrat do HR mal v roku 2019 aj Martin "STYKO" Styk, odmietol ju.

Zero (tretí sprava) na svojom poslednom turnaji s HellRaisers, kde obsadil tretie miesto Source: Facebook/HellRaisers
Záver

Obdobie, kedy tuzemskí borci pôsobili v tomto tíme malo svoje čaro. V rámci CS:GO scény bol GuardiaN dlhú dobu na svetovom poli osamotený. Zrazu sa však elitný česko-slovenský klub rozšíril. STYKO, Zero, oskar a queztone boli tými dôvodmi. Prví dvaja menovaní si nakoniec s týmto tímom splnili aj sen o Majore a svoje pôsobenie obohatili aj o ďalšie úspechy.

Za zmienku stojí aj oskarov obdivuhodný príbeh. CSkom sa začal živiť až po tom čo ohlásil comeback a absolvoval šichty vo fabrike. Je to príbeh, ktorý by mal byť mementom a inšpiráciou pre ďalšie generácie. V jeho dobe bola totiž cesta k full-time omnoho náročnejšia, keďže esport ešte nebol rozvinutý natoľko, aby získal profesionálne podmienky aj na česko-slovenskej scéne. Aspoň nie na dlhé obdobie. Až HellRaisers mu v roku 2015 poskytli to o čom sníval.

Zdroj titulnej fotografie: Facebook/Copenhagen Games

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.