Slnečná Malta môže ponúknuť grandiózne BO5 finále: Vyhrajú Liquid alebo Vitality?

  • Sebastián Soroka
  • 02. 10. 2022 12:00

Tradičné finále sa nekoná. Už pred semifinálovými zápasmi bolo jasné, že 16.sezónu ESL Pro League nevyhrá ani jeden z dvojice FaZe Clan/Natus Vincere. Na trón najprestížnejšej súťaže zasadnú americkí Liquid alebo Vitality. Pre oba tímy to môže byť posledná príležitosť v tomto roku. BO5 finále začne o 17:00.

Vitality budú favoritom

Poraziť NaVi, G2 Esports, Outsiders (Virtus.pro), ťahať 7 zápasovú šnúru bez prehry a zároveň mať v tíme najlepšieho hráča z rokov 2019-2020, legendárneho trénera, skúsené IGL, bývalých hráčov Astralis a do toho hviezdu v podobe Spinxa. Azda nie je pochýb o tom, že medzinárodná zostava Vitality má všetky predpoklady k tomu, aby dnes pozdvihla trofej nad svoju hlavu. Firepower, skúsenosti a vyzretú tímovú hru po taktickej stránke, ktorú zabezpečí tréner Danny "Zonic" Sørensen a kapitán tímu, Dan "apEX" Madesclaire.

Prvá polovica roka bola pre Vitality skôr pohromou, než radosťou. Svetlých momentov by sme mali problém spočítať na jednej ruke. Po angažovaní Petra "dupreeh" Rassmusena a Emila "Magisk" Reifa sa nedokázali etablovať na T1 scéne a napriek veľkému potenciálu nezvládli nájsť víťazný recept. Výmena Kévina "misutaaa" Rabiera za hviezdu ENCE, Lotana "Spinx" Giladiho priniesla už na druhom LAN turnaji svoje ovocie. Vitality už teraz vyrovnali svoje tohtoročné maximum, ktorým stále je striebro z BLAST Premier: Spring Finals 2022. Tentokrát však proti ním vo finále nebudú stať NaVi, ale Liquid. Trofej je veľmi blízko.

Na Malte ukazuje zatiaľ európska zostava sebaistú hru a aj pri nepriaznivom stave dokáže zvrátiť vývoj stretnutia. Príkladom je aj ich semifinálový zápas proti G2 Esports, v ktorom prehrávali na druhej mape už 7:15, nakoniec zvíťazili v predĺžení.

ZywOo môže získať prvý LAN titul v tomto roku Source: PGL
Prvá a posledná šanca pre Liquid?

Americká zostava, v ktorej však najviac vyčíňa Lotyš Mareks "YEKINDAR" Gaļinskis mala objektívne o čosi jednoduchšiu cestu do finále, avšak na jej zásluhách to nijako neuberá. V semifinále porazili Cloud9, predtým si poradili s MOUZ, či Fnatic.

Liquid si za posledný rok prešli pomerne obšírnymi personálnymi zmenami. Nebáli sa experimentovať ani s európskymi hráčmi. Čo však nedokázal priniesť do tímu Richard "shox" Pappilon, priniesol nakoniec spomínaný YEKINDAR. V tíme síce nie je ustálený natrvalo, nakoľko má stále platný kontrakt s Virtus.pro, ale vyzerá to tak, že ruská organizácia mu nijako nebráni v jeho ďalšom rozvoji. Od jeho príchodu sa Liquid posunuli na tretiu priečku vo svetovom rebríčku.

Napriek tomu sa však nedá predpokladať, že by sa Liquid mohli vrátiť do zlatých časov z roku 2019. Finále ESL Pro League bude dosť pravdepodobne jednorazovou záležitosťou, aspoň na dlhšie obdobie. Posledný LAN turnaj, kedy Liquid získali titul bolo ešte na domácej pôde v Chicagu. Písal sa rok 2019 a tím vedený Kanaďanom Russellom "Twistzz" Van Dulkenom (dnes už hráčom FaZe Clan) zaklincoval svoje úspešné obdobie.

Dnes na Malte si však severoamerická organizácia môže aspoň na chvíľu pripomenúť svoje najúspešnejšie chvíle. Vitality však budú tvrdý oriešok.

Bude sa nakoniec radovať YEKINDAR s Liquid? Source: PGL

Zdroj titulnej fotografie: Twitter/ESL

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.