GiantX napokon zachránili Play-Off, G2 na čele. Ako dopadla základná časť LEC Winter 2024?

  • 30. 01. 2024 08:00
LEC WInter 2024 Source: Twitter &LEC

Posledný týždeň základnej časti zimného splitu LEC 2024 je na konci. Kto sa dostal za hranicu postupu do Play-Off a ako sa darilo najlepším európskym tímom?

GiantX si zachránili krk

Pre GiantX sa hrací týždeň začal až v nedeľu. V sobotu proti nim totiž čakali G2 Esports. V nedeľu to však už boli MADKOI, čo bol pre Jackiesa s Patrikom hrateľný súper. Na tope Myrwyn vytiahol Fiddlesticksa, o ktorom si údajne pripravil aj prezentáciu s videami pre spoluhráčov, ako s ním hrať. Myrwyn na tope linku skutočne vyhral, avšak na výhru to pre MADKOI nestačilo.

Ten najdôležitejší súboj však GiantX čakal až v samom závere skupinovej časti. O poslednú postupovú priečku sa totiž museli pobiť s Rogue. Vďaka predchádzajúcej výhre s MADKOI mali GiantX výhodu v tom, že ak by aj proti Rogue prehrali, o definitívny postup by proti nim ešte raz hrali v tiebreakeri. To však nebolo nutné, lebo GiantX Rogue porazili. Do veľkej miery sa o to postaral Odoamne so svojim Gnarom, ktorý vyradil Rogue z bojov v play off už druhýkrát.

GiantX si zachránili miesto v Play-Off, avšak ďalej sa dostanú iba z pozície silného outsidera. Ako prvých súperov si ich vybrali G2, ktorí mali z pozície prvého seedu právo výberu súpera. V druhom kole stretnú jedného z dvojice MAD Lions KOI a Fnatic.

Rogue pred bránami postupu

Rogue, podobne, ako GiantX, pred vzájomným súbojom o ôsme miesto porazili iného súpera. Narozdiel od MADKOI, ktorí už tento split niečo ukázali, Rogue porazili Karmine Corp, ktorí nejavili známku života. Druhý zápas bol znovu súbojom, v ktorom Rogue nemali nárok, vyzval ich totiž líder priebežného poradia, Team BDS.

Osudným sa im teda stal práve spomínaný vzájomný zápas proti GiantX. Rogue sa teda lúčia so zimným splitom z 9. miesta a skóre 2:7. Výhry prišli proti posledným Karmine Corp a prvým G2 Esports.

BDS prišli o prvenstvo kvôli Karmine Corp

U BDS sa zdalo, že základnú skupinu zimného splitu LEC ukončia na čele tabuľky. Najprv čisto prešli Team Heretics a potom prekvapivo dlho zdolávali Rogue. V oboch prípadoch však BDS ťahal na mide nuc. Proti Karmine Corp ich však nepotiahol, ba naopak s Azirom ho porazil SAKEN.

BDS teda zakončujú split z 2. miesta a skóre 7:2. Prehry prišli, paradoxne proti posledným Karmine Corp a prvým G2 Esports.

Pre BDS to znamená, že v Play-Off sú na opačnej strane pavúka oproti víťazovi skupiny, G2 Esports. Taktiež **mali právo výberu súpera zo svojej polovice pavúka.**Tým tímom sa stal team Heretics. V druhom kole sa BDS postavia jednému z dvojice SK Gaming a Team Vitality.

Karmine Corp na tom nakoniec nie su až tak zle

Karmine Corp podľa predpokladov ukončujú zimný split z posledného, 10. miesta. Napriek tomu to však nakoniec nie je taká hanba, ako to vyzeralo. Proti Rogue ešte hrali biedne. Proti SK ale ukázali prvú schopnú hru v LEC, čo im prinieslo prvú výhru. Tú druhú im priniesol spomínaný duel proti BDS na opačnom konci tabuľky.

Karmine Corp teda končia zimný splitz desiateho miesta, aspoń na záver splitu však ukázali, že dokážu aj vyhrávať. Tak snáď im to vydrží aj do jari.

Fnatic sa musia doučiť late game

V reporte minulého týždňa sme zhodnotili, že pre Fnatic bude toto najdôležitejší týždeň základnej časti. Ukázalo sa v ňom, že Nightshare zrejme svojich zverencov ešte nenaučil situácie v late game.

Ukázalo sa to najprv proti MADKOI, kedy sa po vyhranom teamfighte pri svojej base Fnatic unáhlili do teamfightu v base súpera, čo ich stálo hru.

Zápas týždňa proti G2 si zas Fnatic prehrali rozhodnutím ísť po tesne vyhranom teamfighte do Barona napriek tomu, že na mape ešte stále čakal Elder Dragon. Potrestal ich za to Hans Sama penta killom.

Fnatic však dôstojne odohrali aspoň tretiu hru proti Teamu Heretics. Možno preto, že trvala menej, ako 40 minút. A možno preto, že Humanoid na mide zdecimoval Perkza.

Napriek tomu Fnatic končia skupinu so skóre 5:4 na piatom mieste. Ich súperom v prvom kole budú MAD Lions KOI a v druhom kole jeden z dvojice G2 Esports a GiantX.

Zlý týždeň pre Heretics

Zostava legiend z Teamu Heretics má za sebou ťažký týždeň.Najprv škaredo prehrali proti BDS. To by sa im dalo odpustiť, koniec koncov, BDS boli na čele tabuľky. Nasledovala prehra proti Teamu Vitality, kde sa v škaredom svetle ukázal najmä Perkz s Akali. A lepšie mu to nešlo ani s Azirom proti Fnatic. Ale treba uznať, proti Humanoidovi sa hrá ťažko.

Team Heretics končí základnú časť so skóre 4:5. To mu ale stačí iba na 7. miesto. Bez ohľadu na umiestnenie,ako prvý súper si ich vybralo BDS, ktoré malo právo výberu súpera. V druhom kole vyzvú v BO3 súboji Team Heretics buď SK Gaming, alebo Team Vitality.

SK Gaming v strede tabuľky

SK Gaming na úvod tohto týždňa absolvovali pomerne vyrovnanú hru proti Teamu Vitality, po ktorej sa tešili z víťazstva. Nasledovalo však obrovské zakopnutie proti Karmine Corp a očakávaná prehra proti G2.

SK Gaming teda končia základnú časť zimného splitu so skóre 4:5. V prvom kole Play-Off ich už čaká Carzzyho Team Vitality, v tom druhom zas jeden z dvojice Team BDS a Team Heretics.

G2 konečne čistí

G2 Esports sú stále najväčším favoritom na výhru titulu. V tomto splite však zakopli proti Rogue aj Vitality, zhodou okolností, v pondelok. Na záver základnej časti nšťastie túto šnúru prelomili a s prehľadom porazili SK Gaming.

Z čoho máme už menšiu radosť je to, že predtým absolvovali **podobný proces proti českým zástupcom s GiantX a Fnatic.**S Fnaticom to aspoň bolo tesné.

G2 si do Play-Off súbojov vybrali proti sebe GiantX. V prípade výhry BO3 ich čaká víťaz súboja MAD Lions KOI vs Fnatic.

Vitality dobehli so cťou

Carzzyho Team Vitality sa aj na konci základnej časti drží čestne v strede tabuľky. Hrací týždeň otvorili Vitality prehrou proti SK Gaming. Ich druhá hra posledného týždňa sa natiahla až na 50 minút. Bolo to proti Teamu Heretics, ktorého Nexus zničil "z úniku" Photon. V poslednom zápase proti španielskym MAD Lions KOI Carzzy s Apheliosom nedokázal ubrániť Exakickovho Luciana a Vitality prehrali, hoci po vyrovnanej hre.

Svoj herný prejav budú môcť Vitality vyskúšať v BO3 súbojoch už budúci týždeň. V prvom kole Play-Off vyzvú SK Gaming, v druhom jedného z dvojice Team BDS a Team Heretics.

MAD Lions KOI to dotiahli na štvrté miesto

Očosi lepší záver základnej časti majú za sebou MAD Lions KOI. Tí hneď z úvoduporazili Fnatic po chaotickej, 40 minútovej hre. Proti Patrikovi s Jackiesom sa im už darilo menej, chuť si ale napravili záverečným zápasom proti Teamu Vitality, po ktorom sa v tabuľke vyšvihli až na štvrté miesto v tabuľke.

To im garantuje, že sa nestretnú na jednej strane pavúka s SK Gaming. Miesto toho sa stretnú s Fnaticom, ktorý bol do skupiny losovaný z tretieho koša. V druhom kole ich čaká jeden z dvojice G2 Esports a GiantX.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.