Fnatic napriek dobrej sezóne pohoreli v BO3. Majú ešte šancu postúpiť na Worlds?

  • 16. 07. 2023 02:20
Marek "Humanoid" Brázda Zdroj: LEC

Najvyššia európska League of Legends súťaž, LEC, včera započala súboje tímov v TOP 8. Do tejto fáze sa prvýkrát v tomto roku dostali všetci traja českí reprezentanti. A čo by osud nechcel, všetci traja sa ocitli v rovnakej skupine.

Patrik si proti Carzzymu zastrieľal z chuti

Double Elimination skupiny tento split otvoril zápas MAD Lions proti Excel Esports. Na jednej strane úradujúci víťaz splitu, na druhej strane tím, ktorý v posledných dvoch splitoch skončil na poslednom, 10. mieste. A na oboch stranách českí marksmani, za MAD Lions trojnásobný majster Európy, Matyáš "Carzzy" Orság a za Excel Patrik "Patrik" Jirů.

Z dlhodobého hľadiska sa za favoritov zápasu teda považovali jednoznačne MAD Lions. V posledných týždňoch však zaznamenali veľký pokles formy, keď prehrali 5 zápasov v rade a split ukončili so skóre 4:5. Na druhej strane Excel z posledných 6 zápasov prehrali iba proti G2.

Prvá hra tejto BO3 série bola viac menej vyrovnanou partiou. Excel si držali mierny gold lead, avšak MAD Lions stále ostali kompaktní a neprenechali súperovi úplnu kontrolu nad mapou. O osude hry v podstate rozhodol 1 teamfight, kedy MAD pushli linku priďaleko a nechali sa prekvapiť z obkľúčenia:

V druhej hre si Excel opäť vybojovali goldovú výhodu v midgame, získali barona, vyhrali chemtech soulu, teamfight a smerovali na Nexus. Pochváliť môžeme aj nášho Patrika, ktorý na bote vyhrával proti Carzzymu celú hru a na konci sa tešil z KDA 7/1/4.

Zápas, ktorý môže Fnatic dosť mrzieť

Druhý súboj večera priniesol konfrontáciu Fnaticu proti SK Gaming. Fnatic s českým midlainerom, Marekom "Humanoidom" Brázdom začali tento rok najhorším splitom v histórii. V zimnom splite tohto roka sa prvýkrát v histórii LEC stalo, že by sa Fnatic nedostal medzi 8 najlepších európskych tímov. V tíme teda došlo k zmene trenéra, do druhej najúspešnejšej euróspkej LoL organizácie prišiel Čech, Tomáš "Nightshare" Kněžínek, čo do tímu prinieslo novú iskru.

Napriek tomu však majú veľký bodový deficit. O miestenky na Worlds sa totiž bude tento rok bojovať v Season Finals vo Francúzskom Montpellier, kde postúpi 6 najlepších tímov na základe rankingu. Tam po dvoch splitoch figurovali Fnatic na delenom 8.-9. mieste s výraznou stratou na TOP6. Aby sa dostali do Season Finals, potrebujú skončiť tento split v TOP3. Teda, za predpokladu, že Excel alebo Heretics neskončia v TOP2, čo je málo pravdepodobné.

Po skvelých výkonoch v Regular Season tento cieľ pre 7-násobného euróspekho majstra nebol až taký nereálny. Regular Season ukončili z druhého miesta, hneď za G2, so skóre 7-2 a pre istotu TOP3 potrebovali pri súčasnom formáte len vyhrať dve BO3 série v Groups Stage.

Za svojho súpera v úvodnom zápase double elimination skupiny si vybrali SK Gaming, čo sa napokon ukázalo ako zlý výber. SK bez väčších komplikácií porazili Fnatic 2:0. Z piatich tohtoročných konfrontácií Fnatic nezdolal SK ani raz, čím sa mu cesta na Worlds výrazne komplikuje. Na pomoc im neprišiel ani 13.13 patch, čo spomenul v svojom tweete tréner Fnaticu, Nightshare:

Má Humanoid ešte šancu postúpiť na Worlds?

Najprv potrebujú Fnatic poraziť v BO3 úradujúcich majstrov Európy, MAD Lions. Následne v decider matchi porazeného z dvojice Excel Esports a SK Gaming, nuž a v TOP4 fáze v úvodnom zápase losers bracketu musia zdolať v BO5 tím, ktorý sa umiestni druhý v paralelnej skupine, kde sa nachádza G2, Team BDS, KOI a Team Heretics. V takom prípade by postúpili do Montpellier na Season Finals, kde by ich v Losers Brackete čakal posledný BO5 súboj, ktorý by rozhodol o tom, či ich sezóna 2023 skončí, alebo bude pokračovať na medzinárodnú scénu.

TOP3 tímy zo Season Finals postupujú rovno do Main Stage Worlds 2023 v Kórei. Štvrté miesto zo Season Finals čaká ešte BO5 súboj proti severoamerickému celku na 4. mieste o slot v Play-In na Worlds.

Sumar sumárum, od tohto momentu Fnatic potrebujú vyhrať celkovo 5 BO3 alebo BO5 zápasov, z toho najbližšie 4 za sebou. Je to určite veľká výzva, avšak tento rok je v LEC možné azda všetko.

Fnatic sa majú za čo mstiť

Svedkami podobného "miracle runu," ako potrebujú teraz Fnatic, sme mohli byť minulý split, kde MAD Lions po slabej sezóne bojovali s Fnatic v elimination zápase skupín v BO3, presne tak, ako budú i tento split o týždeň. Fnatic už dobývali v rozhodujúcej hre Nexus MAD Lions, no o pár hitov ho nedokázali zničiť a v zápätí prehrali celú sériu, čím vypadli z jarného splitu.

MAD Lions v Decider Matchi následne vyradili Astralis, v Play-Off prekonali vysoko favorizovaných G2, následne Team Vitality a napokon spečatili tretí európsky triumf proti Teamu BDS, čím si vybojovali postup na druhý najprestížnejší medzinárodný turnaj, Mid Season Invitational. Tam už uhrali najhorší výkon v histórii európskej jednotky na tomto turnaji, (0:3, 0:3) to je už ale iná rozprávka.

Zápas o udržanie medzi Fnatic a MAD Lions je na programe v sobotu, 22. 7., cca 20:00 nášho času.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.