Frozen 2 hry od titulu. Kto sú semifinalisti ESL Pro League?

  • Marek Harvan
  • 30. 09. 2023 14:00
Dávid "frozen" Čerňanský Source: ESL

Osemnásta sezóna "CS:GO Ligy Majstrov" pozná 4 tímy, ktoré delia od tiulu už len dve hry. Ako vyzerala ich cesta turnajom a čo ich vo vyvrcholení ESL Pro League čaká?

Rozprávková cesta Monte

From zero to hero, tak by sa dal opísať vývoj ukrajinskej organizácie Monte.

Minulý rok v jeseni hrali ešte len ESEA Advanced ligu. Napriek úzkej otvorenej vetve kvalifikácií do EPL sa im však podarilo postúpiť, a to cez ESL Challenger League S44, kde v konkurencii 23 tímov zvíťazili.

V EPL boli nasadení do skupiny B, kde neperformovali práve najlepšie. Prehrali hneď úvodný zápas s BIG. Porazili austrálskych underdogov Rooster a znovu prehrali, tentokrát proti brazílskym MIBR.

Od tohto momentu by každá porážka znamenala pre Monte koniec v EPL. Do cesty sa im navyše postavili Heroic, víťazi Blast Premier Spring Final 2023 a aktuálna #4 HLTV rankingu. Tých však Monte upsetli 16:10, 20:22 a 16:10, čím postúpili do ďalšieho kola. Tam sa znovu stretli proti MIBR, ktorým sa dominantne pomstili výhrou 16:6 a 16:3. Vďaka tejto výhre postúpili do Play-Off, avšak z posledného seedu.

V RO16 sa stretli s 3. miestom z C skupiny, Fnatic. Tých Monte prekonali 16:9, 12:16 a 16:6. V ceste im nestáli ani americkí Complexity, ktorých zdolali 16:7, 9:16 a 16:12. Rovnaký osud v štvrťfinále stretol aj svetovú jednotku a aktuálneho držiteľa Major titulu, Team Vitality, ktorý Monte porazili 16:11 a 16:14.

Týmto prekvapením Monte ukázali CS:GO svetu, že sú bojaschopní aj proti tým najlepším.

Monte_ESLProLeagueS18.jpeg

Monte na ESL Pro League Season 18 Source: ESL

Ukrajinské legendy bez straty mapy

Z čoho Monte asi nie sú nadšení, je fakt, že v semifinále ich čaká ukrajinské derby proti Natus Vincere. U tých, narozdiel od Monte, ani na chvíľu nebolo pochýb o tom, že budú útočiť na titul. Bez straty jedinej mapy porazili 5yclone, Apeks, FaZe Clan aj Eternal Fire.

Nová zostava NAVI s Aleksibom, jL a iM popri legendách s1mple a b1t skončila na IEM v Kolíne i na Blast Premier: Fall Groups na hrane TOP8. Už postup do TOP4 v EPL 18 je teda pre nový core NAVI doposiaľ najlepší výsledok, doterajšia forma však napovedá, že v semifinále to nemusí skončiť.

ezgif-5-3ac4455011.jpg

NAVI CS:GO zostava Source: ESL

EZ4ENCE?

Fínska organizácia ENCE, ktorá bola dlhé roky v CS:GO komunite skôr meme, ako organizáciou útočiacou na trofeje, sa po čase teší svojmu peaku. V aktuálnom HLTV rebríčku pôsobí na druhom mieste.

Do semifinále EPL 18 sa dostala podobne sebavedomo, ako NAVI. V skupine B si poradila s Evil Geniuses, MIBR aj BIG. Inak tomu nebolo ani v štvrťfinále proti Movistar Riders.

V posledných dvoch Intel Extreme Masters eventoch sa ENCE prebojovali až do finále. V Dallase sa tešili zo zlata, v Kolíne im muselo stačiť striebro. Na Malte teda majú príležitosť ísť si po finálový hattrick.

F5XlU1CXgAEWcHp.jpg

ENCE na ceste za tretím finále na IEM eventoch Source: ESL

Frozen živí slovenské nádeje

MOUZ začali svoju púť v ESL Pro League v rovnakej skupine ako ENCE a Monte. Hneď spočiatku zakopli proti MIBR. V strednom brackete už ale nezaváhali, poradili si s Evil Geniuses, upsetli Heroic a pomstili sa i samotným MIBR.

V Play-Off sa stretli znovu proti Brazílcom, FURIA na nich však našťastie tiež nestačila. Bracket sa s MOUZom nemaznal, hneď v ďalšom kole čakali na MOUZ FaZe Clan, ktorí sa ale tiež nezmohli ani na set. Nuž a najťažšou skúškou v doterajšej ceste bola svetová trojka, G2 Esports, ktorú v štvrťfinále MOUZ porazili 16:13, 14:16 a 16:7.

MOUZ majú príležitosť zopakovať si po takmer štyroch rokoch triumf v ESL Pro League. Naposledy sa im to, spolu s frozenom, podarilo v 10. sezóne v dánskom Odense.

Ukrajinské derby Monte proti NAVI začína dnes, 30.9., 15:30.

Frozen sa o finálovú miestenku proti ENCE pobije v rovnaký deň, 19:00.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.